Dogodilo se na današnji dan 9.Jul / Srpanj

Dogodilo se na današnji dan

Danas je nedelja  9. Jul / Srpanj 2023. godine .

Besposleni su izbrojali da je ovo 190 dan ove godine.Šta sve ljudima neće pasti na pamet.

Broje i redaju dane ko da su cjepanice ili parket. A dani se sami poredali i vrlo kulturno, pristojno i sa ponosom sredili svoje međusobne odnose. Red i harmonija.

Eh,kad bi se ljudi ugledali na njih.

Ali jok.

Insan voli nered i haos. I prave se jako pamenti.

I najtužnije od svega je što radi protiv svih, na uštrb vlastitog uništenja; i  protiv svoga roda , i biljki i životinja i zemlje , i protiv univrezuma , i protiv…

Sve do jednom.

A onda dolazi Dan razdvajanja.

Neće to  biti lahak dan. Nikako to neće biti lak dan.

Kao ni  preostalih , naizgled  krhkih 175 dana što nam valja prodeverat do kraja ove mubarek 2023. godine računate po časnom čovjeku Isusu Hristu.

A lete dani , ne može ih čojek sve ni skontati, ni obuhvatiti.

Što bi poete rekle:

-Skontali ne skontali odoše, jedan za drugim.

Svaki dan je dobar  za nešto. Valjalo bi kada bi svaki bio za odmor ili spavanje. Onda bi se zasigurno našlo stvari i za druge stvari, ne samo za umiranje

U pevodu:

-Ljubav je najpreča. I ono što neizostavno ide uz nju.

A hroničari bilježe:

1357.- Karlo IV. dao je graditi znameniti most u Pragu, koji je prema njemu nazvan Karlov most. Karlo IV je bio sin češkog kralja Ivana i Elizabete. Nastojao je ekonomski uzdignuti Češku. Podigao je prašku biskupiju na rang nadbiskupije. Založio se za uljepšavanje Praga svjetovnim i crkvenim građevinama. Osnovao je Univerzitet u Pragu 1348.

1386.-U bici kod Zempaha savez švajcarskih kantona potukao je znatno nadmoćniju vojsku Leopolda III Habzburga. Ova bitka zabilježena je u istoriji ratovanja kao prva pobjeda pešadije nad konjicom.

1409.-Ladislav Napuljski, tadašnji napuljski i hrvatsko-ugarski kralj, prodao je za 100 tisuća dukata grad Zadar s tvrđavom i kotarom, Novigrad, Vranu i otok Pag, sa svim pravima ne samo ovo područje, nego i na čitavu Dalmaciju. Povod za prodaju je bio poraz Ladislava Napuljskog u Bosni od strane Žigmunda Luksemburškog, te je u strahu da će izgubiti vlast nad Dalmacijom ponudio Mlecima prodaju za 300 000 dukata, ali su ovi spustili cijenu i ponudili mu samo 100 tisuća dukata, na što je na kraju Ladislav Napuljski i pristao. Nekoliko godina prije upravo u Zadru okrunjen je za kralja Hrvatske i prisegnuo da će braniti ” cjelovitost Dalmacije, Hrvatske i Slavonije”.

1441.-Umro flamanski slikar Jan van Ajk, jedan od najvećih evropskih slikara 15. vijeka, začetnik renesansnog realističkog slikarstva u sjevernoj Evropi, tvorac flamanske slikarske škole. Među prvima je počeo da slika uljanim bojama i spojio je gotsku komponentu s duhom renesanse, otkrivajući svijet čula i iskazavši vrhunsko majstorstvo u slikanju detalja koje je skladno uklapao u cjelinu. Proslavio se oslikavanjem oltara u katedrali u Ganu i izradio je niz izuzetnih portreta, iskazavši rijetko umijeće dočaravanja fluida vazduha i svjetlosti koja obliva predmete, čime je naturalističke elemente slike bojio atmosferom poetskog snoviđenja.

1519.- Španski osvajač Ernan Kortes iskrcao sena obalu Meksičkog zaliva, gdje je osnovao grad Vera Krus i započeo osvajanje Meksika, koje je okončao 1521. uništenjem carstva Asteka.

I inkvizicijsko , sistematsko , henocidno uništavanje domorodaca

1578.-Rođen je Ferdinand II., njemačko-rimski car, ugarsko-hrvatski i češki kralj.

1686.-Formirana je Augsburška alijansa između njemačko-rimskog cara Leopolda I, Španije, Švedske, Holandije i Saksonije protiv francuskog kralja Luja XIV.

1701.-Bitka kod Karpija između austrijskih i francuskih snaga. Prva bitka u Ratu za špansko nasljeđe i austrijska pobjeda.

1746.- Francuska flota je stigla na teritoriju Pondišeri u Indiji, koja je potom postala francuski posed. Vraćena je Indiji 1954.

1762.-Abdicirao ruski car njemačkog porijekla Petar Treći Fjodorovič Romanov, koji je vladao samo nekoliko mjeseci. Dvorskom prevratu je prethodilo nezadovoljstvo labilnim Petrom Trećim, koje je kulminiralo sramnim okončanjem sedmogodišnjeg rata s Pruskom, kad je pruski uticaj postao presudan u ruskoj unutrašnjoj i spoljnoj politici. Zavjerenici su pridobili carsku gardu, Senat i Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve i prisilili cara na abdikaciju, potom ga uhapsili i otrovali na osnovu naredbe njegove supruge Katarine Druge Aleksejevne, poznate kao carica Katarina Velika.

1810.- Francuski car Napoleon Prvi Bonaparta anektirao Holandiju poslije abdikacije s prijestola te zemlje njegovog brata Luja Napoleona.

1816.-Kongres u Tukumanu objavio nezavisnost Ujedinjenih provincija Rio de la Plate od Španije.

1875.- Bosansko-Hercegovački ustanak. Oslabljenu unutrašnjim sukobima Bosna je izložena turskim napadima, te je Turci zauzimaju 1463.godine, a najveci dio Hercegovine 1465.god. Nakon osvajanja osnivaju se sandžaci, zemlja se dodjeljuje spahijama, dolazi do turske kolonizaije i islamizacije, a 1580 uspostavljen je Bosanski pašaluk od 8 sandžaka. Teško stanje u ratom opustošenoj zemlji i velika eksploatacija seljaka rezultiraju mnogobrojnim bezuspješnim pobunama u Bosni i Hercegovini. Bosansko-Hercegovački ustanak započet 9.7. 1875, nazvan još i Nevesinjska puška po prvi puta je započeo kao opći oružani pokret protiv Turaka.

1877.-U Vimbldonu počeo prvi teniski turnir.

1879.-Rođen italijanski kompozitor Otorino Respigi, đak Nikolaja Andrejeviča Rimskog-Korsakova, koji je stvarao djela raskošnih orkestarskih boja, uglavnom u impresionističkom maniru. Djela: “Gregorijanski koncert” za violinu i orkestar, simfonijske poeme “Rimske pinije”, “Rimske fontane”, “Rimski praznici”, opere.

1913.- Pobjedom srpske vojske nad bugarskim trupama završena Bregalnička bitka, što je bilo odlučujuće za pobjedu Srbije, Crne Gore i Grčke u Drugom balkanskom ratu protiv Bugarske.

1916.-Rođen engleski državnik Edvard Hit, vođa Konzervativne partije od 1965. do 1975. Kao premijer Velike Britanije od 1970. do 1974. uveo je zemlju u Evropsku ekonomsku zajednicu.

1922.-Amerikanac Džoni Vajsmiler preplivao sto metara za 58,6 sekundi, postavši prvi čovjek kojem je trebalo manje od minuta da prepliva tu dionicu.

1932.- Umro američki pronalazač King Kemp Džilet, koji je izumio nožić za brijanje, kod nas poznat kao “žilet”, prema francuskoj verziji njegovog prezimena.

1940.-Pomorska Bitka kod Kalabrije.

1941.-U Banjički logor – koji je u Drugom svjetskom ratu u kasarni 18. pješadijskog puka bivše jugoslovenske vojske u Beogradu osnovala njemačka okupatorska vlast – doveden je prvi zatvorenik. U registar logora, koji je radio do oktobra 1944, upisano je 23.637 zatvorenika, ali se posredno može zaključiti da je brojka znatno veća, jer je u Jajincima, gdje su strijeljani logoraši iz tog logora, sa Starog sajmišta i drugih zatvora ubijeno najmanje 70.000 ljudi.

1941.-Ustaše u Drugom svjetskom ratu u Kerestincu kod Zagreba strijeljale antifašističke borce i publiciste Božidara Adžiju, Ognjena Pricu i Otokara Keršovanija.

1944.-Predsjednik izbjegličke vlade Kraljevine Jugoslavije Ivan Šubašić upoznao svjetsku javnost putem Radio-Londona o sporazumu koji je sklopio s maršalom Josipom Brozom Titom.

1944.- britanske i kanadske trupe preuzele su od Nijemaca u Drugom svjetskom ratu grad Kaen u Normandiji, nakon žestokog bombardovanja i jednomjesečnih bitaka.

1960.-Sovjetski lider Nikita Sergejevič Hruščov upozorio SAD da ne intervenišu protiv Kube, jer će u tom slučaju sovjetske snage podržati kubanski narod.

1963.-Potpisan sporazum o formiranju Federacije Malezije, u čiji sastav su ušli Malaja, Singapur, Saravak i Severni Borneo. Dvije godine kasnije Singapur je istupio iz Malezije.

1971.-Posljednja američka baza u Vijetnamu predata je trupama Južnog Vijetnama.

1993.-Koristeći genetičku metodu DNK fingerprintinga britanski naučnici identifikovali su posmrtne ostatke ruskog cara Nikolaja II Romanova i članova njegove porodice, koji su ubijeni u ljeto 1918. u Jekaterinburgu.

1996.-Ruske snage obnovile operaciju u Čečeniji poslije ponovnog izbora Borisa Nikolajeviča Jeljcina za predsjednika Rusije.

19997.-Američkom bokseru teške kategorije Majklu Tajsonu izrečena jednogodišnja zabrana izlaska na ring i kazna od tri miliona dolara zato što je tokom meča za titulu svjetskog prvaka ujeo za uvo svog protivnika Ivandera Holifilda.

1999.- Umro srpski istoriograf Fedor Nikić, osnivač Muzeja fruškogorskih manastira. Univerzitetsku karijeru je počeo u Beogradu pod okriljem profesora Slobodana Jovanovića, a nastavio u Subotici na Pravnom fakultetu. Bavio se ustavnim pravom, manjinskim pitanjem i crkvenom reformom. Napisao je više djela, uključujući “Lokalne uprave Srbije u 19. i 20. veku”.

2001.- Goran Ivanišević osvojio Wimbledon.

2001.- Apelacioni sud u Santjagu suspendovao je proces protiv bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinočea proglasivši ga mentalno nesposobnim. Pinoče je uhapšen 1998. u Londonu zbog zločina počinjenih u Čileu nakon dolaska na vlast vojnim udarom 1973.

2004.-Kantonalni sud u Sarajevu izrekao Miloradu Rodiću /58/ kaznu zatvora od pet godina za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u sarajevskom naselju Grbavica tokom 1992. i 1993. godine. Rodić je 6. jula priznao krivicu za ovu tačku optužnice.

2006.- Kod Nijagarinih vodopada svečano otkriven spomenik velikom naučniku Nikoli Tesli.

2006.-Italija osvojila svjetsko prvenstvo u fudbalu.

2008.- NATO sa Albanijom i Hrvatskom potpisao Protokol o pristupanju.

( Izvor – AbrašMEDIA)

Bookmark the permalink.

Komentariši