Dogodilo se na današnji dan 6. Avgust – Kolovoz

Danas je 6.avgust/kolovoz, 2023. Ljeta Gospodnjeg.

Sa danađnjim 217 dana daun. Ne sumnjajući da će se vratiti ,gluho i ćoravo bi bilo da se ne vrate , predviđamo da do kraja godine ima joj 148 dana.

Joj , jesmo pametni u mirisni  razdiok vas ljubimo, mile grlice.

O onom istovjetnom  do  godine danu još uvijek  ne razmišljamo. Nismo ludi. Treba prvo potrošiti na najnježniji i najljubavniji način dane i noći ove godine.

Konzumirati  onako po bosanski , koliko sati toliko …ćeifa. A šta ste vi mislili. Vjerovatno vam neke takarli stvari pale na neuki um.

Mi jopet, ne mnijemo da treba ponekad  malo  ohanuti.

Ma koga briga za predah.  Predahnuće se tamo gdje se ne umara. Ovdje se može predahnuti samo da bi se opet …, nepredahnulo.

Tražiti predah , a đardin svojom raskošću i milinom mami? Čuvarica njegova čeznutljivim pogledomm poziva?

-Dođi mili , uberi me.

Nema se izbora. Već se zaroniti u đardin , kao u ocean i mahnitati kao dijete  u moru nejuzvišenijih želja.

Prelijepi su ti đardini. Od neba stvoreni. Za dušu i tijelo mirisom i čarolijom okupani.

Uranjajući ne bojimo se grijeha .

Voljeti nije grijeh i nema ograničenja.

Što bi poete rekle:

-Đarini , đardini mili ,  u tebi su svi snovi moji.

U prevod:

-Lipo mi je , ne da mi se buditi,

želim da probuđena ljepota traje i sni,

zauvik jubim te ja.

I još poete  kažu:

Milina je , dušo moja.

Ljubav , ljubav , ah ta ljubav.

Zar vam i za ovo treba prevod? Joj levata ljudi mili.

****

Hriničari bilježe,

1637.- Umro engleski pisac i glumac Ben Džonson, autor satirične komedije “Valpone, ili lisica”, koja se smatra jednim od najboljih dela tog žanra u renesansnoj književnosti.

-Djelo koje nema veze sa renesansnom imjetnošću. Blijeda kopija , nekih drugih kopija. Ima veze sa dvorom i dvorskim priredbama čiji je redovni sudionik, decenijama bio. Toliko o preporodu i sluganstvu.

1660.-Umro španski slikar Dijego Velaskes, jedan od najvećih u istoriji slikarstva, dvorski slikar španskog kralja Filipa IV.

-Dobar , dobar i vrlodobar. Ali u portretisanju.

1661.-Portugal i Holandija potpisale sporazum prema kom su Portugalci zadržali Brazil, a Holanđani Cejlon.

-Kako su u toj raspodjeli prošli Brazilci i Cejlonci nikoga ne interesuje.

1796.-U Cetinju Skupština crnogorskih starešina izglasala “Stegu”, prvi pisani zakonski akt u Crnoj Gori.

-Do tog momenta su vrijedili guslarski zakoni.  I dan danas su Zakon.

1806.- Car Franc I Habzburg odrekao se titule rimskog cara i proglasio se carem Austrije.

-Time prestalo da postoji Sveto rimsko-nemačko carstvo. Počelo da je postoji moćnije , ali ne i manjekrvoločno, Habrzburško carstvo.

1809.-Rođen Alfred Tenison, jedan od najznačajnijih pesnika engleske viktorijanske ere, zvaničan dvorski pesnik.

-Puhao je puhao kruni .

1825.Bolivija proglasila nezavisnost posle gotovo tri veka španske vladavine.

– Lako im bilo. Španija je od krvoločne genocidne zviojeri postala postala malo mače kome  istorija po zlu sudi.

1881.-Rođen je škotski mikrobiolog Alexander Fleming, znastvenik koji je otkrio antibiotsku supstancu lisozim i izolirao antibiotik penicilin iz gljivice Penicillium notatum, što je beskonačno promijenilo svijet moderne medicine i antibiotika, a za to je 1945. dobio Nobelovu nagradu i titulu Sir.

-Ove vam gljivice nemaju veze sa bolnicama za kožno venerične bolesti , ali ih uspješno liječe.

1890.-Prva osoba smaknuta na električnoj stolici Teslinom naizmjeničnom strujom. Na današnji dan električna stolica je prvi put u historiji upotrijebljena kao sredstvo smaknuća. Na njoj je usmrćen William Kemmler, osuđen za ubojstvo supruge sjekirom. Smaknuće je obavljeno u zatvoru Auburn u američkoj saveznoj državi New York.

-Nije pravedno ovo sudstvo i zakon. Sve Kemmlere i njima slične  bi trebalo pogubiti polahko, da se ne iznenade. Jal sjekirom , jal čerečenjem, apogančere bi vljalo bnabijati na kolac.

1914.Prvi svjetski rat: Srbija objavila rat Njemačkoj; Austrija objavila rat Rusiji.

-Neko bi reko Zapad protiv Istoka. Nije tako . Već borba za porobljavanje svijeta.

1918.-Završena nemačka ofanziva na Marni. Poslednji veliki napad Nemaca u Prvom svetskom ratu završen porazom, a oko 100.000 nemačkih vojnika poginulo i povređeno.

-Realna završnica. Ne budite smješni , to je tek zagrijavanje , uvertira za novo bestijalnije orgijanje u režiji Vatikana i Zapada.

1926.- Američka plivačica Gertruda Ederle postala prva žena koja je preplivala Lamanš. Pivanje trajalo 14 časova.

-Smrzla se ko , recimo smokvica. Neka , dokazala je da i žene kad hoće mogu imati bubrege bijelkih boja.

1928.-Rođen je američki slikar, dizajner i filmski stvaratelj Andy Warhol, pravog imena Andrew Warhola, čiji su umnožavani prikazi predmeta masovne potrošnje izvedeni u sitotisku danas poznati očima širom svijeta (Campbell-juha, Coca Cola, Brillo sapuni), kao i uvećani portreti zvijezda prikazanih u smjelim kromatskim kontrastima (Elvis Presley, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor i drugi), producent prvog albuma kultne grupe Velvet Underground i producent nekoliko avangardnih, tzv. Underground filmova, te općenito vodeća ličnost pop arta ‘60-ih.

-Njegova avangardnost se ogleda u  pravljenu besmisla od umjetnosti. Kao svi pederi ,  od normalnog je pravio izopačeno i bolesno.

1932.- Otvoren je prvi Venecijanski Filmski Festival (Italian Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica di Venezia), ujedno i najstariji filmski festival na svijetu.

-Bjehu dva dobra  sjećanja sa ovih prostora. Oba potekla iz Sarajeva Grada čednosti.. Sjećaš li se Doli Bel i Crna Mačka – Beli Mačor.

1945.- Američki bombarder B-29 pod imenom Enola Gay izbacio je atomsku bombu nazvanu Little Boy na japanski grad Hirošimu. Na visini od 9.450 metara Enola Gay je u 8:15 sati izbacio bombu koja je detonirala na visini od 580 metara. U nekoliko sekundi ubijeno je 140.000 ljudi. Temperatura na tlu u blizini središta eksplozije dosezala je do 5.000°C. Snažni udarni val brzine 800 km/h i plamene oluje koje su uslijedile uništili su gotovo sve unutar 13 četvornih kilometara. Eksplozija je uzrokovala i vreli gljivasti oblak prašine i krhotina viši od 15 kilometara. Posada broda ni sama nije znala kolike će biti posljedice eksplozije, a dim u obliku gljive vidio se i pri udaljenosti od 560 km. Prema procjenama Japana iz 1968., 250.000 stanovnika Hirošime umrlo je odmah nakon eksplozije ili u roku od pet godina od bolesti uzrokovanih radijacijom. Mnogi od preživjelih su kasnije umirali ili još umiru od posljedica bombardiranja, kao što su rak i leukemija, tako da se sa sigurnošću ne zna koliki je broj života odnio Little Boy.

-Ova je dobra. Avion izbacio atomsku bombu?

-Sjedinjene američke države jednim potezom postaju najgenocidnija zemlja svih vremena.  Poslije Vatikana dakako. Bludnicu sa sedam bregova  nikad niko neće moći prevazići u svireposti i bestijalnosti.

-Pogrešne procjene. Minimum 2 , 500 . 000 umorenih.

1962.- Jamajka je stekla neovisnost nakon 300 godina britanske vladavine.

-Nikad nije kasno pobjeći od ofucane bjelosvjetske ofajle , koja bi da je animir dama.

1964.- Na današnji dan posječeno je najstarije živuće drvo ikada zabilježeno na svijetu. Nazvano je imenom Prometej (Prometheus) i imalo je minimalno 4,862 godine – što je utvrđeno brojanjem godova na panju. Moguće je da je bilo čak starije od 5,000 godina, jer su godovi brojani 2,5 metra iznad točke klijanja. S tom starosti Prometej je zapravo najstariji ikada zabilježeni živi organizam, ne računajući klonove. To prastaro drvo posjekao je na današnji dan jedan student sa Sveučilišta Sjeverna Karolina. Ime mu je bilo Donald Rusk Currey. Radio je istraživanja o ledenim dobima u prošlosti, pa mu je staro drveće služilo kao izvor podataka. Bušio je rupe u drveću kako bi dobio uzorke s godovima. Došao je i do Prometeja, koji se izvana nije činio mnogo drugačijim od okolnih primjeraka. Slomio je dva svrdla pokušavajući doći do Prometejeve jezgre, no bez uspjeha. Zato je zatražio dopuštenje od lokalne šumarske službe da obori drvo i tako dođe do godova. Dopuštenje je lako dobio jer Prometej nije bio zakonski zaštićen, a znanstveni se razlog činio opravdanim.

-U zemllji  bijelih , arijevskih kjukluksklanovaca ništa drugo nije za očekivati manijaka

1978.-Umro papa Pavle VI, čiji je pontifikat obeležen nastojanjima da katoličku crkvu približi savremenom svetu. Normalizovao odnose s komunističkim zemljama i podržavao Pokret nesvrstanih. Nasledio ga Jovan Pavle I.

-Nemamo informacija da je Pavle VI bi Papisa VI , što se za njegovog prvog i  drugog naslijednika sda sigurnošću može reći.

1991.-Predsedništvo Jugoslavije jednoglasno usvojilo odluku o proglašenju potpune i bezuslovne obustave vatre na teritoriji Republike Hrvatske.

-To je bio preduslov za sastanke Milošević-Tuđman u Karađorđevu i najava pokušaja najkrvoločnije podjele Bosne.

1995.-Hrvatski avioni i artiljerija gađali srpske izbeglice koje su u kolonama napuštale teritoriju Hrvatske posle ofanzive hrvatske vojske na Krajinu.

-Žao nam, samo jedno jadno živinče ranjeno.

1996.- Američki naučnici objavili da su pronašli dokaz da je na Marsu davno postojao život, na osnovu ispitivanja ostataka meteora pronađenog na Antarktiku.

-Zaboravili da je Orson vels na Radio prenosio invaziju Marsovaca.

1997.-“Boing 747” “Korean erlajnza” srušio se na putu iz Seula u blizini aerodroma Guam. Poginulo 228 putnika i članova posade, a 26 ih preživelo.

1999.-Predsednik Rusije Boris Jelcin zatražio od Parlamenta da ukine smrtnu kaznu u toj zemlji.

-Pogešan potez. Mafija sada lakše može preuzeti vlast u Rusiji.Ops, ruskom podzemlju.

2000.-Oko 1.400 Litvanaca priznalo da su kao agenti ili doušnici radili za bivšu rusku tajnu i obaveštajnu službu, KGB. Litvanija bila pod upravom bivšeg Sovjetskog Saveza od II svetskog rata do 1991.

-Samo? Ovdje se neko debelo šali.

2011.-Vrhovni sud Kalifornije donio odluku da proizvođači vatrenog oružja ne podliježu zakonskoj odgovornosti za kriminalnu upotrebu oružja koje su proizveli.

-Normalno kriva je država koja prodaje to oružje.

Bookmark the permalink.

Komentariši