Iz sata u sat : Od jutros / Velika akcija policije u BiH: Ko je dao balkanskim kriminalcima bh. pasoše?

S radiosarajevo.ba

 

Policijski službenici Ministarstva za unutrašnje poslova (MUP) Republike Srpske od ranih jutarnjih sati provode međunarodnu akciju kodnog naziva “Kruna”.

Akcija je usmjerena protiv većeg broja lica zbog izvršenja više krivičnih djela iz oblasti organiziranog kriminaliteta, izjavila je načelnica Odjeljenja za odnose za javnošću MUP-a Srpske Mirna Miljanović.

Miljanovićeva je navela da su u toku pretresi na više lokacija na području Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske i Slovenije, a pretresaju se prostorije Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), u pojedinim općinama i matičnim uredima.

“Riječ je o realizaciji istrage koju već više mjeseci provodi Jedinica za organizirani kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske u koordinaciji s Tužilaštvom BiH”, navela je Miljanovićeva.

Ona je naglasila da je istragom ustanovljeno da su lica iz BiH omugućila većem broju kriminogenih lica(registrirani rasturači opojnih droga, ubice za kojima se traga, zloupotreba ovlaštenja u privredi…) s područja Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bugarske i drugih zemalja da pribave originalne biometrijske pasoše i lične karte BiH pomoću ukradenih indetiteta lica koja su se odselila s područja BiH u zemlje poput Australije, Kanade…

Miljanovićeva je dodala da će tokom dana javnost biti upoznata o detaljima aktivnosti koje su u toku.

Bookmark the permalink.

Komentariši