Dogodilo se na današnji dan 9. Avgust / Kolovoz

Danas je Srijeda 9. avgust/kolovoz, 2023. godine  Gospodnje.

220.dana je potrošeno po nerazumijevanju neukih.. Ne sumnjajući da će se vratiti ,gluho i ćoravo  bilo da se ne vrate , predviđamo da ćemo  do kraja godine trebati fasungovati još uobičajenih i okruglih 145 dana.

Kada se nadomiri okruglo 365 dana , dani kreću isponove. Kome opanci , kome obojci. Ljudima i opanci i obojci , jer dani nemaju udova

Nije nam bilo smaranje to izračunati., jer očekivanih dana ima manje od  otišlih.  A mi vješti sa prstima i još ponečem. Ne mremo pričati  o tome. Obrazli smo.

Tek toliko da vam crv zaigra , kasti ćemo vam:

-Radi se o nepoderivoj ljepoti. ljepoti .

Aha, skontaće neuki , kako da ne ,  vrte glavom mahaluše, a bome i haustorke ne zaostaju. Prestane ih  glava boljeti kada pomisle na naše obrazli ponašanje. Neke se i rasplaču ko godine, kad saznaju da do njih ne stiže to naše obrazli ponašanje.

Ah, nekada. Bome i sada,Taki smo mi. Navik isti.

Ne treba pretjerivati. Danas nije nekada, ali i ćoravi pijetao neko zrno ubode. Kakvo ne pitajte,

Ne pita ni naš horo. Bitno je da se zrno,( a ponekad zrno baš i nije zrno , više je nalik smokvici ili baklavici , a mere bit i kojoj voćkici ) nabolo.

Znate onu narodnu , nabola se , nabola , djevojka na trn…

Ostalo vi skontajte. Nije valjda da je sve do nas.

U ovim hibridnim vremenima trnja je sve manje, i zato ruže sve češće boli glava.

A one šute i nadaju se.

Čemu?

Vremenima kao lani ili preklani , ili još daljim.

Kada se pri pominjanju ili sklanjanju crvenog fesića gdje mu je mjesto, jecalo i uzdisalo:

-Joj, mamo mamice.

Izlišno je dodavati ono :

-Crven fesić u  dragana moga , joj mamo mamice…

Što bi poete rekel:

-Sevdah baildisanje je to.

U prevodu:

-Đeš ba prevesti ,

taka se milina ne mere ni zapisati,

a kamo li  prevesti.

****

Zapisničari danas   prepisuju:

1502.- Španski moreplovac Kristofer Kolumbo isplovio je iz španske luke Kadis na četvrto i poslednje putovanje u Novi svet. Kolumbo je umro 1506. u Španiji uveren da je na svojim putovanjima stigao u Aziju.

-Vala , nije trebao odraditi ni jedno putovanje. Stanovnici američkih prostranstava bi mu spomenik radi toga izgradili. Ovako mu i potomstvo proklinju.

1729.-U Parizu vođe jakobinaca stvorile ustaničku komunu koja je sutradan organizovala marš na kraljevsku palatu u Tiljeriju, masakrirala kraljevu švajcarsku gardu i svrgla kralja Luja Šesnaestog.

– I bome narod dođe do kolača. Zaboraviše da nisu imali hljeba.

1858.- U Posavini je izbila buna srpskih seljaka protiv turske vlasti u Bosni, zbog pokušaja nasilnog ubiranja trećine njihove ljetine. Ustanak pod vođstvom prote Stevana Avramovića i popa Petka Jagovića je zahvatio sela između Brčkog, Gradačca i Modriče. Glavni napad turske vojske polovinom oktobra 1858. ustanici su odbijali dva dana, ali je potom otpor ugušen. Slom bune je praćen pokoljem, pa je narod u masama bježao preko granice u Austriju.

-Tako svi genocidci rade. Guše u krvi.Pitajte Jermene i Kurde…

1788 – Britanski parlament je ukinuo trgovinu robljem.

-Zvanično. Nezvanično :trgovina orbljem je i danas jedno oid najprofitabilnijih biznisa.

1800.-Rođen je Džon Braun, borac za ukidanje ropstva u SAD. Izvršio je čuveni napad na arsenal u Harpers Feriju 1859, zbog čega je optužen za izdaju i pobunu robova i osuđen na smrt vešanjem. Njegovo pogubljenje 2. decembra 1859. dovelo je do zaoštravanja borbe između abolicionista i robovlasnika.

-U pravu ste . Nije to onaj Brown koji je takario Viktoriju , anglešku kraljicu i njenu „nevisnost“ uzduži poprijeko.

1805.-Umro je jedan od najvećih nemačkih i svetskih pesnika Fridrih Šiler. Veliku slavu stekao je dramama “Razbojnici”, “Don Karlos” i “Vilhelm Tel”, koje su i danas na repertoarima svetskih pozorišta.

1850.-Umro je francuski hemičar Žozef Gejlisak, koji je utvrdio da se pritisak gasa povećava u zavisnosti od temperature.

-To je Mara gatara prije njega otkrila. Ali bilo je vrijeme kada gatare nisu bile popularne kao sada.

1860.-Rođen je škotski pisac Džejms Metju Beri, autor pripovetke o Petru Panu.

1877.- Rumunija je proglasila nezavisnost, mesec dana nakon što je sklopila savez sa Rusijom protiv Otomanskog carstva.

1896.- Rođen je švajcarski psiholog Jean Piaget, poznat po istraživanjima saznajnih funkcija kod djece. Osnovao je Međunarodni centar za genetičku epistemologiju (“Dječiji govor i mišljenje”, “Uvod u genetičku epistemologiju”).

-Ima tu dosta šuplje priče, ali neka bitno je da se kreće.

1901.-U Melburnu je otvoren prvi parlament Australije.

– Da je Stipan Mesić tada živio izvjestio bi parlament.

Zadatak uspješno obavljen. Aboriđani više  ne postoje.

1911 – Grupa oficira, učesnika u dvorskom prevratu i ubistvu kralja Aleksandra Obrenovića 1903, osnovala je u Beogradu tajnu organizaciju “Ujedinjenje ili smrt” (“Crna ruka”).

-Tajni ogranak SANU genocidnih guslara.

1926.-Amerikanci Ričard Berd i Flojd Benet prvi su preleteli avionom Severni pol.

-Znate li kakvi su tada bili avioni i šta miuslite se Rikiju i Pinkiju smrzlo do bubrega.

1927.- Kanbera je postala glavni grad Australije umesto Melburna.

-Aboriđanima je to sasvim svejedno. Nema ih . isterbila ih Britanska kruna.

1931.-Umro je američki fizičar Albert Majkelson, koji je pomoću rotirajućeg ogledala odredio tačnu brzinu svetlosti. Nobelovu nagradu za fiziku dobio je 1907.

Sve je relativno , kako bi rekao naš drug Anštajn. Zna li naučni svijet kolika je brzina svjetlosti Velikog praska? Normalno da ne znaju inače ne bi prihvatili  Mejkelsenovu glupost.

1936.- Italija je zvanično okupirala Abisiniju (Etiopija) i italijanskog kralja Vitorija Emanuela III proglasila abisinskim carem.

Ovo nam nije jasno: Kralj u vlastitoj zemlji car među „urođenicima“. Takvi nisu bili dostojni da bidu ni plemenski vračevi.

1945.-Razvijen je prvi dokumentarni film snimljen u Jugoslaviji poslije Drugog svjetskog rata – dokumentarac “Jasenovac”. Potresno svjedočanstvo o zločinima ustaša u najvećem koncentracionom logoru na Balkanu režirali su Gustav Gavrin i Kosta Hlavati, koji su napisali i scenario. Nečuvene strahote, kojima su bili izloženi zatočeni antifašisti, Srbi, Jevreji i Romi, rekonstruisane su pomoću fotografija pronađenih u zapljenjenim njemačkim i hrvatskim arhivama i kod pojedinaca.

– Tuđman i njeva genocidna klika su negirali sve vezano za stravične pokolje u Jasenovcu. Normalno, treba braniti uzore i pokretače novog zla u Bosni.

1945.- Nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel potpisao je u Berlinu završni dokument o okončanju Drugog svetskog rata. U ime saveznika dokument su potpisali sovjetski maršal Georgij Žukov i britanski general Artur Teder. Dokument o bezuslovnoj predaji Nemačke potpisan je 7. maja u Remsu.

-Počinje novi rat za preraspodjelu robova duž planete.

1945.-Američke snage bacile su, u Drugom svjetskom ratu, i drugu atomsku bombu na Japan, na Nagasaki, nakon što su to učinile sa Hirošimom.  Život je izgubilo oko 74.000 ljudi. Od zračenja izazvanog tim atomskim napadima žrtve su decenijama umirale.

– Znači život je igubilo desetorostruko ili još više ljudi. Tako to genocidne SAD rade. Jednim potezom unište generacije nevinih ljudi.

1945.- Na trećem zasjedanju u Beogradu Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) proglašeno je za privremenu Narodnu skupštinu Demokratske Federativne Jugoslavije.

– Ah,  ta nevina vremena. Tada se nije pljačkalo i kralo kao sada. I nije to predvodila dinastijska nacional-fašistička vlastela.

1946.-Kralj Vitorio Emanuele III je abdicirao, a Italija je postala republika.

– Nije jasno određeno fašistička ili nacionalistička republika.

1948.- Komunistička partija Jugoslavije odbacila je optužbe sovjetskih komunista protiv politike jugoslovenskog rukovodstva. Usledila je Rezolucija Informbiroa i višegodišnji politički i ekonomski pritisak tadašnjeg sovjetskog bloka na Jugoslaviju.

-Uh , dobro smo prošli. Nikad bolje.

1950.-Ministar inostranih poslova Francuske Rober Šuman  uputio je poziv za pomirenje između Francuske i Nemačke i predložio stvaranje Zajednice za ugalj i čelik, prethodnice Evropske unije. Šumanov plan je 1951. godine potpisalo šest zemalja. Ovaj datum obeležava se kao Dan evropskih integracija.

-Lova brate mili. Sve je zbog love . Svi dogovoreni ratovi su zbog love. Pitajte Jevrejsku oligarhiju.

1953.- Širom Jugoslavije održani su masovni protesti zbog Londonskog sporazuma kojim je Zona “A” Slobodne teritorije Trst pripala Italiji.

-Trst je naš! Aha, kako da ne!

1954.-  Grčka, Turska i SFRJ potpisuju na Bledu, u Sloveniji, Balkanski sporazum o uzajamnoj političkoj suradnji i pomoći u narednih 20 godina.

1960.- SAD su postale prva zemlja u kojoj su legalizovane pilule za sprečavanje začeća.

-Ništa novo. Zemlji u kojoj vladaju bogohulnici i natihristi ništa nije sveto.

1962.- Umro je njemački pisac Herman Hesse, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1946. Duboko saživljavanje sa savremenim problemima i otpor konvencionalnim društvenim normama učinili su ga šezdesetih godina idolom omladine na Zapadu. Smatra se pretečom i klasikom hipi-kulture (“Demijan”, “Stepski vuk”, “Sidarta”, “Igra staklenih perli”, “Narcis i Zlatousti”).

-Vrlo tanan i iscrpan pisac. Nalanitičar onoga što „normalne“ ne interesuje. Neosjetljivost i izgubljenost u prolaznosti vremena.

1976.-Ulrike Majnhof, vođa zapadnonemačke terorističke grupe “Bader-Majnhof”, obesila se u zatvorskoj ćeliji.

– Tako kažu.

1978.- U parkiranom automobilu u centru Rima pronadjeno je telo bivšeg italijanskog premijera Alda Mora, kojeg su teroristi “Crvenih brigada” oteli 54 dana ranije.

Tako mafijašker instrukcije nalažu da se javnost informiše.

1986.-Umro je nepalski planinar Tenzing Norgaj, koji je s Novozelanđaninom Edmundom Hilarijem u maju 1953. prvi osvojio “krov sveta” Maunt Everest.

Nikad nije objavljeno da li je umro od poslijedica smrzavanja.
1992.-  Iz zasjede ubijen je Blaž Kraljević, komandant hrcegovačkih crnokušuljaša, proustaške postrojbe zvane HOS.

-Ipak moramo primjetiti , bio Kraljević i njegove postrojbe su bile više okrenute ka Bosni  , nego  ustaškom ubijanju i klanu . To je rezervisano za HVO. Pitajte Hag.

1993 – Počeli su sukobi Hrvata i Muslimana u Mostaru koji su doveli do podele grada na muslimanski i hrvatski deo. Muslimani i Hrvati su do tada bili saveznici u borbama protiv Srba u bosanskom ratu (1992-95).

-Tada su se po naređenju pjane Tuđmana počeli striktno provoditi stavovi o genocidu u Bosni Zaključeni karađorđevskim ugovorom  Miloševi- Tuđ,man.

1995.-Na kraju trodnevne proslave 50-godišnjice završetka Drugog svetskog rata u Evropi i Dana pobede, svetski lideri pozvali su na globalno pomirenje. Centralne proslave održane su u Parizu i Moskvi.

-Pomirenje je važćilo za velike sile. „Urođenicima“  su  i dalje nanijećene pljačke, pustošenja i klanja.

1996.-Joveri Museveni pobedio je na prvim predsedničkim izborima organizovanim u Ugandi posle 16 godina.

2001.-Predsedniku SR Jugoslavije Vojislavu Koštunici u Njujorku je uručena nagrada Instituta Istok-Zapad za svetskog državnika godine.

-Nagrada je u stvari podstrek za nastavak veliko-srpske genocidne politike.

2001-U haosu koji je na stadionu u Akri (Gana) nastao kada je policija bacila suzavac na razjarene navijače, 126 ljudi izgubilo je život.

-Toliko o policijskoj pameti i dobrim namjerama.

Bookmark the permalink.

Komentariši