Dogodilo se na dan 17. Decembar / Prosinac

Danas je Subota 17. decembar/prosinac, 351. dan 2022. godine. Do kraja godine ostalo je još 14 dana.

Dakle danas imamo okruglo četrnaest dana do vatrometa na Tajms Skveru. To znači , do blejštavila nam nedostaje dva puta 7 dana. Ili ako vam je laše računati četrnaest puta jedan dan. malo je teže povezati račun sedam puta dva dana. Ali zakon komutacije je neumoljiv.

Danas ćemo kratko i jasno. Nem cile mile. Osilila se tronacionalistička bagra.

Ne mogu se kruške i jabuke miješati i na isti kantar stavljati. Trula jabuka će ucrvljati krušku. Zakon asocijacije. Ono kad bi se zezali.

Hoćemo reći , ako  samo jedan hanefija uđe međi normalne insane , on će ih pokušati natjerati da idu u Jemen i Siriju. Plaćeni su za to.   Znači hanefije su plačenici. Nema tu nikakve psihologije. Samo zakon licemjerja.

A i reis Kavazović je hanefija. I Riđobradi. A  razroka  bagra nije hanefija, on je od onih da tri prsta, koji negira genocid i ljudskost, analogno navija za genocidnu bratiju.ali kao i prethodni priprada pljaškaškoj ergeli.

Kardinal Puljić sve više navija za ukinutu genocidnu tvorevinu Herceg – Bosnu koja je pandan Pavelićevoj  zvjerskoj NDH.Valjda na kraju života želi otkriti svoje pravo lice. Tako to radi  pogan i lecemjeri.

A Dragan Čović ima privatnu hacijendu,sa grbače hrvatskog , a bome i bosanskog pučanstva. I hoće tu pljačku za vjek vjekova da aminuje u izbornom zakonu BiH.

Očekivano ima potporu   istovjetne neoustaške udružene zločinačke organizacije, kojia u saboru riše   novi nacističko / fašistički Unser  Kamf  , sa NDH aspiracijama prema Bosni,  po reprekusijama istovjetan  Main Kampfa.

Neće nikome od njih na dobro izaći , ha rade o glavi Bosni zemlji Božije milosti.

Što bi poete rekle :

-Živi bili pa vidjeli.

U prevodu .

-Samo jedno , lubenično puf o asvalst i nema ih.

Da pregledamo šta se događalo na današnji dan:

1531.- Po naređenju pape Klementa VII, u portugalskoj prijestonici Lisabonu ustanovljena inkvizicija.To je samo Klementica VII ozvaničio postojanje inkvizicije,koja persistira od prvih priprema za krstaške ratove  još za pape Grgura VII. .Klementu tepamo mu jer je ostao siroče prije rođenja i jer je bio vanbračno dijete Julija I Medičija.Ovo obrazloženje je potrebno da neko ne pomisli da je bio,ono što je bio.Da nije bilo njegovog rođaka Lava X ,koji ga je ozakonio,ko zna šta bi bilo s njim.Inače se borio samo za svoje,što je podrzumjevalo  i interese Medičija.Zbog njegove tvrdoglavosti  crkva ima problema i stalno je gubila vlast.On odbija zahtjev kralja Henrika VIII  za poništavanje braka sa Katarinom Aragonskom. Engleski kralj se odriče pape i osniv  svoju  crkvu.

1538.- Papa Pavle III isključio iz rimokatoličke crkve engleskog kralja Henrija VIII, koji je prethodno sebe proglasio poglavarem anglikanske crkve.

1718.- Engleska je objavila rat Španiji.Kad je kraljevima dosadno i ne mogu da takare onda zarate pa se takare između sebe.

1777.- Francuska je u inat Britancima priznala novoosnovane Sjedinjene Američke Države, koje su se  oslobodile od Engleza.

1778.- Rođen je engleski hemičar Hamfri Dejvi, predsjednik Kraljevskog učenog društva u Londonu-Ovaj malo poznati i priznati naučnik je otkrio niz veoma značajnih stvari .Pomoću elektrolize prvi dobio natrijum, kalijum i kalcijum u elementarnom obliku. Dokazao je da je hlor hemijski element, da je dijamant čist ugljenik, da neke kiseline ne sadrže kiseonik. Pronašao je rudarsku lampu i otkrio električni luk.

1830.- Umro je južnoamerički revolucionar, vojskovođa i državnik Simon Bolivar, vođa borbe za nezavisnost Južne Amerike od Španije, koji je poslije niza vojnih pobjeda nazvan je “El Libertador de la Patria” (Oslobodilac otadžine). Nezavisnost Venecuele je proglasio 1811., a od 1812. do 1825. je predvodio vojsku protiv Španaca i potukao ih u više od 200 bojeva. Oslobodio je Venecuelu, Ekvador, Panamu i Peru i izabran za predsjednika Kolumbije i Bolivije koja je po njemu dobila ime. Njegovu životnu zamisao – osnivanje federacije južnoameričkih republika – omela su trvenja vladajućih slojeva i otpor SAD i Velike Britanije. Optužen da je htio da se proglasi monarhom, povukao se s vlasti 1830. i ubrzo je umro.

Čovjek koji je gurnuo Špance na margine historije je umro od prehlade.Sasvim rezumljivo. Tisuće neprespavanih noći uz logorske vatre i piće je oslabilo imunitet.

1862.-General Grant protjerao je Jevreje iz država Tennessee, Mississippi i Kentucky.Kada je 1868.postao predsjednik SAD situacija se preokrenula. Još na Akademiji je razvio sklonost prema viskiju.Nju je pojačalo dugotrajno odsustvo od kuće i ljubomora zbog ,navodno,slobodnijeg života žene.Alkoholizam će ga proganjati tokom života, kao i sklonost prema cigarama, kojoj mnogi pripisuju njegovu smrt.Tokom predsjednikovanja Grantova administracija je od početka stekla reputaciju legla korupcije.To je omogučilo Jevrejima da dođu do izražaja i da povrate izgubljene pozicije.

1888.- Rođen Aleksandar Karađorđević, mlađi sin srpskog kralja Petra i crnogorske kneginje Zorke, regent od 1914, kralj Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca od 1921. U novoj državi zaveo lični režim u januaru 1929, u septembru 1931. nametnuo Oktroisan ustav. Ubijen u atentatu u Marseju 9. oktobra 1934.

1903.-Braća Vilbur i Orvil Rajt izvela prvi uspješan let avionom u istoriji vazduhoplovstva. Njihova letjelica “Flajer I” nad pješčanim dinama blizu mesta Kiti Houk u Severnoj Karolini, u SAD, uzletjela četiri puta.Prvi let 37 m i 12 sekundi.Najduži let 260 metara i 29 sekundi.Mala metraža za braću,ali veliki korak za čovječanstvo.

1908.- Posle pobede mladoturske revolucije, održana prva sednica parlamenta Otomanskog carstva.Nepunih 18. godina kasnije rodio se čovjek koji je sanjao mladomuslimansku revoluciju,ali je zaglavljivo po pržunima.

1909.- Umro belgijski kralj Leopold II, koji je 1885. formirao Slobodnu državu Kongo, a 1908. anektirao kao Belgijski Kongo. Nasledio ga nećak Albert I. To je onaj manijak koji je od Belgije napravio genocidbnu državu.Ubio je najmanje 20 miuliona Kongoanaca i zbog neposluha odsjekao još najmanje 10 miliona šaka.Tu politiku je nastavila i svaka belgijska i porobljivačka vlast.

Demografska slika Konga : Zemlja ima vrlo mlado stanovništvo, te je prosječna starost ispod 20 godina. Na jednu ženu dolazi 4,7 djece, te stanovništvo raste stopom od 2% godišnje. Na površinu od 342 tisuće četvornih kilometara (približno površini Njemačke ili Japana) ima (2015.) nešto više od 4,7 milijuna stanovnika.

1919.- U Kanu umro Ogist Renoar u 76.godini uz Alfreda Sisleya,Frederika Bazlea i Kloda Monea najznačajniji predstavnik impresionizma.Njihove titraste impresije pune muzike i boja i danas plijene  sladokusce umjetnosti.

1922.-Posljednji britanski vojnici napustili su Republiku Irsku.Svi su poslati u Sjevernu Irsku.

1938.- Otto Hahn započeo je nuklearno doba otkrićem fizije urana.I od SAD napravio genocidnu državu.

1939.- U zalivu La Plata kod Montevidea u Drugom svetskom ratu potonuo nemački bojni brod “Admiral Graf fon Špe”, koji je prethodno bio oštećen u bici s britanskim krstaricama. Kapetan broda Hans Langsdorf potom izvršio samoubistvo.

1948.-U pokušaju da ponovo uspostavi vlast u Indoneziji, koja je 1945. proglasila nezavisnost, Holandija napala Indoneziju, njene trupe upale u glavni grad Džakartu i uhapsile predsednika Sukarna u druge indonežanske lidere. Sporazumom u Hagu 1949. Holandija priznala suverenitet Indonezije.

1944.- Američka vojska je objavila ukidanje logora u kojima su držali obitelji američkih državljana japanskog porijekla. Ta se mračna tajna dugo vremena držala ispod tepiha, i tek se prije desetak godina počelo otvoreno govoriti o tom dobu.Ništa neobično.Ta praksa nikad nije ukinita.Svi obojeni u SAD su u getoima.Čajna taun ,Harlem i slični dijelovi grada su samo poetski nazivi za logore.

1957.- Lansirana je prva američka interkontinentalna balistička raketa (Atlas).Hladni rat ulazi u novu fazu.Pojačana je opasnost od iznenadnog nuklearnog napada.

1973.-Arapski ekstremisti ubili 32 osobe na aerodromu u Rimu kada su bacili bombu na avion kompanije “Pan Ameriken” i iz mitraljeza izrešetali zgradu terminala.

1983.- U diskoteci u Madridu u požaru izgubile život 83 osobe.

1985.- Vojna vlada Ugande i pripadnici gerilaca potpisali mirovnu ugovor kojim su podelili vlast i okončali gotovo petogodišnji građanski rat.

1990.- Na prvim demokratskim izborima u Haitiju za predsednika izabran populistički sveštenik Žan Bertran Aristid.

1992.- Skupština Republike Srpske na Palama izabrala nekog Dabića za prvog predsednika Republike. Sada Radovanu Karadžiću sude za njegova monstrozna djela.Normalno i svekolikom genocidnom bratijom.

1995.- Vođa delegacije bosanskih Srba na mirovnim pregovorima u Dejtonu Slobodan Milošević odbio da poslanicima Skupštine RS podnese izveštaj o mirovnim pregovorima na kojima je postignut sporazum o okončanju bosanskog rata.

Od sramote ,pred genocidnim jatacima nije mogao priznati da je izgubio Bosnu i da najvjerovatnije gubi Kosovo.

1995.- Pobunjenici peruanskog levičarskog gerilskog pokreta “Tupak Amaru” zauzeli japansku ambasadu u Limi, zapretivši da će ubiti 490 talaca ukoliko vlasti Perua ne oslobode iz zatvora 300 pripadnika njihovog pokreta.

1989.- Masovne demonstracije u Rumuniji protiv diktatorskog režima Nikolaja Čaušeskua. Vojska i zloglasna politička policija “Sekuritate” su u početku krvavo gušili nerede.Iako je zavedeno  i vanredno stanje,ništa nije pomoglo. Poslije višednevnih demonstracija i sukoba,  vojska je stala na stranu pobunjenog naroda, i svrgnut je  režim babe nacije Čaušeskua. Njemu je zatim na brzu ruku suđeno i zajedno sa suprugom Elenom je strijeljan u dvorištu jedne vojne kasarne u Trgovištu. Prvobitno je procijenjeno da je u nemirima poginulo više od 5.000 ljudi, ali je naknadnim provjerama brojka svedena na oko 150 žrtava.Tako vam rade krojači historije.Vikipedijaši se ugledali na njih,Vatikan i Geringa.

1989.- Počelo je emitiranje morbidne i bljutave crtane serije Simpsoni.

1991.- Savjet ministara Evropske unije usvajanjem nove Deklaracije o Jugoslaviji odlučio da prizna nezavisnost svih jugoslovenskih republika koje prihvate kriterijume za priznavanje novih država u istočnoj Evropi i SSSR-u.No to je bio balon pun magle.To je bio signal krvolocima sa Balkanima  da mogu otpočeti realizaciji Karađorđevskog plana koji donesen nekoliko mjeseci ranije.Plan saopštavamo u jednoj rečenici:Jedan narod mora nestati.

1997.- UN objavljuje podatak da u Bosni i Hercegovini ima još 750.000 do milion nagaznih mina od kojih je samo u periodu 1996. i 1997. godine povrijeđeno oko 1000 ljudi, među kojima su i djeca.

Loša procjena.Ima još tri miliona mina od kojih je dva miliona zapad prodao vojskama genocidnih tvorevina.

1999.- Nemački, američki i istočnoevropski zvaničnici zaključili istorijski sporazum o nadoknadi za prinudan rad za vreme nacističke Nemačke, 54 godine posle Drugog svetskog rata.Nadoknade za tuširanje su ranije odobrene.Težaci su dvostruko bolje prošli.

2000.- U Ženevi održana konferencija o novom programu zaštite prava glumaca i njihovog rada u filmskoj i TV-industriji, muzičkim spotovima i na Internetu, kojoj su prisustvovali delegati iz oko 90 zemalja.Nije nam jasno što niko ne progovara o porno i pederskoj industriji.

2001.- Naoružani komandosi upali u Nacionalnu palatu na Haitiju, u mestu Port O Prens, ubivši dva policajca i dva prolaznika pre no što je policija uspela da zauzme zgradu.

2003.- Francuska je zabranila isticanje religijskih obilježja (nošenje feredža, jevrejskih kapica, hrišćanskih krstova) u državnim školama.B.B.odahnula ,sada i ona može navući krpice na svoju izrešetanu anamo onu.Ta se rasistica,fašistica i neonacista je prema pisanju medija i ažurnih biografa,podala samo 5.869-orici muškaraca.To je nezvanična cifra,voljela je ponekad sakriti svoje avanture.

2004.- Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je bivšem potpredsjedniku Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Dariju Kordiću kaznu zatvora od 25 godina, dok je bivšem komandantu Viteške brigade HVO-a Mariju Čerkezu kazna smanjena sa 15 na šest godina zatvora.

2011.- Umro je Kim Jong-il (1942.- 2011.), lider Sjeverne Koreje. “Dragi vođa”, kako su ga zvanično oslovljavali u Koreji, umro je od srčanog udara, a na vlasti je bio preko 15 godina. Human Rights Watch ga smatra odgovornim za smrt stotine tisuća ljudi zbog gladi koja se mogla spriječiti, javnih smaknuća i političkih progona.

Njegov sin po svemu sudeći nije dragi vođa,več „glavati“…,Šta. to se lako dogovoriti.Vi dodajte svoju riječ ut glavati i niste fulili

2002.- Skupština Jugoslavije ratifikovala Dejtonski sporazum, potpisan 1995, kojim je okončan rat u Bosni.Prebrzo su se odlučili nato.Još uvijek nisu ratificirali porez Bitke na kosovu iz 1389. godine,kao ni gubitak Kosova 2008.Naše potomstvo će vidjeti da li će obznanivanje Republike Kosovo nadmašiti rekord bitke na Kosovu koja ubjedljivo drži svjetski i Ginisov  rekord neratifikacije od 626 godina.

Bookmark the permalink.

Komentariši