Dogodilo se na današnji dan 4. Novembra / Studenog

Danas je Petak 4. Novembar / Studeni 2022. godine.

Po računici , koju nismo provjeravali, to je 308,   dan  u godini. Po računici koju smo skontali do kraja te iste gopdine ostalo je još 57 dana.

Danas ćemo vam ukrasti malo više vremena . Nije vaše, plaćaju ga.

Ili ga ne plaćaju , jer ne želite ili nemate gdje da radite.

I nemamo namjeru uvodnik danas završiti. Bilo bi vam previše.

Nešto ćemo ostaviti za sutra, jer kako predviđaju nećete mrdati iz kuće.

Osili se ovi metorolozi

Čak smo današnjem piskaranju dali ime;

Valeri i topli dom..

Danas je petak;  dan ove nam prelijepe godine.

Vrijeme je malo kaharli i takarli. Onako vizuelno i za mrzovoljce..

Inače je uvijek kako treba da bude.

Prelijepo.

Neka ,tako nekako i treba da bude.

Mislimo takara. Poslije bude opuštanja i  milina.

Joj , mamo mamice.

Što bi stari rekli , takav mu vakat .  Takarli i valja se mamicat.

Vi ćete napokon imati koji slobodan slobodan dan više i uživati u svetosli svoga toplog doma.

Jes kako ,ne. Ne da vam troglavita ažbaha nacionalista disati . Krvopije pretške  vreće zlata majkama vraćaju.

Napolju je neko zakukao; sneg će opet voljena.

Možda , hoće možda neće , u svakom slučaju jedno od dvoje zaboljeće. Nije bitno kako se ona zove : Snježana , Nada , Mila , Malena , Krhka, ili…

Zakukaju, zaboli, tuga se ukleše. Zasnježi, debelo zasnježi, tisuću pahulja ljubavi, skoro  dušu zaledi,  ali se ider dalje.

Pisali smo o svjetlosti i bojama. Kada nam se boje i svjetlost u snovima jave,  to nam govori da smo sretni ljudi. Samo sretnici sanjaju boje.

Svi sanjamo boje, samo se većina ne sjeća obojenih snova.

Kada ih zapitate kakve su te boje, slegnuće ramenima. Neki će biti zbunjeni, a opet neki će se počešati po glavi rukom iznad uha na suprotnoj strani i obješenjački izreći samo jedu riječ:

Valeri.

Jesu puno rekli, svaka im čast.

Mnogi ljudi se nisu susreli sa tom rječju. Nisu imali vremena ili ih je ljubav nečija zavela i prevarila, Te volimo i o njima pjesme pjevamo. One su od dobrih i njih sanjamo.

Neke je život vodio stazama gdje je značenje te riječi suvišno. Obično u tom svijetu postoje samo nijanse sivila kiča i šunda. U medijima se pripjevaju besmislice, naručena i podmetnuta slova; u njima je glavna lova.

Njima svaki dan postaje isti; dosadan , slijep i tmuran.

Ima i onih koji bacaju kamenje i riječi na insane. A ne bi trebali. Barem ne prvi. Mogo bi se kamen vrnut.

Riječ do Milostivog doći. Ožalostiti ga. A On i previše prašta.

Do jednom . A onda teško i kuku . Zna se kome. Onima.

Kraj I dijela / Nastavak sutra

1307.- Švajcarska Konfederacija proglasila nezavisnost od Austrije.

-Davno to bješe, ako da su skontali da će otamo iz ludila izmiljeti luđak Hitler , ili Hister kako tepaše Nostradamus.

1650.- Rođen engleski kralj Vilijam III Oranski, koji je tokom vladavine od 1689. do 1702. učvrstio kraljevsku vlast, a pobedom nad katoličkim kraljem Džejmsom II 1690. ponovo uspostavio vlast u Irskoj. Po njemu kasnije nazvan protestantski pokret oranžista koji svečanim marševima u Irskoj obeležava datum te pobede i izaziva proteste irskih katolika.

– Vilim je bio sin Vilima II. Oranskog i Marije, kćeri engleskog kralja Karla I.. Rodio se u Haagu 14. studenog 1650. Osam dana prije njegova rođenja otac mu umire od boginja, stoga je Vilim još u majčinom stomaku  postao vladar Nizozemske. Takva avm je plava krv. Može na vlast i nerođena doći. Zakon naslijeđa.

1814.-Proglašen norveški ustav, kojim je ta zemlja postala nezavisna Kraljevina Norveška, vezana za Švedsku personalnom unijom.

-Mudro su krili da imaju naftu, zato su ih Šveđani olako pustili. U svojom mudrosti zaboravili da je imaju.
1847.-Umro nemački kompozitor i dirigent Feliks Mendelson, osnivač konzervatorijuma u Lajpcigu, istaknut predstavnik muzičkog romantizma. Kao pijanista debitovao u devetoj godini, u 15. napisao prvu simfoniju, u 16. majstorsko delo, scensku muziku za “San letnje noći”.

-Zaboravili mu dodati drugo prezime .Nema veze nećemo ga ni mi dodati. Koga interesuje neka ganja. Kažu da je u istoj ravni sa  duom BB (Bah i Betoven).  Kao german svakako. Muzički, malo nategnuto.

1890.-U Londonu otvorena prva linija podzemne električne železnice u svetu.

– Time stvorila ventilacija koja je poprilično sklonila smrad sa londonskih ulica koje u to doba nisu imale regulisan sistem kanalizacije.

1928.-Nedelju dana pred završetak Prvog svetskog rata poginuo engleski pisac Vilfred Oven, čija poezija sadrži snažnu osudu rata. Znatno uticao na posleratnu generaciju engleskih pesnika, a Bendžamin Britn na njegove stihove komponovao muziku koju je uvrstio u svoj monumentalan “Ratni rekvijem”.
-I pjesnici ginu. Oni časni patrioti koji nisu kukavice, pobjegulje i izdajice.

1922.-U dolini kraljeva kod Luksora u Egiptu engleski arheolog Hauard Karter otkrio grob faraona Tutankamona.

– I stvorio mit o Tutankamonovom proklestvu.

1931.- Društvo naroda optužilo Japan zbog agresije na Mandžuriju. Zbog osude svetske javnosti, Japan napustio Društvo naroda u martu 1933.

– Jesu mu napakostili. Da ne bi atoma ko zna dokle bi   trajao koji su započeli.

1939.-Na predlog predsednika Frenklina Ruzvelta Kongres SAD doneo zakon “Plati pa nosi” o prodaji ratnog materijala. U martu 1941. izglasan Zakon o zajmu i najmu, s još većim povlasticama zemljama koje su se borile protiv fašizma u Evropi.

– Cash and carry , dobar mu zakon. Zemlje koje se iscrpljuju pripremajući se za rat sa nacistima i fašistima moraju su debelo  platiti oružje i to unaprijed. Kasnije , kad je rat pokucao na njihova vrata  SAD su kao dali povlastice u odgodi plaćanja, ali uz veću cijenu naoružanja.

1942.-Završena bitka kod El Alamejna u Drugom svetskom ratu u kojoj su Britanaca pod komandom generala Montgomerija porazili nemačko-italijanski Afrički korpus generala Ervina Romela. Time je otvoren put iskrcavanju Saveznika u severnoj Africi.

1946.-Osnovan UNESKO, Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu.

Još jedan ogranak UN sa mnogo usta koji se moraju debelo nahraniti i potkožiti.

1956.-Sovjetske trupe ugušile pobunu u Mađarskoj, a za novog premijera postavljen Janoš Kadar. Dotadašnji premijer Imre Nađ s još nekoliko saradnika sklonio se u jugoslovensku ambasadu u Budimpešti. Uprkos garancija novih vlasti da neće progoniti političke zatvorenike, Nađ posle napuštanja ambasade 22. novembra uhapšen i posle montiranog procesa pogubljen u junu 1958.

-Vlast ništa ne poštuje. Ponajmanje svoja obećanja i poštenje koje nemaju. Pitajte BH troglavatu ažbahu.

1956.-Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o slanju mirovnih snaga na Bliski istok.

– I zvanično postavljena tampon zona za zaštiutu genocidne cionističke tvorevine.

1966.- Najteže poplave u istoriji Italije zahvatile trećinu zemlje. U Firenci znatno oštećeno kulturno blago, uključujući mnoge freske na zidovima palata i crkava.

1976.-Velika Britanija predložila nezavisnost Južne Rodezije pod vladavinom crnačke većine od 1. marta 1978.

– Joj jesu dobri ti truli britanci od još trulije britanske krune. Kada su iscrpili sve resuruse Južne Rodezije podobrili se.

1979.- Militantni islamski fundamentalisti okupirali ambasadu SAD u Teheranu i uzeli 90 talaca, od kojih su 52 držali zatočena 444 dana. Oni su tražili izručenje iranskog šaha Reze Pahlavija, koji je po zbacivanju sa vlasti u islamskoj revoluciji izbegao iz zemlje.

– Teroristi su u principu veoma glupi. To je lako dokazati. Nikako da shvate da se njihovi glupi zahtjevi nikada ne ispunjavaju. A oni tu glupost , uglavnom , plaćaju vlastitim životima.

1980.-Republikanac Ronald Regan izabran za predsednika SAD. Regan na položaju ostao dva mandata, pošto je dobio i izbore 1984.

– On je barem bio glumac, za razliku od ostalih američkih predsjednika koji ne znaju glumiti uluge pajaca i kkovnova.

1983.- U Libanu poginulo više od 40 izraelskih vojnika u detonaciji kamiona napunjenog eksplozivom koju je izazvao arapski terorista-samoubica.

1995.- U Tel Avivu ubijen izraelski premijer Jicak Rabin, koji je po dolasku na vlast 1992. počeo proces pomirenja sa Arapima. Atentat izvršio izraelski ekstremista Jigal Amir posle mirovnog skupa na kom je učestvovao premijer.

-U potpisu MOSAD. Tako čisto i jasno.

1998.-Posle kraćeg primirja na Kosovu su obnovljeni sukobi srpskih snaga bezbednosti i naoružanih grupa kosovskih Albanaca.

-Trebalo je bar koji metak ispaliti da se kaže: Časno smo izgubili Kosovo.
2000.-U Beogradu izabrana nova Vlada Jugoslavije, prva od 1990. u kojoj ne učestvuju članovi Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića.

Bookmark the permalink.

Komentariši