Dogodilo se na današnji dan 17. Marta / Ožujka

Danas je Utorak  17.Mart/ Ožujak 2020. godine.

 

Dani  se poredali k'o cjepanice , misle neuki – 77 / 289 –   prošli / budući.

A nisu. Nikako nisu ko cjepanice. Vrlo su živi i prelijepi . I zbgo nevjerovanja neuke slažu uzpravo kao cjepanice. Ne jendog po jednog nego mase na raznim dijelovima dunjaluka objene. Ni jedan insan kome je dan nanijetio da zalegne ko cjepanica ne mre se maket ni nogirati od sudbine.

A ljudi misle da su pametni. A dani ih svaki dan nadmudruju. Evo recimo pođe čovjek na ljubavni sastanak. Napirlito se . Riđu bradu jedino nije sredio , jer je vaskoliki život bio neuredan i bijedan. Sve do momenta dok ga mama i babo ne naučiše kako od naroda oteti  vreće sa zlatom.

I taj rođobradi kažemo pošo na ljubavni sastanak. Ali nije onaj normalni ljubavni sastanak.  Hadumi i tetkice ne idu na takve sastanke Oni idu na sastanak bande, tronacionalističke bagre i fukare. Smišljaju kako varati, krasti i plajčkati od jadnog , zavađenog naroda, kojem je kontejner glavni izvor hrane i nafake.

A opet , nešto kontamo ni narod ne zaslužuje  bolje od te bagre da ih tiraniše i da ih stokom za torove čini. Bira ih ponovo i ponovo. Šta ćete ? Narod gori od hajvana. Hajvan makar , od gospodara  , dobije pristojnu hranu i topli obrok i postelju meku .

I sve narod zna i opet ide za tom nacionalističkom  bagrom i fukarom koju nije briga za bilo čiji narod. I spremni su svoju djecu dati radi bogaćenja i blagostanja tronacionalističkog monstruma.

Što bi poete rekle:

-Ja  čudnih hajvana , majko mila.

U prevodu :

Nije hajvan sve što puže , gmiže , rogove i sljepilo ima.

Insanski hajvan je sve ono što ljudskosti u sebi nema.

Idemo redom prošetati po tanima koji su prethodili današnjem danu a nosili isti datum:

45.-p.n.e. Julije Cezar postigao svoju posljednu vojnu pobjedu u bitki kod Munde, porazivši optimatske snage Tita Labiena i Pompeja Mlađeg.

180.- Umro je rimski filozof i car Marko Aurelije Antonije, koji je tokom vladavine od 161. suzbio germansku invaziju na Rimsko carstvo. Njegove bilješke na grčkom jeziku u vidu aforizama, vođene na mnogobrojnim ratnim pohodima u Evropi i Aziji, filozofska introspekcija i razmišljanja o etici, objavljeni posmrtno u 12 knjiga pod naslovom “Samom sebi”, vijekovima su bile jedno od najčitanijih štiva. Sačuvana je i njegova prepiska s rektorom Frontonom na latinskom jeziku. Jedan je od najznačajnijih predstavnika poznog stoičkog eklekticizma i moralnom samoanalizom je veoma utjecao na potomstvo. Car – filozof upamćen je i po izuzetnoj skromnosti i čestitosti, krajnje neuobičajenim osobinama za vladara.

1190.- U Jorku u Engleskoj masakrirano je više od 500 Jevreja.

1526.-Francuski kralj Fransoa Prvi oslobođen je iz ropstva u koje je pao u februaru 1525, kad je španska armija koju je predvodio markiz od Peskare kod sjevernog italijanskog grada Pavije do nogu potukla francusko-švajcarske trupe pod njegovom komandom.

1649.-Parlament Engleske raspustio je Dom lordova u vrijeme vladavine Olivera Kromvela, pobjednika u građanskom ratu u kojem je 1648. poražen kralj Čarls Prvi.

1754.-Rođena je Žana Mari Manon Flipon Rolan, poznata kao madam Rolan, koja je u vrijeme Francuske revolucije okupljala u svom salonu u Parizu pisce i ostale umjetnike i političare. Na njih je znatno uticala, posebno na žirondince koje je predvodio njen suprug Rolan de La Platije, ministar unutrašnjih poslova Francuske 1792. Ubijena je na giljotini 1793. godine tokom jakobinske diktature, poslije čega je njen muž izvršio samoubistvo.

Nijedna revolicija nikad  nikoga ne štedi. Što više krvi to je uspješnija.Zakon fizike.

1813.-Francuskoj je objavio rat pruski kralj Fridrih Vilhelm Treći, jedan od najžešćih neprijatelja Francuske revolucije.1190.- U Jorku u Engleskoj masakrirano je više od 500 Jevreja.

1846.- Umro je njemački astronom i matematičar Fridrih Vilhelm Besel, osnivač i prvi direktor Kenigsberške opservatorije, koji je izračunao putanju Halejeve komete i prvi utvrdio promjenljivost kretanja Sirijusa i Prokijusa i zaključio da je riječ o zvijezdama dvojnicima. Na osnovu geodetskih proračuna izveo je nove podatke o obliku i dimenzijama Zemlje. Usavršio je i neke matematičke metode u astronomiji.

1861.- Ujedinjenu Italiju parlament proglasio kraljevinom na čelu s kraljem Vitorijom Emanuelom Drugim.

1901.- Jedanaest godina nakon smrti Vincenta van Gogha (1853.- 1890.) izložba ovog nizozemskog slikara i grafičara, izazvala je pravu senzaciju u Parizu.

1919.- Rođen je američki jazz-muzičar Nat King Cole.

1921.- U Poljskoj proglašen ustav kojim je uvedena parlamentarna vladavina, ali tokom narednih pet godina česte smjene desničarskih kabineta nisu uspjele da stabilizuju tešku političku i ekonomsku krizu u zemlji, potresanoj čestim štrajkovima. Maršal Jozef Pilsudski 1926. izvršio državni udar i zaveo diktaturu, uz prividno očuvanje parlamentarizma.

1938.- Rođen je ruski baletski igrač Rudolf Hametovič Nurejev, jedna od najvećih zvijezda svjetske baletske scene 20. vijeka. Na Zapad je emigrirao poslije gostovanja u Parizu u junu 1961. Upamćen je po nezaboravnim glavnim ulogama u mnogim baletima, uključujući “Labudovo jezero”, “Žizelu” i “Petrušku”.

1939.- Britanski premijer Nevil Čembrlen optužio je nacističkog vođu Adolfa Hitlera da je “prekršio riječ”, jer su njemačke trupe ušle u Čehoslovačku, ali Velika Britanija i ostale zapadne sile nisu učinile ništa da spriječe komadanje suverene zemlje, čiju su bezbjednost verbalno garantovale.

1944.- Savezničko bombardovanje Austrije u Drugom svjetskom ratu počelo je napadom više od 200 aviona na ciljeve u Beču.

1948.- Velika Britanija, Francuska, Belgija, Holandija i Luksemburg potpisale su Briselski ugovor o 50-godišnjem savezu protiv oružanih napada u Evropi i o ekonomskoj, socijalnoj i vojnoj saradnji, što se smatra zametkom Evropske unije.

1956.- – Umrla je Irena Kiri – francuska nuklearna fizičarka i hemičarka, kćerka nobelovaca Pjera i Marije Kiri – koja je sa suprugom Žanom Frederikom Žoliom 1935. podijelila Nobelovu nagradu za hemiju. Prvi su stvorili vještačke radioaktivne supstance: nuklide fosfora, azota, silicijuma. Eksperimentalno su dokazali da se svjetlost može preobratiti u čestice. Sa fizičarem Pavlom Savićem 1937. i 1938. otkrila je izotope poznatih elemenata bombardovanjem urana neutronima. Pri tome su otkriveni i elementi srednje atomske mase, a ne samo tzv. transuranski elementi kako se do tada smatralo.

1958.- Lansiran je Vanguard 1, prvi satelit na solarni pogon. Riječ je o malenoj kugli s dva odašiljača, jedan se napajao iz baterije a drugi iz solarnih ćelija pričvršćenih za satelit.

1962.- Moskva je optužila Vašington da u Vijetnamu vodi “neobjavljeni rat”, zahtijevajući povlačenje svih američkih snaga iz te zemlje.

1963.- Erupcija vulkana Agung na indonezijskom ostrvu Bali usmrtila je najmanje 11.000 ljudi.

1968.- Ispred američke ambasade u Londonu izbio je sukob između policije i demonstranata koji su protestovali protiv Vijetnamskog rata. Uhapšeno je 300 demonstranata, a 90 policajaca je povređeno.

Vijetnamci su bili konkretniji.Kada su im dosadile amerčke naplam i ine tonaške bombe,samo su ih ćušnuli u okean.Jeniki  go home.

1969.- Golda Meir, prva žena u istoriji Izraela je preuzela dužnost premijera.

1973.- Kambodžanski vazduhoplovni oficir ukradenim avionom bombardovao predsedničku palatu u Pnom Penu. Predsednik Lon Nol ostao živ, a poginulo najmanje 20 osoba.

1991.- Na referendumu većina sovjetskih glasača pokazala da želi očuvanje saveza pod novim imenom Zajednica Nezavisnih Država, ali su ubrzo nadjačale centrifugalne sile, predvođene najuticajnijim političarima sovjetskih republika, pa se država raspala formiranjem suverenih država od republika dotadašnjeg SSSR-a.

Nema šta narod da se pita.Vrijedi ono što političari i mafijaši odluče.

1992.- Od eksplozije automobila bombe ispred izraelske Ambasade u Buenos Ajresu, koju su aktivirali islamski teroristi, poginulo je 29 i ranjeno 252 ljudi.

1992.- Na referendumu u Južnoj Africi bijelci su nadmoćnom većinom podržali reforme za okončanje sistema aparthejda.

1995.- Nakon žestokih borbi vojska Azerbejdžana uspjela je ugušiti dvodnevnu policijsku pobunu protiv predsjednika Gajdara Alijeva u  glavnom gradu Baku.

Još jedan krvavi babo je rođen. Bumo vidjel, će li osnivat dinastiju,po ugledu na neke Ilire.

1996.- Talas pljački i podmetnutih paljevina zahvatio Grbavicu, dva dana pre no što je to poslednje srpsko predgrađe u Sarajevu, u skladu s Dejtonskim sporazumom, predato policiji Federacije BiH.

Ništa neobično od kukavičkih gubitnika i koljača.

1998.- Džu Rong Đi, vrhunski kineski ekonomista i reformator, postao premijer Kine.

1999.- Šest članova Međunarodnog olimpijskog komiteta izbačeno iz te institucije zbog primanja mita.

Ništa neobično za Olimpijski komitet i sve svjetske Organizacije: od monetarnih, humanitarnih, političkih do sportskih.

2000.- U Ugandi 530 osoba, članova sekte “Deset božijih zapovesti”, izvršilo kolektivno samoubistvo spaljivanjem u crkvi.

Ovaj dunjaluk je preopterečen hablečinama i umobolnicima.

2002.- Pet osoba ubijeno, 45 povređeno, kada su dva napadača ubacila bombe u protestantsku crkvu u diplomatskom naselju u Islamabadu, u Pakistanu. Većina ubijenih i povređenih bili stranci.
Ovaj dunjaluk je preopterećen umobolnicima,kasapinima i koljačima.

  1. Umro Van Tien Dung, komandant severno-vijetnamskih snaga koje su osvojile Sajgon, u konacnoj pobedi i kraju tridesetogodišnjeg američko-vijetnamskog rata.

2003.- Predsjednik SAD-a Džordž Buš uputio je predsjedniku Iraka Sadamu Huseinu ultimatum da u roku od 48 časova sa sinovima napusti zemlju ili će biti izložen oružanom napadu i nasilno uklonjen sa vlasti. Iračke vlasti odbacile su ultimatum.

Tako to silnici i teroriste rade.Lwgitimnoj vladi,nije bitno kakvog je ona kova,postavljaju ultimatum bez ikakvog uporišta u međunarodnim pravnim normama.

2004.- – Haški sud je podigao optužnice za ratni zločin protiv generala Hrvatske vojske Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića.

2004.- Od eksplozije na sjeveru Rusije, za koju se sumnja da je izazvana curenjem gasa, poginulo je 39 lica, uključujući sedmoro djece.

2004.-Najmanje 27 lica je poginulo, a 40 ranjeno u toku eksplozije u hotelu “Maunt Lebanon” u centru Bagdada.

2004.-Izbili su jaki međuetnički sukobi na Kosovu u kojima je život izgubilo 20 ljudi, a preko 200 je ranjeno.

  1. – Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvaja rezoluciju kojom se odobrava vojna intervencija u Libiji, kako bi se zaštitili civili u razbuktanom građanskom ratu.
Bookmark the permalink.

Komentariši