Dogodilo se na današnji dan 13. Jul/ Srpanj

Danas je  Četvrtak 13. Jul / Srpanj 194 dan ove 2023. godine  a  preostalo je  krhkih 171 dana.

Baš su dani  krhki.

Samo trepneš i nema ih .

Godinama , milenijima tako.

Ne mre ih  se čovjek ni nauživati.

Kao da se dani boje bliskosti?

Kao da su nauk primili od ljuskog bitisanja.

Dvoje se  vide i svide   i budu par.

A onda su  vidjeli da su se prerano svidjeli i nisu više par.

I uvijek barem jedno bude natakareno. Ponekad i oboje.

Tuga golema, suza do koljena, uživanju je došao kraj , nisu više par.

Što bi poete rekle:

Uživali ne uživali i vi ćete sa danima , bili par ili nepar.

A žao nam . Ne  toliko  dana , ne  što će nas jednom pokupiti , već onoga dvoje se nađe , pa se poslije ne nađe.

U prevodu:

Bilo bi dobro da se opustite, usporite i svoj život i svaki poklonjeni dan živite, i da ne date da vas razdvoje.

Poćećemo od prije vakta drvodelje Isusa Hrista:

4o.-Rođen je Gnej Julije Agrikola, rimski guverner Britanije.

To nije onaj Julije po kojemu je ovaj mjesec dobio ima.

982.-Saraceni u savezu s Bizantom pobjeđuju cara Otona II. kod Crotonea.

1024..Umro je Henrik II Sveti, njemački kralj i car Svetog rimskog carstva (*972.)

1579.- Osnovan je Karlovac.

1608.- Rođen je Ferdinand III., njemačko-rimski car, ugarsko-hrvatski kralj.

1643.-Engleski građanski rat: rojalističke snage pobjeđuju parlamentarce Williama Wallera.

1793.-Francuskog ljekara i novinara Žana Pola Maraa, jednog od vođa Francuske revolucije i lidera montanjarske grupe, u Parizu je ubila žirondinka Šarlota Korde. Mara se zalagao za ukidanje torture i smrtne kazne i za slobodu štampe, a u listu “Prijatelj naroda”, koji je pokrenuo, zastupao je interese gradskih donjih slojeva i bio je potpuno isključiv prema aristokratiji.

Мара је боловао од кожне болести, па се често купао у кади да смањи неугодности од болести. Док се купао 13. јула 1793, Шарлота Корде је његовим стражарима тврдила да је курир из Кана у Нормандији, где су се налазили избегли жирондинци за које је тврдила да спремају преврат. Кад су Шарлоту пустили код Мараа, она му је издиктирала имена жирондинаца који наводно у Кану спремају преврат. Након што је од ње чуо имена рекао је да их све треба на гиљотину. Она му је на то забила нож у прса и убила га у кади. Корде је била жирондинка и њена акција је изазвала освету широм Француске. Хиљаде жирондинаца и ројалиста убијено је тада под оптужбом за издају. Шарлота је такође погубљена на гиљотини 17. јула 1793. Током суђења рекла је да је убила једнога човека да би спасила 100.000.

1817.-Ubijen je Karađorđe Petrović, vođa srpskog ustanka protiv Turaka, rodonačelnik dinastije Karađorđević.

Nakon mira u Bukureštu dolazi do nesloge među ljudstvom što se odrazilo i na djelovanje i akcije naroda. Karađorđe uviđa da je dalja borba uzaludna i odlučuje da 1813. godine pobjegne u Austriju, ali se 1816. pridružio grčkom pokretu u želji da nastavi borbu za protjerivanje Turaka. Sljedeće godine je došao tajno u Srbiju kako bi se sa Milošem Obrenovićem , svojim kumom i pobratimom,dogovorio o zajedničkoj akciji, ali je po Miloševoj naredbi ubijen u noći između 13. i 14. srpnja 1817. godine u selu Radovanju kod Smedereva.Milošeevu naredbu je izvršio Vujica Vuličević Karađorđev  kum.

1821.-Rođen je Nathan Bedford Forrest, konfederacijski general i originalni vođa Ku Klux Klana.

1822.-Kod Termopila grčka vojska pobijedila tursku vojsku u ratu za nezavisnost Grčke.

Kad tad, što bi rekli slobodoumnici.Ali četiri vijeka ropstva, zar to nije malo previše.

1837.- Kraljica Viktorija I se kao prvi britanski monarh preselila u Bakingemsku palatu u Londonu.

Palača je imala mnogo više soba nego pređašnja razidencija. Tako su se kraljica Britanske imperija i njen konjučar i sluga Brown Mogli raha , ganjati iz sobe u sobu i jahati, dakako.

1878.- Završen je Berlinski kongres, na kojem je revidiran Sanstefanski mirovni ugovor. Odlukama Berlinskog kongresa Srbiji su priključene oslobođene teritorije na jugu od kojih su obrazovani Niški, Pirotski, Toplički i Vranjski okrug, takođe priznata joj je potpuna suverenost. Austro-Ugarskoj je dato pravo da okupira Bosnu i Hercegovinu i da stacionira svoj garnizon u Raškoj oblasti (Novopazarski sandžak), a Velikoj Britaniji da okupira Kipar. Rumunija je takođe postala nezavisna. Bugarska je formirana kao kneževina pod suverenitetom turskog sultana, dok je Istočna Rumelija je ostala u sastavu Turske u autonomnom statusu. Rusija je dobila proširenja na Kavkazu.

Kongres je odlučio da može početi istraga „poturica“ odnosno muslimana na Balkanu.

Istragu je preuzeo Vatikan pod svoju kontrolu i traje sve do današnjih dana. Da li će ikad prestati. Neće zasigurno, jer Bogohulnici trebaju da iz vijeka u vijek povećavaje grijeh i ovjeravaju putovnice za šržun.

1894. Rođen je Gavrilo Princip, član tajne organizacije Mlada Bosna.

Anarhitsta i ubica.

1919.-Britanski dirižabl R34 sletio u Norflok čime je postao prva letjelica koja je preletjela Atlantski okean, od Velike Britanije do Sjedinjenih Američkih Država. Putovanje je trajalo 182 časa efektivnog leta.

1930.-U glavnom gradu Urugvaja Montevideu počelo je Prvo svjetsko fudbalsko prvenstvo, na kojem je u konkurenciji 13 ekipa pobijedila reprezentacija zemlje domaćina. Kraljevina Jugoslavija (sastavljena samo od beogradskih igrača jer su klubovi iz Zagreba, Sarajeva i Subotice bojkotovali nacionalni tim) je kao najbolje plasirana reprezentacija izvan Južne Amerike osvojila treće mesto, iza Argentine.

1941.-U Crnoj Gori podignut ustanak protiv okupatora, italijanskih fašista. Istovremeno su napadnuti gotovo svi okupatorski garnizoni i karabinjerske stanice i vrlo brzo je oslobođena skoro cijela Crna Gora, osim nekoliko većih gradova. Poslije rata 13. jul je proglašen Danom ustanka naroda Crne Gore protiv okupatora.

1942.-Rođen je Harrison Ford, američki glumac.

1943.-Četnici su u Drugom svjetskom ratu tokom bitke na Sutjesci, u obračunu s partizanima kod sela Vrbnice u fočanskom kraju, zarobili i ubili pisca Ivana Gorana Kovačića i profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu dr Simu Miloševića. Kovačić je autor potresne poeme “Jama” o zločinima ustaša nad Srbima, kao i djela “Štrajk u fabrici štrebera”, “Humoreske i satire”, “Par nas s Parnasa”, a Milošević više radova iz oblasti parazitologije, mikrologije i bakteriologije.

1943.- Pobedom sovjetske armije,   je poslije samo osam dana okončana ključna faza Kurske bitke, najvećeg tenkovskog okršaja u istoriji ratova, u kojoj je učestvovalo oko 6.000 tenkova sa obje strane. Nijemci su angažovali 50 divizija, od kojih 14 oklopnih i dvije motorizovane, ali su pretrpjeli poraz – uključujući gubitak 2.900 tenkova. Tokom borbi koje su trajale do 23. avgusta 1943. Nijemci su, uz gotovo sve tenkove, izgubili pola miliona vojnika, a 30 njihovih divizija je uništeno.

1944.-Počela je sovjetska ofanziva na Pribaltik u Drugom svjetskom ratu. Crvena armija zauzela je grad Viljnus u Litvaniji.

1954.- Umrla je Frida Kalo, meksička slikarka.

God. 1925., Frida preživljava tešku prometnu nesreću u kojoj je ozlijedila desnu nogu i zdjelicu, a kao posljedica nesreće javila se neplodnost. Sljedeće godine naslikala je svoj prvi portret, poslije čega je uslijedila velika serija slika u kojima dominiraju teme boli, patnje i razaranja .

Nju je muž pogančer natjerao da i ona krene na staze Sodome i Gomore.

1955.-Rut Elis je osuđena na smrt zbog ubistva ljubavnika. Postala je posljednja žena obješena u Velikoj Britaniji.

1971.- Pod optužbom da su pokušali da obore kralja Hasana, u Maroku je strijeljano 10 oficira armije te sjevernoafričke zemlje.

1975.-Lansiran je američki svemirski brod „Apolo“ iz Kejp Kanaverala u Floridi. Ovaj svemirski brod učestvovao je u prvoj sovjetsko-američkoj misiji u svemiru.

1977.-Njujork zbog nestanka struje ostao u potpunom mraku. Policija je uhapsila oko 3.000 pljačkaša.

Ko kaže da je mrak raj za pljačkaše.

1985.-Na londonskom stadionu “Vembli” i na stadionu “Džon Kenedi” u Filadelfiji su istovremeno održani veliki humanitarni koncerti pod nazivom “Live Aid”. U akciji pomoći gladnima u Africi, koju je organizovao Bob Geldof, najpoznatiji rok i pop muzičari svijeta, prikupili su 60 miliona dolara, a TV prenos koncerata je pratilo oko milijardu i po gledalaca širom sveta.

U čiji se đep slila večina para nikad nije objavljeno.

1985.- Sovjetski atletičar Sergej Bubka preskočio je motkom u Parizu, prvi u istoriji atletike, “magičnu granicu” od šest metara.

1992.-Preuzimajući dužnost predsjednika vlade Izraela, Jicak Rabin je najavio da će posetiti prijestonice arapskih zemalja radi postizanja mira na Bliskom istoku.

Aha , kako ne. Mir na bliskom Istoku. Nikad čuli

1993.-.Hapšenjem hiljada bošnjačkih civila, hrvatske  snage HVO-a su u Mostaru otpočeli nov talas etničkih čišćenja.

Tuđmanu , Tuđmanu. Nemojte se ništa čuditi. Pijani risač mapa prekrtajanja BiH je samo izvršavao dogov sa Miloševićem , svojim genocidnim kompom, po načrtanijama iz Karađorđeva.

1995.-Na Cetinju proglašena autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva.

SPC  ( Srpska pravoslavna crkva) ne da progovoriti da u Crnoj Gori ima crnogoraca.

1996.-U Berlinu je održan festival pod nazivom „Love Parade“. Na ulicama Berlina uz tehno muziku igralo je oko 500.000 ljudi. Bio je to najveći javni skup u tom gradu poslije Drugog svjetskog rata.

1999.- U centru Teherana više hiljada iranskih studenata sukobilo se s policijom zbog odluke vlasti da zabrani sve mitinge i nezvanična okupljanja.

Pametni su ti ajtolahi. Ubi sve ljudsko u zemlji i vladaj.

2000.- Savjet za provođenje mira u BiH odlučio da se državni i entitetski parlamenti na izborima u novembru 2000. godine biraju na period od dvije godine, u skladu sa prijedlogom visokog predstavnika uz konsultacije sa šefom Misije OEBS-a.

Ne znam šta će BiH parlamenti , kada njome vlada monstruozna troglavata ažbaha nacional – fašista.

2000.-Vijetnam je potpisao trgovinski ugovor sa SAD, što je označilo normalizaciju trgovinskih odnosa između dvije države, prvi put od okončanja Vijetnamskog rata četvrt vijeka ranije.

2001.-Li Šaomin, kinesko-američki naučnik, osuđen u Kini zbog špijuniranja u korist Tajvana. Kineske vlasti naredile njegovu deportaciju. Sjedinjene Američke Države su zatražile od Kine da riješi i slučajeve pet zatvorenih naučnika, takođe američkih državljana.

Za SAD su svi CIA obavještajci nevini i uzorni turisti.

2005.-U udesu tri putnička voza u Gotki, 400 kilometara sjeveroistočno od Karačija, na jugu Pakistana, poginulo je oko 200 ljudi a više stotina ih je povrijeđeno.

Čuli smo za sudare dva voza. Ima toga. Ali tri, to je valjda prvi put.

2005.-U eksploziji automobila bombe u Bagdadu, dok je američka patrola dijelila djeci slatkiše, poginulo je 32 djece, kao i jedan američki vojnik.

CIA rukopis. Kao i kod večine  drugih podmetnutih bombi.

2006.-Kantonalni sud u Sarajevu osudio bivšeg pripadnika Desete brdske brigade Armije BiH Samira Bejtića na 14,5 godina zatvora za ubistva Srba na lokalitetu Kazani, kod Sarajeva, 1992. i 1993. godine.

Sasvim časno i pravedno. Jedino su godine tanje nego što su trebale biti. Ali haške smjernice ne daju prostora za žešće i pravednije osude.

2006.- Otvoren je naftovod Baku-Tbilisi-Džejhan, dugačak 1.774 kilometra, a u njegovu izgradnju uloženo je četiri milijarde dolara. Naftovodom Baku-Tbilisi-Džejhan se nafta transportuje od Kaspijskog mora do sredozemne turske luke Džejhan, zaobilazeći i Rusiju i Iran. Ovaj naftovod, prema riječima turskog predsjednika vlade Redžepa Tajipa Erdogana, predstavlja “put svile 21. vijeka”.

2008.- BiH, Hrvatska, Crna Gora i Monako primljeni u Uniju za Mediteran.

2oo8.-U Parizu osnovana “Barselona proces – unija Mediterana” 44 suverene i nezavisne zemlje, čije su punopravne članice postale i BiH, Crna Gora, Hrvatska i Monako.

Bookmark the permalink.

Komentariši