Dogodilo se na današnji dan 26. Jun / Lipanj

Danas je ponedeljak  26. Jun / Lipanj 2023. godine

176 dana je daun ,    a  preostala 189  dana su u redu za tačdaun.

Teška ova riječ tačdaun. iako se čini sportska i pobjednička  , nimalo ne sluti na dobro. Ono daun znači da je neko donji. A i polaganje je višeslojna riječ.

Ono dobro je kad tač daun – polaganje bude sedam puta i nosi sedam poena. Znači svaki insan kad tačdaunira insanku u end zonu sedam puta i zaradi 49 poena , pride ima pravo da dodatnoa poentiranja . i neke bonuse.

Ali ako je to polaganje računa onda je to beterno. Miriše na kontrolu , obračun i sudnji dan.

Kaže ti žena hajd ti meni tačdauniraj skim si se večeras tačdauniro. veliki belaj.

Kaže ti vlast : Hajd tii meni tačdauniraj kojim si tačdaunom steko bogastvo.

Ako budete iskreni sasvim je izvjesno da ste se tačdauniranjem uvalili u belaj. a ako lažete , onda ste dibidus zaglibili. I žena i vlast imaju noš za petljancije.

Hajd , recimo nekako ste predeverali ženu i vlast , ali svešteno lice nećete moći. Oni vas ucjenjuju ulaznicom na bolje mjeste. Ako slažete još jedan aferim za gore mjesto. Ako istinu kažete ne pomaže vam ni raspeće da se spasite paklenog raspeća.

Što bi poete rekle:

Daun ili tačdaun , a   vi ste donji .

U prevodu:

A milioni su  ljudi koje su dauni  bez riječi isprike odaunili u u pržun tačdaunirali..

A na današnji dan :

1541.- U borbi za vlast među španskim konkvistadorima, u Limi ubijen osvajač Perua i osnivač grada Lima Fransisko Pizaro.

1690.-U Beogradu, na Kalemegdanu, održan veliki srpski narodno-crkveni sabor na kom je odlučeno da bude prihvaćen poziv austrijskog cara Leopolda na zajedničku borbu protiv Turaka, ali sa teritorije Ugarske.
1810.-Umro je francuski pronalazač Žozef Mišel Mongolfje, koji je sa bratom Žakom Etjenom 1783. konstruisao prvi vazdušni balon napunjen zagrijanim vazduhom.

Napokon čovjek je mogao letjeti. Bolje bu je da nija. I pad je let.

1824.-Rođen je William Thomson, poznatiji kao lord Kelvin, engleski fizičar.

1843.- Hongkong proglašen britanskom kraljevskom kolonijom, s Henrijem Potindžerom kao prvim guvernerom.

1858.-Mirom u Tjencinu Kine sa Velikom Britanijom završen je britansko-kineski rat, a poslije poraza Kina je prinuđena da otvori nove luke, dozvoli strancima kretanje po cijeloj zemlji i legalizuje uvoz opijuma, čime je postala potpuno ekonomski zavisna. Britanski sukob s Kinom je počeo Prvim opijumskim ratom 1840. u kojem je Kina takođe poražena, pa je mirom u Nankingu pristala da Britaniji plati veliku odštetu, ustupi joj Hong Kong i evropskoj trgovini otvori pet luka s režimom eksteritorijalnosti. Da bi ostvarili pravo trgovine po cijeloj Kini, Britanci su 1856. poveli Drugi opijumski rat, u kojem su im se pridružili Francuzi.

Tako to monstrumi rade. Prisile divan narod na opijate.

1876.-Sa Beogradske tvrđave skinuta turska zastava, koja se četiri veka vijorila nad gradom.

1877.-U oslobodilačkom ratu Srbije i Crne Gore protiv Turske Crnogorci kod Spuža potukli tursku vojsku koju je predvodio zapovednik Skadra Sulejman paša.

1881.-Srpski knez Milan Obrenović zaključio sa Austro-Ugarskom “Tajnu konvenciju” kojom se Srbija obavezala da će prestati sa agitacijom u Bosni i Hercegovini i da neće zaključiti nijedan međunarodni sporazum suprotan interesima Beča. Zauzvrat dobio podršku u proglašenju kraljevine i nezavisnost Srpske pravoslavne crkve od Carigradske patrijaršije.

Nikad Srbija nije prestala kukavički i genocidno djelovati prema Bosni .

1892.-Rođena je američka književnica Perl Sajdenstriker, poznata po muževljevom prezimenu Bak, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 1938, koja je napisala seriju romana iz kineskog života. Također je pisala knjige za djecu i eseje. Kao kćerka misionara dugo je živjela u Kini. Djela: romani “Dobra zemlja”, “Sinovi”, “Zmajevo sjeme”, “Rastureni dom”, “Majka”, “Izgnanstvo”, “To ponosno srce”, “Obećanje”, “Paviljon žena”, “Božur”, “Skriveni cvijet”.

Zaljubljenica u Kinu gdje je veći dio života proboravila.

1906.-U francuskom gradu Le Man održana prva automobilska trka Gran pri.

1908.-Rođen je čileanski političar i predsjednik Salvador Allende Gossens, prvi marksistički političar izabran za predsjednika jedne države na demokratskim izborima, koji je pokušao izgraditi socijalističko društvo nacionalizacijom rudnih bogatstava, banaka i pravedne raspodjele bogatstva. Tim činom ugrozio je interese bogate malobrojne elite i stranih, posebno američkih kompanija, zbog čega je 11. rujna 1973. svrgnut i po nekim pretpostavkama ubijen u vojnom udaru. Prema službenoj verziji, Allende je počinio samoubojstvo prije nego je predsjedničku palaču u Santiagu zauzela vojska odana generalu Augustu Pinochetu.

Službeni verziju je smislila C I A  – Central Intelligence Agency of  United States.

1917.-Na Solunskom polju streljani generalštabni pukovnik srpske vojske Dragutin Dimitrijević Apis i majori Ljubo Vulović i Rade Malobabić, koji su pred vojnim sudom osuđeni na smrtnu kaznu zbog navodnog atentata na regenta Aleksandra Karađorđevića.

1919.- Umro je Mihail Cvet, ruski botaničar.

1924.- Američke snage prestaju sa okupacijom Dominikanske republike.

Malo sjutra.

1935.-Nacisti su uveli prinudni rad u Njemačkoj.

Nedostajalo im radne snage, zbog toga će krenuti u stravične genocidne  ratove .

1941.- Finska se pridružila Nemačkoj u Drugom svetskom ratu i objavila rat SSSR u kom je učestvovala tri godine

1945.-U San Franciscu je održana konferencija UN-a na kojoj je potpisana Povelja Ujedinjenih Naroda. Ona zapravo predstavlja Ustav UN, a potpisalo ju je 50 zemalja članica.

Bez obzira na isprazna slova na papiru UN su uvijek bili još ispraznija i šupljija organizacija.

1960.-Madagaskar je proglasio nezavisnost od Francuske.

1970.- Aleksandar Dubček, lider čehoslovačkog reformističkog pokreta, isključen iz Komunističke partije Čehoslovačke.
1977.-  Elvis Presley održao je posljednji koncert u Indianapolisu.

Nakljukan drogama i alkoholom  , dakako.

1977.-Afrička država Džibuti stekla je nezavisnost, poslije 117 godina francuske vladavine.

1991.-Raspad Jugoslavije: Počinje 10-dnevni rat u Sloveniji.

1992.-Tokom rata u Bosni generalni sekretar UN Butros Butros Gali pozvao bosanske Srbe da u roku od 48 sati zaustave ofanzivu na Sarajevo, a bosanske muslimane da deblokiraju sarajevski aerodrom.

Kažu to je UN shvatanje ravnopravnosti. Asgresoru opraštati , žrtvu ucjenjivati.
2000.-Naučnici iz 18 zemalja dekodirali 85 odsto ljudskog genoma, čime je otvorena nova era u ljudskoj medicini. U naučnim krugovima u svetu ocenjeno da dešifrovanje ljudskog genoma predstavlja najveće otkriće u istoriji čovečanstva.

2001.-Predstavnici Jugoslavije, Bosne i Hercegovine, Albanije Bugarske, Hrvatske, Makedonije i Rumunije potpisali, u okviru Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, Memorandum o razumevanju o slobodnoj trgovini. BiH, SRJ i Hrvatska potpisale sporazum kojim se obavezuju da reše problem 1,2 miliona izbeglih i raseljenih lica tokom ratova u SFRJ, od 1991. do 1995.

2009.- Legendarni pop pjevač Majkl Džekson umro u pedesetoj godini života u bolnici u Los Anđelesu.

Pedofil , tako javnost misli, je skončao kako i zaslučuje.

Bookmark the permalink.

Komentariši