Dogodilo se na današnji dan 29. Prosinac / Decembar

Danas je Četvrtak a 29. Prosinac , oliti Decemabr 2022.

I zaista poče da prosijava. Napokon. Sada će Djedan Mraz , Rudolf i jarani lakše da djeci raznose paketiće i darove.

Normalno onoj bogatijoj. Onima siromašnim ni deda Mraz ne nosi pakete. Sve prbacuje u UN , kao zbirnu centralu pljačke himanitarnih sredstava od porobljenih i gladnih.

U 00,00 sati će biti 363 otfikarena dana.

Dakle   poslije 10. 9. 8. 7. 6. 5. 4. i ovog  3…slijedi:

vrlo tankosava…skoro pa tanka crvena,linija.

Ostavivši Deda Mraza  da mirno spi i  Serjožine nježne stihove sni, mi zavirujemo  seharu prošlosti da bi vam dokučili dešavanja na današnji dan. Unaprijed vas upozoravamo ništa novo na dunjaluku ni u prijašnjih ,ko ni u sadašnjih vakata,ili stađuna ako vam je milije.

Ništa se ne mjenja pod kapom nebeskom.

Svake godine isti razime.

Milijarda gladnih  i šačice sitih.

;ilijarde nevinih i šačica ubica.

Nebo je zabrinuto, kuda hodi njegov svijet. Nije tako planiranao.

A opet zna ljude. I iako imaju pamet, iako imaju izbor, ipak pogani rade po svome.

Nimalo nije olakšavajuće ako znamo da trasiraju sebi put ka puržunu.

Treba izdržati krvožedne ubice i pljačkaše.

Ali ipak i na ovom svijetu većina njih je obilježena i ispašta. Vako ili nako.

Što bi poete rekle:

– Mošte,mošte kolko hošte slijepci nemilosrdni i zalutali , ali doklen , ne  merete spoznati,jer će vam se iznenada o glavu obiti.

U prevodu:

-Svaki kraj pogana i silnika je isti, vrlo plamenito i prevrelo stanište, ostalo su samo nijanse.

1170.- Nadbiskup Tomas Beket ubijen je po nalogu engleskog kralja Henrija II pred oltarom Kenterberijske katedrale. Ranije blizak kraljev prijatelj i kancelar do izbora za nadbiskupa 1162, usprotivio se namjeri Henrija II da ograniči crkvenu vlast i odbio da položi zakletvu na kraljeva “Klarendonska pravila” o odnosima crkve i države. Papa Aleksandar III ga 1173. proglasio za sveca.

Sada bi i Elizabeta II da se igra mirotvoraca.Neće moći,ove noći uoči svjetskih blagdana.

1721.- Francuzi su okupirali ostrvo Mauricijus u Indijskom okeanu. Ostrvo je 1810. potpalo pod britansku vlast, a nezavisnost je steklo 1968.

Da li je kraljica E II zaboravila barem djelić masakara učinjenih narodima širom svijeta.Mogla se kojom  božićnom molbom za oprost obratiti svjetlosti.Jok,tama to ne radi . Svjetlosti bi da se šlepa.

1800.- Rođen je američki pronalazač Charles Goodyear), koji je 1839. otkrio proces vulkanizacije kaučuka. Njegov izum dorinjeo je brzom razvoju industrije gume, posebno prozvodnji automobilskih guma.

Da ne bi njega ,sada bi se automobili kotrljali na kamenju ili na hajvanskim mješinama.I jedno i drugo batal rabota.

1809.- Rođen je William Ewart Gladstone, četiri puta premijer Velike Britanije između 1868. i 1894. Poznat po političkim i socijalnim reformama, smatra se jednim od najvećih britanskih državnika. Legalizovao je 1871. radničke sindikate i 1884. izvršio tzv. treću parlamentarnu reformu.

On nije bio toliki licemjer kao potonja mu kraljica E/ II i prozivao svjetlost umjesto prirodnog saveznika : tamu.

1825.- Umro je francuski slikar Jacques Louis, osnivač i glavni predstavnik klasicizma, član Konventa i dvorski slikar Napoleona I :”Zakletva Horacija”, “Napoleonovo krunisanje”, “Porodica Žerar”, “Ubijeni Mara”, “Gospođa Rekamje”.

1835-.Umro je slijepi pjesnik-guslar Filip Višnjić. Vuk Karadžić je 1815. zapisao mnoge njegove pjesme, među kojima su najpoznatije “Početak bune na dahije” i “Boj na Mišaru”.

1845.- Texas je primljen u SAD kao 28. savezna država. Samo 16 godina  kasnije , 1861. godine se popišmanio i htio da se otcijepi. Nežemo pričati da je u četiri godine bilo dosta kerapenja i krvi.

1876.- Rođen je katalonski violončelista i dirigent Pablo Casals, koji je otvorio novu epohu u sviranju violončela. Napustio je Španiju kada je Franko došao na vlast i do smrti 1973. živio je u Francuskoj i Porto Riku.

1890.-Američki vojnici su kod “Ranjenog koljena” u Južnoj Dakoti masakrirali više od 200 Indijanaca iz plemena Sioux, među kojima je bio veliki broj žena i djece.

Naši izvori govore o milionima masakriranih „indijanaca“ samo na Divljem Zapada.

Moš'te sebi predstaviti sebi sliku o probližnom broju ubijenih „urođenika“ radi dobrobiti one koja se moli „nada i da svijetlost može da pobjedi“.Kraljice ,kraljice,koje je licemjerja.Zar vas devet decenija nije naučilo barem gramu prtistojnisti.Vaša kruna je uz Vatikan ,pa tek onda  SAD i EU  najviše kriva za „ za tamu i u teškim i mračnim vremenima“.Pitaj bonioćka „urođenike širom svijeta“ šta oni misle o tvojoj kruni.Stotine muiliona „vam“ ne mogu odgovoriti.Tvoji su ih skratili za glavu,a par puta više uskratili  ljudskost , dostojanstvi i Svjetlost.Nažalost to nastavljaju da čine u ništa izmjenjenom ili slabijem činu.

1911.- Revolucionarna privremena skupština je za prvog predsjednika Kine izabrala Sun Yat Sena, čime je poslije više od tri milenujuma ukinuta monarhija.

Ovim je i zvanično utrt put maloj crvenopj knhjižici,kulturnoj revoluciji ,četvoročlanoj bandi sa madam Mao na čelu.

1914.- Počela je bitka kod Sarikamisa u Prvom svjetskom ratu u kojoj je, mnogo slabija ruska vojska, nanijela težak poraz turskoj armiji. Turci su izgubili 77.000 od 95.000 vojnika.

Rođen srpski pisac Dobrosav Ćosić, prvi predsednik Savezne Republike Jugoslavije od juna 1992. Smenjen u junu 1993, na inicijativu Srpske radikalne stranke. Bio istaknut član Saveza komunista Srbije do maja 1968, kada je došao u sukob s politkom SKJ po nacionalnom pitanju. Pobornik ideje o ugroženosti Srba u jugoslovenskoj federaciji, krajem 80-ih dao podsticaj nacionalističkoj politici Slobodana Miloševića. Smatra se jednim od najvećih srpskih pisaca druge polovine XX veka.

Upamtite:

Dobrica Cosić je idejni tvorac i realizator  zločinačkih i genocidnih ideja i  tvorevina koji nose srpska obilježja.Idol razrooke fukare,koja to svakim istupom dokazuje.Taj Hag takarli loše  radi.

1924.- Umro je Carl Spitteler, švicarski književnik.

1926.- Umro je Rainer Maria Rilke, austrijski pjesnik.

Uporedo s vrsnom  poezijom pamtimo ga  i po prijateljskoj vezi sa Cvjetajevom. Rilke je za Marinuživa poezija. Prepiska Cvetajeve i Rilkea utiče na oboje: Rilke doživljava poslednji uzlet u pismima i stihovima, Cvetajeva piše poemu-rekvijem “Novogodišnje” posvećenu Rilkeu.

1931.- Umro je znanstvenik i astronom Oton Kučera.

1933.- Rumunski premijer Ion G. Duca postao je u Sinaji žrtvom atentata fašističke tajne udruge “željezna garda“.

1940.- Njemačko vazduhoplovstvo izvelo je najteže bombardovanje Londona u Drugom svjetskom ratu, koje je britanskoj prijestonici nanijelo najveća razaranja od “velikog požara” 1666., kada su uništene četiri petine grada.Niti jedna bomba,granata ili Vau 2 nisu pogodili dvore „prijateljice“ svjetlosti. Mi se ne pitamo zašto.Mi znamo.Obiteljske veze su uticale da  joj pape Đuro uz Pia XI i SAD bude jedan od pokrovitelja nacizmau Njemačkoj.

1941.-Italijanski fašistički diktator Benito Musolini u Drugom svjetskom ratu, u pismu vođi nacističke Njemačke Adolfu Hitleru, naglasio da prije proljeća, prema zajedničkom planu i uz angažovanje italijanskih i njemačkih snaga, moraju da budu likvidirana žarišta ustanka u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Obijanje pragova tumbe da udovolji svojim monstruoznih želja mu se obilo o glavu. Obješen naopačke. Glava mu,haman obijala kolovoz.

1942.-U Bihaću u Drugom svjetskom ratu osnovan Ujedinjeni savez antifašističke omladine Jugoslavije. Poslije oslobođenja ta organizacija je često mijenjala ime – Narodna omladina Jugoslavije, Savez omladine Jugoslavije, Savez Socijalističke omladine Jugoslavije. Raspala se 1991. poslije otcjepljenja četiri jugoslovenske republike.

1944.- Sovjetske trupe su u Drugom svjetskom ratu ušle u Budimpeštu.

To je bio nastavak masovnih silovanja žena započet sa Istočno evropskim ženama,Rumnjkama i Vojvođankama.Do kraja rata će se tra cifra poeti na desetine miliona silovanih žema.Mnogima su metkom začeljena usta.

1946.-Rođen je Slobodan „ Bodo „ A.Kovačević,solo gitarista Indexa.Izvrsna preporuka za mit o muzičkoj legendi.Zašlužuje više riječi od ove šture htonološke zabilješke.

1963.- Grčka je vlada poslala trupe na Cipar kako bi prekinula građanski rat koji je tamo izbio.

Misija je uspješno obavljena.Kipar je podijeljen na dva dijela.Veči dio je pripao grčkim pristašama.

1968.- Apollo 8 lansiran je prema Mjesecu. Astronauti Frank Borman, James Lovell i William Anders nakon nešto manje od tri sata leta postali su prvi ljudi koji su ‘pobjegli’ Zemljinoj gravitaciji, a nakon toga i prvi koji su vidjeli tamnu stranu Mjeseca. Misija Apolla 8 tako je odigrala veliku ulogu u pripremi za misiju Apollo 11 koja je postavila prve ljude na Mjesec.

1973.-  Filipinski diktator Ferdinand Markos nastavio da vlada po okončanju drugog predsedničkog mandata, iako po Ustavu nije mogao ponovo da bude biran. Na osnovu vanrednog stanja koje je zaveo 1972. vladao dekretima dok u pobuni 1986. nije zbačen sa vlasti.

U pamćenju svjetske javnosti mjesto dva  više, na ljestvici popularnosti je imala “čelična leptirica” ili “željezna leptirica” njegova supruga sa preko 2.700 pari cipela i 22 miliona $ opljačkanih od naroda.Iznos je samo za poreznike.

1981.- Umro je južnoslavenski književnik Miroslav Krleža, jedna od najznačajnijih ličnosti u kulturno-književnim zbivanjima 20. vijeka na našem prostoru. Od 1950. bio je na čelu Jugoslovenskog leksikografskog zavoda i glavni i odgovorni urednik Enciklopedije Jugoslavije. Njegov obimni književni opus obuhvata poeziju, romane, pripovijetke, drame i eseje (“Hrvatski bog Mars”, “Povratak Filipa Latinovića”, Gospoda Glembajevi”, “U agoniji”)…

1981.- Otvorena je Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Žao nam akademije,mogla je postati Velika akademija da prste nije umješala komunistička žbirica Razija Lagumdžija.Možete li pogoditi ko joj je sin?Ako se u dilemi pogledajte im oči i bikovski podbradak.

1989.- Parlament Čehoslovačke za šefa države izabrao češkog pisca Vaclava Havela, dugogodišnjeg disidenta pod komunističkim režimom, koji je kao “državni neprijatelj” proveo pet godina u zatvoru. Havel nasledio Gustava Husaka koji je prethodno pod pritiskom javnosti podneo ostavku.

1992.- U Ženevi su se SAD i Rusija složile oko sporazuma SRART II kojim se reducira strateško nuklearno naoružanje.

Kraljica E/II se bunila što nije bila prisutna.Smatrala je da je uz vatikan i SAD Velika Britanija najveća svjetska nuklearna sila.Pozivala se na ranije zasluge. Njena zemlja  je  sravnila nivo svjetskih „urođenika“,   jednako dejstvu dvije stotine atomskih bombi bačenih nad Hirošimom.

1993.- Vatikan i Izrael, poslije 2.000 godina uglavnom neprijateljskih odnosa Rimokatoličke crkve i Jevreja, usvojili dokument o međusobnom priznanju Svete stolice i jevrejske države.

Ovim dokumentom je Vatikan legalizirao i legitimizirao ciniste kao svoje osnivače.

1996.- Vlada Gvatemale i vođe gerilskog pokreta su potpisali sporazum kojim je poslije 36 godina zvanično okončan posljednji i najduži građanski rat u Centralnoj Americi.

1999.- U nevremenu koje je zahvatilo više evropskih zemalja život izgubilo oko 130 ljudi.

2000.- Ruski ministar odbrane Igor Sergejev potpisao dokument kojim se dozvoljava obuka iranskih oficira u Rusiji.

2001.- U Kabulu prvi put patrolirale avganistanske i britanske trupe, što je bila proba za mirovne operacije.

2001.- Oko 300 ljudi poginulo, najmanje 120 ih povređeno u požaru koji je izbio od varnica vatrometa u trgovinskom centru u Limi, glavnom gradu Perua.

Bookmark the permalink.

Komentariši