Dogodilo se na današnji dan 11. Avgusta / Kolovoza

 

Danas je Nedelja 11. avgust/kolovoz, 2019. godine Gospodnje.

221 dana smo penzionisali. Tako neobavješteni misle. Ne moš ti dane penzionisati , a da se ne mnogima ne osvete i pokupe ih .

Zato strahujte od slijedećih 144 dana sa kojim se , ako Bog da , trebamo pažljivo milovati.

Kako smo skontali da je ostalo sto četrdeset četiri dana do kraja ovog stađuna?

Lako. Prepisali od prepisivača i hroničara koji misle da ova godina ima 365 dana. Toliko bleje u obožavanju istočnjačkih haduma i tetkica koje zovu pjesnicima , da i sami postaju slični njima.

Postaju ćafirski kult kojem treba kilt.

Nama skoro da i ne trebaju haljinke. Odakle ti vrijeme frajeru . ba. Ne moš se svako malo svlačiti , pa oblačiti. Obaveze u đardinu to ne tolerišu. Ni đardinke.

Hajd i nekako , u mahali još ima đardina. Ali đe ba nađe đardine u haustorima.

Joj, levata majko mila!

Oni još ne skontaše šta su to prelijepi mirisni đardini.

A mi vaskoliki život njima posvetismo.

Danas vam ne otkrismo tajnu o đardinima. Ono kako , gdje i zašto.

Možda jednom , kada budete prepisivali. Da ne primjetite da je napisano. Mere vas glava zboljeti. Znate ono kad ženu „boli“ glava. Eto tako i vas čitav život boli glava.

A opet skontamo ne treba pretjerivati. Nisu loši ovi prepisivači. Mnogo toga prelijepoga nam prepuštaju, iako toga nisu svjesni.

Čega?

Ha, ha, ha.

Koga?

Joj , blentovija.

Čemu?

Ajte molim vas!

Kome?

Joj budaletina! Idite arapima i hanefijama ili Vatikanu pa se tamo liječite.

Ionako vam svaka dlaka smeta.

Što bi poete ili filjozofi reklja :

Svaka vrana svome jatu leti, osim onih tica koje nisu vrane.

A to su grlice , labudice i kokoti.

One se mješaju i maze.

I perje leti.

Pitajte Balaševića.

U prevodu:

Ala se nekad dobro… Jelo, a šta ste vi mislili.

Đe ste ba našli da tajne čeprkate. Mahalaši su vesla izmislili, pa ih levatima prodaju. Da imaju šta raditi.

Zato su Mahalaši dobri mornari i uvijek bez šake dukata brode.

Šta se može?

Možda se neka smiluje i zapleše, jal valcer jal tango. Ne bježimo ni od lambade.

U prevodu:
Šta zna seljak šta je čokolada. Crnilo baca , zlato“ zadržava ili priča o šupljem i praznom.

A na današnji dan hroničari zabilježili:
1456.- Umro ugarski vojskovođa Janoš Hunjadi. Kao erdeljski vojvoda uspešno ratovao protiv Turaka, a 1456. doprineo razbijanju turske opsade Beograda. Neposredno posle toga umro od kuge u Zemunu. U srpskim narodnim pesmama spominje se kao Sibinjanin Janko.
– Nažalost umro je ne baš lahkom smrću , a i Turci na kratko , na pet –šest vijekova uljegoše u Beograd.
1707.- Švedska i Pruska potpisale sporazum “Večna alijansa” kojim su se obavezale na međusobnu vojnu pomoć u slučaju napada treće zemlje.
To im nikad nije bila smetnja da druge napadaju , a povremeno se i međusobno potkače.
1712.-Ugovorom u Argauu, kojim je garantovana dominacija protestantskih nad rimokatoličkim kantonima, okončan građanski rat u Švajcarskoj.
-Vatikan počeo pušiti. Stigla Havana sa Kube, a šta ste vi mislili.

1814.- U Novom Vinodolskom, u Hrvatskoj, rodio se pjesnik, jezikoslovac i najznačajnija ličnost Hrvatskog narodnog preporoda, Ivan Mažuranić (1814.- 1890.).
– Jes kako ne ,Hrvatski preporod . Zahvaljujući sluganstvu, dodvoravanju i javnoj hvali austro-ugarskoj monarhiji postao je ban.
1858.-Rođen holandski lekar Kristijan Ajkman, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1929, pronalazač uzroka bolesti beri-beri. Nobelovu nagradu dobio za otkriće vitamina B.
-Nama smiješna formulacija pronašao. Beri-beri je postojala eonima prije. On je samo zvanično za zapad identifikovao i objasnio sa naučnog stanovništa njegovog vremena.
1863.- Uspostavljen protektorat Francuske u Kambodži.

– Aha , kako ne. Protektorat. Ako je čisto porobljavanje i najteži vid roboslavništva protektorat neka im bude.

1935. – U Njemačkoj su počele nacističke akcije “čišćenja” jevrejskog i slovenskog stanovništva. Već u septembru 1935. u Rajhstagu (parlament) je donesen i poseban zakon o tome, a tokom Drugog svjetskog rata milioni nedužnih Jevreja, Slovena, Roma i drugih naroda je umoreno u koncentracionim logorima širom Evrope.
– Nemojmo biti sitničavi, nekoliko i više od nekoliko desetina miliona stanopvnika šitom svijeta genocidni Njemci su istrebljivali.
1943.-Počela je Prva Quebeck konferencija za vrijeme Drugog svjetskog rata, kojoj prisustvuju: Winston Churchill, F.D. Roosevelt, T.V. Soong i W.L. Mackenze King.
-Sve goli pjano ili bolesnik, to mu dođe isto.
1952.- Princ Husein proglašen za kralja Jordana pošto je, zbog senilnosti, sa prestola svrgnut njegov otac Talal.
– Sin kotra babe. Ništa novo.
1953.-Snažan zemljotres pogodio je Grčku zapadnu obalu, poginulo je preko 1000 ljudi.
1954.- Formalnim proglašnjem mirovnog sporazuma u Indokini okončan rat koji su više od sedam godina protiv francuske kolonijalne vlasti vodili Vijetnam, Laos i Kambodža. Francuska i SAD su potom, u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, vetom sprečile prijem Severnog i Južnog Vijetnama u UN.
– Skontali ste sistem rada UN. Nefikasnost je najbolji lijek efikasnom djelovanju.

1956.-U automobilskoj nesreći poginuo je američki slikar Džekson Polok, začetnik i najistaknutiji predstavnik apstraktnog eksresionizma.
-Recimo američke vizije umjetnosti apstraktnog ekspresionizma?
1960.- Afrička država Čad stekla je nezavisnost od Francuske.
Francuska se epriključila zemljama Lipićima.
1965.-U jednom dijelu Los Angelesa, gdje su uglavnom živjeli crnci, došlo je do najozbiljnijih rasnih nemira od 1943. godine u SAD-u. Ubijeno je 35 osoba, a 800 bilo je ranjeno.
– Tako oni kažu. Pitajte CIA i FBI , oni imaju najbolju evidenciju koliko su ljudi pobili.
1966.-Sporazumom potpisanim u Džakarti okončana trogodišnja neprijateljstva Indonezije i Malezije.
1969.- Predsednik Zambije Kenet Kaunda nacionalizovao rudnike bakra, ključnu privrednu delatnost, koja je donosila više od 50 odsto nacionalnih prihoda.
Nije objavljeno kjoji je Kaundin tal bio u toj nacionnalizaciji.
1990.- Partija Slobodnih demokrata zapadnonemačkog ministra inostranih poslova Hansa Ditriha Genšera ujedinila se sa istočnonemačkim liberalima, formirajući prvu pan-nemačku političku partiju od podele Nemačke posle Drugog svetskog rata.
Sada je kompletirana nacionalistička osnova za velikonacističke težnje. Neki sni nikad ne prestaju da žive. Arier über alle.
1999.- Potpuno pomračenje sunca zahvatilo delove Evrope, Bliskog istoka i Azije. Totalno pomračenje sunca moglo biti praćeno i u Jugoslaviji.
2000.-Banka Japana prvi put za poslednjih 10 godina podigla kamate i time bez presedana odbila Vladin zahtev da to povećanje odloži.
– Šuplja priča . Prešutni dogovor radi mira u javnosti.
2000.-Mađarski zatvorenik iz Drugog svetskog rata, koji je bio zatvoren u ruskoj psihijatrijskoj bolnici i zaboravljen 50 godina, vratio se u domovinu.
-Mnogo su nam ti Sovjeti uvijek zaboravni bili.
2002.-Katolički nadbiskup Emanuel Milingo od Zambije, koji se u maju venčao s Marijom Sung u Crkvi ujedinjenja, pristao da poništi brak posle upozorenja Vatikana da će biti ekskomuniciran iz katoličke crkve.
– A celibat, hadumi i tetkice iz Vatikana. Znamo da on ne vrijedi za istopolno općenje ili silovanje djece. Ali ovo je konzumiranje plodova ljubavi različitih polova. Tu bi ste morali biti jako rigorozni.
2003. – NATO je preuzeo zapovjedništvo nad 5000 vojnika, pripadnika međunarodnih mirovnih snaga u Afganistanu, što je bio prvi put angažman NATO-a izvan Europe.
– Ne znamo kako je NATO mogao išta efikasno uraditi pored CIA – ine organizovane narko. Kartelske mreže u Avganistanu.
 

 

Bookmark the permalink.

Komentariši