Dogodilo se na današnji dan 22 . Aprila / Travnja

Danas je Subota  22.  April / Travanj 2023. godine.

Ovako su se dani  odmjerili:

111     naspram   254 .    Sa danima se ne treba šaliti. .Mnogi su zaplatili  zbog toga, a nadolazećih  dana ima toliko da ih čovjek ne može za života izbrojati.

A opet…

Vi mislite da nešto znate.

Pomislimo , evo “pametnih” učenih ljudi, nešto kao naše ilmije koji sve “znaju”.

Toliko toga napričaju da se u međuvremenu od njihovih gluposti i so obljutavi.

Njih nije briga ako ispadaju kreteni ili glupani.

Njih plaćaju da zbunjuju pučanstvo.

Da se narod zabavi sobom, da bi nalogodavci lakše vladali.

Preplavljeni smo pričama iste ili slične sadržine.

Kopija kopije, pa onda kopje kopija i sve dok vam se na zavrti u glavi.

Dobri stari Gering.

-Dajte mi navjeću laž i stvoriću od nje istinu.

Ponavljanjem , upornim i napadnim ponavljanjem.

Tako vam je to.

Što bi poete rekle:

-Lud ili zbunjen insan je uviejk natakaren,

U prevodu:

-Klonite se “pameti” od nepameti.

Na današnji dan odmjeravanja su   bila slijedeća:

1451.- Rođena kraljica Kastilje Isabela I, jedna od najznačajnijih ličnosti španske monarhije. S mužem, kraljem Aragona Ferdinandom II, osnivač španske države. Bila pokrovitelj Kolumbovih pomorskih ekspedicija.

1500.- Pedro Alvarez Kabral, portugalski moreplovac, otkriva Brazil i proglašava ga portugalskom kolonijom. Brazil je otkriven tako što se Kabral na putu za Indiju udaljio svojim brodovima od afričke obale, plovio u pravcu zapada i došao do kopna Južne Amerike.

1513.- Španski istraživač Ponse de Leon otkrio je Floridu, koja ostaje pod španskom vlašću do 1763. godine.

1529.- U Zaragozi potpisan ugovor kojim su Španija i Portugal odredili granice interesnih zona u Tihom okeanu.

Da li si „ urođenike“ išta pitali. Nisu. Da li ih sada pitaju. Ne pitaju. Još uvijek ih bjesomučno tamane.

1724.- Rodio se   Immanuel Kant (Königsberg, 22. travnja 1724. – Königsberg, 12. veljače 1804.), njemački filozof i geograf. Tvrdi da znanje stječemo i iskustvom i razumijevanjem.

Kantova “Kritika čistoga uma” još ni danas nije potpuno protumačena. Potrebno je postaviti pitanje što je Kant zapravo želio pišući to djelo. On je već u predgovoru i uvodu jasno istaknuo problematiku koju bismo mogli izraziti pitanjem: je li metafizika moguća? Ta je problematika osobito došla do izražaja u protivnosti racionalizma i empirizma, dogmatizma i skepticizma, u prihvaćanju i odbacivanju metafizike. “Kritika čistoga uma” se sastoji od predgovora prvom izdanju, predgovora drugom izdanju, uvoda i dva glavna dijela: transcendentalne teorije o elementima i transcendentalne teorije o metodi. Prvi dio, koji je opsegom najveći, dijeli se opet na dva dijela: na transcendentalnu estetiku i transcendentalnu logiku. Konačno, transcendentalna logika se dijeli na transcendentalnu analitiku i transcendentalnu dijalektiku.

Kritika praktičkog uma, kaže Kant u predgovoru, nije kritika čistog praktičkog uma, nego naprosto praktičkog uma uopće, jer ona samo pokazuje da postoji praktički um i u tome kritizira njegovu praktičku sposobnost. U toj sposobnosti utvrđena je i transcendentna sloboda, koju je kritika čistog uma samo problematički postavila. Objektivna realnost slobode dokazuje se sad moralnim zakonom praktičkog uma.

I Kritiku praktičkog uma Kant je podijelio na dva dijela: prvi donosi elementarni nauk čistoga praktičkog uma, a drugi metodologiju čistoga praktičkog uma. Elementarni nauk se opet dijeli na analitiku i dijalektiku čistoga praktičkog uma. Analitika donosi u tri poglavlja nauk o a) načelima, b) pojmu predmeta i c) pokretalima čistoga praktičkog uma.

1724.- Rođena francuska spisateljica Ana Lujza Žermen Neker, baronica od Stal-Holštajna, poznata kao Madam de Stal, čija je knjiga “O Njemačkoj” znatno uticala na razvoj romantizma. Njen salon u Parizu bio je jedno od najvažnijih stjecišta intelektualaca krajem 18. vijeka. Kao protivnik francuskog cara Napoleona Prvog emigrirala je iz Francuske i potom je živjela u Njemačkoj, Italiji, Rusiji i Švedskoj. Ostala djela: romani “Delfina”, “Korina”.

1838.- Britanski brod “Sirijus” prvi prešao Atlantski okean koristeći isključivo parni pogon. Putovanje od britanske luke Kork do američke luke Njujork trajalo 18 dana i 10 časova.

1870.- Rođen je sovjetski revolucionar, državnik, filozof i publicist; predvodnik ruske Oktobarske revolucije, osnivač prve Komunističke partije i Kominterne, utemeljitelj Ruske Socijalističke Federacije Sovjetskih Republika i Sovjetskog saveza Vladimir Iljič Uljanov Lenjin. Djela: “Šta su ‘prijatelji naroda’ i kako se oni bore protiv socijaldemokrata?”, “Razvitak kapitalizma u Rusiji”, “Zadaci ruskih socijaldemokrata”, “Šta da se radi?”, “Korak naprijed, dva koraka nazad”, “Dvije taktike socijaldemokratije u demokratskoj revoluciji”, “Agrarni program ruske socijaldemokratske radničke partije”, “Materijalizam i empiriokriticizam”, “Socijalizam i rat” (s Grigorijem Zinovjevom), “Imperijalizam kao najviši stadijum kapitalizma”, “Aprilske teze”, “Država i revolucija”, “Proleterska revolucija i renegat Kaucki”, “Dječija bolest ‘ljevičarstva’ u komunizmu”.

1881.- Rođen ruski političar Aleksandar Fjodorovič Kerenski, predsednik privremene vlade od jula 1917. Smenjen u Oktobarskoj revoluciji posle čega je emigrirao u Francusku, a kasnije u SAD.

1904.- Rođen američki atomski fizičar Robert Openhajmer, koji je u Drugom svjetskom ratu rukovodio izradom prve atomske bombe. Na poziv Ministarstva rata SAD 1942. napustio je Univerzitet i do 1945. vodio je laboratoriju za izradu bombe u Los Alamosu. Od 1953. bio je pod sumnjom da održava veze s komunistima i zabranjen mu je rad u atomskim programima, jer se protivio izradi hidrogenske bombe i zalagao za mirnodopsko korišćenje nuklearne energije. Rehabilitovan je 1963.

1915.- Nemačka vojska u Prvom svetskom ratu na zapadnom frontu kod Ipra prvi put upotrebila bojni otrov.

1916.- Rođen je violinista Jehudi Menuhin, jedan od najvećih svetskih virtuoza na violini.

1933.- Umro engleski inženjer Frederik Henri Rojs, koji je s Čarlsom Rolsom 1906. osnovao automobilsku kompaniju “Rols-Rojs”.

1937.- Rođen je Jack Nicholson, filmski glumac, redatelj, scenarist i producent. 12 puta je nominovan, a dva puta je osvojio Oskara.

1944.- Diverzantska grupa Devetog korpusa jugoslovenske armije u   minirala njemački oficirski dom u Trstu. Od eksplozije je poginulo oko 150, a ranjeno oko 200 njemačkih oficira i podoficira.

1944.- Na aerodromu Benina kod Bengazija u Libiji u formirana Prva vazduhoplovna eskadrila Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, koja je raspolagala sa 16 borbenih aviona “spitfajer”.

1945.- Oko 600 preživjelih zatočenika u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac pokušalo je da se, u očajničkom jurišu na stražare, dokopa slobode, ali je u tome uspjelo samo njih 60. Logor je radio od ljeta 1941. do 30. aprila 1945.

Sedamsto tisuća ljudi pobijeno. Spore se  da li je cifra bila okrugla ili nije. Kažu kama i macola su najviše sudili. Sada je to rekreacioni spomen muzej u kome se drže časovi hitorije na kojima se mnogo, jako mnogo laže.

1945.-Oslobođena je Banjaluka.

1955.- Kongres SAD-a donosi odluku da se na kovani novac stavlja parola “In God We Trust”.

1969.- Britanac Robin Noks Džonston uplovio u luku Falmut i time okončao prvo putovanje oko sveta jedrilicom. Putovanje trajalo 312 dana.

1970.- Prvi je put proslavljen Dan planeta Zemlje koji se danas obilježava u više od 150 zemalja. Tom prilikom zdrav i održiv život cijelog zemaljskog ekosustava tražilo je oko 20 milijuna Amerikanaca.

1975.- U Hondurasu vojnim pučem smenjen predsednik, general Osvald Lopez Arelano.

1990.-  Na prvim višestranačkim izborima u Hrvatskoj pobedila Hrvatska demokratska zajednica, a njen lider Franjo Tuđman izabran za predsednika Predsedništva Hrvatske. Po proglašenju nezavisnosti Hrvatske od Jugoslavije 25. juna 1991. Tuđman postao predsednik Hrvatske.

Već iduće godine u bosni pokazuju pravi lik . Bili su oni koji se  poglavniku zaklinju na kamu i bombu.

1992.- U seriji ekspolozija u kanalizacionom sistemu u meksičkom gradu Gvadalahara poginulo oko 200 ljudi.

1994.- Umro je Richard  Milhous Nixon (1913.- 1994.) prvi američki predsjednik koji je podnio ostavku na tu poziciju zbog umiješanosti, kako navode tadašnji mediji, u državni skandal nazvan ¨Watergate¨. Nixon je imao značajan doprinos u spoljno-političkim pregovorima, posebno sa Sovjetskim Savezom i Kinom, a bio je predstavnik Republikanske stranke.

1995.- Vojne snage plemena Tutsi u Ruandi napale izbeglički kamp Kibeho, u kom su bili smešteni pripadnici plemena Hutu, i pobile oko 2.000 ljudi.

Tako pile hroničari. Pobijeno je desetak tisuća ljudi, a i slijedećih petnaest dana još stotinjak tisuća Hutua.

1997.-Peruanska vojska uspela da uđe u rezidenciju japanskog ambasadora u Limi i oslobodi 71 taoca koje su četiri meseca držali gerilci levičarskog pokreta “Tupak Amaru”. U akciji poginuo jedan talac, tri vojnika i svih 14 gerilaca.

Vrlo efikaana ikvidacija na licu mjesta.

1999.- Avioni NATO-a sa tri projektila razorili ispražnjenu rezidenciju predsjednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića u beogradskom naselju Dedinje.

2007.- U požaru u Domu za nezbrinutu djecu “Bjelave” u Sarajevu izgorjelo pet beba, dok je 20 djece povrijeđeno.

Bookmark the permalink.

Komentariši