Dogodilo se na današnji dan 3. Maja /Svibnja

Danas je Srijeda  3.  Maj  / Svibanj 2023. godine.

Ovako  se dani  prepucavaju:

122   dan je privremeno  diskvalifikovano. Neko bi rekao : tužno, a svi su bili  prelijepi, zaboravljajući

da se svake godine vraćaju sve ljepši i noviju. Sve do jednom. A tada …

Uh! Uh!

Mnogima ne bi bili u cvrčećime kožama.

Ne znamo kakvu nam sudbu nose slijedeća  243 ovogodišnja dana

Ljudi se prave jako pametni,  olako ih shvataju. A dani poklope milione onih , koji kažu lako ćemo,

koji ne vide ljepote svakog pojedinog dana i ne uživaju u njima.

Eh, da je to neka druga poklapa  bilo bi to prelijepo,nježno, emotivno i nadasve ljudski,

jendo obećavajuće radovanje i bliskost.

Oni koji vole svaki dan , kao dio božije blagodeti imaju milostivu pomoć i sreću što su sudionici nečeg

jedinstvenog i čarobnog.

Što bi poete  rekli:

-Poklapali se vi ili ne poklapali isto vam se piše.Bićete poklopljeni.

U prevodu.

-Čudna je ta poklapa. Niko nikad nije ostao nepoklopljen.  ‘vako il’ ‘nako.

1469.Rođen italijanski državnik i istoričar Nikolo Makijaveli, autor dela “Vladalac”, u kojem je izneo shvatanje da vladar ne treba da bira sredstva da bi postigao cilj, iz čega je kasnije izveden pojam “makijavelizam”.

Makijaveli je još svašta rekao , ali je samo historijske činjenice ogrnuo plaštom „umnih“ riječi I to je to.

1494.-Španski moreplovac Kristofor Kolumbo otkrio ostrvo kasnije nazvano Jamajka.

Šta se ima kazati. Jadni domorodci će svakako  debelo zaplatiti. Evropljani im dolaze u porobljavanje.

1500.- Portugalski moreplovac Pedro Alvareš Kabral na putu ka Indiji otkrio Brazil i proglasio ga posedom Portugalije.

I Portugalci su Evropljani. Dakle , domoroci kaput.

1616.- Umro je William Shakespeare (1564.- 1616.) jedan od najslavnijih i najizvođenijih svjetskih dramatičara. O privatnom životu ovog engleskog kniževnika malo se zna, dok su mu djela prevođena na sve svjetske jezike.

Jedan od književnih ubleha.

1748.- Rođen francuski političar Emanuel Žozef Siej, poznat kao Abe Sije, jedan od vođa Francuske revolucije. U brošuri “Šta je treći stalež?” izložio političke zahteve buržoazije.

1791.-Poljski kralj Stanjislav II Avgust Ponjatovski potpisao liberalni ustav kojim je uspostavljena parlamentarna monarhija. To je bio drugi pisan Ustav u svetu, posle američkog.

1841.- Francuski kralj Luj XVIII vratio se, pod zaštitom saveznika, u Pariz posle poraza cara Napoleona I u bici kod Vaterloa.

1841.-Novi Zeland proglašen britanskom kolonijom.

Neko reće da Maora više nema. Ne vjerujemo. Britanci ostave barem stotinak urneka da svijet zna ko je živo u njihovim kolonijama.

1895.- Teritorije u posedu Britanske južnoafričke kompanije, južno od reke Zambezi, dobile su naziv Rodezija.

1898.-U Kijevu rođena izraelska državnica Golda Mabovič Mejrson, poznata kao Golda Meir, prva žena-premijer Izraela, od 1969. do 1974.

1898.-Rođen francuski fizičar Alfred Kastler, član Francuske akademije, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1966. Njegov naučni rad doprineo razvoju lasera.

1922.- U Parizu osnovana Međunarodna železnička unija, među čijim osnivačima su bile i Jugoslovenske železnice.

1936.-U Jagodini u organizaciji Narodnog fronta slobode održane najmasovnije antifašističke demonstracije u Pomoravlju između dva svetska rata.

1939.-Smenjen sovjetski ministar inostranih poslova Maksim Litvinov, a nov ministar postao Vjačeslav Molotov, koji je krajem avgusta potpisao pakt o nenapadanju s nacističkom Nemačkom.

Pakta se ni jedna strana nije pridržavala.Trenutni politički interes.

1945.- Britanci u   zauzeli Rangun, glavni grad tadašnje Burme, oslobodivši ga japanske okupacije.

1946.-U Tokiju počeo da zaseda Međunarodni vojni sud za Daleki istok, koji je sudio japanskim ratnim zločincima iz Drugog svetskog rata. U procesu, koji je trajao do novembra 1948, od 28 okrivljenih sedam osuđeno na smrt, 16 na doživotnu robiju, a ostali na vremenske kazne.

1968.-Žestokim sukobima s policijom u Parizu počele studentske demonstracije i štrajkovi zbog oklevanja vlasti da sprovede reforme univerziteta. Studentski protesti ubrzo zahvatili i druge evropske zemlje, a protest prerastao u revolt protiv građanskog društva.

Kukavica De Gol po običaju pobjegao u London. Kad se sitacija malo smirila, vratio se, porevario studente i popriličan broj potamanile javne i tajne sigurnosne službe , policija i svi vidovi vojske.

1971.- Valter Ulbriht se povukao sa mesta generalnog sekretara komunističke partije istočne Nemačke. Zamenio ga Erih Honeker.

1992.-Muslimanske snage u Sarajevu napale kolonu vozila JNA koja se povlačila prema kasarni u Lukavici. Ubijeno i ranjeno više oficira, vojnika i civila.

Dana 06.04.1992.godine EZ je priznala Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu i nezavisnu državu u njenim postojećim granicama. Nije nam jasno šta je u Bosni radila tzv. Vojska JNA  ili realno govoreći genocidne formacije Srbije i Crne Gore.

1993.- Obilježava se 3. maj obilježava kao Svjetski dan slobode medija, na osnovu odluke skupštine UN-a.

2004.- Američka vojska procesuirala je sedam svojih članova zbog zlostavljanja zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib, u Bagdadu.

1996.-Delegati 55 zemalja saglasili se, na konferenciji Ujedinjenih nacija u Ženevi, o novim pravilima korišćenja nagaznih mina, ali nisu prihvatili njihovu potpunu zabranu.

1999.-Tokom vazdušnih udara NATO na Jugoslaviju pogođen putnički autobus kod Peći, na Kosovu. Poginulo 20 osoba, a 43 povređene. U Novom Sadu pogođena zgrada TV Novi Sad. U sedištu NATO u Briselu saopšteno da je za 42 dana vazdušnih napada na SRJ izvedeno 14.000 letova.

2006.-Armenijski avion Airbus 320 srušio se iznad Crnog mora, u blizini ruskog ljetovališta u Sočiju. Poginulo je svih 113 putnika i članova posade. Do nesreće je došlo pri pokušaju prinudnog slijetanja po olujnom nevremenu.

Bookmark the permalink.

Komentariši