Dogodilo se na današnji dan 24. Aprila / Travnja

Danas je Ponedeljak   24.  April  / Travanj 2023. godine.

Ovako su se dani  odmjerili:

113 vječna lovišta (?)   kontra   252 dana u tjeranju . Sa danima se ne treba zezati. Mnogi su  se natakarili  , zauprave i za smrtno.

Čudno,  kontamo mi . Svake godine dan za danom riknjava.Nema nikakvog popusta ili preskoke.

Ovih 239 dana, što se skrivaju, napriliku čeka ista sudbina.

Ipak ,  oni će se debelo naplatiti  svoje nestajanje.Svaki će uzeti hejbet insana i povest ih sa sobom , na put bez povratka. A i besprekorni tajming u odrađivanju domaćeg zadatka im je dobra preporuka , da se vrnu nagodinu , svježiji , ljepši i horniji.

Vi , kao i neuki misliti da se mi podilazimo danima , ne bi li pribavili neki popust i odgodu.

Ih , što bi nam to dobro došlo!

Međutim sa dnima nema toga. Nisu oni ko Mara gatara , koliko joj platiš toliko ljepot budućnosti fasuješ.

Ako si u nekom danu zakantan ,  ne mo'š se saskriti ni odgoditi da ti je Tito kum. Ovu naciuonalističku siću i pržunce ne smijemo ni  pominjati . Jezik pregizo ko pomenuo. Nikako nisu dobra preporuka za gornje pute, osim za roštiljanje.

Što bi poete rekli:

Skrivali se ne skrivali, bićete crnom zemljicom pokriveni ili sprženi. Mnogo njih biće spaljeni, pa jopet sprženi.

U prevodu:

Nemojte biti dio pljačkaške   tronacuionalističke bagre, pijačarska fukara , robijašev rođobradi sin oliti bezusni robijaš. Tada vam je paklena vatra garant destinacija.

Na današnji dan krećemo od stvarnih  jako dalekih vakata :

1184.-Nakon desetogodišnjeg rata i opsade naizgled neosvojivog grada Grci su, prema legendi uz pomoć lukavstva ušli u Troju.

Nećemo se sporiti sa hroničarima , sto dana ili stotinjak godina gore dole, nije bitno. Nije bitno da li se to desilo. Ep, je ep. Epopeja nije ep. Niti mit ili legenda moraju biti java.

1731.- Umro engleski pisac Danijel Defo, koji je objavio više od 250 djela, ali mu je svjetsku slavu donio roman “Robinzon Kruso”. Ostala djela: “Mol Flanders”, “Pukovnik Džek”, “Kapetan Singlton”, “Roksana”, “Dnevnik iz godine kuge”.

„Urođenika“ je nazvo Petko. Jadničak je tako dobar bio da ga je zli Englez iskoristio. Oruda se anamo oni bolesnici u narodu zovu i petkaroši.

1736.- Umro je francuski plemić Eugen Savojski.

Došo čova po nalogu Vatikana ,paliti i žariti po Bosni. Mislio porobiti . Ali iako duvan još uvijek nije zavlado, uglavnom skonto da ga može popušiti, pa se vrno nazad.

1792.- Francuski kapetan Klod Žozef Ruže de Lil napisao riječi i melodiju francuske himne. Pjesmu, komponovanu kao marš, prema narudžbini gradonačelnika Strazbura, oduševljeno su pjevali vojnici Francuske revolucije na maršu iz Marseja u Pariz, pa je nazvana “Marseljeza”.

1815.- U Takovu, pod vođstvom Miloša Obrenovića, počeo Drugi srpski ustanak protiv turske vlasti. Ustanak okončan sporazumom kojim je Srbija dobila samoupravu. Miloš Obrenović kasnije se izborio za položaj autonomne kneževine i naslednog kneza.

1833.-Rođen crnogorski vojvoda i pisac Marko Miljanov Popović, koji se istakao u borbi protiv Turaka. Naučio da čita i piše u 50. godini, kada se povukao iz javnog života zbog neslaganja s politikom kneza Nikole I Petrovića Njegoša.

1856.- Rođen francuski maršal Anri Filip Peten, heroj iz Prvog svjetskog rata i pobjednik nad Nijemcima kod Verdena, koji je u Drugom svjetskom ratu izdao Francusku. Sarađivao je s Adolfom Hitlerom i bio na čelu kvislinške vlade u Višiju, zbog čega je osuđen na smrt, ali mu je zbog ranijih zasluga kazna zamijenjena doživotnom robijom.

1877.- Ruski car Aleksandar II objavio rat Osmanlijskom carstvu.

Nešto je čovjek pobrko. Nije skonto da se sa Turcima neprekidno takari od 1568. godine.

1898.- Španija objavila rat SAD poslije američkog ultimatuma Madridu da se povuče s Kube. Brojnija i bolje opremljena američka vojska i mornarica brzo su porazile Špance, počinivši pri tome i mnoštvo ratnih zločina nad civilima, posebno na Filipinima, a SAD su mirovnim ugovorom prigrabile španske kolonije Kubu, Filipine, Portoriko i Guam.

1903.- Umro pravnik i istoričar Valtazar Bogišić, ministar pravde u Crnoj Gori od 1893. do 1899. i autor dela “Opšti imovinski zakonik za knjaževinu Crnu Goru” koji je 1888. napisao na zahtev crnogorskog kneza Nikole I Petrovića Njegoša.

1904.- Rođen američki slikar holandskog porijekla Vilem de Kuning, utemeljivač apstraktnog ekspresionizma, koji je četrdesetih godina 20. vijeka preobrazio slikarstvo u SAD. Njegove slike rastresite građe i nemirne linije, u kojima je istraživao nagonsku, plahovitu, pa i brutalnu ljudsku prirodu, snažan su protest protiv ledenog, bezličnog svijeta otuđene tehničke civilizacije.

1915.- Godišnjica „Armenskog masakra“ u Osmanskom Carstvu, kada su Turci  ubili i raselili veliki broj Armenaca.

Nemojte vi nama veliki broj. Cifre su strahobalne. Samo na današni dan je ubijeno 50.000 Armenaca.

1916.- Skupina Irsko republikansko bratstvo je uz pomoć irskih dobrovoljaca u Dublinu započelo pobunu protiv britanske vlasti koja se smatra prvom socijalističkom revolucijom u Europi. Tzv. Uskršnji ustanak isplanirala je republikanska stranka Sinn Fein i to nakon što je britanska vlada zbog početka I. svjetskog rata odgodila provođenje Trećeg akta o parlamentarnoj autonomiji te je 26 okruga ostalo pod direktnom britanskom upravom. Irsko republikansko bratstvo, Irski dobrovoljci i Irska građanska armija, dan nakon Uskrsa napali su i zauzeli dio ključnih zgrada u Dublinu i u centru grada proglasili nezavisnost Irske republike. Pobunjenici su, iako u početku uspješni, na kraju zbog loše organizacije i nemogućnosti međusobne komunikacije, te zbog nadmoći britanske vojske pobijeđeni. Nakon ustanka uhićeno je 3.430 ljudi, od kojih je 1.480 i zatvoreno, a petnaest vođa pobune je strijeljano.

1934.- Rođena američka filmska glumica Širli Meklejn. Proslavila se filmovima “Nevolje s Harijem”, “Apartman”, “Slatka Irma”, “Artisti i modeli” i “Vreme nežnosti”, za koji je dobila “Oskara”.

1945.- Američka armija u Drugom svjetskom ratu oslobodila njemački nacistički koncentracioni logor Dahau.

1950.- Formirana država Jordan spajanjem kraljevine Transjordanija i Palestine pod jordanskom okupacijom.

1955.- U indonezijskom gradu Bandung okončana afroazijska konferencija 29 zemalja, na kojoj su potvrđeni principi dekolonizacije i stvaranja “trećeg svijeta” kao alternative blokovima.

1967.- Poginuo sovjetski kosmonaut Vladimir Mihajlovič Komarov prilikom prizemljenja vasionskog broda “Sojuz 1”.

1970.- Lansiran prvi kineski vještački satelit.

1971.-Sovjetski kosmonauti uspjeli da se spoje s letjelicom bez ljudske posade, što je prethodilo izgradnji prve svemirske laboratorije u orbiti oko Zemlje.

1975.- Troje ljudi poginulo u napadu nemačke terorističke grupe Bader-Majnhof na ambasadu Nemačke u Štokholmu.

Ako ste primjetili teroristi su ,bez obzira na pol, rasu i sl. atribute  , „vrlo hrabri ljudi“. Napadaju: iznenada, mučki, iz zasjede, nenaoružane , i po mogućnosti što slabije: napriliku žene i djecu.

1980.-Neuspjela operacija ¨Orlova kandža¨ (Operation Eagle Claw) američkih specijalnih snaga spašavanja 52 taoca u Teheranu. Poginulo je osam vojnika, a nijedan taoc tom prilikom nije oslobođen. Umrla Volis Simpson, koja je udajom za britanskog kralja Eduarda VIII postala vojvotkinja od Vindzora. Ne želeći da se odrekne braka sa Amerikankom, već jednom razvedenom i neplemićkog porekla, kralj bio prinuđen da 1936. abdicira.

1986.-  Umrla Volis Simpson, koja je udajom za britanskog kralja Eduarda VIII postala vojvotkinja od Vindzora. Ne želeći da se odrekne braka sa Amerikankom, već jednom razvedenom i neplemićkog porekla, kralj bio prinuđen da 1936. abdicira.

1987.- Delegacija Saveza komunista Srbije na čelu sa Slobodanom Miloševićem odlazi u Kosovo polje gdje se susreće sa predstavnicima kosovskih Srba. Tu Miloševoć izgovara rečenicu: ¨Niko ne sme da vas bije!¨ što je bio početak uspona njegove karijere koja je završila raspadom SFRJ.

Krvava karijera koja je Srbiju svela na Beogradski pašaluk , sa Vojvodinom. Vojvođani nisu baš najsretniji vezom. No o tom potom-

1991.-Vlada Južne Afrike saopštila da je postigla dogovor sa Afričkim nacionalnim kongresom Nelsona Mandele da do 30. aprila 1991. oslobodi sve političke zatvorenike.

1992.-Gerilski lideri u Avganistanu dogovorili se da Savet od 50 članova preuzme vlast posle rušenja komunističkog režima Nadžibulaha.

1996.-Palestinski parlament u izbeglištvu iz povelje Palestinske oslobodilačke organizacije izbacio odredbu o uništenju Izraela.

1996.-U Pekingu predsednici Rusije i Kine Boris Jeljcin i Đijang Cemin se dogovorili o novim odnosima dve zemlje.

1996.- Palestinski parlament u izbjeglištvu iz povelje Palestinske oslobodilačke organizacije PLO izbacio odredbu o uništenju Izraela.

2002.- Bosna i Hercegovina postala član Vijeća Evrope.

2002.- U svom domu u Njujorku u 94. godini umro fizičar i profesor u penziji Instituta za tehnologiju u Masačusetsku Viktor F. Vajskopf, koji je iz Beča došao u SAD 1937. i kasnije bio jedan od pronalazača atomske bombe, a potom zagovornik kontrole nuklearnog oružja.

Znate šta Viktore F. Poslije takara nema kajanja, to bi mu rekao svaki mahalaš ha se dohvati šteke.

2003.- Srbijansko Ministarstvo unutarnjih poslova podnosi, u Beogradu, krivičnu prijavu protiv bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića, osumnjičenog za umiješanost u ubojstvo bivšeg predsjednika Predsjedništva Srbije Ivana Stambolića.

Upuco kum kuma. Ništa novo. To je u Srbiji tradicija.

2004.- Gotovo tri četvrtine kiparskih Grka odbacile na referendumu plan o ujedinjenju Kipra, dok su kiparski Turci podržali plan.

Bookmark the permalink.

Komentariši