Dogodilo se na današnji dan 13. Avgust / Kolovoz

 

Danas je Utorak 13. avgust/kolovoz, 2019. godine  Gospodnje.

223  dana   odlepršalo. Tek tako. . Nismo ni opazili. Ali smo opazili da mnogi insani nedostaju.

Do kraja godine je ostao još 142 dana koje treba prodeverati.

Mnogi su na izmaku snage. Jazuk ,dabome. Budite pažljivi.

 

A dani su prelijepi kao đardini naši. A naš život su te rajske bašte .U njima se nišra ne mjenja.

Ni mirisi , ni sjaj , ni ljepota ni blagorodnost. Pa hajd’ ne sanjaj i ne voli tu milost i  sveobuhvatnu milinu.

 

Danas nismo zaradili dnevnicu. Nismo nikog potkačili i naružili.

Nije nam žao.

Nemamo srca  mješati zlo sa iskonskom ljepotom. Želimo čiste duše stati pred svaku ženu i reći joj:

Jedino se Bogu   mogu klanjati.

Mila ,

oprosti mi,

Tebe samo mogu naijskrenije  voljeti.

 

Što bi poete ili filjozofi  rekel:

Persistirajte punim plućima mile  i lepršajte.

 

U prevodu:

Sve je  rečeno .

Sasvim dovoljno za Dobar dan

Djevojčice koja sanjaš preksrane snove

 

 

 

****

 

A na današnji dan hroničari zabilježili:

1521.Španski osvajač Ernan Kortes zauzeo je i razorio, nakon tromesečne opsade, asteški grad Tenočtitlan.

– Počeo je jedan od najstravičnijih genocida koji nikad neće prestati.

1624.-Francuski kralj Luj XIII postavio je za prvog ministra kardinala Rišeljea.

 

-„Iznenadna smrt kralja Henrika IV. u atentatu 1610. godine postavila je na francusko prijestolje njegovog sina Luja XIII. koji je tada imao samo devet godina. Državno regenstvo u toj situaciji preuzima njegova majka Marija de Medici koja će kasnije odbijati predati vlast punoljetnom sinu.

Formalno po tadašnjem zakonu Luj XIII. postaje punoljetan u svojoj trinaestoj godina, ali realnu vlast on će preuzeti tek 1617. godine. Kako mu majka niti tada nije dopuštala samostalno upravljanje dolazi do njihove žestoke svađe što rezultira njenim protjerivanjem u zabačenu provinciju iz koje će ona dignut dvije neuspješne oružane bune protiv sin

Kasnije je pravu vlast imao kardinal Rišelje“

1792.-. Francuski revolucionari su uhapsili članove kraljevske porodice, tri dana nakon ukidanja monarhije i zbacivanja kralja Luja XVI.

-Prisnili se narodu kolači.

1814,. Holanđani su ustupili Velikoj Britaniji Rt Dobre Nade.

– Počinje najkrvaviji aparthejd.

1826,.- Umro je francuski lekar Rene Teofil Jasint Lenak, koji je 1819. izumeo stetoskop.

-To je ono sa čime se djeca vole igrati kad dođu kod lječnice Tako misle neuki. Ma oni vide samo ono što ih podsjeća da izvor slasti, na majčino mlijeko.

1863.-Umro je francuski slikar Ežen Delakroa, predstavnik romantizma u francuskom slikarstvu. Ilustrovao je Geteovog “Fausta” i napisao “Dnevnik” u kojem je izložio zapažanja o umetnosti (“Danteova barka”, “Ulazak krstaša u Carigrad”, “Na barikadama 28. jula 1830.”).

-Religijski motivi mu prirasli srcu. Ni umjetnost nije savršena. Ponekad.

1868.-U Peruu i Ekvadoru je počela serija zemljotresa u kojima je poginulo oko 25.000 ljudi.

-Znate li koja je to brojka u današnjim insanima? Glava boli.

1871.-Rođen je nemački revolucionar Karl Libkneht, jedan od osnivača i vođa Komunističke partije Nemačke. Kao poslanik u Rajhstagu istupao je protiv nemačkog i međunarodnog imperijalizma i jedini je glasao protiv ratnih kredita u decembru 1914. Bio je jedan od vođa Novembarske revolucije u Nemačkoj 1918, ali je posle gušenja revolucije uhapšen i u januara 1919. ubijen zajedno s Rozom Luksemburg.

– Zvijer jednom uvijek zvijer. Hitler i nacizam su istorijski realitet Njemačke.

1899.- Rođen je engleski filmski režiser Alfred Džozef Hičkok. Proslavio se kriminalističkim filmovima i filmovima strave, koji su postali klasika u tom žanru (“Ptice”, “Psiho”, “39 stepenica”, “Sever-severozapad”).

Fantastični horori bez kapi krvi. Današni su bljutavilo od masakra i krvi.

1902.-Rođen je nemački inženjer Feliks Vankl, izumitelj rotacionog motora, koji je po njemu dobio naziv. Prvu ideju za taj motor patentirao je 1929, a 1939. avion Mešeršmit 209 sa eksperimentalnim Vanklovim motorom postigao je svetski rekord u brzini.

-Ne znamo zašto se kod nas motori vinkluju?

1910.-Umrla je engleska medicinska sestra Florens Najtingel, koja je u Krimskom ratu (1853-56) organizovala prvu ekipu za negu ranjenika, a potom osnovala prvu školu za bolničarke.

-Do tada su se samo hrabre Jane D'Arc mogle brinuti za žrtve gluposti.

1913,.Rođen je kiparski arhiepiskop Makarios III, vođa pokreta za nezavisnost Kipra od Velike Britanije i prvi predsednik te mediteranske zemlje od 1960. do smrti 1977. Bio je i jedan od istaknutih lidera pokreta nesvrstanih zemalja.

– Nažalost  Vatikanske religija uz pomoć Grčka i Turska podijeliše i zatrovaše suživot na tom prekrasnom ostrvu.

1914.-Francuska je u Prvom svetskom ratu objavila rat Austro-Ugarskoj.

– Počinje četiri godine najkrvavijeg života. Do tada. Uvertuira za najstravičnije pokolje, koje su SAD efikasno dokrajčile desetinama miliona mrtvih u  dva bacanja atoma.

1923.-Mustafa Kemal Ataturk, postao je prvipredsednik Turske. Tokom vladavine do smrti 1938. sproveo je radikalne reforme u zemlji približivši Tursku Evropi.

-Jedna od mjera , genocid na Armenima i Kurdima , je sasvim uspješno obavljena.

1927.- Rođen je kubanski revolucionar i državnik Fidel Ruz Kastro, pod čijim je vođstvom na Kubi svrgnuta diktatura Fulhensija Batistei izvedena socijalistička revolucija.

Fidel će ostati zapamćen po osnivanju dinaa Kastro i tlaci naroda u ime ravolucije i svoje dinastije.

1961.-Vlasti Istočne Nemačke zatvorile su granicu između Istočnog i Zapadnog Berlina kod Brandenburške kapije i počele izgradnju 155 kilometara dugačkog zida prema granici sa Zapadnom Nemačkom, koji je u narednih 38 godina bio simbol podeljene Nemačke i hladnoratovski simbol podeljenog sveta. Zid je probijen u novembru 1989, nakon čega se Nemačka ponovo ujedinila.

– Koje vlkasti u Istočnoj Njemačkoj . Tovariši  Sovjeti , zapisničaru  rode moj. Sovjetska tenkovska čizma.

1964.-U Velikoj Britaniji izvršene poslednje smrtne kazne vešanjem dvojice zatvorenka u Liverpulu i Mančesteru, osuđenih na smrt zbog ubistva.

-Očekuje se enormno povećanje najtrašnijih zločina.

1998.-Švajcarske banke i jevrejske grupe postigle su sporazum kojim je predviđena suma od milijardu i 250 miliona dolara kompenzacije za žrtve holokausta u Drugom svetskom ratu.

– 1 200 dolara po glavi zvanično objavljenog stradalnika. Po stvarnom stradalništvi 6oo dolara.

-Toliko arijevcima vrijedi glava Jevreja. Jevreji su dobro prošli. SAD Arijevci  su plaćali

1 ( jedan) jedini dolar za skalp svakog ubijenog !ndijanca. Španci i vatikan nisu plaćali bnisšta za svakog ubijenog starosjedioca američkih kontinenata i potkontinenata.

2001.-Politički lideri Makedonaca i Albanaca potpisali su u Ohridu mirovni sporazum kojim su okončani višemesečni sukobi ove dve etničke zajednice u Makedoniji.

-Nisu okončani . Samo tinjaju.

2003.- Libija i porodice žrtava bombaškog napada na Pan Am-ov avion nad jezerom Lokerbi postigli su dogovor o nadoknadi štete u visini od 2,7 milijardi dolara. U eksploziji tog aviona stradalo je 270 ljudi.

.-Iako otkupnina ne izgleda loše u poređenju sa arijsvkim,  nema novca koji može nadoknaditi smrt nepravednu  smrt  jednog jedinog bića.

2003.-Kod Goraždevca u terorističkom napadu na obali reke Bistrice, na kupanju, ubijena su dva srpska dečaka, a ranjena još četvorica.

2009.-Umro je američki legendarni gitarista Les Pol koji je svojom električnom gitarom promenio tok muzike. Dobitnik je dva Gremija za album “Les Pul & Friends: American Made, World Played”.

Bookmark the permalink.

Komentariši