Dogodilo se na današnji dan 16. Juna / Lipanj

Danas je Petak 16. Jun / Lipanj 2023. godine

A u ovoj  ovoj godini se pokazalo da su 166 dana  bili obični smrtnici, a preostalih 199 čeka ostala sudbina.

Huje dani ko bujica. Nezadrživo ka svom smiraju i smiraju ove nam, trenutno nazočne i mirne godine.

Nije bitno  što se u tim danima , kao i eonima prije ne zna ko pije (ono ko fol), ali zna se ko plaća.

Nekad su pile age Sarajlije i sve je bilo skoro savršene. Samo se pijuckalo , akšamlučilo i pomalo il popuno ljubav vodila. Sve je  zavisilo  od derta , ili što bi muzičari rekli : od štimunga.

I nikad nikoga nije glava zabolila, osim onih koji nisu bili age , pa su zaplatili i morali platiti ceh i još mnogo toga.

Zar mislite da će  age plaćati svoje cehove merake.

Jok, dokle god imaju  raju!

I današnja vlastela to isto radi.

Sve cehove im plaćaju neuki, preplašeni,zaraženi i zbijeni u torove.

Što bi poete rekle:

-Riknjava u bijedi garantus.Jal od Corone jal od vlastele. a kad im to dosadi , onda od ratova.

U prevodu :

Dani su i vrlo opasni. Kupe milione ljudi i svom laganom mimohodu.

No oni su bezazleni u poređenju sa strapima koji neukom i neosvještenom narodu prodaju bijele za obične bubrege, a  narod im vjeruje u tako skončava.

A na današnji dan se birvaktile bubalo na slijedeći dan

1671.U Moskvi javno pogubljen vođa ustanka donskih kozaka i seljaka Stepan Stenjka Timofejevič Razin. U ruskim narodnim pričama i pesmama postao simbol prkosa i pobune.

1745.  Britanske trupe zauzele otok Cape Breton koji je danas dio Nove Škotske u Kanadi.

1826. Pošto je ugušio pobunu janičara, turski sultan Mehmed II ukinuo janičarsku vojsku i uveo redovnu vojsku. Janičare 1330. od otete i poturčene dece hrišćanskih podanika osnovao sultan Orhan.

1858. Rođen švedski kralj Gustav V, koji je tokom vladavine od 1907. do smrti 1950. osigurao neutralan status Švedske u oba svetska rata.

Sada više nisu neutralni ., prije će biti da su nesvrstanih .Imaju mnogo Kurda , Turaka , Balkanaca i obojenih sa raznih sunčanih podneblja.

1920. U Londonu održana prva sednica Društva naroda.
Vehta prethodnica Lige naroda , a još vehtija prethodnica najveshtijih Ujedinjenih nacija.
 .
1933. U okviru New Deala Franklin Roosevelt potpisao Glass Steagallov zakon o razdvajanju komercijalnih i špekulativnih poslova banaka.
Komercijalni poslovi se od tada rade javno , a špekulativni tajno .
1940.  Drugi svjetski rat: maršal Peten postao predsjednik Višijske Francuske.
Prodaš domovinu i postaneš predsjednik . Stara i oprobana formula izdajica.

1944. Na Visu u Drugom svetskom ratu sklopljen sporazum Tito-Šubašić o odnosima Narodnoodlobodilačkog pokreta i jugoslovenske vlade u emigraciji.

Normalno da neće saživiti . Niko pametan  nije lud krvcu prolijevati za pobjegulje. Osim Bosanaca.

1958. Obešen Imre Nađ, mađarski premijer u vreme antikomunističke pobune u Mađarskoj 1956. koju su ugušile sovjetske trupe. Nađ na montiranom procesu osuđen na smrt zbog izdaje. Na isti dan 1989. pola miliona Mađara prisustvovalo u Budimpešti njegovoj ponovnoj sahrani uz državne počasti.

Nekom izdajica , nekom heroj .  Kad izdaš vlast onda si narodu heroj kada ta vlast dobije nogu .

1960. Predsednik SAD Dvajt Ajzenhauer morao da odloži posetu Japanu zbog antiameričkih nereda u toj zemlji.

Danas se niko ne pita i ne sjeća  ubog čega su izbili ti antiamerički nereda . Iako se u novinama svake godine  pominju atomske bombe bačene  na Hirošimu i Nagasaki

1961. Ruski baletski igrač Rudolf Hametovič Nurejev zatražio azil u Francuskoj za vreme gostovanja u Parizu sa ansamblom baleta “Kirov”. Karijeru nastavio u vodećim evropskim i američkim trupama i bio zvezda britanskog Kraljevskog baleta.

1963. Sovjetski Savez lansirao vasionski brod “Vastok 6” s prvom ženom-kosmonautom Valentinom Terješkovom.

Nekad su svojeti bili prvi u mnogo čemu . Sada su njihovi nasljednici Rusi prvi u genocidu i užasu. Normalno rame uz rame sa SAD i cionistima.

1972. U Hanoveru uhapšena Ulrike Majnhof, članica terorističke grupe Bader-Majnhof.

9.maja 1976.godine straža u ćeliji štutgartskog zatvora pronašla je obešenu  ovu nemačku novinarku i jednu od lidera levičarske organizacije “Frakcija Crvene armije”, poznatije kao “Bader-Majnhof”.  sasvim su opravdane    sumnje da se nije radilo o samoubistvu. Do dana današnjeg nisu otklonjene sumnje u   umješanosti i krivicu policije i države.

Šest dana po egzekuciji , 15. maja 1976., organizovan je sprovod, i tom prilikom  je došlo i do velikog  , spontanog protesta pučanstva u Berlinu.

1976. U Sovetu, najvećem crnačkom naselju u Južnoj Africi, izbili rasni neredi u kojima je, tokom nekoliko meseci, poginulo najmanje 600 crnaca i tri belca.

Dobar ovaj omjer. Jedan bjelac za 200 crnaca . Hitler i Srbi su bar nešto manju  kvotu : jedan Njemac i jedan Srbin za 100 nearijevaca i muslimana. Pitajte SANU i Aleksandra Vučića.

1977. Leonid Brežnjev zamenio Nikolaja Podgornog na mestu predsednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR.

1977. Umro nemački inženjer Verner fon Braun, konstruktor raketnih projektila “fau-1” i “fau-2”. Posle rata emigrirao u SAD, gde je radio za NASA.

Ma kakva emigracija . Ameri ga jednostavo adoptirali i preveli u SAD , opraštajući mu strahovite genocidne zločine radi utrke u naoružanju.

1983. Za predsednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR izabran Jurij Andropov.

Uz pomoć Borisa Jelcina Andropov je prodao Sovjetski Savez SAD.

1992. Predsednici SAD i Rusije Džordž Buš i Boris Jeljcin u Vašingtonu potigli dogovor o smanjivanju arsenala dalekometnih nuklearnih raketa za dve trećine do 2003.

Normalno u neprotokolarnom dijelu je bilo govora i dogovora o isporuci SSSR   na tacni Sjedinjenim državama.

1994. Švajcarska odbila da izda vizu za ulazak u zemlju predsedniku Jugoslavije Zoranu Liliću, iako je dobio zvaničan poziv za učešće na međunarodnom skupu u Kran Montani. Takva odluka doneta na osnovu preporuke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u okviru mera o ekonomskoj blokadi Jugoslavije.

Plaha sankcija. Vjerovatno je to reciprocitet embargu na ugoz oružja BiH i genocidnim zločinima na području BiH .

1996. Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio da je na prostoru bivše Jugoslavije, za vreme ratnih sukoba, od 1991. do 1995, nestalo oko 20.000 ljudi, od kojih oko 12.000 u Bosni i Hercegovini.

Pojma oni nemaju  ili šminkaju podatke radi vlastite savjesti.

1998. Talibanska religiozna vojska u Avganistanu naredila zatvaranje više od 100 privatnih škola za devojčice.

1999. Organizacija Amnesti internešenel optužila SAD za kršenje ljudskih prava, jer su nastavile da izvršavaju smrtnu kaznu, posebno zbog njene primene i nad osobama koje su počinile zločin pre 18. godine.

Gdje je ta Organizacija Amnesti internešenel kada treba žigosati SAD zbog kršenja prava i ubistava miliona i miliona naroda širom svijeta . Od Indijanaca ,  preko atomske bombe , Južne i Srednje Amerike  , Azije , Bliskog i Dalekog istoka , Afrike …

1999. Nov predsednik Južnoafričke Republike Tabo Mbeki položio zakletvu. Na toj dužnosti zamenio Nelsona Mandelu, poznatog borca za prava crnaca, koji je skoro tri decenije proveo u zatvoru.

2001. Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao u Beograd, u prvu posetu šefa ruske države Jugoslaviji.

Vjerovatno je sa Srbima razgovarao o načinu kako pokoriti susjede , Ukrajinu posebno i raditi genocid u uslovima XXI vijeka.

2001. Predsednik SAD Džordž Buš i njegov ruski kolega Vladimir Putin sreli se prvi put u Sloveniji. Dogovoreni saradnja i stalne konsultacije.

Svakako su se dobro dogovorili. To je rezurtiralo ratovima u Ukrajini i širom svijeta.

2001. Pobedom koalicije leve orijentacije na izborima za gradonačelnika Berlina, utrt put bivšim komunistima da uđu u gradsku vladu, prvi put od pada Berlinskog zida 1989.

Na zapadu ništa novo . Komunizam , fašizam i demokratija su ista lica samo sa  različitim maskama .

Bookmark the permalink.

Komentariši