Ohmučevići kreatori Fojničkog grbovnika

 

Postoji  istinita priča da   hrvatsku porodicu Ohmučeviće  kralj  Tvrtko i njegovi nasljednici nisu   priznavali bosansko plemstvo.Bio je u pravu.Bili su Hrvati koji su imali jedan  kamenjar u zaleđu slanog blizu Bosne.

Ohmučevići su za osmanlijskih osvajanja potkraj 15. stoljeća pobjegla iz neke pograničene vukoderine Čepikuća  i nastanila se u Dubrovačkoj Republici.

Petar (Ivelja) Ohmučević  je to zatražio od Dubrobčana da im oni potvrde plemstvo.Dubrovčani ,koji su bili čveni moreplovci nisu vesla sisali;tražili su dokaz u roku sedam dana.

Ohmučević se zatvorio sedam dana u sobu sa jednim vrsnim kaliografom i sobo slikarom.Kaligraf mu je radio povelju o rodoslovlju.Moleru je po sjećanju  i po sjećanju govorio  kako da crta grbove.

Kaligraf je svoj posao majstorski uradio,Grbovi ispali onako kako su ispali,sliko ih priučeni moler.

Grbovi Bosanske vlastele su bili čista likovna poetika.

Ovaj ti se Ohmušćević želio osvetiti Bosanskom kralju i dodvoriti Dubrovčanima. Napravio je i povelju o plemstvu i grbovnik “bosanske vlastele”.

Povelja sadrži kratak pregled bosansko-hercegovačkoj historije od Kulina bana do pada pod Turke. Napisan je vrlom  bosančicom. Na povelji piše da je nastala 1482. godine. Istorijski izvori tvrde da je izradu naručio Petar (Ivelja) Ohmučević potkraj 16. stoljeća.Želio je da  uvjeri dubrovačke  vlasti u plemićko porijeklo svoje obitelji.

Da bi dokument bio uvjerljiviji  morao je povezati svoju porodicu vezati uz važne osobe i obitelji na Balkanu. Zbog toga je bio prisiljen raditi i  grbovnik. Povelju i grbovnik  je zalijepio na poleđini slike na drvenoj podlozi Krist i donator, autora Lovre Dobričevića iz 15. stoljeća.

Slika Krist i donator trebalo je pojačati njegovu autentičnost, s obzirom na to je u donator bio bosanski kralj Stjepan Tomaš.

Siguran u svoj prikaz genealoškog stabla bosanskih i srpskih kraljeva te grbova ilirskih zemalja s dodanim grbom “velikaške obitelji Ohmučević” usplahireno i poletno je odletio do dužda.

A onda vrela voda pa led.Dužd se nasmijao i rekao:

Od mućaka  se torta ne pravi  moj Petre Iveljin od Ohmučevića iz Čepikuća.Idi tamo pa prodaju maglu.

I sada taj moleraj podvalu i laž oni nama podmeću na nešto Bosansko.

Radi autentičnosti dodali nepostojeće :  latina vikara Grgu Ilića i popu Stanislava Rubćića da pederskim latinskim i pijanom “bosančicom” muhurišu falsifikat.

To im uspjeva kod slavljenika  “velikih” ustaških i četničkih dostignuća genocida i neljudskosti.

Kako je grbovnik laž, laž samozapaljiva, Fojničkom manastiru prijeti još jedna kataklizma, minimum paljevina.

Bookmark the permalink.

Komentariši