Dogodilo se na današnji dan 8. Decembar / Studeni

Rekoše nam da je danas Srijeda  8. Decembar , kao i Prosinac  2022. godine , dosuđene po Isusu Hristu.

Do kraja godine ostalo je još četiri subote i četiri nedelje  i 23.dana.Njih oduzmite od onih cjelovitih trista šezdeset pet dana i dobićete koliko smo potrošili dana ove godine. Nemojte potezati tako brzo, ko za novčanik u kafani. Tri četiri dva dana, ili ako volite cifre 3 4 2 dana je otperjalo do nekih drugih vremena i ponovnog viđenje.

Dobri ili loši dani, e,  to je već vaš problem.Svako svoje terete nosi. Jer svi dani su prelijepi,samo ih treba prihvatiti i milovati.

A neke stvari se nikad ne mjenjaju. Evo i ove godine su se dešavale iste stvari u nekim birvaktile vremenima. Niko da pomogne pučanstvu u prošlim vrmenima, pa da im bar malo olakšaju i ukinu one teške i takarli događaje. Kažu bilo pa prošlo. Valjda.

A  valjalo bi precima pomoći. Da ni njih, ne bismo se mi danas žvaljili. Ne znate šta znači žvaljiti!  Kad ne znate, nek ne znate. Vi ste na zijanu. Jer poslije žvaljenja poneki se hvataju. Za glavu, a šta ste vi mislili. Dobro de , da nije bilo onog što ste vi mislili ,ne bi se blentovije hvatali za glavu.

Sad se pravite pametni. Skontali ste šta je žvaljenje i čemu ono vodi .A gdje ste bili prije. Recimo kada je…I ne bi bilo nas, uz Božiju pomoć  na ovom dunjaluku. A dunjaluk je prilijep mjesto za življenje.

Ug , zamalo lanusmo, a ne smijemo. Jazuk, udarićemo na obraz velikom dijelu dunjaluka.

A i nanijetili smo danas biti malo nježniji  i sneniji.

Jedno dijete , dobrota i čednost mila, nas u srce dirnulo. Poslalo nam pjesmu, kaže poslušajte.

Kako nećemo mila djevojčice. Odavno je mjerkamo , ali ne možemo je pristaviti bez tvoje pomoći.

A pjesma kaže;

Pogledajte malo kroz prozor. Nemojte da vam  sada suze poteknu od miline . Trebaće vem kasnije.

Lijep dan , plav i sunčan , miriše na milost i ljubav.

Zamislite  slobodan dan, onaj jedan  od vikenda koji ste propustili jer ste bili zabrinuti i umorni.

Livada cvijetna, ljubičice , janje, ruže što da ne. Čak i divlje. Bagremi i lipe cvijetaju.

Jorgovani mirišu. Djeca su vesela, bezbrižno se vrte po cvijetnom tepihu.

Vi u hladu trešnje koja je tek probeharala .

U vašem naručju opojno miriše najmirisaviji i najljepši dunjalučki cvijet.

Vi ste opijeni i raznježeni.

Shavatate , sve slavi Gospoda svoga.

Hvala i slava Bogu Gospodaru svijetova.

Zavirite sada  sada u nutrinu svoju.

A šta vi čekate. Sada možete one suze pustiti.

Što bi poete rekle.

Alelujah

U prevodu:

Ma šta je danas sa prevodiocem.

Ma , gdje se dao.

Ah oprostite, sakrio se ispod stola i plače.

Ne da da ga vide. Muškarčine ne plaču.

A tebi dijete milo velika hvala za današnji lijepokaz.

****

I nekad bi:

65.p.n.e.-Rođen  Flak Kvint Horacije rimski pisac,poetske vokacije.Imao je veliki utzicaj na sve rpohe evropskog pjesništva.Bio je realni klasik,ironične kritike,moralno strog sa savršenim stihovima.Stavio se na stranu Cezarovih ubica i pridružio se Brutu,zvanom Zar i ti sine Brute.Međutim triumviarat je sredio otpadnike i pomilovao Horacija u većinskoj amnestiji.Djela:Epode,Satire,Ode,Pisma itd.Provjereno: nije ništa u rodu sa onim Horacijem iz Majami CSI.

1542.-Rodila se Meri Stjuart,škotska kraljica od 1560.Prisilno jer abrdicirala zbog prokatoličke politike.Vječna Jungefrau Elizebeta I je držala 18 godina u zatvoru: da bi je u nastupu djevičanskog bjesa skratila za glavu.Nama se čini da je to bio čin ljubomore,ne samo zbog ljepote,več i zbog takara.Meri se udavala tri puta.Ono zvanično.Meri ili kako bi Vuk rekao Mara, je gubila muškarce svog života.Otac joj je preminuo kad je imala samo šest dana.Krunisana za kraljucu sa godinu.Udala se sa sedamnaest godina za francuskog kralja Fransoa II i nepunih godinu i po dana poslije već je bila udovica. No ponovo se udala ua prevog rpđaka Henrika Sjuarta. Kad je rodila sina odličila je da ubije sififlističnog muža i da se uda za njegovo ubicu Jamesa hepburna.Tada se plemstvo pobunilo i ona je pomoć potražila kod rodice   Elizabete.Ova je prihvatila i prpružila utočište u tamnici i kasnije je ubila pod optužbom da je pripremala urotu protiv krune.Nikad se nisu srele licem u lice.

1626.-Rođena švedska kraljica Kristina Augusta Kraljiva bila već u šestoj godini,ali je krunisana u 18.-oj. Abdicirala zbog prevelikog obrazovanja .Bila jedna od najobrazovanijih žena svoje epohe. Prešla na katoličnastvo da bi bilka sahranjena u crkvi Svetog Petra u rimu..

1638.-Umro Ivan Gundulić,dubrovački barokni pjesnik i najnačajniji balkanski stvaralac 17.vijeka. Epovi: Suze sina razmetnog,Osman i pastorela Dubravka su ostavili traga u književnosti,južnih Slovena.

1854.-Papa Pie proglasio bezgrešno začeće Bogorodice.

1861.-Rođen francuski sineast Žorž Melijes pionir filma.Snimio 500 filmova.Bila bi to zapanjujuća cifra da filmovi nisu trajali do petnaestak minuta.Bili su među njima Put na mjesec ,Guliver i Minhauzen.

1865.-Rođen kompozitor Jan Sibelijus,finac.

1886.-Onovana Američka federacija rada ;objedinitelj sindikata,koja je 60-tih godina XX vijeka dovedena u vezu sa organiziranim kriminalom/mafijom.

1903.-Umro ubleha ,filozof i sociolog Herbert Spenser koji j bio preteča Darvinu u teoriji evolucije.

1925.-Rođen afroamerikanca Semi Dejvis  pjevač,glumac i igrač.Ubrajaju ga među najveće zabavljače 20.tog vijeka.

1925.-Obznanjena je rasna supremacija Njemaca .Luđak ,soboslikar i robijaš Adolf Hičkok Hitler objavio  Main Kamf – Koncepciju „Novog svjetskog poretka“.Sada je na djelu takođe „Novi svjetski poredak“ zasnovan na istovrstnim principima.

1941.-Juče bio napad na Perl Harbur,dana Ameri objavili ratJanso prije 74.godine Britanije se pridružila SAD i od tada je samo trabant amerima.Sa druge strane Italija i Njemačka objavile rat anglo-saksonskim haverima.

1943.-Rođen Jim Morison pjevač,duhovni vođa i kompozitor kultne grupe Doors ,po mnogima najinventivnija rok grupa ikada.

1949.-UN zatražile da velike sile priznaju Kinu jer je Čang Kaj Šek brisno na Formotu /Tajvan) i tamo osnovao državu jkojoj je pripadala Kina.

1954.-Srpski i hrvatski pisci i lingvinisti na čelu sa hadumom i gospojicom Andrićem se dogovorili o zvanju sprsko-hrvatskog jezika.Crnogorce priključili,bosance isključili.Valjda su već tada znali za scenarij tridesetodam godina poslije.

1966.-Oštro ne –  fisijiskom oružju u kosmosu – spotazum potpisalo 28 glavnih hadžija za atome.

1966.-U velikom nevremenu brodolom grčkog feribota Heraklion.Poginule 234 osobe.nesreća se dogodila kod otoka Melos

1974.-Grci takođe rekli ne monarhiji.Republika ostaje na snazi,uz mogućnost vojnih pučeva i diktatura.

1978.-Umrla Golda Meir prva žena premijer Izraele u 80.godini.

1980.-U Njujorku ubijen Đon Lenon ,čuveni Bitls i jedan od najuspješnijih pop-rok autora.Ubica Mark Davis Chapman osuđen na doživotni zatvor iako je mentalno poremećen.To nisu čista posla.Luđaci se šalju u ludnicu.

1897.-Gorbačov i Regan smanjuju nujlearno naroružanj.To je za javnost.Za tajnost je dogovorena disolucija SSSR-a.

1987.Počinje prva infatida ,ustanak Palestinaca protiv izraelskog okupatora.Završava 1993. Godine.

1991.- SSSR prestaje da postoji.Stvorena je Zajednica Neovisnih Država.Tako rekoše predsjednici Rusije,Bjelorusije i Ukrajine.Sića se po običaju nije pitala.

1995.-Novo pakovanje za isto takarenje.Na čelo Savjeta za sprovođebnja mira u Bihstao vehti i licemjerni Karl Bilt.Mirovna konferencija aut.

1995.-Čečeni dobili poseban status u okviru Rusije.

2001.-U Sarajevu u 47 godini umro Mirza delibašić košarkaški virtuoz i jedan od najboljih košarkaša svijeta.

2005.-Norveška usvojila zakon po kome norveške firme do 2oo8.godine u upravne odbore moraju uvesti najmanje 40% žena.radikalna i prijeko potrebna mjera.Međutim ostale zemlje svijeta ostale gluhe i nijeme.Šta njih briga za žene.Ko im je kriv što su žene.

Bookmark the permalink.

Komentariši