Uvijek aktuelno – Ima li na svijetu dovoljno hrane za 7,5 milijarde ljudi?

 24 sata

    Osunčani đardin

Jeste li znali da je 1800. godine u gradovima živjelo 50 puta manje stanovnika?

Ljudska populacija raste za cca 2,5 čovjeka u sekundi. Dok pročitate ovaj tekst, populacija će se povećati za 225 ljudi.

Danas u gradovima živi više od polovice ukupnog stanovništva. Rast broja stanovnika u gradovima je 20 puta veći od rasta ukupne populacije. Takav rast gradova uvelike opterećuje planetu i iscrpljuje njene resurse.

Tehnologija nam je omogućila da nekoliko puta povećamo prihvatni kapacitet Zemlje za našu vrstu, ali isti nećemo moći povećavati u nedogled.

 Je li rješenje u urbanom vrtlarenju?

Urbano vrtlarenje ili popularno – urban farming je uzgoj hrane u lokalnoj sredini s naglaskom na gradove, a razvio se kao posljedica manjka vodnih resursa i obradivog zemljišta.  Obzirom da u gradovima nema dovoljno poljoprivrednog zemljišta potrebnog za uzgoj velike količine hrane, ona se može uzgajati na krovovima zgrada, zajedničkim dvorištima i vertikalnom metodom uzgoja.

Vertikalna metoda uzgoja može biti takva da se na jednom mjestu mogu uzgajati ribe i biljke. Voda iz uzgajališta riba obogaćena je nitratom koji opskrbljuje biljke. Biljke se sade u posebnim posudama na više nivoa jedne iznad drugih.

Uzmemo li u obzir da iskoristivost vode može biti do 97%, da se biljke ne moraju tretirati herbicidima ni pesticidima, da se u proizvodnji može koristiti i LED rasvjeta, ovaj način uzgoja hrane je održiv. Ovim pristupom bitno štedimo na transportu hrane od mjesta proizvodnje do mjesta prodaje, a hrana je uvijek svježa i dostupna.

Urbano vrtlarenje ozelenjuje grad, povećava zasjenjivanje, umanjuje i učinak efekta toplotnih otoka u gradovima. Vrtovi na krovovima zgrada su mirne oaze u centru grada, a osim ugodnog okruženja mogu biti i magnet za turiste.

 **

 

Sve je to lijepo i utješno zvuči.

Ima tu jedna kavaka, previlo trojno ili čitanje između redova.

Kako vam milo?

 

Osnovno pitanje je:
Da li su gospodari života i rata, time i proizvodnje hrane zainteresirani:

a. Da zadrže nivo populacije na ovom , većem ili manjem nivou.

b. Zadovoljavajuća proizvodnje znači pad cijena, e to ONI sebni ne smiju dozvoliti.

c. Historija stalno dokazuje :  Koga briga za umiruće od gladi.

d.Ko radi ne boji se gladi. ( Eh, kad bi bagra i fukara dozvolila da svi ljudi imaju posla.)

Bookmark the permalink.

Komentariši