Dogodilo se na današnji dan 28. Aprila / Travnja

Danas je petak 28.  April 2023. godine.

Ovako su se dani  postavili:

117  lagano položeno tamo gdje pripadaju,   a  248  dana  ovog stađuna se nećkaju. Dane ne traba požurivati. Oni to ne vole. Mnogi su  se na smrt prevarili svojim srkletom.

Sve bi nešto na brzaka , nazor. a najčešće se insan obarabati do zavrata  i natakari. Ne moš ti danima opeplit. Ni vako ni nako.

Dani su izuzetno  pametni . odrade  nanijećeni  posa u dvadeset četiri sata i duškaju čitavu godinu. Normalno je što su hvijek mladi , novi , svježi , sveobuhvatni , moćni i neuhvatljivi.   I tako eonima . od postanja do sudnjeg dana.

Bez dana , i noći , nema vam života , a bome ni smrti. Insan se rodi u zapisanom danu , živi koliko mu je dana podareno i na kraju umre danom u kojem je svečano objavljeno njegovo ime.

Iz tog kola se niko rođen , živ ni mrtav nije izvukao .

Dani su vam veoma časni i pošteni. I savjesno obavljaju svoj posao. Ne moš ih potkupit, nit se pozvati na rodbinske , prijateljske ili bilo kakve političke  mafijaške veze , pa sve da ti je otac rahmetli Napoleon ili bilo koji drugi satrap.

I sa smješko prozivaju , ko hećiumi:

-Slijedeći , …. dalje , slijedeći , i tako redom dok se kvota putnika ne ispuni  i svi krenu na odredišna mjesta. Jal tamo gdje je vječni hlad , jal tamo gdje vječni pržun.

Što bi poete  rekli: Takar, vako ili ‘nako , nam ne gine.

U prevodu:

Ljudi optimisti, misle njih će sudba poštediti. Jes, kako ne.

Na današnji dan se igramo hronologije sa tankosava taslačenja:

1758.- Rođen je američki državnik Džejms Monro, predsjednik SAD od 1817. do 1825, koji je 1823. proklamovao “Monroovu doktrinu”, sa geslom “Amerika Amerikancima”. Ona je bila izraz težnji sjevernoameričke industrijske buržoazije da zagospodari tržištem i sirovinskom bazom američkog kontinenta i potisne evropske sile, posebno namjeru Svete alijanse da nasilno uguši pobune kolonija u Srednjoj i Južnoj Americi protiv Španije i Portugalije.

Zašto hroničari uvijek zaboravljaju da se sve Zapadne doktrine smišljaju za dobrobit arijevaca i kjukluksklanovaca.

1789.- Fletcher Christian pokrenuo je vjerojatno najpoznatiju pobunu u povijesti pomorstva, onu na britanskom brodu Bounty. Brok Kraljevske ratne mornarice bio je na petomjesečnoj misiji na Tahitiju s ciljem sakupljanja biljaka kruhovca, a tijekom boravka na otoku nekoliko mornara započelo je veze s domorodačkim ženama i uspostavilo vrlo dobre odnose s lokalnim stanovništvom. Nedugo nakon što je brod krenuo natrag u Englesku prvi časnik Fletcher Christian je s još 18 od ukupno 42 mornara, tijekom noći zarobio kapetana Williama Bligha i njemu vjeran dio posade, te ih ostavio na pučini u 7 metara dugom čamcu za spašavanje oko 55 kilometara od najbližeg otoka. Kapetan se s mornarima začudo spasio i preživio putovanje u Timor odakle se vratio u Englesku i prijavio slučaj pobune nakon čega je u potragu za otetim brodom i odmetnutom posadom krenula ekspedicija koja ih je većinu stigla, a trojicu i osudila na smrt. No, devet pobunjenika uspjelo je s nekoliko lokalnih muškaraca i žena pobjeći na Bountyu, koji je kasnije spaljen, kako bi se prikrilo njihovo skrovište na malom otoku Pitcairnu gdje su osnovali koloniju koja i danas postoji.

Ovako to izgleda kao simpatična avantura. Međutim kruna paunda , pervrzije i klanja je vrlo krvoločna i osjetoljubiva.

1853.- Umro je njemački književnik Ludwig Tieck.

1874.- Rođen je austrijski prozaist, publicist i dramaturg Karl Kraus.

1878.- Rođen je američki filmski i pozorišni glumac  Lajonel Barimor, poznat kao Lionel Barrymore, koji se kao dijete proslavio glumeći Olivera Tvista, a pred kraj života je kao težak invalid, sjedeći u stolici, odigrao više izvanrednih karakternih uloga. Filmovi: “Grand hotel”, “Ostrvo Largo”, “Dama s kamelijama”, “Raspučin i carica”, TV serija “Dr Kilder”.

1918.- Umro je Gavrilo Princip, atentator na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda u Sarajevu 1914. Kao maloljetnik osuđen je na 20 godina teške tamnice. Obolio je od tuberkuloze i umro u tamnici u gradu Terezin u Češkoj, šest mjeseci prije sloma Austro-Ugarske.

1919.- Na Versajskoj mirovnoj konferenciji 32 države, uključujući Kraljevinu SHS, prihvatile su pakt o osnivanju Društva naroda.

1920.- Nakon završetka Ruskog građanskog rata proglašena je SSR Azerbejdžan.

1937.- Rođen je irački političar i bivši predsjednik Iraka Sadam Husein.

1937.- Rođen je američki filmski glumac i redatelj Jack Nicholson.

Dopunićemo  redovne hronologe jal’ Abraša ne KUD.  jal’ 92, ja'l Metro mahalu , od njih redovno čapamo . Nismo ludi izmišljati historiju ili toplu vodu.

Iscrpniji hroničari kjažu:

John Joseph Nicholson (New Jersey, 22. travnja 1937.), poznatiji kao Jack Nicholson, američki filmski glumac, redatelj, scenarist i producent.

Nicholson je 12 puta bio nominiran za Oscara i osvojio triput (dva puta za najboljeg glumca i jednom za sporednog). Izjednačen je s Walterom Brennanom po broju glumačkih pobjeda kod glumaca (tri), te je ukupno drugi iza Katharine Hepburn (četiri). On je i jedan od dva glumca koji je bio nominiran za Oscara (za glavnu ili sporednu ulogu) u svakom desetljeću od šezdesetih; drugi je Michael Caine.

Osvojio je sedam Zlatnih globusa te 2001. primio Počasnu nagradu Kennedy centra. 1994. je postao najmlađi glumac kojem je Američki filmski institut dodijelio nagradu za životno djelo. Najpoznatiji je po ulogama u filmovima Kineska četvrt, Let iznad kukavičjeg gnijezda, Isijavanje Stanleyja Kubricka, Bolje ne može, Batman Tima Burtona i Pokojni Martina Scorsesea.

Nama šmeka njegova uloga u urnebesnoj tragikomediji apsurda Let iznad kukavičjeg gnijezda.

1939.- Njemački nacistički diktator Adolf Hitler je, pripremajući se za rat, odbacio njemačko-poljski pakt o nenapadanju, sklopljen u januaru 1934, i njemačko-britanski ugovor iz juna 1935.

Bio je to silnik tipa: niko kao on. A Eva ga zvala moj mili Jao Pao. Kako se ne razumijemo u kineski, zvali Vuka posredstvom Tarabića. On nam javio : bilje da ne znate to se dešava svim umobolnicima koji svoje dragane zovu bebicama. Valjda zato što one nose cvijet u kosi , a kod njih se visibaba nikad ne uspravlja.

1945.- Fašističkog diktatora Italije Benita Musolinija su, zajedno s ljubavnicom, dan pošto su ih zarobili, ubili su italijanski partizani u mjestu Donga na obali jezera Komo.

Pa zatim barbarski obješen za noge , zajedno sa poslijednjom ljubavnicom Klarom Petacci.

Tako to „heroji rade“. Šta su čekali, haman , dvadeset pet ani.

1948.- Rođen je Terry Pratchett, engleski pisac naučne fantastike.

1952.- Japan je poslije poraza u Drugom svjetskom ratu vratio suverenitet i nezavisnost stupanjem na snagu mirovnog ugovora, potpisanog u San Francisku 1951.

1969.- Charles de Gaulle (1890.- 1970.), francuski general i državnik, podnosi ostavku na mjestu predsjednika države, zbog  neuspjelog referenduma o davanju većih ovlasti regionalnim vijećima.

Kukavica koja je rukovodila pokretom otpora pritiv njemačke nemani iz udobne fotelje u Londonu.Zatim je kukavica pobjegla u London u strahu pred buntom djece cvijeća- Poslije je na prevaru , naredio svoj državnoj sili: policija, vojska , sve siguritee, pride rezervni kadar da potamane djecu čije je jedino bilo bilo : Make love, no war.

1974.- Rođena je španska glumica Penelope Cruz.

1981.-Rođen sarajevski  karikaturista , strip crtač, strip art  umjetnik , slikar i komparativac književnosti Vedad Šabanadžović.

1992.- Afganistanska vlada, prokomunističke orjentacije, predala je vlast islamskim gerilcima u Kabulu, čime je završen četrnaestogodišnji građanski rat u zemlji.

1999.- Vlada Jugoslavije je podnijela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv zemalja NATO-a zbog neovlaštene upotrebe sile u vazdušnim udarima koji su počeli 24. marta.

Jadna nevinašca. Baš nam ih žao. Samo što se nismo rasplakali.

2001.- Američki multimilijunaš Dennis Tito postao je prvi svjetski turist u svemir. Poletio je ruskom letjelicom Sojuz TN-32,  u orbiti je proveo sedam dana, a cijelo putovanje platio je 20 milijuna dolara.

Bagatela. Mogao je tom lovom jedan dan nahraniti beogradski pašaluk.

2003.- Ukrajinski predsjednik Leonid Kučma potpisao je zakon o zabrani medijske cenzure.

Bivšem Sovjetskom bloku ne treba cenzura. Koliko su nas informisali, tamo imaju efikasnija sredstva: jal’ metak u čelo, jal eksploziju na auto upaljač.Neki tvrde posebno je interesantna igra maleckih Černobilja.

2003.- Ruski svemirski brod “Sojuz”, prva lansirana letjelica sa ljudskom posadom nakon pada američkog šatla “Kolumbija”, uspješno se spojio sa međunarodnom svemirskom stanicom u Zemljinoj orbiti.

2004.- Makedonski političar Branko Crvenkovski izabran je za predsjednika države, u drugom krugu izbora. Bili su to prijevremeni izbori, nakon tragične smrti predsjednika Borisa Trajkovskog u avionskoj nesreći.

Reći ćemo da V. Koštunica i D. Ćosić nisu  imali nikakve veze sa avionom Trajkovskog. Prvi je šuplji pravnik, a drugi crvljivi insan pun gnoja. Znači nisu avio-mehaničari.

2004.- Američka mreža CBS u svom popularnom informativno-političkom magazinu “60 minuta” objavljuje fotografije koje otkrivaju zlostavljanje iračkih zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib od strane američkih vojnika.

2012.- Preminula je španska pjesnikinja Matilde Camus.

Bookmark the permalink.

Komentariši