Dogodilo se na današnji dan 6. jul / Srpanj

Danas je surbota 6. Jul / Srpanj 2019. godine

.

Danas  je već šesti dan  kojim smo zakoračili u dugu polovicu godine , kada je omjer prohujalih dana veći od onih koji nam dolaze.

Danas je 187 dan ove godine a  preostalo je  dostatnih 178 dana.

 

Što bi poete rekle:

 

Svaki dan je prekrasan za ljubav

Svaki dan je prelijep za gubljenje

Svaki dan je osunčan za snivanje

 

Ili u prevodu:

Dišite ljudi

Milina je

lebdjeti

Ljubimo   zanavijek

 

Život je lijep

I dan je osunčan

Neka to svaki  dan ljubavi bude.

Vaša duša  nek’ samo za  nježne riječi vremena ima.

Samo pazite se , sunčanica i dan sa vašim imenom uvijek vrebaju.

 

A kažu  , na današni dan se zbilo:

1189.- Umro engleski kralj Henri Drugi Plantagenet, osnivač dinastije Plantageneta, koji je tokom vladavine od 1154. do smrti ograničio sudsku vlast Crkve i reformom sudstva znatno ojačao kraljevsku vlast.

1415.- U Konstanci na lomači kao jeretik spaljen češki vjerski reformator i propovjednik Jan Hus, reformator češkog jezika i pravopisa, rektor Univerziteta u Pragu, borac protiv njemačkog uticaja u Češkoj. Žigosao je visoko sveštenstvo rimokatoličke crkve zbog besramnog bogaćenja i zloupotreba vjere i u borbi za reformu crkve je stekao mnoštvo pristalica, uključujući češkog kralja Vaclava Četvrtog. Papa ga je osudio kao jeretika 1410. i bacio na njega anatemu.

Uvijek je bio moto crkve ( svih kakonskih religija): psaliti , ubiti, satrati, progoniti, istrebljivati sbve one koji nisu hadumi i tetkice.

1533.-Umro italijanski pisac Lodoviko Ariosto, čiji je viteški ep “Bijesni Orlando”, s motivom ljubavnog ludila junaka Orlanda iz doba Karla Velikog, najblistaviji poetski izraz duha, moralnih i umjetničkih tendencija italijanske renesanse. Ostala djela: komedije “Negromant”, “Kasarija”, lirske pjesme, satire.

Bio je blistav poetski izraz, ali svakako ne i najblistaviji.

1535.-Pogubljen engleski humanista i državnik Tomas Mor, rodonačelnik utopijskog socijalizma, pisac socijalnih, istorijskih i teoloških spisa. Od 1529. do 1532. bio je lord-kancelar kralja Henrija Osmog, ali je zbog odbacivanja crkvene reformacije i odbijanja da prizna kralja za crkvenog poglavara, osuđen na smrt i pogubljen. U političko-filozofskom romanu “Utopija”, objavljenom na latinskom jeziku 1516. godine, opisao je ekonomsku bijedu Engleske, podvrgavši oštroj kritici privatnu svojinu, posebno veleposjedničko zahvatanje zemlje seljaka i eksploataciju u kapitalističkim manufakturama. Tome nasuprot, naslikao je zamišljeno ostrvo “Utopiju”, idealnu komunističku državu sa savršenim društvenim i političkim sistemom.

Bio se osilio Taj Tomas. E’  jes se hud  našao ,kome će sile prosipati.

1600.- Pod vlaškim princem Mihailom Hrabrim, rumunske pokrajine Vlaška, Transilvanija i Moldavija su se prvi put nakratko ujedinile.

1796.- Rođen ruski car Nikolaj Prvi Pavlovič Romanov, koji je autokratski vladao Rusijom od 1825. do smrti 1855. U prvoj godini vladavine je ugušio ustanak dekabrista, a 1831. ustanak u Poljskoj. Sprečavao je razvoj nauke i progonio svaki slobodarski pokret. Tokom njegove vladavine, oslonjene na žandarmeriju i činovništvo, progonjeni su mnogi ruski pisci, uključujući Aleksandra Sergejeviča Puškina, Mihaila Jurjeviča LJermontova, Visariona Grigorjeviča Bjelinskog, Tarasa Grigorjeviča Ševčenka.

Čudno nam , niko ga nije prozvao Nikolaj Prvi Krvavi. Nije uopšte bitno što su neki Romanovi bili krvaviji, da bi u u vlastitoj  krvi bilo satrto njihovo postojanje.

1809.- Francuzi su uhapsili papu Pija Sedmog, koji je ekskomunicirao iz rimokatoličke crkve francuskog cara Napoleona Prvog Bonapartu.

1827.Rusija, Velika Britanija i Francuska su u Londonu potpisale sporazum kojim su priznale autonomiju Grčke i složile se da izvrše pritisak na Otomansko carstvo da potpiše primirje s grčkim ustanicima.

Nisu puštali Grčku iz ruku ni 1945 godine , ni potonjih godina. Poslijedbnji branik krihćanstva od susjednog Levanta.

1885.-Francuski biolog i hemičar Luj Paster je prvi put uspješno primijenio vakcinu protiv bjesnila na ljudskom biću, ubrizgavši je devetogodišnjem Žozefu Majsteru iz Alzasa, koga je ujeo bijesan pas.

Nažalost nije uspio otkriti vakcinu protiv ujeda ljudi.

1893.- Umro francuski pisac Anri Rene Alber Gi de Mopasan, jedan od najizrazitijih predstavnika evropskog naturalizma. Napisao je oko 300 pripovijedaka i šest romana, pisao je i pozorišne komade, putne bilješke, pjesme. Služio se objektivističkim metodom, pri čemu je ljudsku sebičnost opisivao ironično, katkad satirično. Dela: romani “Jedan život”, “Nova banja”, “Pjer i Žan”, pripovijetke “Strasti”, “Naličja”, “Zamke”, “U ratu”, “Vodom”.

Dobar je taj Gi. Kada je uspijevao stišavati demone , stvarao je dobre slike.

1908.-U Otomanskom carstvu počela mladoturska revolucija pod vođstvom mlađih oficira i intelektualaca nezadovoljnih vladom sultana Abdula Hamida Drugog, koji su kao cilj označili uspostavljanje ustavnog režima. Pod pritiskom ustanika sultan je pristao na parlamentarnu-demokratsku državu na osnovu ustava iz 1876, ali je zbačen kad je 1909. pokušao prevrat. Mladoturci su prije dolaska na vlast seljacima obećali državnu, crkvenu i dio spahijske zemlje, ukidanje desetka i otkupnog sistema, a neturskim nacijama široku nacionalnu i kulturnu autonomiju, što nisu ispunili. Seljaci su ostali bez zemlje, a tlačenje neturskih nacija je pojačano, što je ubrzalo izbijanje Prvog balkanskog rata 1912. i protjerivanje Turaka s Balkana.

Neki blesavi insani su nešto slično, a opet razližite gluposti htjeli prosuti u višenacionalnojBosni. I nastavljaju stvarati fildžan Bosnu. Misle , napljačkali se vreća zlata.

1919.- Britanski dirižabl “R-34” se spustio na Ruzveltovu poljanu u Njujorku, postavši prvi vazduhoplov koji je preletio Atlantski okean.

Opasan je taj dirižabl, ponekad poguban po život.

1923.- Zvanično je proglašeno osnivanje SSSR, na osnovu odluke Prvog svesaveznog kongresa sovjeta krajem 1922.

U pravo vrijeme . Staljin je mogao da počne krvavi pir.

1928.-U Njujorku održana premijera filma “Svjetla Njujorka”, prvog zvučnog filma u istoriji kinematografije.

Sad je dunjaluk mogao da uživa i svakom zvuku. Nažalost poslijednjih decenija su se čestiti zvuci pretvorili u krvave, morbidne i prostačke krikove.

1935.- Rođen tibetanski vjerski vođa Dalaj Lama, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1989.

Lako je njemu. Ne treba se brinuti hoće li umrijeti. Uvijek se ponovo rađa. Insanska verzija Feniks tice.

1937.-U bici kod Brunete u Španskom građanskom ratu je – prema zvaničnoj verziji – poginuo srpski revolucionar Blagoje Parović “Šmit”, politički komesar 13. internacionalne (francuske) brigade, jedan od najistaknutijih rukovodilaca Komunističke partije Jugoslavije prije Drugog svjetskog rata.

Kod nas  bjahu neki pomeni na njegov kosmopolitizam. Nacionaliste plaše ljudske širine i nemilosrdno uništavaju sve ono što slobodom , ljudskošću diše i misli.

1944.-U požaru koji je u glavnoj šatri cirkusa “Ringling Brothers and Barnum & Baileu” izazvao nevješti gutač vatre, u američkom gradu Hartford u Konektikatu poginulo je 167 ljudi.

Gluposti ljudskoj nikad kraja. Čuj molim te gutač vatre. Da je rigač i nekako , ima ta iluzija. Ali niko nije uspio , čak ni ilujiom , osim smrću progutati ni kap vatre.

1945.Nikaragva postala prva država koja je formalno prihvatila Povelju UN.

Bolje da nije. Pet decenija poslije tog čina su njenim prostorima vladali krvavi bratoublački ratovi. CIA sistem Banana republika.

1962,.Umro američki pisac Vilijam Fokner, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1949, koji je bio zaokupljen problemom zla. Prikazao je društvenu istoriju američkog Juga, degeneraciju i propadanje starosjedilačke gospoštine i surovost i bezobzirnost došljaka. Bio je hroničar propadanja, poročnosti, izopačenosti i svireposti. Djela: romani “Sartoris”, “Buka i bijes”, “Svjetlost u avgustu”, “Komarci”, “Medvjed”, “Konjički gambit”, “Uljez u prašinu”, “Divlje palme”, “Vojnikova plata”, “Starac”, “Gospodska kuća”, “Rekvijem za iskušenicu”, “Lupeži”, “Utočište”, pripovijetke “Svetilište”, “Nepobijeđeni”.

Poslijednji od pravih pisaca , koji se nije upuštao o kafkijanske i ničeovske gluposti i sumanosti.

1964.-Britanski protektorat u Africi Njasalend je pod nazivom Malavi postao nezavisna država u okviru Britanskog komonvelta.

O morbidnosti  Velike Britanije više  nam žao trošiti riječi.

1967.- U Nigeriji je buknuo građnski rat, okončan u januaru 1970. porazom oružanih snaga provincije Bijafra koja je pokušala da se otcijepi.

Bilo je to vrijeme stravične gladi i još stravičnijih umiranja miliona djece.

1971.-Umro američki muzičar afričkog porijekla Luis “Sačmo” Armstrong, najveći trubač u istoriji džeza. Tokom karijere duge više od pola vijeka se proslavio i kao pjevač neponovljivog hrapavog i toplog glasa, a mnogobrojne turneje širom svijeta, uključujući Beograd, donijele su mu nezvaničnu titulu “ambasadora dobre volje”. Snimio je i više filmova u kojima je takođe iskazao raskošni talenat izuzetnog zabavljača.

Doobar je i boljen bio taj Sačmo.

1986.-Dvojica Australijanca su kao prvi Zapadnjaci obješeni u Maleziji, na osnovu drakonskog zakona te zemlje o trgovini drogom, poslije smrtne presude pod optužbom da su švercovali drogu.

Možda drastično , ali svrshisodno. Ti dileri , ogranci CIE i drugih narko oligarha su uz njih, su  pošat čovječanstva. Bespoštedno , hotimice i neljudski uništavaju mladost i ljepotu ovog dunjaluka.

1988.U najvećoj nesreći od početka eksploatacije nafte na moru od eksplozije naftne platforme “Pajper Alfa” u britanskom sektoru Sjevernog mora poginulo je 167 ljudi.

Zalosno i tuga je to. Ali niko da zažali za milijarde pobijenih žitelja mora.

1989.-Umro mađarski državnik Janoš Kadar, komunistički lider Mađarske od 1956.

1999.-SFOR uhapsio predsjednika Narodne stranke RS i narodnog poslanika Radoslava Brđanina na osnovu tajne otpužnice za “zločine protiv čovječnosti počinjene od 1992. do 1995. godine u oblastima Sanskog Mosta i Prijedora”.

Ima ih još , hiljade njih čeka svoj sud. Za genocidne zločine protiv jednog naroda koji je trebao nestati.

2003.- Oko 51 odsto Korzikanaca izjasnilo se na referendumu protiv prijedloga Vlade Francuske da ovo ostrvo dobije veću autonomiju u odnosu na centralnu vlast.

Nisu ludi. Ovako imaju neke đabalesku pogodnosti, a i ne moraju se sami boriti protiv mafije.

2004.-Mitar Vasiljević prebačen u zatvor u Austriju, na izdržavanje kazne od 16 godina zatvora na koju je osuđen zbog pomaganja i podržavanja progona i ubistva petorice Muslimana iz Višegrada 7. juna 1992.godine.

Na , žalost pomilovan je i pušten prije vremena. Tako Hag nagrađuje zločine.

2009.-Jovanki Broz, udovici bivšeg predsednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita, poslije gotovo 30 godina, uručen je pasoš i lična karta.

Na vrijeme. Mogla je dazadovoljno umre kao građanka koja ima ličnu kartu i pasoš.

 

( Izvor – AbrašMEDIA)

 

Bookmark the permalink.

Komentariši