Dogodilo se na današnji dan 8. Maj / Svibanj

Danas jePonedeljak 8.  Maj  / Svibanj 2019. godine.

Ovako su se dani  podijelili:

127  dana  je prekriženo.

Čudno,  razmišljamo mi , večina ljudi ne gleda na kalendar, ili ga nema , a križa dane . Iščekuju ,

osluškuju , žive u nadi  da će im život doći u pohode.  Sam od sebe . samo ga zamolite i dođe.

Aha! To ni u bajkama nema. Mora se sjedalica bar malo pomaket kako bi se napravilo mjesta za nešto.

A zašto to?

Evo , sad  , ovog momenta ili namah , bez razmišljanja , da ih pitate rekli bi vam da do kraja ove

godine ima 238 dana. Pa eto treba praviti baš mjesta za te dane, možda u nekom postoji zapisana vaša

sudba. ‘vaka ili ‘naka. Zavisi kakav vam takar nanijećen.

I bili bi u pravu. Ali jok , neuki kao iz zlobe križaju dane svoje praznoće .

Kontaju prekrižiti i ovaj rest.

Pogrešno, sasvim pogrešno i nerazumno. Zaboravili da to križanje dani naplaćuju sa kamatama.

K'o bankari ili lihvari.

Što bi poete rekli:

Križali, ihavrili vi ili plaćali kamate isto vam se piše.

U prevodu:

Nije uvijek istinita: Ko rano rani dvije sreće grabi. Ima i namjenska i zamjenska:

-Oni jašu Mojsije Harmoniku baca / IX Epizoda

A na današnji dan , dani su bili tankovit takarom, ali za svaki slučaj nanižimo događaje , možda vi nešto tandarli pronađete:

1492.- Pobedom francuske vojske nad Englezima završena opsada Orleana u Stogodišnjem ratu.

1794.- Na giljotini je pogubljen francuski hemičar Antoan Loren Lavoazje, jedan od tvoraca moderne hemije, poslije suđenja održanog istog dana, na kojem je njega i još 27 optuženih revolucionarni sud osudio na smrt kao “zastupnika ubiranja kraljevskog poreza”. Lavoazje je otkrio da je vazduh smjesa kiseonika i azota, dokazao da je voda spoj kiseonika i vodonika, utvrdio značaj kiseonika za sagorjevanje i oksidaciju, postavio Zakon o neuništivosti materije, izradio niz novih metoda za kvantitativnu hemijsku analizu. Spalivši dijamant, dokazao je da je kristalizovani ugljenik.

1828.-U Švajcarskoj je rođen Henri Dunan (Dunant), osnivač Crvenog krsta (1863) i dobitnik prve Nobelove nagrade za mir 1901.

1852.-Potpisan je Londonski protokol kojim se garantuje integritet Danske.

1873.-Umro je engleski filozof i ekonomista Džon Stjuart Mil (John Stuart Mill), jedan od osnivača filozofije liberalizma, političke ekonomije, tvorac teorije indukcije u logici i zastupnik utilitarizma u etici (“O slobodi”, “Principi političke ekonomije”, “Utilitarizam”, “Sistem logike”).

1880.- Umro je francuski pisac Gistav Flober (Gustave Flaubert), autor romana “Gospođa Bovari” zbog kojeg je bio optužen za povredu javnog morala (“Sentimentalno vaspitanje”, “Salambo”, “Iskušenje svetog Antonija”).

1884.- Rođen američki državnik Hari Truman, 33. predsednik SAD. Predsednik postao posle smrti Frenklina Ruzvelta. Uveo doktrinu o vojnoj i ekonomskoj pomoći zemljama ugroženim levičarskim pokretima.

1894.-Mihajlo Pupin (1854.- 1935.) naučnik i pronalazač na današnji dan u Americi objavljuje dva patenta: aparat za telefonske i telegrafske prenose te transformator za telefonske, telegrafske ili druge električne sisteme. Beogradski institut od 1946. nosi njegovo ime – Institut Mihajlo Pupin.

1902.- Od erupcije vulkana Monpelje na Martiniku u Karibima uništen grad Sen Pjer, a poginulo više od 30.000 ljudi.

1903.-Na Tahitiju je umro francuski postimpresionistički slikar Pol Gogen (Paul Gauguin) “Materinstvo”, “Bijeli konj”, “Plemkinja”).

1921.-U Švedskoj je ukinuta smrtna kazna.

1933.-Mahatma Ghandi počinje sa 21-dnevnim postom u znak protesta protiv britanske vlasti u Indiji.

1945.- Njemačka kapitulacija u Drugom svjetskom ratu.

1945.- Završen je Praški ustanak (češki: Pražské povstání) otpor stanovnika Praga protiv njemačke okupacije za vrijeme Drugog svjetskog rata. Otpor je počeo 5. maja a završio tri dana kasnije dolaskom snaga Crvene armije.

Vidite li ovo molimo vas. Na vrijeme se počeli boriti ptotiv nacizma.Ali će im toSovjeti skupo naplatiti u svim vidovima.I tako de do kraja 0samdesetih prošlog stoljeća.

1949.-Stvorena je Savezna Republika Njemačka, u čiji sastav su ušle dotadašnje zone pod američkom, britanskom i francuskom kontrolom, uspostavljene poslije Drugog svjetskog rata i poraza nacista. Formirana je privremena vlada na čelu sa Konradom Adenauerom.

Ovdje nam nešto nije jasno. Po hroničarima –  ono „ stvorena „ , neukom bi značilo da je prije nije bilo.

1952.- Umro američki filmski producent Vilijem Foks, osnivač filmske korporacije “Foks”.

1973.- U Južnoj Dakoti, u SAD, okončana je pobuna Indijanaca koji su 10 nedelja u opsadi držali malo prerijsko naselje.

1980.-U Beogradu je sahranjen predsjednik SFRJ Josip Broz Tito. Sahrani su prisustvovali najviši predstavnici više od 120 zemalja, kao i 200 partija. Direktan prenos sahrane preuzele su televizijske stanice iz više od 40 zemalja.

I pored činjenice da je bukvalno čitav svijet došao da se pokloni senima Velikana, Deily mail iznosi monstruozne gnusobe. Valjda za skrene pozornost sa svojih zločinaca i vjekovnih genocidnih pogana.

1984.-Sovjetski Savez objavljuje da će bojkotovati ljetne Olimpijske igre u Los Angelesu, u SAD-u, optuživši vladu SAD za kršenje Olimpijske povelje.

Četiri godine proje Amerikanci bojkotirali Olimpijadu u SSSR. Razlozi nisu bitni. Strah od gubljenja prestiža je osnov bojkota.

1999.-Umro britanski filmski glumac Dirk Bogard (Bogarde) poznat po ulogama “Smrt u Veneciji”, “Žrtva” i “Sluga”.

1999.- Pod nerazjašnjenim okolnostima ubijen Fehmi Agani, najbliži saradnik lidera Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove. Njegovo telo pronađeno kod Lipljana na Kosovu.

Beograd o ovome pojma „nema“.

1999.-U vazdušnim udarima NATO-a na SR Jugoslaviju pogođena je ambasada Kine u Beogradu. Poginulo je četvoro kineskih državljana, a najmanje 10 ranjeno. Incident je ozbiljno poljuljao odnose SAD i Kine i usljedili su masovni protesti u Kini.

2001.- Jugoslavija primljena kao punopravni član u Svetsku banku.

2001.- Papa Jovan Pavle II okončao istorijsku posetu Siriji, čime je postao prvi papa koji je ušao u džamiju. Tu zemlju napustio molitvom za mir između Jevreja i Arapa.

Bolje da nije ušao u Božiju kuću. Sigurno je Ivančica iopoganila.

2003.-Američki Senat donosi odluku o NATO proširenju na sedam bivših komunističkih zemalja istočne Europe: Estonija, Slovenija, Slovačka, Litvanija. Letonija, Bugarska i Rumunija.

  1. Marokanski kralj Muhamed (Mohammed) je povodom rođenja svog sina, nasljednika, oslobadio više od 9.000 zatvorenika, što je najveća amnestija u istoriji ove zemlje.

2006.-Haški tribunal osudio je pripadnika HVO-a Ivicu Rajića na 12 godina zatvora zbog zločina nad muslimanskim civilima u srednjoj Bosni 1993. godine.

Bookmark the permalink.

Komentariši