Dogodilo se na današnji dan 10. Oktobra / Listopada

Danas je Utorak 10. Oktobar/Listopad 2023. godine.

283.dana zaleglo k'o kurbani. Aha, kako da ne. Koliko su bekana povukli za sobom ne m're se izbrojati. Bekani se neće vratiti. Ni slučajno. A dani jopet, evo ih dogodine. Novi novcati. Kao da nisu ni otišli. Ostalo nam još 82 dana do isteka dvadeset tricepride dva milenijuma.

Nevinašca, neko će reći dane . I jesu. Njihovo je da se pristave i da ljudima predoče ljepote i na zemlji i na nebesima. Ne bi li ovi tobe došli. Jok , rijetki su ti do kojih nauk dopire.Insani nemaju vremena da gledaju čudesnost Božijeg djela. Tu savršenu  ljepotu i sklad.

Insan je satkan od žurbe. U svom nerazumu ne vidi dalje od sutrašnjeg dana, iako mu se čini da sebi obezbjeđuje starost. O ,mnogo,  mnogo oni toga oni sebi obezbjeđuju. Možda se i prave da ne znaju, ali činjenje ili ne činjenje je ulaznica u vječnost. A ona , ko svaka sutrašnjica plaho nepoznata.

Ulaznica ima dvije vrste. Jedna je plamena , a druga lagodna. Pa vi vidite šta vam je raditi?

Ili će te gledati zadivljujuće maglice,  plavet , ljepote oceana ili raznolike dunjalučke visove i puteve, razmišljajući o tome , dok uživate  u raskošnim đardinma  svojih ljuba, ili pak u žurbi trpati u  majčine vreće sa otetim  narodskim zlatom, nove aferime.

Što bi poete rekle:

Trpajte , trpajte dok merete, ali neće biti dokle i kako vi  hoćete.

U prijevodu:

Jadni li su riđobradi, šahovski robijaš i pijačarska fukara. U svojoj razrokosti ne vide bijedu svoju i golotinju roda svoga.

Dobar neki prevod. Da je Bogdo više ‘vakijeh prevodilaca.

A hroničari, bezbeli, po svom:

680.-U stranačkim borbama koje su dovele do raschjepa svijeta na sunite i šiite, u bici kod Karable, na Eufratu, ubijen Husein, pretedent na kalifski presto dinastije Alida. Kasnije postao šiitski svetac.

-Samo 48 godina po smrti Poslanuika Muhameda a.s. njegovi se sljedbenici pocijepali u vjeri, radi borbe za vlast. Do dana današnjeg nastalo je preko dvjesta islamskih  sekti . Jedna od njih hanefijska sekta. Nju je osnovao Ebu Hanifa.

I onda oni , takozvana iz , tamo  neke zajednice koja preferira da bude islamska , a samo je sluganska iu nevjernička, želi da bosanski muslimani pripadaju hanefijskom pravcu. Ni slučajno. Taj film se u Bosni neće gledati .Pripadajući tomj sekti oni bi  se deklarisali da su na   Ebu Hanifijinom putu i učenju,  a ne na Božijem nauku. Bili bi bogohulnici. Jer one koji su se pocijapali u vjeri Bog je prokleo za vijek vjekova.

1733.- Francuska objavila rat austrijskom caru Karlu VI zbog njegove podrške knezu Avgustu III u nameri da postane poljski kralj, umesto francuskog kandidata Stanislava Lešćinskog. Rat za poljsko nasleđe trajao do 1735.

-Ovo nam mnalo smiješno. Jedna „velesila“  objavila rat jednom čovjeku. Nešto nam tu faktički  ne štima. Nismo cjepidlake , ali umjesnost je umjesnost.

1813.-Rođen italijanski kompozitor Đuzepe Verdi, uz Riharda Vagnera, najistaknutiji romantičarski operski stvaralac XIX veka. Njegove opere “Aida”, “Otelo”, “Rigoleto” i “Travijata” i danas ključna dela repertoara operskih kuća širom sveta.

-Najviše volimo Aidu  ,sasvim normalno, Orela ne begenišemo. Šuoplja priča. Čuj molim te u arijevskoj Danskoj crnac kralj. Poštujermo licentia poeticu , ali ovo lupost da ne može viša biti.Rigoleto nas uvijek, ama baš uvijek  podsjeća na mučninu. Travijata bi bila simpatična zbog onog malog američkog Domoroca, ali zbog asocijacije na opajnost, izbjegavamo je. Bojimo se navlakuše.

1837.-Umro francuski ekonomista Šarl Furije, socijalista-utopista. Pred kraj života stekao značajan broj pristalica koje su širile i pokušavale da praktično ostvare njegovu ideju o eksperimentalnim zajednicama, Falangama, kao prelaznom stupnju ka “društvu harmonije”.

– Falanga mu baš  neki dobar naziv. A označava horde smrti, od rimskih od fašističkih i nacionalističkih.

1888.-Rođen ruski revolucionar Nikolaj Ivanovič Buharin, jedan od vodećih ideologa boljševika, funkcioner Kominterne. Zbog protivljenja Staljinovoj kolektivizaciji sela 1929. isključen iz Politbiroa partije, uhapšen 1937. i posle montiranog procesa streljan 1938.

-Jašta nego strijeljati. Čuj molim te on se našao suprostavljati revolucionarnom babi. I poromci baba deklaracije i načrtaniaja bi to radili sa svima koji su protiv njihovih pljački narodnog blaga. E sada ovo babi ispade malo nepismeno. Ne zna se da li se radi o muškoj množini ili ženskoj množini. I kako bi? Imaju dvije izreke i obadvije su u funkciji:

-Kupi mi babo zanavijek prijestolje!

-Gdje je puno baba kilava su djeca!

1901.-Rođen švajcarski skulptor, slikar i grafičar Alberto Đakometi, poznat po nadrealističkim prostornim konstrukcijama i ekstremno izduženim bronzanim ljudskim figurama.

-Svašta u slikarskoj bašti. Daleko im kuća od naših đardina bila.

1911.-Kineski nacionalni vođa Sun Jat Sen u Vučangu proglasio republiku i počeo revoluciju u kojoj je oborena dinastija Manču. Time završena vladavina kineskih careva koja je trajala 2.000 godina.

– Kad tad. Nema veze, 2.000 godina. To je zvježđanim relacijama očas posla.

1913,.Završena izgradnja Panamskog kanala dugog 81,6 kilometara, kojim su spojeni Atlantski i Tihi okean.

-I Amerima osigurali profit. Nisu oni frajeri. Ko je vidio da glavni svjetski terorista i mafijaš radi bilo šta džaba.

1917.-Brazil u Prvom svetskom ratu objavio rat Nemačkoj pošto su Nemci torpedovali brazilske brodove.

-Za saveznike je bila hrabrujuća je činjenica da su regrutovali jedan vod boraca.

1954.- Vijetnamski lider Ho Ši Min ušao u glavni grad Vijetnama Hanoj, koji su dva dana ranije napustile francuske kolonijalne trupe.

-I  na prekjučerašnji dan je ušao u Hanoj, po nekom dugorm hroničarskom izvoru. Prepisivači nikad da se usaglase .

1954.- U Tokiju otvorene Olimpijske igre, prve u Aziji.

-Arijevske vođe OK skontali da je bolje dati olimpijadu nego da  nearijevci počnu odustajati od rasističkih i bezbožničkih igara.

1970.- Umro francuski političar Eduar Daladje. Kao premijer Francuske potpisao Minhenski sporazum 1938. kojim je Hitleru omogućeno da Sudetsku oblast u Čehoslovačkoj pripoji Nemačkoj.

-Patenova i De Golova raja.

1975.- Filmske zvezde Ričard Barton i Elizabet Tejlor venčale se po drugi put. Sledeće godine ponovo se razveli.

– Bilo je to vrijeme ljubavi, svađanje i mirenja. Nije da se nisu voljeli, ali su voljeli malo više sebe i druge. Ona muškarce, on mahom čašu.

1980.-U katastrofalnom zemljotresu u Alžiru poginulo 2.590 osoba, a oko 330.000 stanovnika grada El Asnam ostalo bez domova.

-Zaboravalja se Agadir.

1982.- SAD uvele sankcije protiv Poljske zbog odluke poljske vlade da zabrani sindikat “Solidarnost”.

– „Demokratski“  potez fašističke SAD.

1985.- Umro američki filmski i pozorišni glumac Jul Briner, dobitnik “Oskara” za ulogu u filmu “Kralj i ja”, mjuzikl u kom je godinama igrao i u pozorištu.

– Jul Briner (engl. Yul Brynner; Vladivostok, 11. jul 1920 — Njujork, 10. oktobar 1985) bio je američki filmski i pozorišni glumac ruskog porekla. Najpoznatiji je po ulozi Ramzesa II u Deset zapovesti i ulozi kralja Mongkuta u filmu Kralj i ja za koju je dobio Oskar za najboljeg glavnog glumca. Pre nego što je počeo da se bavi glumom, radio je kao model i fotograf. Imao je veoma specifičan glas i obrijanu glavu, koja je bila njegov zaštitni znak. Briner je prvi glumac u istoriji filma koji se slikao potpuno obnažen.

1985.- Umro američki filmski glumac, režiser i producent Orson Vels. Njegov prvi film “Građanin Kejn” ubraja se u najveće klasike kinematografije. 1971. dobio “Oskara” za životno delo.

-Roman H. Dž. Velsa govori o invaziji Marsovaca na Zemlju, u Englesku (okolina Londona), krajem 19. veka. Napisan je u prvom licu, sa aspekta pripovedača koji je učesnik u tim događajima. Adaptaciju romana i scenario za radio-dramu napisao je Hauard Kok (Howard Koch), uz pomoć Orsona Velsa.

Orsonova gluma reportera je izazvala paniku u SAD. Kaži bilo je najmanje 19 registrovanih samoubistava  ljudi preplašenih do izbezumljenosti zbog „invazije“ marsovaca.

1990.SSSR i Nemačka potpisali ugovor o povlačenju sovjetskih vojnika iz Nemačke do kraja 1994. U Istočnoj Nemačkoj bilo stacionirano 380.000 sovjetskih vojnika s 220.000 članova porodica.

-Trebalo je nahraniti tih 600.000 gladnih  Sovjeta i još , mimimum desetrak puta više činovničkog aparata.Nije ni čudo što je u DDR vladala glad od II svjetskog  rata do ponovnog ujedinjenja

1995.- .  Izrael u skladu s mirovnim sporazumom s Palestinskom oslobodilačkom organizacijom počeo povlačenje sa Zapadne obale i oslobodio iz zatvora oko 300 Palestinaca.

-Počeo, počeo, počeo… Svake godine Izrael počinje povlačenje, ali i gradnju na okupiranim područjima. Puštanje 3oo Palestinaca se poklopilo sa prebukiranošću smještajnih kapaciteta u konclogorskim kazamatima.

2000.- Umrla Sirimavo Bandaranaike, bivši premijer Šri Lanke, prva žena-premijer na svetu. Bila je jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih.

-Da nije bila lijepa, bila je. Ali…

„Sirimavo Bandaranaike (Balangoda, 17. travnja 1916. – 10. listopada 2000.), političarka iz Šri Lanke, prva žena na mjestu premijerke u povijesti Šri Lanke.Nakon ubojstva svog muža Solomona 21. srpnja 1960. preuzima njegovu dužnost. Dužnost premijerke obnašala je tri puta: 1960. – 1965., 1970. – 1977., te od 1994. do 2000. godine. Kćer joj je bila predsjednica Šri Lanke. 40 godina je bila predsjednica Slobodarske stranke Šri Lanke. Probleme s Tamilima nije uspjela riješiti. 1980. je izbačena iz parlamenta zbog zloupotrebe moći. Javni rad joj je bio zabranjen sedam godina. Glavne ekonomske grane je nacionalizirala, a bila je uvjerena socijalistkinja.Umrla je u 84. godini na sam izborni dan, prethodno glasovavši.“

2001.- Nobelovu nagradu za ekonomiju dobili Amerikanci Džordž A. Akerlof, A. Majkl Spens i Džozef E. Stiglic. Svojom “analizom tržišta sa asimetričnim informacijama”, oni su pokazali u kojoj meri informacije utiču na funkcionisanje tržišta, od prodaje polovnih automobila do uspona i kolapsa na velikim berzama.

-Nobelova nagrada postaje sve šuplja i šuplja.

Bookmark the permalink.

Komentariši