Dogodilo se na današnji dan 19.Avgust / Kolovoz

Danas je Subota 19. Avgust / Kolovoz, 2023. ljeta  tekućeg.

230  dana   je odradilo svoje. Dobro je , a i nije .Mnogima je bilo  Nama ostaje nada da nam se u barem slijedeća 135 dana neće ništa takrali desiti.  Tada nam se ne bi dobro pisalo.

I ovaj današnji je prelijep kao i svij drugi dani. Malo se oblaka skupilo. Negdje kiši. Negdje snijeg i bura .

Ali svuda ljepota . Mir. I ljubav . Imnogo cvijeća . Cvijeće se poklanja i obljubljuje. Djeca se miluju i vole.  Majčina se  drhtava ruka na djetinje lice naslonila.

Starica majka nije željna sinovljevih zagrljaja. Dvoje ostarjelih ljubanika su sretni. Drže se na ruku. Pogledavaju ka nebu i zahvaljuju na milosti .

U svakom kutku dunjaluka porodica za stolom  na okupu.Svaki dan je praznik , sto je blagoslovljen , djeca sita. Roditelji bezbrižni.

Svuda dobro i milost.

Nema zla.

Ovo smo zaželjeli , usnuli  , prije nego se ljudsko zlo probudi i pokrene.

Sjećate se Jesenjina

Tih godina smo sve voljeli…

A bogami su i one voljele nas.

Mi dodajemo ,  uvik i zauvik.

Život  bi trebao biti nallik rajskim danima.

I jeste , ali žurba , neumorna žurba. Vremena se nema . Zaradi čega?

Zbog još jedne zlatne kašike koja će u plakaru na vidnom mjestu, nikad upotrebljena i usnama dotaknuta, kazivati to je moj “život”.

Zbog novog auta od stotina konja i hiljadu kubika više, koje otimaju tuđe nade i živote.

Zbog nemanja vremena  djeca ostaju nemilovana , usamljena i tužna, i lako se izgube.

Zbog žurbe , dani prolijeću , život mimoilazi , samo praznina, umor  i bijes.

Ne razumijemo. Zaista ne razumijemo.

Zašto. Nije tako nanijećeno.

Što bi poete rekle:

Voljeću te do kraja života.

U prevodu:

Ljubav je  divna stvar i za nju vam ne trebaju zlatne kašike. Tek poljubac, dva . Koja riječ, malo milovanja. I eto radosti , djete se rodi..

A hroničari svoje pa svoje:

14.- Umro rimski državnik Oktavijan Avgust, prvi rimski car, usvojen sin Gaja Julija Cezara. Tokom vladavine od 31. p.n.e uveo nov oblik vladavine i administracije poznat kao principat, a Rimsko carstvo u njegovo vreme doživelo procvat u kulturi i umetnosti.

– Nemojte da vas zavara. I ovaj car je bio imperator. I tiranin. Kao svaki drugi car ili kralj. Oduvijek.

-646.-Arapi u bici kod Jarmuka u Siriji pobedili vizantijsku vojsku i potom osvojili sve persijske oblasti koje je držala Vizantija.

-Počinje nazaustavljiva ekspanzija Islama.Trideset sedam godina od Prve Božije objave Muhamedu a.s.

1587.- Sigismund III, sin švedskog kralja Džona III i Katarine Jagelo, postao kralj Poljske. Posle očeve smrti pripala mu i švedska kruna. Njegovo nastojanje da stvori uniju Poljske i Švedske izazvalo rat dve države, a posle poraza Sigismundove vojske 1598. bio primoran da se odrekne nasledstva švedskog prestola.

-Kaže narod puno je mačku goveđa glava.

1601.-Ubijen rumunski nacionalni junak Mihajlo Hrabri, gospodar Vlaške od 1593, a kasnije Transilvanije i Moldavije. Uz pomoć rimsko-nemačkog cara Rudolfa oslobodio zemlju od Turaka. Ubijen po nalogu carskog generala Baste.

-Ne kažu da je carsaki general bio od dvora bečkog.

1662.-Umro je Blaise Pascal, francuski matematičar, fizičar i mislilac.

1691.-Austrijanci pod komandom Ludviga Badenskog potukli Turke kod Slankamena i naneli im teške gubitke. U bici poginuo i veliki vezir Mustafa Ćuprilić.

– Polako otoman se sužava.  Spašće na peškun.

1765.- Umro je Axel Fredrik Cronstedt, švedski hemičar i otkrivač nikla.

1819.-Umro škotski inženjer i fizičar Džejms Vat, pronalazač parne mašine 1765. Uveo jedinicu za merenje snage, koju je nazvao “konjska snaga” i koja se nije znatnije razlikovala od kasnije uvedene KS. U Sohou kod Birmingena 1782. osnovao prvu fabriku parnih mašina.

-Wat kao snaga  sijalice.

1871.- Rođen američki pilot i konstruktor aviona Orvil Rajt, koji je 1903. s bratom Vilburom, u avionu njihove izrade, izveo prvi let u istoriji vazduhoplovstva.

-Čovjek napokon dobio krila.  Aha , i pad je let.

1878.- Posle žestokih uličnih borbi, austrougarske trupe ušle u Sarajevo i uspostavile svoju upravu. Odlukom Berlinskog kongresa 13. jula, Austro-Ugarska dobila pravo da na 30 godina okupira Bosnu i Hercegovinu, a 1908. je anektirala.

-.O tim borbama istoričari i hroniučari uglavnom nijeme. Draže im reći Bosna šapatom pala , a nije.

1883.- Rođena francuska modna kreatorka Gabrijela Koko Šanel, koja je gotovo šest decenija suvereno vladala pariskom visokom modom.

– I svijala u svoje đardine, koje nije štedjela.

1904.- Rođen je Nikola Šop, bosanskohercegovački pjesnik. Njegovo djelo ponajprije samotnički interijer, je posvećeni krug “svijetle samoće”.

1944.- Dan oslobođenja Pariza od njemačke okupacije, za vrijeme Drugog svjetskog rata.

1910.- U Cetinju puštena u rad prva električna centrala u Crnoj Gori. Svečano puštanje u rad centrale organizovano povodom krunisanja kralja Nikole, a služila za osvetljenje Dvora, Zetskog doma, glavne cetinjske ulice i kuća nekoliko viđenijih Crnogoraca.

-Ti crnogorci su postali viđeniji upravo radi osvjetljenja.

1919.-Afganistan se osamostalio od Velike Britanije.

1929.-Umro ruski koreograf i režiser Sergej Pavlovič Djagiljev, osnivač grupe “Ruski balet”, koja je sa izuzetnim uspehom nastupala od 1909. do 1929. Posebno oduševljenje izazivale njegove izvedbe baleta “Posvećenje proleća” i “Žar ptica” Igora Stravinskog.

– Pogančer. Anamo onaj. Sodoma i gomora.

1936.-Pripadnici Frankove civilne garde streljali u Granadi, na početku Španskog građanskog rata, Federika Garsiju Lorku, jednog od najvećih španskih pesnika. Pripadao grupi pesnika koja je u špansku poeziju unela nov, moderan izraz.

– Nije bio loš. Voljeli bi ga da nije bio od onih. Znate već. Sodoma i gomora.

1942.-Britanske i kanadske trupe izvele desant na francusku luku Đep, gde su, uz velike gubitke, razorile nemačke vojne objekte. Od oko 6.000 savezničkih vojnika više od 4.000 poginulo, povređeno ili zarobljeno.

– No comment! Glupost i samoubistvo.

1944.- Dan oslobođenja Pariza od njemačke okupacije, za vrijeme Drugog svjetskog rata.

1945.- U Vijetnamu pod rukovodstvom Ho Ši Mina i oslobodilačkog pokreta “Vijetmin” počela “avgustovska revolucija” protiv francuskih kolonijalnih trupa.

– Revolucija završila predajom SAD terorista.

1946.-Rođen američki državnik Bil Klinton, koji je kao kandidat Demokratske stranke biran za predsednika SAD 1992. i 1996. Prethodno bio guverner Arkansaza.

– Nije loš , osim što se za siću prodao Rokfelerima , monstruoznim eugeničarima novo svjetskog poretka , zaboravljajući često otvorem šlic.

1953.-  U vojnom udaru, uz podršku SAD, zbačen iranski premijer Mohamad Mosadek, a šah Mohamad Reza Pahlavi vratio se iz egzila da preuzme vlast.

-Ništa novo SAD i opetro dolar.

1960.- Pilot američkog špijunskog aviona “U2”, oborenog iznad sovjetske teritorije, Geri Pauers osuđen na 10 godina zatočeništva. Pauers se spasio iskakanjem iz aviona, ali potom uhapšen i osuđen, a 1962. razmenjen za jednog sovjetskog špijuna.

1979.-Ruski kosmonauti Vladimir Ljakov i Valerij Rjumin vratili se na Zemlju vasionskim brodom “Sojuz 34” posle rekordnih 175 dana provedenih u svemiru.

– Vala mogli su ostati još pet dana. Bilo je planirano ,ali im nestalo hrane. A gore još nema marketa ili restorana brze hrane.

1991.- U Sovjetskom Savezu izveden državni udar kojim su pristalice “tvrde” linije pokušale da zbace sa vlasti Mihaila Gorbačova, tvorca sovjetske “glasnosti” i “perestrojke”. Ključnu ulogu u suzbijanju udara odigrao tadašnji predsednik Rusije Boris Jeljcin, koji je potom postao Gorbačovljev glavni politički rival.

– Tu se krije razlika između prepisivanja i znanja. Između pkušaja državnog udara i izvedenog udara.

1995.- U saobraćajnoj nesreći na Igmanu, blizu Sarajeva, poginuli izaslanik SAD za bivšu Jugoslaviju Robert Frejžer i tri njegova saputnika.

1996.-Šest ruskih, francuskih i američkih kosmonauta srelo se na ruskoj kosmičkoj stanici “Mir”, uključujući Klodi Andre Deze, prvu Francuskinju u kosmosu, koja je tog dana na rusku kosmičku stanicu stigla ruskom raketom “Sojuz U”.

– Naučnici nikad ne  objaviše da li je moguća ljubav u bestežinskom stanju. Pa čak i francuska.

1999.-Ispred zgrade Skupštine Jugoslavije u Beogradu održan jedan od najvećih opozicionih mitinga na kom su zatražene demokratske promene u Srbiji i smenjivanje predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića.

2000.-Posmrtni ostaci, za koje se veruje da potiču od 14 Amerikanaca koji su proglašeni nestalim u Korejskom ratu, vraćeni američkim vojnim vlastima.

2001.-Najmanje 50 ljudi poginulo u podzemnoj eksploziji metana i ugljene prašine u Ukrajini.

Bookmark the permalink.

Komentariši