Dogodilo se na današnji dan 22.oktobar/Listopad

 
 
Danas je  Subota 22. oktobar/listopad, 295. dan 2022. godine. Do kraja godine ostalo je ciglih   70 dana.
 
 

Vojnici bi obično oko ovog dana počinjali govoriti sitno.

Jes kada bi samo dani odlazili. Kada se danima doda broj onih koji sa njima u nepovrat odlaze, nije baš sitno. Jako je krupno.

Šta se može. Ostaje ih još hejbet za pokupiti.

Pa vi pazite šta vam je raditi.

Hoćete li žuriti i ne obazirati se na život koji brzinom svjetlosti prolazi ili malo prikočiti, ženu , voljena bića zagrliti, reći:

Volim vas ,

Zaplesati tango , ili barem poskočicu zavriskati , iz dna duše, slobodno ljudski, bez srkleta.

Nije samo vikend stvoren radi vas i vaših najmilijih. Svi dani , svaki trenutak je san.

Što bi poete rekli:

Gdje si dušo , gdje si rano.

 

U prevodu :

Ništa do Slađe.

Branko R. ne zna nako pojit. A i ne igleda van tako,  ko ona upis vila.

 

Na današnji dan se nije previše krvi prolilo.

1773. Kralj Tonga poklonio engleskom istraživaču Džejmsu Kuku gorostasnu kornjaču, koja je u Londonu živela do 1966.

-Kornjača je u zarobljeništvu živjela 193 godine, a već je bila gorostasna.Znači minimum tri glave živjela.Aferim.A čovjek sa svom genetikom jedva četiri puta manje živi.Jedino kralj Mide živi duže. On troši već sedmo srce i drma svijetom.Njegova srca nisu zlatna,ona su ili ledena ili kamena.Svoje kažu nije imao.Pogađate riječ je o Rokfeleru.

1844.-Veliko razočaranje u SAD, gde je više hiljada vernika očekivalo drugi dolazak Isusa Hrista.

-Neuke blećke lako prevariti . Malo celofana i čokoladnog „zlata“ i ono se baildišu,a ko fol vjernici.Varanje vjernika je oduvijek bio unosan biznis.Pitajte bilo čije sveštenstvo.

1887.- Uredu za patente u Njujorku Nikola Tesla prijavio šest izuma, među kojima i višefaznu naizmeničnu struju.

-Tesla se igro sa strujom,drugi poslovali i brda love namaknuli.Ipak više volimo njegovu čestitost nego one i njihova krvava brda.Ništa im to nije špomoglo.Svi do jednoga se prže,laganice.Upućeni kažu može to potrajati ihi hi.

1935.-Laos postaje nezavisan.

-Fiktivno.Francuzi ,potom ameri ga držali još četiri decenije u zarobljeništvu.Ono poslije se ne računa.To je novi svjetski poredak.Za vrijeme svoje vladavine naučili ih zapadnim bedastoćama.Sada je Laos ni tamo ni ovamo.

1962.-Američki predsjednik Kennedy javno je potvrdio da SSSR ima rakete na Kubi i najavio blokadu otoka. Kubanska kriza bila je vrhunac Hladnog rata.

-Tresla se gora rodio se miš.Da li je Kenedi zbog toga ubijen nismo još ustvrdili.Vjerovatno nije.Ono što je bitno odnosi se na tovariš Hruščova.On iskoristio priliku i lupo cipelom o govorničku  UN govornicu: Hek,hek,hek i hek.Nažalost za jedanput  više nego što je trebalo.Zbog toga ga za godinu dana smjeniše.Hoće on lupati na javnom mjestu.E eto mu ga.

1964.- Francuski književnik Žan Pol Sartr odbio Nobelovu nagradu za književnost.

-Još jedan ubleaha na popisu nagrađenih nobelovaca.Njegova jedina “zasluga“ je olajavanje drugih književnika i konstrukcije truhle ideje egzistencijalizma.Gdje će truhlovina nešto pametno skontat.Kad je odrastao ;pred samu smrt se svoga djela (navjevećeg dijela) odrekao.Tako to ublehe rade.Nobelovku i  lovu od nagrade,normalno i sasvim logično nije vratio.Lova je tako egzistencijalna.

1973.-Jom Kipurski rat. Ujedinjeni narodi donose rezoluciju 338 kojom se traži prekid napada.

-Prvo nemojte misliti da je to stvarno 338 rezolucija UN.Ona ih ima „milione“ i vrijede ko kap kiše  Atlantskom okeanu.

Drugo  Jom kipur je jevrejski dan pomirenja ili pokajanja.Na taj da Egipat i Sirija napadaju Izrael.Kod njih je bio Ramazan pa ga oni zovu ramazanski rat.Dakle rat između Izraela i Muslimana se može smatrati religisjkim ratom.

Treće;bliskoistočne tenzije i ratovi su dobar komrcijalni ulov  Rusa i prvenstveno amerikanaca. Oni žive  za te i od tih ratova.

Četvrto nećemo nabrajati,zato što vuče peto,pa šeto itd. ,a rubrika trošna i ograničena.

1991.-Predsedništvo Jugoslavije nepotpunom sastavu, činili ga Srbija, Vojvodina, Kosovo i Crna Gora, odbacilo predlog Evropske zajednice da jugoslovenska federacija bude rekonstituisana u asocijaciju suverenih država.

-Što će se oni bilo šta dogovarati sa bilo kime.Oni su se sa zapadnim saveznicima i bivšim zapadnim susjedima dogovorili  o klanju i genocidu.

1992.- Na putu Priboj-Rudo iz autobusa kidnapovano 16 muslimana, stanovnika sela Sjeverin na granici Srbije i Bosne, a potom ubijeno u Višegradu.

-Tako to rade zvijeri.Uostalom šta je to 16 muslimana.Sitnica u odnosu na preko dvije milijarde koliko ih ima.

1844.- Rođena Sarah Bernhardt.

-Sara Bernar, rođena kao Henriette-Rosine Bernard,     koju su smatrali  „malom ružnom glupačom“  vrlo brzo je postala „besmrtna i božanska“ ikona i diva francuske pozornice.

Za njezin glas suvremenici su tvrdili da zanosi, uzbuđuje i zaluđuje. Nastupala je sve do starosti, i onda  joj bolest oduzima čarobni glas i ljepotu. Nažalost, samo su je tješili da je besmrtna.Umrla je u 79 godini.

1943.- Rođena Catherine Deneuve.

-Spisateljica Fransoaz Sagan za Katrin Denev je rekla:

“Zna da svojim francuskim šarmom zavede Amerikanca, a Francuza američkom lepotom”.

Rožeu Vadimu je  istovremeno bila i erotična i anđeoska i senzualna. Roman Polanski:

“Denev uvek deluje kao seksi devica”, a Fransoa Trifo je konstatovao: “Dovoljno je nju posmatrati pa da budete srećni”

Ljubomorna stara ofajla Brižit Bardo kritikovala je svoju koleginicu Katrin Denev što nosi bunde jer sve žene koje nose krzno su “okrutne, proste i glupe”.

Vi prosudite.

1906.- Umro Paul Cézanne, francuski slikar.

Paul Cézanne (Aix-en-Provence, 19. siječnja 1839. – Aix-en-Provence, 22. listopada 1906.), francuski slikar čije djelo predstavlja sponu impresionizma s kraja 19. stoljeća i kubizma početkom 20. stoljeća; Jedna od najznačajnijih osoba francuskog i europskog slikarstva, s presudnim utjecajem na njegov daljnji razvoj. Povjesničari umjetnosti ga svrstavaju u postimpresionizam, zajedno s Van Goghom iGauguinom. Često je nazivan ocem modernoga slikarstva ili praocem nove umjetnosti. On je prvi koji je svojim djelima artikulirao pojam ‘nedovršenosti’, tj. cilj vidi u procesu stvaranja, ne finaliziranju – odjeci čega su prepoznatljivi danas u happeningu  i sl. Cezanne je upozoravao da cilj slike nije reproduciranje viđene stvarnosti, već stvaranje nove stvarnosti.


											
Bookmark the permalink.

Komentariši