Dogodilo se na današnji dan 2. Jul / Srpanja

Danas je utorak 2. Jul / Srpanj 2019. Godine

Uplivasmo u drugi dan obog mjeseca koji nas vrućinom takati, ko Mujo Fatu.

Vala dani lijepi i fini, milina živa u odnosu na pravi pržun, koji čeka po dunjaluka u minimumu i garantu. Mogli bi već sada početi polako  ovjeravati puntovnice u uredima paklenih gruntovnica , a ne čekati do zadnjeg trena , a onda se na vrat na nos roštiljati.

Juli je sedmi mjesec godine po gregorijanskom kalendaru. Ima okruglo  31 dan.Vama čudno ovo okruglo. Nemoijte biti neuki. Svaki mjesec ima okruglo onoliko dana koliko im zapisano.I u svakom danu je zaokrućen okrugao broj oni koji nas napuštaju.Sasvim logično.Ne može se se zapisati čoškast ili trouglast broj onih koje odlaze.

Juli je nazvan po rimskom vladaru Gaju Juliju Cezaru.

Srpanj je slavenski naziv koji je dobro sačuvan u bosanskom jeziku.

Nazvan je po srpu kojeg su koristile žeteoci za žanjanje žita.Ili kosidbu sa srpom. ne mo'š reč kosidbu sa srpom , jer se sa srpom kosi, a sa srpom se srpa ili zanje žito.Vrlo logično , da ligičnije ne bi bilo u redu,što'no bi rekli mahalaši.

A ovog dana  u ponoć u onom  00 00 vremenu , u onom trenu , godina se polovi na dva dijela,

koja imaju 182 i 183 dana.

Što bi poete rekle:

Milina je

Lipo mije

Ne da mi se iz sna budit

Ljubim je zauvik.

U prevodu:

-La vita è bella

I hoćemo da krademo još malo  dana za snove.

Zbog toga vas prepuštamo na miulost hroničarima,

Naše riječi samo za snove danas imamo.

1489.-Rođen engleski verski reformator Tomas Krenmer. Kao kenterberijski nadbiskup omogućio kralju Henriju VIII da se proglasi poglavarem engleske državne crkve. U vreme restauracije katolicizma pod Marijom Tjudor spaljen na lomači. Uveo bogosluženje na engleskom jeziku i sastavio “Opšti molitvenik” na engleskom.

1566.- Umro francuski astrolog Nostradamus, autor knjige “Proročanstva”. Bio lični lekar francuskog kralja Šarla IX i dvorski astrolog Katarine Mediči.

1714.- Rođen nemački kompozitor i dirigent Kristof Vilibald Gluk. Reformisao operu tako što je muziku podredio tekstu i prilagodio je dramskoj radnji.

1778.- Umro francuski filozof i pisac Žan Žak Ruso, čije je delo bilo inspiracija Francuske revolucije i imalo značajan uticaj na evropsku književnost i filozofiju XVIII i XIX veka (“Društveni ugovoro”, “Rasprava o nejednakosti među ljudima”, “Veroispovesti savojskog vikara”).

1798.-Napoleon Bonaparta zauzeo Aleksandriju. Posle nekoliko pobeda nad Mamelucima ušao u Kairo i nastavio pohod u dolinu Nila i Siriju. Francuska vojska povukla se iz Egipta 1801.

1819.- Velika Britanija donela zakon kojim se zabranjuje rad dece mlađe od devet godina u tekstilnoj industriji, a rad dece mlađe od 16 godina ograničava na 12 časova dnevno.

1850.-Umro Robert Pil, britanski premijer, osnivač Konzervativne partije. Kao ministar unutrašnjih poslova 1829. organizovao londonsku policiju, a po skraćenici njegovog imena policajci dobili nadimak Bobi.

1953.-Prelaskom ruske vojske preko reke Prut i napadom na turske trupe počeo Krimski rat.

1860.- Rusi osnovali grad Vladivostok na obali Amurskog zaliva, koji je kasnije postao najznačajnija sovjetska luka, pomorska i vazdušna baza, na sovjetskom Dalekom istoku.

1877.- Rođen nemački pisac Herman Hese, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1946.

1881.-U Vašingtonu izvršen atentat na predsednika SAD Džejmsa Ejbrama Garfilda. Od posledica ranjavanja umro 19. septembra.

1900.-Grof Ferdinand fon Cepelin izvršio prvi let vazdušnim brodom nad Bodenskim jezerom u južnoj Nemačkoj. Kasnije konstruisao nekoliko takvih vazduhoplova koji su po njemu dobili naziv.

1915.-U emigraciji u Parizu umro meksički general i predsednik Porfirio Dijas.

1925.- Rođen kongoanski političar Patris Lumumba, osnivač Kongoanskog nacionalnog pokreta i prvi premijer nezavisnog Konga 1960. Smenjen u septembru iste godine, a u januaru 1961. ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima. Postao simbol borbe protiv kolonijalizma afričkih naroda.

1940.-. Pogođen torpedom s nemačke podmornice, potonuo brod “Arandora star” koji je prevozio nemačke i italijanske zarobljenike u Kanadu. Nastradalo više od 750 zarobljenika i članova posade.

1949.-Umro bugarski revolucionar i državnik Georgi Mihajlovič Dimitrov, jedan od osnivača Komunističke partije Bugarske, prvi predsednik bugarske vlade posle Drugog svetskog rata, generalni sekretar Kominterne od 1935. do 1943. 1933. uhapšen u Berlinu zbog navodnog učešća u paljenju Rajhstaga i na čuvenom “Lajpciškom procesu” razotkrio da je podmetanje požara bila jedna od nacističkih provokacija kojom je režim pravdao teror nad komunistima i socijalistima. Pod pritiskom svetske javnosti pušten iz zatvora krajem februara 1934.

1961,- Američki pisac Ernest Hemingvej izvršio samoubistvo. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1954.

1964.-Predsednik SAD Lindon Džonson potpisao “Akt o građanskim pravima”, kojim je zabranjena rasna diskriminacija.

1966.- Francuska izvršila prvu od šest proba atomske bombe na pacifičkom atolu.

1976.- Proglašeno ujedinjenje Severnog i Južnog Vijetnama u jednu državu s glavnim gradom Hanojem.

1989.- Umro ruski političar Andrej Andrejevič Gromiko, šef sovjetske diplomatije od 1957. do 1985, kada je postao predsednik Vrhovnog sovjeta SSSR. Na mestu ministra spoljnjih poslova zamenio ga Eduard Ševarnadze.

1990.-Ne prihvatajući ustavne promene u Srbiji, albanski delegati Skupštine Kosova usvojili Ustavnu deklaraciju i proglasili odvajanje Kosova od Srbije. Skupština Srbije 5. jula raspustila pokrajinsku Skupštinu, posle čega su usledili štrajkovi i protesti kosovskih Albanaca.

1992.-Umro Borislav Pekić, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih književnika u drugoj polovini XX veka. Kao član ilegalne organizacije Savezne demokratske omladine Jugoslavije, posle Drugog svetskog rata bio nekoliko godina u zatvoru. Jedan od osnivača Demokratske stranke 1989.

1997.-Umro američki filmski glumac Džejms Stjuart, dobitnik “Oskara” 1940. za film “Filadelfijska priča”.

1999.-Umro Mario Puzo, autor bestselera “Kum” prema kom je Frensis Ford Kopola snimio istoimen film.

2000.- Kandidat Narodne partije akcije i Zelene stranke Visente Foks pobedio na predsedničkim izborima u Meksiku, čime je okončana vladavina Institucionalne revolucionarne partije, koja je bila na vlasti od 1929.

2001.- Prvo usađivanje mehaničkog srca izvršeno u SAD. Sedmočasovnu operaciju izveli hirurzi Univerziteta Luizvila Leman Grej i Robert Dauling.

Bookmark the permalink.

Komentariši