Dogodilo se na današnji dan, 8. novembar/Studeni

Danas je Utorak  8. Novembar / Studeni 2022. godine. Kao i obično dan traje non stop. Od 00 – 24 h.

I to je sve?

Nažalost neki insani neće dočekati ovo  stop. Prije toga će biti stopirani.  Ako je utjeha mnogi će prvi put osvanuti u ovom prelijepom danu.

Vi se pitate kako to prelijepi dan. E,  pa to vam je lako odgovoriti. Svaki dan je prelijep,  ako se zna živjeti, pa vi vidite šta vam je raditi.

Evo na priliku po današnjoj  računici   ovo je  312.   dan  u godini   ,  do kraja te iste godine ostalo je još 53 dana.

Lako vam je to provjeriti. Saberete ova dva zbroja i imate ukupan zbor dana ove neprestupne godine. A  dane prestupne godine dobijete ako na dane  “normalne“ godine dodate samo jedan jedincati , a cigli dan. Čuj normalna godina , a dozvolila sebi da bude levat i ima jedan dan manje.

Ma nije godina levat. Sve godine isto traju, jer su lijepe, pametne i korektne. Nego ljudi ne znaju računat i dijeliti godinu kako treba. Lakše im zaokruživati. Pa jednoj godini uvalili dan više, nek se ona snalazi kako zna i bude nenormalna, odnosno prestupna. Kao ona nešto prestupila. Ko ono u atletici ili pak penalno.

Da je prestupnik zar je ne bi trebalo u neki kazamat uvaliti. Ko sve ove što vješto izbjegavaju kaznione. A kako izbjegnuti zatvor? Uvaliti se u nacionalističke vladajuće strukture koje pljačkaju vlastiti narod.

Mogu do jednom . A tada i na ovom i na onom im fasuje veliki belaj. Ako ovaj i preskoče , onaj sigurno neće. Đabe njima što imaju riđu bradu , ili su razrooka fukara ili bezusni neosuđeni robijaš; isto im slijedi.

E , a sada dolazi onaj teži dio. Kako znamo da godina ima dana koliko ima. E to mi ne znamo. To su neki uzeli linijar i šestar , nešto vrtili , mrgodili se i napravili  se veoma  važni i jako pametni.Izdeklamovaše nam broj zemljanih dana.

Ajd’ nekako mogu proći sa zemljanim danima., jer su zemljani. Ali kako znaju koliko dana ima Mars ako nisu Marsovci.

A šta ga mi znamo ? Možda su i oni pali sa marsa zajedno sa našim gulikožama i pljačkašima.

Što bi poete rekle:

-Ako si pao sa marsa ne brini se ideš u pržun.

U prevodu ,:
-Vrelina Marsa je mala maca prema pržunu koji čeka   ovdašnju troglavatu bagru.

A jopet ne meremo dušu griješiti pa reći ovi istoričari samo lažu. Potrefe i oni koju istinitu.

1519.-Španski osvajač Hernan Kortes stigao u Meksiko, gde su ga Asteci, verujući da je reinkarnacija asteškog božanstva Kecalkoatl, primili s najvećim počastima.

-Plaho im uzvratio – genocidom ko i svako buduće Vatikansko poslonstvo i veleposlanstvo.

1520.-Po naredbi danskog kralja Kristijana II izvršen pokolj više od 80 švedskih sveštenika i plemića. “Stokholmsko krvoproliće” podstaklo ustanak kojim je pod vođstvom Gustava Vase 1521. Švedska oslobođena danske vlasti.

-Jeste li skontali: Malena Danska bila strah i trepet na četiri  kontinenta. Ko zna , možda su stigli i do petog. Nešto se puno kofrčili ti  danski Vikinzi.

1656.- Rođen engleski astronom i geofizičar Edmund Halej, koji je prvi odredio putanju jedne komete i predvideo njeno periodično pojavljivanje, Halejeva kometa. Izradio prvi katalog sjajnih zvezda južnog neba i prvu meteorološku kartu.

-Ne bojte se nije odletio sa kometom. Kao i svaki čovjek je spremljen ispod zemljice. Tu ne pomaže nikakva viša matematika ili putanja.

1674.-Umro engleski pisac Džon Milton, po mnogima najveći engleski pesnik uz Šekspira. Pristalica Olivera Kromvela i građanske revolucije, 1649. postaje sekretar za latinski u Kromvelovoj vladi i piše političke religiozne i filozofske pamflete. Svoja najbolja dela napisao nakon restauracije, slep, siromašan i razočaran u politiku i društvo.

-Takav je bio i prije ulaska u politiku. Mislimo zaslijepljen tiraninom Kromvelom kojeg je glorifikovao u svom najboljem djelu Izgubljeni raj.

1793.-Prvi put za javnost otvoren Luvr, dvorac francuskih kraljeva od 1204, koji je odlukom revolucionarne vlade 1791. pretvoren u muzej.

-Pametno. Kome je trebao toliko dvorac ako su poslijednji kralj i kraljica  giljatirani.

1805.- Smederevski dizdar Muharem Guša Bošnjak predao ključeve grada vođi Prvog srpskog ustanka Karađorđu. Tim činom Smederevo uvršćeno među prve srpske varoši koje je Karađorđe oslobodio od Turaka.

1847.- Rođen irski književnik i pozorišni kritičar Brem Stoker, autor romana o Drakuli, koji je za autorova života ostao potpuno nezapažen. Otkrila ga filmska produkcija.

-Bolje da nisu. Sada je čitav svijet postao pozornica živih drakula i horora.

1858.-Posle pobede nad turskom vojskom na Grahovu Crna Gora dobila međunarodno utvrđene granice prema Otomanskom carstvu, za koje su garantovale Rusija, Austrija, Francuska i Pruska.

-Otoman postaje sve uži i dalji od središnjeg Balkana.

1895.- Nemački fizičar Vilhelm Konrad Rentdgen otkrio X-zrake koji su po njemu nazvani Rentdgenovi zraci. Za taj izum 1901. dobio Nobelovu nagradu za fiziku.

1917.- Savet narodnih komesara uspostavljen kao nova vlada Rusije s Lenjinom na čelu. Lav Trocki postao komesar za inostrane poslove, a Staljin komesar za narodnosti.

-Sad nam je jasno zašto je Trocki živio u inostranstvu , a Staljin u domaji.  To ujedno objašnjavca zašto je Staljin ubio Trockoga. Ovaj najavio dolazak majčici, a staljin nije bio spreman da zamjene mjesta.

1923.-Sprečen pokušaj Adolfa Hitlera u Minhenu da s generalom Ludendorfom izvede puč. Vođa nacista uhapšen 4 dana kasnije i osuđen na 5 godina zatvora, ali krajem 1924. amnestiran. Tokom boravka u zatvoru napisao knjigu “Majn kamf”, koja je kasnije postala “biblija” nacizma.

-Još uvijek bogati Jevreji nisu izvukli svoja bogatstva iz Njemačke i prodali svoj kapital.

1942.- Savezničke snage pod komandom generala Dvajta Ajzenhauera počele iskrcavanje u severnoj Africi u Drugom svetskom ratu. Borbe protiv nemačko-italijanskih trupa završene 13. maja 1943. pobedom saveznika.

-Hitlera više nije bila briga za saharsku  pustinju, jer je osjetio da je napadom na SSSR progutao nesvarljivu kamenčinu.

1960.-Kandidat Demokratske stranke Džon Kenedi u 43. godini postao najmlađi predsednik u istoriji SAD. Ubijen u atentatu u Dalasu 22. novembra 1963.

– Takođe je bio najmlađi ubijeni američki predsjednik. To hroničari još nbikad nisu zabilježili. Eto mi ih ovaj put ispravljamo i podsjećamo da to trebaju uvijek činiti.

1986.-Umro ruski političar Vjačeslav Mihailovič Molotov, šef sovjetske diplomatije od 1939. do 1949. i od 1953. do 1956, glavni pregovarač s Nemačkom u pripremi sovjetsko-nemačkog pakta o nenapadanju 1939. Od 1931. do 1941. bio i predsednik Saveta narodnih komesara, a posle rata ministar inostranih poslova. Bio je poznat kao “gospodin njet”. Jedan od najbližih Staljinovih saradnika, isključen iz partije u junu 1957. i smenjen sa svih funkcija. Vraćen u partiju 1984. u 95. godini života.

-Napravio   koktel koji je po njemu dobio ime. Ali nbije bio lud da troši votku za taj koktel. Joj. Votku je saljevao u sebe. A drugi su se za sastojke  snalazili kako su znali.

1989.-Daglas Vajlder izabran za guvernera Virdžinije kao prvi crnac u istoriji SAD koji je postao guverner jedne države u SAD. Istog dana Dejvid Dinkins izabran za prvog “crnog” gradonačelnika Njujorka.

-Obično se izbornici na ove funkcije zadrže u više mandata. Ova dvojica nisu. Možda vi znate zašto? Mi kontamo da to ima veze sa suncem i sunčanjem.

1998.- Sud u Bangladešu osudio na smrt 15 bivših oficira optuženih za ubistvo bangladeškog predsednika šeika Mudžibura Rahmana u vojnom udaru u avgustu 1975.

– Vremenska lakrdija ,  ali ipak djelotvorno smrtonosna.

1999.- U 101. godini umro slovenački i jugoslovenski gimnastičar Leon Štukelj, najstariji olimpijski šampion i prvi olimpijski pobednik sa prostora bivše Jugoslavije. Osvojio 6 olimpijskih medalja, među kojima 3 zlatne, 2 u Parizu 1924. i jednu u Amsterdamu 1928.

-U zdravom tijelu sportski duh , ili tako nešto.

Bookmark the permalink.

Komentariši