Dogodilo se na današnji dan 21. Novembar / Studeni

Danas je  ponedeljak  21. novembar/studeni, 326. dan 2012. Do kraja godine preostalo je još  40 dana.

Tako to dani rade. Odsviraju svu 24-stanu rapsodiju i zbriši. Ne  ni jedan , ostali sekundu duše.

Danas ste mutni i neispavani, pa vas nećemo zamarati uobičajenim crticama.

Ali rubrika mora ići. Ako ne ide , nema dnevnice.

284.-godine Dioklecijan (Gaius Aurelius Valerius Dioklecianus) postao rimski imperator.

Rođeni Ilir i spličanin(Salona).

Čitavu iliriju povezo putevima.Vodovoda i drugih građevina napravio da više i ne znaju šta je gradio.Jedini rimski imperator koji je predao vlast.Pametan vojskovođa.Nije on ko Cezar dozvolio da ga ubije Brut.

Splitu su u njegovu slavu  izgradili palatu i po njemu je nazvali.Tu čupri Deba prodo jednoj splićanki.Ona mislila da je to bila Diklecijanova palata.

Joj budale žene,gdješ ba vjerovati mahnitovu.Tog takarli stađuna on se opasno prolago i polago.Dakako ispite u srednjoj večernjoj školi.Tamo njega pokušali slagati da rimski most rimski most nije rimski most zato što ga neki švabo nije pomenuo u putopisima. Pravi Gebelsov i Vatiksnski dokaz.

Deba na maturskom napiso disertaciju o gradnji rimskog mosta na Modroj vijeci 301.Naručio ga Dioklecijan i u Ediktu o cijenama  godine  koji je donio zakon o maksimiranju cijene potrošačke korpe i gradnje rimskog mosta  kod njegovog naselja Aque Sulpjurea.To vam znači sumporna vode.I dan danas se ljudi po ugledu na Dioklecijana banjaju u Termama.

1602.-Rođen njemački pronalazač Oto fon Gerike.

Nije bio štrumfirer nego je volio vazduh i neki neuki kažu izmislio vakum.Hablečine nije izmislio već samo demonstrirao nešto postoji od bling-blinge-blinga,odnosno velikog praska.

1616.-Rišelje Arman Žan di Plesi Rišelje posto tata mata rata.Uveo tridesetogodišnj rat.Luj baksuzni trinaesti ga akreditovao još šefa diplomatije.Znači prepustio mu svu vlast.

I gledajte sad fola:

Kažu ograničio uticaja Vatika.Žao mu bilo Higenota koje je ( većinu) 24.kolovoza/avgusta 1572 godine  talijanka na francuskom dvoru Katarina Mediči poklala za jednu noć.

A onda je Rišelje ugušio ustanak Hugenosta kojeg nije ni bilo.To znači poklo ostatak jer on je ipak Vatikasdnki službenik prije svega kardinal.Bilo mu lako klati Hugenota bilo malo više od navijača Pofaličkog nekada ili Želje sada.

1780.-Velika Britanija objavila rat Holandiji.

Kažu nedođijci doturali francusko i poansko oružje amerima.Lažu.Nisu lale doturali oružje ,onji su ga skupo prodavali,ali jeftinije od samih britanaca.Ovi su dvaput skuplje prodavali dvaput lošije oružje,znači neupotrebljivo oružje kojačima Indijanaca.

1818.-Simon Bolivar proglasio nezavisnot Venecuele.

Venecuelancu  dosadilo španski klanje  i oslobodio zemlju,usput i oslobodio Ekvador ,Peru i Boliviju.Nagrada mu bila prisilna abdikacija i smrt od tuberkuloze slkijedeće godine od koje nikad nije bolovo.Nije nego.Trovanje garant.

1873.-Rođena Budimpešta.

Ujedinili se Budim i pešta i sada Mađarska mima jedan grad manje.Grad je postao poznat za II svjetskog rata kada su Nijemcima proslijedili svoje židove.Procjenjuje se  cifra od 100 do sto pedeset milja Jevreja poslato na tuširanje ciklonom B.Prije toga im naplaćena taksa od  nekoliko tisuća USD za proslijeđivanje u slovodu.Dakako oslobodili ih od života.

1899.-rodio se Edvin Hable.,astronom.

Naučno dokazao koncept širenja svemira što je dovelo do teorije veliko praska.Po njemi nazvani teleskop je jedno od čuda koje je običnim ljudima približio veličanstveni svijet maglica i Univerzuma.

1910.umro Lav Nikolajevi Tolstoj.

Čuveni pisac koji je napisao Rat i mir bio je u neprestanom ratu sa ženama.Ružan velikog nosa i sitnih očiju imao je kompleks manje vrijednosti i nije mogao zamisliti da se ženama sviđa.

Nije volio žene: Treba gledati na društvo žena,kao na neprijatan dio društvenog žiuvota i držati se dalje od njihTko nam otkriva senzualnost,lakomislenost i mnoge druge poroke ako ne žene.“

Roman Ana Karenjhina predstavlja Tolstojev sveukupni svjetonazor prema ženama.Žena se mora ili šibati ili uviti.

Ali svoju putenost je gasio u orgijama sa cigankama i u javnim kućama Moskve.Rođenu tetku je natezo i mnogo bježao od žene koja mu je rodila trinaestoro djece.Na kraju je postao mrzovoljni,čangrizavi starac koji ne voli ljude.

1910.-se desila Meksička revolucija Francisko Madero,Emilijano Zapata i Pančo Vilja skinuli sa vlasti apsoluta Profiria Diaza.

Poslije pobjede nisu se mogli ništa dogovoriti i međusobno se poubijali.Vrlo inteligentno.

1924.-u Turskoj ugušena pobuna Kurda.

Kako je ugušena?

Pitajte Jermene kako su oni prošli.Kurde i dan danas proganjaju.

1925.-Rođena Maja Mihajlovna Pliseckaja,

Mi je pamtimo po plesu Ravelovog Bolera i  Labudovom jezeru, kao i  njenoj baletskoj veziji Ane Karenjine.

1940.-godine se Mađarska ,Rumunija i Slovačka pridružili nacistima i fašistima.

Privrženost su tokom pet godina rata pokazivali ubijanjima i deportacijom miliona Jevreja i Cigana.

1945.- U Nirnbergu pred Međunarodnim vojnim sudom počelo suđenje nacističkim ratnim zločincima u Drugom svetskom ratu, na kom je prvi put u istoriji jedan međunarodni forum osudio agresiju kao zločin protiv čovečanstva i kaznio vinovnike. Posle 10 meseci, 12 optuženih osuđeno na smrt, tri na doživotnu robiju, četiri na zatvor od 10 do 20 godina, a pet oslobođeno.

1945.-dozvoljeno preseljenje 6 milionna Njemaca iz Austrije,Poljske i Mađarske u Zapadnu Njemačku.

1959 .UN usvojile deklaraciju o jednakoprevnom položaju sve dijece svijeta baz obzira na rasumvjeru ,porijeklo i pol.

Postoji mala razlika u tzv.nesvrstanim i nerazvijenim zemljama djeca imaju više prava nego bjelačka zapadnjačka djeca.Oni mogu povlaštenije umirati od gladi,žeđi bolesti i ubijanja.

1962.-Okončana raketna kriza SAD i SSSR zbog raketa na Kubi.

1975.-godine kako nas obavijstio Deba rikno Francuski Franko koji je 36 godina zavijao španski narod u crno,valjda po boji košulja njegovih elkitističkih falangi.

1980.-u Kini počelo takarenje četvoročlanu bandu Đang Čing ( u prevodu rupa više),udovicu Mao Ce Tunga.Inače rupa više na kineskom je Čing Čang.

1998.-lansirana 60 milijardi USD teška Međunarodna svemirska stanica.

1998.-ispred stana ubijena Galina Starovoitova demokratska političarka koju nije šmekala ruska podzemna „demokratija“.

2001.-BiH promljena u Savjet Evrope.

To joj ne garantuje prijem u Evropu.Magla pala beru vinograde.Mogli bi stihovati , ali nam za danas do'ta  dešavanja na  današnji dan.

 

 

Bookmark the permalink.

Komentariši