Tajna dugovječnosti

Tajna dugovječnosti je u zdravlju.

Eh jesu nam plahu novost rekli.

A jopet ,  nije na odmet poslušati.

Zdravlje / Recept star 5.000 godina zbog kojeg ćete pucati od zdravlja

Bijeli luk uzgaja se već više od 5.000 godina i jedna je od najstarijih poznatih  biljaka u svijetu.

Poznata su već njegova dezinfekciona i antibakterijska dejstva poput najboljih antibiotika.

Najbolje ga je uzimati ujutru na prazan želudac, prema istraživanjima koja su dokazala da tada ima snažna antibakterijska svojstva, više od 400 aktivnih sastojaka (vitamine A, B1 i B2, C, minerale, dijetalna vlakna, aminokiseline, esencijalna ulja, biljne masti, enzime, gvožđe, jod, kalcijum, kalijum, sumpor, selen i fosfor).

Može zaštiti organizam od bakterija, gljivica i infekcija.

Bijeli luk može podstaći i bolju cirkulaciju, ukloniti suvišne masnoće iz našeg tijela, spriječiti srčana oboljenja, smanjiti visok krvni pritisak i još štošta.

Stručnjaci preporučuju i kombinaciju bijelog luka i meda koji zajedno čine vrlo ljekovit proizvod koja organizmu donosi zaštitu i dodatnu energiju, piše Healthycures.com.

Recept za med od bijelog luka

Sastojci: 3-4 glavice bijelog luka, čaša prirodnog meda.

Priprema: Razdvojte glavice bijelog luka na češnje, nemojte ga ljuštiti, ali uklonite one ljuske koje vise i vidi se da će otpasti. Staklenu teglu napunite češnjama bijelog luka, pa lagano prelijte medom.

Kašikom pomjerate češnje, kako bi med pokrio baš svaki dio bijelog luka u tegli. Dobro zatvorite, tako da zrak ne može ulaziti i ostavite da odstoji nekoliko dana.

Med od bijelog luka možete čuvati u frižideru ili na sobnoj temperaturi, preporučuje se da svakog dana pojedete po jedan čen.

Osim što ćete biti mnogo zdraviji, ovaj “neobičan” ukus će vam se vjerovatno dopasti, ali vjerovatno ne i vašem partneru.

Vidite šta vam je raditi? Nikako dva dobra sastaviti.

Bookmark the permalink.

Komentariši