Dogodilo se na današnji dan 3. Novembra / Studenog

Danas je Četvrtak  3. Novembar / Studeni 2022. godine  nove ere. Bar tako kažu.

Ne razumijemo  zašto su vakte  podjelili  na staru i novu eru. Danima i ljudima, kao i havjanima sve su ere iste. Izuzetno pogibeljne i smrtonosne.

Ovako su se dani  sučelili: 307. dana zbrisalo bojeći se studenog , prosijavanja zime i   laganice krenuli ka  prošlim vremenima.. Do kraja godine je ostalo još  58 dana . Po vremenskoj prognozi njih svašta očekuje , što studenog , što prosijanog podneblja.

No, dani nisu naivni, a znaju i zavarati. Eto , garantujemo da će  oni , hejbet insana ko najveće hajvane preveslati i povući sa sobom.

Ovako   dani  jedan drugom opjevaju u razdiok te ljubim, koliko se insana se gubi dok  uveliko fumaju.  Neki , tek počeli, a neki jako  od latina kupuju  fazon fumo fumare.

Čudno,  kontamo mi ,   pušenje je vrlo kompleksna i   jako čudna stvar. Ne valja pušit , nije dobro po zdravlja. Jopet neki kažu dobro za ten. A i ćeif  je veliki u  svakom slučaju. Mere biti ponekad i nepušačima  se omili pušenje.

Dok popušiš hejbet dana, ono prošo tren, a i insani i insanke  nastavljaju pušiti iz sve snage. Valjda genetska stvar navike. Nešto ko pavlovljev refeleks.

I dok fumaju i ne osjete da ih dani šćepaju ko blentovije i onda su  ga stvarno popušili.  To danima  dođe ko domaća zadaća, a insanima ko smrtna muka.

Što bi poete rekli:

Fumo ne fumo, svakako ćeš popušiti.

U prevodu:

Ne puši na promaji.

A historici bilježe:

1534.- Engleski parlament usvojio povelju kojom je kralj Henri VIII postao poglavar crkve, čime je papi oduzeta vlast nad crkvom u Engleskoj. Tome prethodio sukob s papom Leonom X koji nije hteo da poništi kraljev brak s Katarinom Aragonskom i ozakoni njegovu vezu sa Anom Bolen.

-Anri, Anri gdje će ti duša. Hem se razvedeš, hem rokneš ženu. I tako više od nekoliko puta. puta

1768.- Rođen Đorđe Petrović Karađorđe, vođa Prvog srpskog ustanka protiv Turaka 1804. Po slomu ustanka 1813. pobegao u Austriju, a zatim u Rusiju. Ubijen po nalogu kneza Miloša Obrenovića 1817, kada se vratio u Srbiju.

– U Srbiji ko neka praksa, prevariti kuma pa ga roknuti.

1801.-Rođen italijanski operski kompozitor Vinčenco Belini.

– Vincenzo Salvatore Carmelo Francesco Bellini (Catania, 3. studenog 1801. – Puteaux, 23. rujna 1835.) je talijanski skladatelj. Bellini je jedan od najpoznatijih i najkvalitetnijih skladatelja klasičnog bel canta u opernoj glazbi, pored velikana ranog XIX. stljeća Gioachina Rossinija i Gaetana Donizettija.I pored toga što je umro jako mlad uspio je skladati 10 opera od kojih je najpoznatija Norma.

1839.-Britanske fregate kod Kantona potopile nekoliko kineskih džunki, čime je počeo Prvi opijumski rat protiv Kine, koji je završen potpisivanjem mirovnog sporazuma 1842. u Nankingu, pod veoma nepovoljnim uslovima za Kinu.

– Tako to teroristi rade, napadaju domoroce kao djecu koja imaju čamćiće. Preuzeli su primat vodećeg nako kartela u to vrijeme. Ali im se osvetilo. Njihova populacija zaglavila u opijatima. Kina se zbog otetih narkotika manje više očistila.manje više

1852.- Rođen japanski princ Mucuhito, od 1867. car Meiđi. Tokom vladavine, do 1912, potpuno lišio vlasti šogunate, uspostavio centralnu carsku vlast, a feudalni Japan pretvorio u modernu kapitalističku državu. Premestio prestonicu iz Kjota u Edo, koji je preimenovan u Tokio.

1833.- Ugušena Timočka buna koja je počela u Zaječarskom okrugu mesec dana ranije zbog odluke vlasti o oduzimanju oružja, dotad poverenog svim vojnim obveznicima. Među vođama, koje su uhapšene i streljane, bilo istaknutih članova Radikalne stranke. Neki od njih, kao Nikola Pašić, uspeli da pobegnu van zemlje, a stranka pretrpela tešku krizu.

1901.- Rođen francuski pisac i političar Andre Malro, učesnik Kineske revolucije, Španskog građanskog rata, jedan od lidera Pokreta otpora u Drugom svetskom ratu, član Francuske akademije, De Golov ministar kulture od 1959. do 1969.

1903.-Panama, uz podršku SAD koje su poslale u panamske vode krstaricu “Nešvil”, proglasila nezavisnost od Kolumbije.

1912.- Rođen paragvajski diktator Alfredo Stresner, koji je na vlast došao vojnim pučem 1954. i sprovodeći teror protiv političkih protivnika vladao do 1989, kada je zbačen državnim udarom.

-Dugo je oporobi strebalo da stisne petlju i da zbaci jednog čovjeka. Trideset pet godina.

1918.-Nedelju dana uoči kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu na ratnim brodovima u Kilu izbila pobuna mornara koja se proširila na više gradova, gde su formirane privremene revolucionarne vlade. Posle obračuna vlasti s pobunjenicima nemački parlament 6. februara 1919. ukinuo njihovu vlast.

-Obračun sa pobuunjenicima je upriličen uz svesrdnu pomoć zapadne „demokratije“

1916.-Predstavnici austrougarske vojske potpisali u Padovi kapitulaciju u Prvom svetskom ratu, što je bio poslednji državni akt 700-godišnje Habsburške monarhije.

-Svaka rijeka mora svome kraju ići.

1946.- Japanski car Hirohito odrekao se, izjavom preko radija, božanskih atributa, a carska vlast prešla na izborni parlament.

-Vidi vidi , rijetkost da car naprasno i sam od sebe skonta da nije božanskog porijekla. Vjerujemo da je narod bio silno ožalošćen što nema „božijeg“ zastupnika u svojim redovima.

1954.- Umro francuski slikar i vajar Anri Matis, najčuveniji predstavnik fovističkog pravca i jedan od najznačajnijih francuskih i evropskih slikara XX veka.

1956.-Velika Britanija i Francuska prihvatile prekid vatre na Bliskom istoku uz uslov da u područje Sueckog kanala budu poslate mirovne snage Ujedinjenih nacija.

1957.- SSSR lansirao prvi satelit sa živim bićem “Sputnjik 2” u kom je bio pas Lajka.

– Vrlo „ humano“. Ostaviti psa da krepa od gladi i žeđi. Srećom vikipedija nas je utješila.

„Vjeruje se da je zbog toga Lajka živjela samo nekoliko sati, umjesto predviđenih 10 dana.“

1961.-U Tant izabran za generalnog sekretara UN po pogibiji Daga Hamaršelda.

1970.- Kandidat Fronta narodnog jedinstva Salvador Aljende postao predsednik Čilea kao prvi marksista u zapadnoj hemisferi izabran na slobodnim izborima. Ubijen 1973. u državnom udaru generala Augusta Pinočea.

– Po nalogi amera i CIE.

1991.- Hrvatske paravojne formacije proterale stanovništvo i razorile 18 srpskih sela na području Zapadne Slavonije.

– Kažu u hrvatskoj nije bilo genocida.

1992.-Kandidat Demokratske stranke Bil Klinton na izborima za predsednika SAD pobedio republikanca Džordža Buša, dotadašnjeg šefa države.

– Rokfelerovi piuni se smjenili.

1996.- Umro bivši samoproglašen car Centralne Afričke Republike Žan Bedel Bokasa. Na vlast  došao vojnim udarom 1966, proglasio se 1972. doživotnim predsednikom, a 1976. carem. 1979. ga oborio bivši predsednik Dako i vratio zemlji status republike.

1998.-Umro američki animator Bob Kejn, autor Betmena.

Bookmark the permalink.

Komentariši