Dogodilo se na današnji dan 8. Jul / Srpanj

Danas je Subota 8. Jul / Srpanj  blagoslovljene 2023. godine , računatih po ni krivom ni dužnom Isusu Hristu.

Ovo je 189. okrugli  dan ove godine Šta se čudite. Svaki dan je okrugao. I to iz više uglove oliti ćoškova .

Jemate sat! Kazaljka se vrti ukrug  i kako dan odmiče zaokružuje se putanja.

Dva puta u toku dana.

Ako je sat cifrast  i ima brojčanik za lijene i neuke , kojima je teško naučiti satnu abecedu i on se vrti u krug, od 0 do 24 00. I tako se danima vrti u krug , dok se im se ne zamanta i ispadnu iz igre.

A kad ispadne iz igre eto belaje. Nema se ko vrtiti u krug i dokazivati da su dani okrugli.

Čista matematika. Sat dokazuje da je svaki dan okrugao. Dan dokazuje da je svaki sta glup, jer se stalno vrti u krug, ko pas za buvom u repu.

No zamalo zaboravismo ,   preostalo je  krhkih 176 dana. Onima kojima je do presotajanja. Onima kojima nije preostalo, ti su natakareni , jer im nije preostalo ni okruglo ni cifrasto vrijeme.

Itako , idu dani, sve po jedan u  nizu  poredani. napriliku ko gardisti na svečanoj smotri na plus četeres šest stepeni celzijuza , i onda toplotni udar. Jedan po jedan se niz  ledinu slažu.

Što bi poete rekle:

Lete lete, prebrzo.

Svaki dan je dobar za molitve.

Svaki dan je lijep za ljubljenje.

Svaki dan je velik za milodarje.

Ili u prevodu:

Milina je brate živjeti, samo pažljivo, nemojte presaugati.

A deševalo se:

70.-  Rimljani u Judejskom ratu osvojili i razrušili Jerusalim. Od ruševina sačuvan samo zapadni zid velikog jevrejskog hrama, “Zid plača”.

Ne znamo da li su to Rimljeani namjerno učinili. Tak Jevreji su im zahvalni što su im ostavili bar nešto za molitve.

1497.- Portugalski moreplovac Vasco da Gama isplovio iz Lisabona na prvo putovanje na kom je otkrio morski put za Indiju oko Rta Dobre nade.

1621.-Rođen je Jean de la Fontaine.

Jean de La Fontaine (Château-Thierry, 8. srpnja 1621. – Pariz, 13. travnja 1695.), francuski književnik iz XVII. stoljeća

Ogledao se u svim književnim rodovima, a glavna su mu djela “Basne i bajke”, “Pripovijesti u stihu”. Od antičkih pisaca preuzeo je okosnicu, a basnu osvježuje elementima drame, satire i poezije. Životinje njegovih basni kriju pod svojom kožom sve ljudske slabosti. Njegove basne vrlo su poznate i smatraju se remek djelima svjetske književnosti. Inspirirane su Ezopom, Horacijem i staroindijskom književnosti kao Pančantantra.

1693.-Njujork je prvi među američkim kolonijama uveo nošenje policijskih uniformi.

1695.-Umro nizozemski znanstvenik Christiaan Huygens.

Christiaan Huygens (Kristijan Hajgens)

(14. april, 1629 – 8. juli, 1695), bio je holandski matematičar, astronom i fizičar; rođen u Hagu. Studirao je pravo na Univerzitetu u Leidenu i na Orange Colledge u Bredi prije nego što se posvetio nauci. Historičari često poistovjećuju Huygensa sa naučnom revolucijom.

1709.-Odigrala se bitka kod Poltave, u kojoj su Rusi, predvođeni Petrom Velikim, porazili Šveđane pod Karlom XII.

1796.-Izdat je prvi američki pasoš.

Vjerujemo d ga je dobio bijelac. Obojenim se i danas izdaju pasoši uz maksimalnu policijsku proceduru.

1809.-Rođen je Ljudevit Gaj u francusko-slovačko-mađarsko-njemačkoj obitelji. Čovjek koji je uvelike zaslužan što u Hrvatskoj danas govore štokavski, rođen je na današnji dan 1809. godine u Krapini u Hrvatskom zagorju. Za mladost Ljudevita Gaja zanimljivo je da se interesirao za lokalnu povijest svoje Krapine. Tako je u knjižnici Franjevačkog samostana u Krapini pronašao latinski rukopis patera Sklenszkog iz 1779. godine “Brevis Descriptio loci Krapina ejusque oppidi” (“Kratki opis mjesta Krapine i njenog trgovišta”). Na osnovu tog rukopisa izdao je jedno od svojih prvih djela uopće – knjižicu “Dvorci kraj Krapine” (u njemačkom izvorniku “Die Schlösser bei Krapina”).

1818.- Rođen je Ivan Franjo Jukić.

Ivan Franjo Jukić (Banja Luka, 8. srpnja 1818. – Beč, 20. svibnja 1857.)[1] bio je bosanski  franjevac, prosvjetitelj, pjesnik, publicist, putopisac, jezikoslovac,   preporoditelj, književnik, kulturni, znanstveni i politički djelatnik.

1819.- Rođen je Vatroslav Lisinski, najpoznatiji muzičar Ilirskog preporoda i utemeljivač hrvatskog nacionalnog izraza u muzici.

1822.- Utopio se engleski pjesnik Percy Bysshe Shelley u brodolomu na jedrenju kod Livorna u Italiji.

Kad je bio u posjetu prijatelju Williamu Godwinu, upoznao je njegovu šarmantnu kćer, 16-godišnju Mary. S njom se oženio i imao djecu, no ona su umrla. To ga je shrvalo. Bio je i u egzilu. Umro je utopivši se prije 30. rođendana u Livornu.

Nikog briga šta je bilo sa djeciom.

1831.-Rođen je John Stith Pemberton.

John Stith Pemberton (8. srpnja 1831. – 16. kolovoza 1888.) bio je Konfederacijski veteran i američki ljekarnik, a možda je najpoznatiji po izumu napitka kasnije nazvanog Coca-Cola, koji se za njegovog životnog vijeka koristio samo u medicinske svrhe.

1838.-Rođen je grof Ferdinand Cepelin, njemački oficir i konstruktor, koji je 1900. godine, u saradnji sa Ludvigom Dirom, konstruisao veliku vazdušnu lađu – dirižabl, napunjenu gasom lakšim od vazduha – koja je po njemu nazvana cepelin.

1839.- Rođen je John D. Rockefeller.

John Davidson Rockefeller (Richford, savezna država New York , 8. srpnja 1839. – Ormond Beach, Florida, 23. svibnja 1937.) bio je američki industrijalac, naftni magnat i filantrop. Osnivač je obitelji Rockefeller, koja je svoje bogatstvo stekla u naftnoj industriji. Brat je Williama Rockefellera. Osnivač je naftne tvrtke Standard Oil Company 1870.

Kompanija koja je vukla mnoga najveće svjetska zla.

1846.-Danski kralj Kristijan VIII proglasio da danski prijesto mogu da nasljede žene i time spriječio otcjepljenje pokrajine Šlezvig-Holštajn.

1851.-Rođen je Arthur Evans.

Britanski arheolog. Napisao knjigu Illyrian Letters o zapadnobalkanskim zemljama uoči austrijanske okupacije Bosne i Hercegovine, te također Through Bosnia and Herzegovina on Foot During the Insurrection u istom duhu.

1858.-Velika Britanija proglasila pobjedu nad indijskim ustanicima, poslije čega je ukinuto Carstvo mogula i likvidirana Istočnoindijska kompanija, a Indija stavljena pod neposrednu upravu britanske krune.

Kruna ko kruna, ali ova je jedan od nakrvavijih.

1873.-Umro Franz Winterhalter.

Njemački slikar i litograf. Poznati su njegovi portreti carice Elizabete ili engleske kraljice Viktorije.

1885.-Rođen je njemački filozof Ernst Bloch. U njegovom opsežnom djelu, koje se bavi problemima filozofije, istorije, religije, prava, etike, posebno mjesto ima analiza fenomena utopijskog.

U svom filozofskom rječniku Bloch modificira neke kategorije izvedene iz klasične njemačke filozofije, Freuda, kršćanstva i neoplatonizma, ravijajući ih u osebujnu filozofiju po kojoj je stvarnost dinamičko posredovanje odnosa subjekta i objekta, duha i materije, s konačnom svrhom ostvarenja njihova jedinstva

Malo mu nategnuta i neproduktivna filozofija.

1894.- Rođen ruski fizičar Pjotr Leonidovič Kapica, od 1935. direktor Instituta za fiziku Sovjetske akademije nauka u Moskvi, od 1955. glavni organizator programa vještačkih Zemljinih satelita. Najpoznatiji njegovi radovi su iz područja magnetizma i fizike niskih temparatura. Dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1978.

1898.- Rođen je Alojzije Stepinac.

Alojzije Stepinac (8. maj 1898. Krašić – 10. februar 1960 Krašić) je bio zagrebački nadbiskup i kardinal. Katolička crkva ga je 1998. godine proglasila blaženikom.

Tako Vatikan nagrađuje svoje poslušnike. Dohovnog vođu ustaške genocidne tvorevine Nezavisna država Hrvetske  i sudionika u direktnim istrbljenjima nehrtvata proglasiti blaženim . Kojeg li licemjerja i bogo huljenja.

  1. – Prva Ziegfeldova predstava na Broadwayu.

Šou kiča , glamura i golotinje je počeo.

  1. – Rođen je Nelson A. Rockefeller.

Sin je John Davidson Rockefellera  rođenog na isti dan 1839. Koji  bio je američki industrijalac, naftni magnat i filantrop. Osnivač je obitelji Rockefeller, koja je svoje bogatstvo stekla u naftnoj industriji. Brat je Williama Rockefellera. Osnivač je naftne tvrtke Standard Oil Company 1870.

1918.- Ernesta Hemingwaya ranila austrougarska mina. Mladi Ernest Hemingway bio je vozač hitne pomoći na talijanskoj strani bojišta. Pogođen je kad se vraćao iz kantine da dostavi čokoladu i cigarete vojnicima na bojišnici. Unatoč ranjavanju, uspio je prenijeti jednog talijanskog vojnika na sigurno, zbog čega je kasnije dobio talijansku Srebrnu medalju za vojničku hrabrost. Talijane su napadale austrougarske jedinice, među kojima je bilo i vojnika iz Hrvatske. Hemingway je zadobio teške rane od šrapnela u obje noge, hitno je operiran i poslan na oporavak u bolnicu u Milanu, gdje je proveo čak šest mjeseci. Tamo se zaljubio prvi put u životu, u medicinsku sestru Agnes von Kurowsky.

1920.-Gradu Šapcu svečano je uručeno francusko odlikovanje Ratni krst za herojstvo i stradanje stanovništva u Prvom svjetskom ratu. Šabac je 1914. i 1915. pretrpio velika razaranja od austrougarske vojske, koja je počinila masovne ratne zločine nad srpskim civilima u Šapcu i Mačvi.

1920.-U ofanzivi Crvene armije kod Rovna u Ukrajini, poginuo je srpski revolucionar Aleksa Dundić, pomoćnik komandanta puka Šeste konjičke divizije Crvene armije i heroj Oktobarske revolucije. Njegovo pravo ime i prezime i mesto rođenja nisu pouzdano utvrđeni, ali je najverovatnija pretpostavka da je rođen u selu Ražana kraj Kosjerića u zapadnoj Srbiji. Kao dobrovoljac srpske vojske u Prvom svjetskom ratu, pao je poslje ranjavanja u austrougarsko zarobljeništvo, odakle je prebjegao u Rusiju i pridružio se Crvenoj armiji. Postao je čuven po hrabrosti i među prvima je odlikovan Ordenom crvene zastave. U znak priznanja, urna s njegovim pepelom položena je u zidine Kremlja, a u Rovnu mu je podignut spomenik.

1932.- Najgori dani Velike depresije u SAD-u.

Ne znaju hroničari. To je bio samo crni početak najcrnjih dana u povjesti američkog sna.

1942.-Umro francuski maršal Luj Feliks Fransoa Franše Depere, istaknut vojskovođa u Prvom svetskom ratu i počasni vojvoda srpske vojske.

1943.-Od posljedica torture u zatvoru Gestapoa umro lider francuskog Pokreta otpora u okupiranoj Francuskoj u Drugom svjetskom ratu Žan Mulen Maks.

1951.-Rođena je Anjelica Huston.

Očaravajuća glumica i veoma poželjna zavodnica.

1956.- U Beogradu je izveden prvi javni TV prenos bežičnim putem, i to povodom proslave stogodišnjice rođenja srpskog naučnika Nikole Tesle. Program iz privremenog TV studija u Institutu “Nikola Tesla” u Beogradu građani su pratili na četrdesetak prijemnika smještenih u izloge prodavnica u raznim dijelovima grada.

1960.- Rođena je Ena Begović.

15.07.2000.-na praznik Velike Gospe, u saobraćajnoj nesreći poginula je jedna od najvećih hrvatskih glumica Ena Begović koje se i danas mnogi sećaju sa setom.

1967.- Umrla glumica Vivien Leigh. Svjetsku slavu stekla ulogom Skarlet O'Hare u američkom filmu “Prohujalo s vihorom” za koju je nagrađena “Oskarom”. Drugog “Oskara” dobila za ulogu u filmu “Tramvaj zvani želja”.

1977.-Sabra Starr postavila je rekord, završivši svoj 100-časovni trbušni ples.

1994.- Umro je sjevernokorejski diktator Kim Il-sung. Sahranjen je u raskošnom mauzoleju, pri čemu je njegovo tijelo balzamirano i stavljeno u stakleni sarkofag, tako da ga posjetioci mogu vidjeti. Zanimljivo je da je njegov sin Kim Jong-il, kad je saznao da je otac doživio teški srčani udar, otpustio lječnike koji su stalno bili uz očevu postelju i pozvao najbolje stručnjake iz Pyongyanga da ih zamijene. Kad su ovi nakon nekoliko sati došli, već je bilo prekasno i Kim Il-sung je izdahnuo. Organiziran je veliki sprovod, kojem su prisustvovale stotine tisuća ljudi od kojih su mnogi dramatično tugovali za preminulim vođom.

Umor je kralj , živio car.

1998.-Umro hrvatski oskarovac Dušan Vukotić.

2000.- U Beogradu umro Konstantin Vinaver, pijanista, muzikolog, operski dramaturg i dugogodišnji direktor Opere i baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

2002.- Okružni sud u Prokuplju osudio na osam godina zatvora bivšeg rezervistu Vojske Jugoslavije Ivana Nikolića za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na Kosovu za vrijeme NATO-bombardovanja Jugoslavije 1999.

2011.-U svemir je iz Kejp Kanaverala posljednji put lansiran šatl Atlantis, na posljednju misiju jednog svemirskog šatla.

Bookmark the permalink.

Komentariši