Dogodilo se na današnji dan 29. Aprila / Travnja

Danas je Subota    29.  April  / Travanj 2023 . godine.

Ovako su se dani  naslikali:

118   lagano položeno   u zemljicu crnu , sa evidentnom tenzijom za vaskrsnućem ,   a  za 247  dana ovog ljeta se svileni  pokrovi spremaju, pažljivo i neprimjetno .

Danima ne trabaju fanfare,   Oni to ne vole.

A mnogi insani su  progutali svoje ćemane, kada im je zazivajući rekvijume protoku vremena,

a iznenada im došao njihov dan sastanka i razdvajanja.

Kako će insani znati kako, otkuda i kamo vrijeme protiče , kad svoje pelene ne znaju namjestiti i oprati.

Da znaju, zar bi se neštedemice klali i silovali čitave historije čovječanstva.Ali tako im od izgona

nanijećeno.

Dok je vijeka ljudi će biti neprijatelji jedni drugima.

Uvijek će naći razloga da se mimoilaze u nevjeri,zlu  i glupostima.Sve dok ih ne poklopi, ono što će ih

obaveznbo poklopiti.

Što bi poete  rekli:

-Koliko svirke toliko muzike i takara.

U prevodu:

-Gore vam lova ne treba. Čak ni ona za pogrebni prevoz. Tamo vas sa nestrpljanjem očekuju.  Jal’

hladovina , jal’ pržun.

Na današnji dan se igramo  tančica f'rtutme   :

1429.- U Stogodišnjem ratu probija Jeannea d’Arc zajedno sa Étienneom de Vignollesom i nekoliko drugih muškaraca englesku odbranu od grada Orleansa i oslobađa grad od Engleza.

Za tu zaslugu i mnoge druge Vatikanski zemljaci je na lomaču nasadili i živu zapalili. Tako Vatikan i dan danas propagira Isusovu samilost i ljubav.

1628.-Švedska i Danska su u Straslundu sklopile savez protiv češkog generala u službi Habzburgovaca, grofa Albrehta Vencela fon Valenštajna, koji je u Tridesetogodišnjem ratu predvodio rimokatoličku vojsku protiv protestantskih snaga, čime je i Švedska ušla u taj vjerski rat.

Onamo sto, ovamo tris'et godina rakara, dobro se kerapilo.

1769.- Rođen engleski vojskovođa i državnik Artur Velzli, prvi vojvoda od Velingtona, koji je porazio Napoleona I 1815. kod Vaterloa. Kao vođa torijevske desnice bio premijer od 1828. do 1830.

1818.- Rođen Aleksandar II Nikolajevič Romanov, ruski car od 1855. Tokom njegove vladavine ukinuto kmetstvo, reformisani sudovi, data ograničena samouprava gubernijama i gradovima. U februaru 1881. ubio ga pripadnik organizacije “Narodna volja”.

1854.-Rođen francuski matematičar Žil Anri Poenkare, autor teorije automorfnih funkcija i jedan od osnivača topologije.

1899.-Rođen je  Edward Kennedy „Duke“ Ellington (Washington, 29. travnja 1899. – New York, 24. svibnja 1974.), američki pijanist, dirigent i skladatelj jazz glazbe.

Od 1926. godine nastupa s vlastitim orkestrom po Americi i Europi, a poslije rata širom svijeta. Jedan je od stvaratelja orkestralnog stila u jazzu. Najpoznatije kompozicije: “Solitude”, “Sophisticeated lady” i “Mood indigo”, a skladao je i višestavačna koncertna djela, balet, musicale te filmsku i scensku glazbu. U svojim aranžmanima i kompozicijama razvio je svoj specifični “Ellington sound”, koji je u zvučnim bojama pod utjecajem glazbenog impresionizma.

Sumnjamo da je u rodu se porodicom kenedi od Džona Kenedija. Čak ne vjerujemo da je Džonijev  mlađi brat po njemu dobio ime. Niko nam nije dao te informacije. Mi sami skontali. Baš smovidjelice. Nije džaba Mara Gatara živjela u Bjelavskim mahalama.

1901.- Rođen japanski car Hirohito, koji je vladao od 1921, kad je kao regent zamenjivao bolesnog oca. Krunisan 1926. i bio na prestolu do smrti, 1989.

1907.-Rođen je američki filmski režiser austrijskog porijekla Fred Cineman, autor filmova realističke opservacije i angažovanog tretmana socijalnih problema i unutrašnjih moralnih sukoba. Filmovi: “Oči u noći”, “Sedmi krst”, “Ljudi”, “Tereza”, “Tačno u podne”, “Svat”, “Odavde do vječnosti” , “Oklahoma!”, “Šešir pun kiše”, “Starac i more”, “Priča o kaluđerici”, “Čovjek za sva vremena” , “Operacija `Šakal`”.

1936.- Rođen je Zubin Mehta, indijski dirigent i violinista, jedan od najvećih dirigenata 20. vijeka.

„Svi smo potpuno poraženi ovim što vidimo.

Nadamo se da će se nakon našeg odlaska desiti nešto što će uvjeriti nekoga da zaustavi ovo ludilo.’ (Zubin Mehta)

Sarajevo je još bilo pod opsadom, svakodnevno izloženo granatama i snajperskoj vatri, kada je, 19. juna 1994. godine, u ruševinama sarajevske Vijećnice održan koncert Sarajevske filharmonije pod dirigentskom palicom maestra Zubina Mehte. Izveden je Mozartov ‘Requiem’, a solisti koji su nastupili na koncertu su: Jose Carerras, Ruggero Raimondi, Cecilia Gasdia i Ildiko Komlosi.

Hvala im.

1945.- Američke snage oslobađaju zloglasni koncentracioni logor Dachau, nedaleko od Münchena, u kome je ubijeno na tisuće Jevreja.

Ukupno je preko 200.000 zatvorenika bilo smešteno u Dahau.. Veruje se da je 25.613 zatvorenika umrlo u glavnom logoru i još oko 10.000 u okolnim logorima. uglavnom od bolesti, neuhranjenosti i samoubistava. Početkom 1945. pojavila se epidemija tifusa pre njegove evakuacije, od kojeg je umrlo veliki broj slabijih zatvorenika.

Gleb A. Rar (Gleb A. Rahr) /Zatvorenik R 64923:

„Konačno, svih 32 600 zatočenika sjedinjuje se u klicanju dok se prvi američki vojnici pojavljuju iza žičane ograde logora. „

Naša logika, ne ne truhla hronološka računica, nam kaže da 200.000 ciklonom  tuširanih logoraša nije  tisuće, čak ni desetine tisuća logoraša/Jevreja.

1945.- Snage nacističke Nemačke   kapitulirale su u sjevernoj Italiji, Austriji, Štajerskoj i Koruškoj.

1946.- U Tokiju podignuta optužnica za ratne zločine protiv 28 bivših japanskih lidera iz Drugog svjetskog rata.

1947.- Premijerno je prikazan igrani film “Slavica”, prvi dugometražni film u FNR Jugoslaviji. Produkcijska kuća bila je Avala film Beograd, režiser Vjekoslav Afrić, a u glavnoj ulozi bila je glumica Irena Kolesar.

1965.- Vlada Australije je odlučila da pošalje trupe u Vijetnam radi pomoći snagama južnovijetnamskog režima i američkoj vojsci u borbi protiv armije Sjevernog Vijetnama i Vijetkonga, oslobodilačkog pokreta Južnog Vijetnama.

1967.- Muhamed Ali odbija poziv za regrutaciju, zbog čega mu je oduzeta šampionska titula u boksu.

Sport i rat, kakva nacistička logika.

1975.- Američke trupe otpočele su povlačenje iz Vijetnama.

1980.- U Los Angelesu je umro Alfred Hitchcock (1899.- 1980.) kojeg mnogi smatraju kultnim režiserom, majstorom kriminalističkog žanra. Zanimljivo je da nije dobio nijednog Oscara, iako je više puta bio nominiran. Bio je poznat i po cameo ulogama – kratkom pojavljivanju u svojim filmovima.

1991.-U zemljotresu u sovjetskoj republici Gruziji poginulo više od 140 ljudi.

1992. Jedinice Teritorijalne odbrane i policije Bosne i Hercegovine blokirale kasarne Jugoslovenske narodne armije u Sarajevu.

Koje kasarna šugave JNA. To su postali regularni objekti od UN priznate države BiH i koji su se smjestili vojnici   agresora Srbije i Crne Gore.  Tako mi objašnjavamo stvari nepismenim hronolozima.

1995.-  U Šri Lanki, tamilski pobunjenici oborili vojni avion u kojem su poginule 52 osobe.

1998.-Kontakt grupa u Rimu usvojila paket sankcija protiv Jugoslavije zbog pogoršanja situacije na Kosovu.

1999.-U vazdušnim udarima NATO na Jugoslaviju srušen telekomunikacioni toranj na Avali.

Da je NATO bio tako agresivan za agresije na  BiH, rata ne bi ni bilo. Ali Vatikanu i papi Ivančici Pavlu drugom to nije odgovaralo.

2003.- U Zagrebu preminuo penzionisan hrvatski general Janko Bobetko, kog je Haški tribunal u septembru 2002. optužio za ratni zločin 1993. u vojnoj akciji “Medački džep”.

2008.- Umro je Albert Hofman, švajcarski hemičar, pronalazač LSD-a.

Bookmark the permalink.

Komentariši