Dogodilo se na današnji dan 8. Oktobra / Listopada

Danas je Nedelja 8. Oktobar/Listopad 2023. godine.

280. dan se lagano udarilo nogom iza vrata. Nismo ih se  baš nauživali . Ono , svako za se, na se i tako to. Kako je ko naučio.Nema tu  veze kako ko hoće ili želi. A valja nam prebrinuti još okruglo 75 ovogodiđnjih dana i noći.

Tu ni mamine vreće sa narodskom zlatninom ne pomažu.

Kako će ba pomoći kad je prokleto?

Znate onu, oteto prokleto?

A ako je od sirotinje oteto to se zaplati dvostrtuko. Na ovom svijetu. A na onom nezamislivo  skupo.

I vrlo je vrelo. Hajd’ to ni po jada. Ali zamislite vječnost. Ne, možete. Sasvim normalno. A sada zamislite vječnost i roštiljanje na najačoj vatri.

Ha!

To već možete zamisliti.

I mi.

E , eto vidite , na  tu strahobalnost zagovaravači načrtanije, islamskih deklaracija, pijačari,robijaši i direktori konc logora, njihovi sinovi i žene ne obraćaju pažnju i prave se da to ne vide.

Neki misle ako imaju strabizam,riđu bradu ili zalickanu pedersku sijedu kosu da će im se oprostiti.

Jašta.

Oni su već osuđeni vječni robijaši , koji opljačkanim narodskim vrećama sa zlatom , ovjeravaju svoju ulaznicu za najvatreniji i najžešći kazamat ikad napravljen. Sasvim po njihovoj mjeri. Bogat zlaćanim bojama i toplinom.

Što bi poete rekle:

Savršen je plan  Boga jedinog.

U prevodu:

Jao i kuku onima sa otetim vrećama zlata. I njihovim očevima i majkama jer su ih pogane rodili  i odgojili

Da vidimo koliko su u prošlim vaktima hajvani i insani obraćali pažnju na pržun?

1354.-Ubijen rimski tribun Kola di Rienco, koji je, ponesen idejom o obnavljanju antičke republike i ujedinjenjem Italije pod vodjstvom Rima, 1347. proglasio Rimsku Republiku. Ubijen u ustanku koji je organizovalo rimsko plemstvo.
-Koga je plemstvo angažovalo kao ustanike. Po običaju, pučanstvo. Ništa novo pod kapom nebeskom.

1459.-Umro firentinski slikar fra Filipo Lipi, najznačajniji predstavnik rane renesanse u slikarstvu, Botičelijev učitelj.

-E , ne m'remo vam rijeti da li je ovo Lipi od dalmatinske oznake za ljepotu ili skraćenice od preziema Lipić. Svešteno je lice, a kod njih je sve moguće i uglavnom vrijedi ono nazadnjačko. I , gledajući Lipijeve slike, skontali odakle potiču  Botičelijeve finese i u slikarstvu i u seksualnim opservacijama. Svuda se osjećaju Lipijeve ruke i djelo. Jel Lipić svešteno lice ili nije?

1803. Umro italijanski pisac Vitorio Alfijeri, prvi autentični tragičar u italijanskoj književnosti.

-Ne mr ečo'ek naći niti je'nu rič o Vitoriu , a da se ne spozna da je imao maniju udatih žena. I nesretnih ljubavi sa njima. Ili su bježale od njega, razvodile se, ili je on zasićen bježao od njih.A onda mu je jedna princeza dohakala.“ Upoznao je princezu Louise Stolberg-Gedern, također poznatu kao vojvotkinja od Albany, koji je živjela sa svojim mužem, Charles Edward Stuart ( “Bonnie Prince Charlie”), u Firenci. Ona napušta mućža, on ponekad luta, ali ipak do kraja života živi sa njom.

1810.-Rodjen Džejms Vilijem Maršal, čije je otkriće zlatnog rudnika u Kaliforniji pokrenulo “zlatnu groznicu” 1849.

– Riđobradom, razrokom pijačaru i šah robijašu  ne treba Maršal. Imaju oni svoje nacionalističke čuvare i policajce ( po turski : kavaze)  koji im pomažu da se domognu zlatnih rudnika sa  narodnijeh.grbača.

1856.-Velika Britanija počela “drugi opijumski rat” protiv Kine, u kom joj se pridružila i Francuska.

-Definitivno opijum i opijati postaju jedan od najprofitabilnijih segmenata ljudskog djelovanja. I na sreću Kineza narko ratovi se proširili na tla onih koji su ga počeli i njima bliskih država. SAD napose.

1864.-Rodjen Branislav Nušić, najveći srpski i jugoslovenski komediograf. Njegove komedije i danas su na pozorišnim repertoarima.

1871.-U Čikagu izbio velik požar koji je, prema legendi, počeo u jednoj štali kada je krava ritajući se oborila kerozinsku lampu na gomilu slame i strugotine. U požaru koji je trajao 3 dana poginulo je oko 300 ljudi, a oko 90.000 je ostalo bez svojih kuća.

– Učinak istovjetan Neronovom pjesničkom nadahnuću.

1895.-Rodjen argentinski državnik Huan Domingo Peron, predsednik od 1946. do 1955, kada je oboren u vojnom udaru. Posle sedamnaest godina egzila, trijumfalno se vratio u Argentinu 1972, a 1973. ponovo izabran za predsednika. Umro 1974, a predsednik Argentine postala je njegova supruga Izabela.

-No izabela je druga Peronka. Prva Eva , u narodu popularna Evita je bila ljepša i popularnija od Perona. Zato je on, prema izvorima iz  njemu bliskih izvora dao eutanizirati elktrokastracijom mozga.

1895.-Ubijena korejska kraljica Min, koja je pokušavala da zaustavi japansku dominaciju u Koreji. Zaveru na korejskom dvoru organizovao Japan preko svog konzula generala Goro Miura.
-U svim vremenima je bilo podlih i kukavičkih izdajica. Pitajte Bosance. Ne bošnjake jer oni spadaju u prvu kategoriju.

1912.-Crna Gora objavila rat Turskoj i istog dana napala turske položaje kod Skadra, čime je počeo Prvi balkanski rat.

-Prvi je bio neriješen. Ko je vidio ratove bez pobjednika. Zato se morao dogoditi i drugi balkanski rat. Isto kao i drugi svjetski.

1953.-Velika Britanija i SAD povukle svoje trupe iz Slobodne zone Trsta i predale Italiji civilnu upravu u zoni “A”. To je izazvalo krizu u jugoslovensko-italijanskim odnosima, koja je rešena Londonskim sporazumom 5. oktobra 1955.

-Trst je naš., himna ili pjevajmo  boni borbene pjesme.

1954.-Vojne snage Severnog Vijetnama ušle u glavni grad Hanoj.

-To je prvi put. Drugi put je ono kada su SAD podvili rep ko prebijene kučke.

1967.-Umro britanski državnik Klement Ričard Atli, laburistički premijer od 1945. do 1951. Njegova vlada sprovela niz socijalnih reformi u posleratnoj Britaniji i priznala nezavisnost Indije 1947. i Burme 1948.
-Truhla britanska kruna ga definitivno popušila. Za vik vjekova.

1970.- Nobelovu nagradu za književnost dobio ruski pisac Aleksandar Isajevič Solženjicin.

1975.-Žestoki okršaji u Bejrutu i severnom Libanu odneli najmanje 25 života i prekinuli poslednje primirje.
-Oprobani recept koji genocidni cionisti žestoko koriste: Zavadi pa vladaj i time skreni fokus sa svojih monstruoznih djela.

1991.- Posle isteka tromesečnog brionskog moratorijuma Slovenija i Hrvatska potvrdile svoju samostalnost i nezavisnost od SFRJ.

-Bosni nije data ta mogućnnost. Monstruozne, genocidne nacističke nemani su imale druge planove. I popušile ga.

1992.-Umro Vili Brant, kancelar Zapadne Nemačke od 1969. do 1974, kada je podneo ostavku jer je otkriveno da je njegov blizak saradnik istočnonemački špijun. Vodio politiku popuštanja i doprineo političkoj stabilizaciji u Evropi, u istoriji evropskih naroda ostaće zapamćen i kao državnik koji se 1970. poklonio žrtvama nacizma u Varšavi. Dobitnik Nobelove nagrade za mir 1971.

-Eto tako se dijele Nobelove nagrade. Jedan lažni naklon okorjelog naciste, pardon nacionaliste ( ova ispravka je  zbog objektivnosti u informisanju) i slava je tu.
1993.-UN ukinule sankcije Južnoj Africi uvedene 1960. zbog politike aparthejda koju su sprovodile tadašnje vlasti.

– Zar su sankcije postojale? Zašto ih ne uvedu Varikanu, SAD i EU?

1998.- Savet NATO usvojio “detaljan operativan plan za vazdušne udare u fazama” na Kosovu. Predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću dat je rok od 24 caša da ispuni zahteve iz rezolucije UN, Vlada Srbije donela Uredbu o posebnim merama u uslovima oružanih pretnji NATO.

-I  , de fakto ,  dala odriješene ruke za Kosovo Republika.

2001.-  Najmanje 114 ljudi poginulo kada je avion kompanije SAS udario u jedan mali avion na aerodromu Linate u Milanu.

Bookmark the permalink.

Komentariši