Dogodilo se na današnji da 12. Aprila / Travnja

Danas je  Četvrtak 12.  April  / Travanj 2023.godine.

Ovako su dani  zauzeli busije : 101 se prosulo ko zrele kruške, 264 se batrgaju ko riba na suhom, ali svi su izgledi da će , jedan po jedan , poći  u daleki sanak. Normalno , ako ne bude više sile. A i mnogi ih neće vidjeti kako se gase. Sve je u parovima.

Dani lete , vrijeme od juče već postaje vehto i žalosno neiskorišteno birvaktile

Uvijek se pitamo kako to “nazadna” Mahala ide korak dva  ispred vremena.

Pomislimo sevdalinka je kriva.

I jeste.

Mnoge se zvrčke kriju u toj milostivoj muzici.

A opet se pitamo ko je rodio sevdalinku.

Odgovor je Mahala.

I oni nama Ab ovo.

Nema teorije.

Sve je Ab Mahala.

Evo na priliku uzmimo bilo koju riječ i prokontajmo je.

Nama se prst zaustavio na bilo kojoj riječi , koja se izgovara i piše kao:

karati.

Mi kao ne znamo značenje i posegnemo za riječnicima. Protabirimo ih.

Svi rječnici trube isto:

karati –  grditi  ,ružiti

Krenusmo u žargone

dalmatinski žargon

karati (se)-svađati (se)

uobičajeni žargon

karati – grditi , ružiti

Baš su dosadni. Ponavljaju jedan te isti šlagvort. Nigdje zanimljivog štiva.

Mislimo,vrijeme je da zavirimo u Mahalu.

I zavirismo:

Blekijev mahalski rječnik / pojmovnik

karati 

ružiti, grditi, govoriti ružne riječi, svađati,  seksati se, vidi takariti

Kako smo mi fino vaspitana čeljadeta, nećemo zavirivati u značenje riječi seksati se,  još manje zavirivati  u onaj strašni mahalski izraz takariti.

Nekako ta riječ  ima previše objašnjenja za jedan obični , pametni riječnik.

Eto zašto je Mahala ispred vremena.

Zna značenja svih riječi , u svim inačicama (kažu da se to reče sinonimima) i postavkama .

Zavirite sami. Ne plašite se Mahale.

Pitoma je uvijek bila.

Ono za pitome i dobre ljude.

A za krotke, i još bolje i pitomije žene  bajka.

Zlo i zle insane Mahala je uvijek odbijala, karala  i na stub srama takarila.

Što bi poete rekle:

-Ništa bez mahalske poetike i uviđavnosti.

U prevodu :

-Eh , Mehmede Mehmede što majci ne reče kako izmami jabuke od Zlatije , da starica mila na bigajri hak ne griješi dušu potežući kletvu ?

1204.- Krstaši, koji su u Četvrtom krstaškom ratu krenuli u Svetu zemlju da oslobode Hristov grob, zauzeli Konstantinopolj i pretvorili ga u centar tzv. Latinskog carstva. Vizantija ga vratila 1261, pod tursku vlast pao 1453. i kao Istanbul bio prestonica Osmanlijskog carstva do 1923. 

1633.- Inkvizicija je započela službeno ispitivanje Galilea Galileja.

1654.- Irska i Škotska se ujedinile sa Engleskom. 

Bolje da nisu,zažaliće , mi to sudimo.

1684.-Umro Nikolo Amati, najveći majstor među graditeljima violina porodice Amati iz italijanskog grada Kremone. 

Znate onu svaka pita je pita , ali burek je pitac. Tako vaj i među graditeljima violina. Svaki je graditelj Amati, ali samo je Stradivari Stradivari.

1823.- Rođen je ruski pisac Aleksandar Nikolajevič Ostrovski, čija su djela osnova ruskog klasičnog dramskog repertoara. U pedesetak drama prikazao je socijalnu nepravdu u Rusiji, propadanje plemića, uspone i padove trgovačkog sloja, njihov moral i život u provinciji. Izvrgavao je ruglu poroke i na tome gradio komične situacije. Djela: drame “Šuma”, “Bura”, “Talenti i obožavaoci”, “Unosno mjesto”, “Bez krivice krivi”, “Djevojka bez miraza”, “Siromaštvo nije porok”, “Svoji smo, sporazumjećemo se”, “Vuci i ovce”, “Kola mudrosti – dvoja ludosti”.

1850.- Francuska na poziv pape Pija Devetog – koji je 20 godina kasnije uspostavio dogmu o nepogrešivosti rimokatoličkog poglavara – okupirala Rim, razbivši republikansku vojsku koja se borila za ujedinjenje Italije.

Takve su vam pape. Domovina im ništa ne znači.Giovanni Maria Mastai Ferretti, je to djelom dokazao. Ajnc  pa cvaj – tako Njemci broje.

1861.-Napadom snaga Konfederacije na tvrđavu Samter u Južnoj Karolini počeo američki građanski rat.

Proroci kažu da to nije poslijednji rat u SAD.

1871.- Rođen grčki general i političar Joanis Metaksas. Kao premijer i ministar vojske 1936. raspustio Parlament i do 1941. vladao kao diktator. 

1877.-Velika Britanija anektirala bursku južnoafričku republiku Transval. 

Porobila gospodo, porobila. Ogromna je razlika između anšlusa i porobljavanja.

1878.-Rusija objavila rat Turskoj. 

Ono što su se tri-četiri vijeka krhali do besvjesti se ne pika. Barem tako objava kaže.

1913.-Rođen američki džez-muzičar Lajonel Hempton. Radio s Lujem Amstrongom i Benijem Gudmanom. Uveo vibrafon kao instrument u džez-sastav. 

1917.- U Mostaru se rodio Džemal Bijedić (1917.- 1977.) koji se već kao gimnazijalac uključuje u komunistički pokret. Nakon Drugog svjetskog rata bio je visoko pozicioniran dužnosnik u Bosni i Hercegovini. Tragično je preminuo u avionskoj nesreći na putu za Sarajevo, tada je obavljao funkciju predsjednika Saveznog izvršnog vijeća , odnosno premijer vlade SFRJ..

Mi volimo reći ono što je istinitije: mučki ubijen, smeto srpskim generalima u genralštabu JNA.

1933.-Rođena španska operska pevačica Monserat Kabalje, jedan od vodećih svetskih soprana u izvođenju Verdija i Donicetija. 

1938.-Umro ruski operski pevač Fjodor Ivanovič Šaljapin, najčuveni bas u istoriji opere. 

Inače ruska muzika dušu dala za basove.

1941.-Nemačke trupe u Drugom svetskom ratu ušle u Beograd.

1945.- Poslije višemjesečnih rovovskih borbi počela je ofanziva Jugoslovenske armije u Drugom svjetskom ratu na Sremskom frontu, okončana probijanjem njemačke odbrane, što je omogućilo završne operacije za oslobođenje Jugoslavije.

Koliko je tu neuvježbane i na silu mobilisane jugoslovenske nazadne omladine zaginulo.Brojke prelaze u gornju polovinu petocifene složenice.

1945.- Jedinice Narodnooslobodilačke vojske i Partizanskih odreda Jugoslavije oslobodile su u Drugom svjetskom ratu Zenicu od fašističke okupacije.

1945.-Umro predsednik SAD Frenklin Delano Ruzvelt, koji je od 1932. četiri puta biran za predsednika, kao kandidat Demokratske stranke. Njegovom zaslugom SAD prevladale ekonomsku krizu tridesetih godina, a u Drugom svetskom ratu napustio izolacionističku politiku SAD i pridružio se evropskim saveznicima u ratu protiv nacističke Nemačke. Mesto predsednika preuzeo dotadašnji potpredsednik Hari Truman. 

1961.- Sovjetski Savez lansirao prvog čoveka u kosmos. U svemirskom brodu “Vastok I” kosmonaut Jurij Gagarin napravio krug oko Zemlje za 108 minuta. 

1962.- Umro francuski vajar i slikar ruskog porekla Antoan Pevzner, jedan od najistajnutijih u pokretu ruskih konstruktivista. Pre egzila u Francusku 1923. pripadao grupi avangardnih ruskih umetnika, s Kazimirom Maljevičem, Vladimirom Tatljinom i Naumom Gaboom. 

 1966.-Bombarderi avijacije SAD izveli prve vazdušne napade na Severni Vijetnam. 

Glavni hobi Jenkijima je bila opklada generala i pukovnika koja će satnija izbaciti više napalma i spržiti što više  „malih žutih“.

1979.- Umro je bosanskohercegovački političar Đuro Pucar. Bio je član Glavnog štaba NOB i POJ za BiH, podpredsjednik ZAVNOBiH-a i član predsjedništva AVNOJ-a, sekretar PK KPJ za BiH. Po oslobođenju zemlje od okupatora bio je ministar bez portfelja u prvoj Vladi Bosne i Hercegovine, vršilac dužnosti predsjednika Prezidijuma Narodne skupštine BiH i podpredsjednika Prezidijuma Narodne skupštine Jugoslavije, zatim predsjednik Vlade BiH i sekretar CK KPBiH, član Izvršnog komiteta CK SKJ, član Predsjedništva SO SSRNJ, predsjednik Saveznog odbora SUBNOR-a, član Savjeta Federacije.

To je onaj truhli komunista koji je zajedno sa još truhlijim ateistima Avdom Humom i Ratom Dugonjićem prodao Herceg Novi i Sutorinu za Sutješku vukoderinu . A inače vjernici ateiste još zivkaju poganima. Ima i pogana među vjernicima, ali se oni onda zovu licemjeri. Ni jednim ni drugim ne bi bili drugovi.

1980.-U vojnom udaru pod vođstvom narednika Semjuela Doa ubijen predsednik Liberije Vilijam Tolbert. Do potom suspendovao Ustav, proglasio se predsednikom i naredio streljanje 13 predstavnika bivšeg režima. 

Sardžent je uz pomoć Amera ,  izgleda bio veoma učinkovit ,efikasan i neumoljiv. garant  mu je CIA crtala poteze.

1981.- Umro američki bokser Džoe Luis, prvak sveta u “teškoj” kategoriji rekordnih 12 godina, sa 68 pobeda u 71 meču. Titulu prvaka sveta odbranio 25 puta. 

1987.-Dva sovjetska kosmonauta Aleksandar Lavejkin i Jurij Romanenko “šetajući” kosmosom uspešno povezali kosmički modul sa orbitalnom stanicom “Mir”. 

1993.Vojska genocidne tvorevine Republike srpske ispalila je sa svojih položaja četri granate na školsko igralište u Srebrenici i ubila 74 bošnjačka civila na licu mjesta, broj žrtava ovog zločina je se kasnije povećao na 105, jer je 31 žrtva preminula u bolnici.

Tako to genocidni zločinci rade. No to je samo ugrijavanje za mesakr koji ledi Nebo. A opasno je izazivati  Nebo.

1993.-Tokom kontrole zone “zabranjenog leta” iznad Bosne i Hercegovine francuski avion “miraž” srušio se u Jadransko more.

1997.- Bivši albanski kralj Leka I vratio se u zemlju posle 58 godina izgnanstva. 

Došo izviđati situaciju. Nisu ni  Albanci više kurbani ko što su za vrijeme Hodže bili. Kurban van je muška ovaca namijenjena za maco-macare. Pučanstvo ,ono četničko i ustaško to nazivaju klanjem, jal macolama , jal bombama.

1999.-U vazdušnim udarima NATO na Jugoslaviju pogođen putnički voz na mostu u Grdeličkoj klisuri. Poginulo 55 putnika, a više desetina ih povređeno. 

Kažu greškom. Pilotti mislili da su cisterne.

2000.- Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio Zakon o Savjetu ministara i ministarstvima BiH, kojim je predviđeno uvođenje funkcije predsjedavajućeg Savjeta ministara i uspostavljanje tri nova ministarstva – ministarstva za izbjeglice, za evropske integracije i za trezor institucija BiH.

Mi ih molili nemojte ministra za trezor. Gdje će Aljo i i ostale minderpuze kafenisati. A i kanili predložiti da se napravi memorijalni muzej koji bi se zvao : Oda hrabrosti.

2001.-U mestu Loran, u Francuskoj, deaktivirana bomba zaostala iz Drugog svetskog rata, teška 250 kilograma. Bomba nađena u centru grada na gradilištu jedne dvorane, između gradske skupštine i lokalnog stadiona. 

Ih ko neko jako čudo. Usarajevu u prosjeku deaktiviraju jednu bombu godišnje.Šro iz drugog što iz poslijednjeg agresorskog rata. Ove iz drugog rata su jebada.Imaju do milju kila. Butum helać , čitav kvart ako mineru zadrhti ruka ili amo ga u tom momentu strefi deliriju tremens, ili padavica.

2001.-Posle intervencije predsednika SAD Džordža Buša Kina pristala da posle 11 dana oslobodi 24 člana posade špijunskog aviona SAD. 

2002.-Predsednik Venecuele Ugo Čaves podneo ostavku pod pritiskom oficira, posle žestokih sukoba njegovih pristalica i protivnika, a u kojima je poginulo najmanje 17 osoba. U roku od 48 sati Čaves dekretom vraćen na mesto predsednika. 

2002.-Jugoslovenski ministar za rad, zdravstvo i socijalnu politiku Miodrag Kovač izvršio samoubistvo u Madridu, gde je službeno boravio.

Bookmark the permalink.

Komentariši