Dogodilo se na današnji dan 16. Maja / Svibnja

Danas je  utorak 16.  Maj  / Svibanj 2023. godine.

Ovako   dani  jedan drugom okrenuli leđa:

135 dan   otišlo pajkiti u  blisku vječnost, napriliku do dogodine.

230 preostalih se ninaju. Neki se jako  počeli ninati, a nekima se već manta. Logično . Što si bliže osi vrtnje  , to lakše propadaš. A ono kamo i gdje , to je stvar izbora; činjenje i ne činjenje.

Čudno,  nešto mislimo ,   zašto djecu ljuljaju , ako im se od toga nesvijesti. To je vrlo kompleksna ,  te jako čudna stvar. Roditelji svjesno bandače rođenu djecu.  Da miruju i da im ne smetaju . I misle , svima potaman. Djeca pajke, a oni se tkare ili rade to što rade.

E  . pa , nije potaman. djeca lako ostanu  obandačena i munjena  za čitav život. A možda  i oni sami budu natakareni.

A možda je to dobro. Jer ako nisi bar malo munjen i zbunjen , život nema smisla , i vrlo je tegoban, da  ne kažemo krvoločan. Tako da se nije  jednostavno odlučiti:

Ili imati takaren život ili biti munjen i pomelo takariti. Normalno ne život. Ko je vidio da se prostači i takari život. Tada se obično zaglavinja.

Pitate : gdje se zaglavinja?

Najčešće je to vrlo bolno i vrelo mjesto. Gdje su insanski roštilji poredani jedni do drugoga, u beskonačnim  redovima i po zasluzi. Ravnoteža u smislu igre bez granica i parova.

Ravnoteža u igri bez granica , podrazumjeva  vječni ostanak na insanskoj roštiljadi.

Ravnoteža u parovima nije ništa skromnija. Kako si sijo na zemlji , upari se sa onim na nebu.

Što bi poete rekli:

-Ljuljali te ne ljuljali, riknjava se sprema.

U prevodu:

-Bolje riknuti nabeban i  naljuljan , nego kao ubleha , pogan  i fukara natakaren .

1703.-Umro francuski pisac Šarl Pero, autor čuvene zbirke bajki “Vilinske priče”, u kojoj su djeci širom svijeta poznate bajke “Mačak u čizmama”, “Crvenkapa” i “Uspavana ljepotica”. Ostala djela: “Vijek Luja Velikog”, “Poređenja starih i modernih”.

1845.-Rođen je Ilja Iljič Mečnikov, ruski biolog, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1908.

1873.- Rođen je francuski pisac Anri Barbis, propovjednik radničke solidarnosti. Učestvovao u Prvom svjetskom ratu kao dobrovoljac, ali se ubrzo razočarao, izrazivši ogorčenost u romanu “Oganj” u kojem je opisao stravičnu sliku rata, čime je snažno utjecao na pisce antiratnih romana u Evropi. Ostala djela: romani “Pakao”, “Svjetlost”, zbirka pjesama “Tugovanke”.

1881.- Prvi tramvaj na struju pušten je u saobraćaj u gradiću Lichterfelder, u blizini Berlina.

1898.-Rođena je pjesnikinja Desanka Maksimović, član Srpske akademije nauka i umjetnosti, čija se topla, senzibilna, neposredna i muzikalna poezija odlikuje humanošću. Završila je Filozofski fakultet u Beogradu i bila profesor u Obrenovcu, Dubrovniku i Beogradu. Djela: zbirke pjesama “Pesme”, “Zeleni vitez”, “Pesnik i zavičaj”, “Otadžbino, tu sam”, “Miris zemlje”, “Tražim pomilovanje”, “Nemam više vremena”, “Pesme iz Norveške”, “Letopis Perunovih potomaka”, “Ničija zemlja”, “Slovo o ljubavi”, priče “Ludilo srca”, romani “Otvoren prozor”, “Ne zaboraviti”, roman za djecu “Pradevojčica”, zbirka bajki i proze u stihu “Oraščići palčići”, putopis “Snimci iz Švajcarske”.

1917.-Književnik Vladislav Petković – Dis, jedan od najtalentovanijih srpskih pjesnika, utopio se u Jonskom moru kod Krfa kad je brod kojim se vraćao u otadžbinu u Prvom svjetskom ratu torpedovala njemačka podmornica.

1929.- Održana je prva svečana dodjela Oscara (Academy Award of Merit), popularne američke nagrade koju dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i znanosti.

1942.-Prijedor je svoje prvo oslobođenje od fašizma dočekao već 16. maja 1942. godine. Bio je slobodan samo mjesec dana, ali u tom periodu formirana je Prva krajiška brigada, i osnovana prva partizanska avijacija. U ofanzivi okupatora na slobodnu teritoriju Kozare i Potkozarja, tokom juna, jula i avgusta 1942, oko 60.000 ljudi je stradalo (oko 20.000 djece). Desetine hiljada su završile u zloglasnom logoru Jasenovac. Međutim, ništa nije moglo slomiti želju naroda za slobodom, tako da je Prijedor po drugi put oslobođen 7. septembra 1944. godine. Slobodna teritorija Kozare, smatra se najvećom slobodnom teritorijom u okupiranoj Evropi u to vrijeme.

1943.-Ugušen je ustanak u Varšavskom getu. Bio je to oružani otpor Jevreja protiv nacista, gdje je u brutalnim borbama sa oružano i ljudski nadmoćnijim nacistima, ubijeno oko 7000 stanovnika geta, a varšavski geto je spaljen i sravnjen sa zemljom.

1953.-Umro je Jean Baptiste Reinhardt, belgijski džez-muzičar.

1960.-Američki fizičar Theodor H. Maiman (1927.- 2007.) predstavlja prvi upotrebljivi optički laser.

1967.-Nakon Šestodnevnog rata Jerusalem je pripojen Izraelu.

1972.-U rad je pušten hidroenergetski i plovidbeni sistem “Đerdap”, zajednički graditeljski poduhvat Jugoslavije i Rumunije. Sistem je koštao oko 400 miliona dolara, a elektroprivrede dviju zemalja dobile su 5,6 milijardi kilovat-časova struje godišnje.

1974.- Josip Broz Tito odlukom skupštine SFRJ proglašen je za doživotnog predsjednika države.

1975.-Japanka Junko Tabei postala je prva žena koja se popela na najviši svjetski planinski vrh – Mont Everest.

1985.-Mihail Gorbačov pokreće kampanju protiv alkohola u Sovjetskom Savezu.

1997.-Umro italijanski filmski režiser Džuzepe de Santis, jedan od najznačajnijih predstavnika filmskog neorealizma nastalog u Italiji u prvim godinama po okončanju Drugog svjetskog rata. Filmovi: “Gorki pirinač”, “Rim u 11 časova”, “Cesta duga godinu dana”.

2005.-Kuvajt daje pravo glasa ženama.

2008.-Ukrajina postaje 152 zemlja članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Bookmark the permalink.

Komentariši