Dogodilo se na današnji dan 7. Mart / Ožujak

Danas je Utorak  7. Ožujak / Mart 2023. godine , koja je nesebična ,pa je odlučila da ima isto dana kao i  ostale “normalne” istomišljenice, ne prikantavši   još jedan 24 satni namet.

Šta pojedine godine  neće uraditi, samo da bi se nazvale prestupne. Natakare si dan viška. Ni briga ih ima li pučanstvo penezi  za taj dan pride, imaju li muški kuveta za tu noć pride? Samo banu te prestupnice.I onda se vi blentovije  snalazite.

67 dana prohujalo s vihorom .

Za takarenje nam ostalo još samo,okruglih 298 večeri, a za poslove i ostale tegobe  298 vidljivih djelova dana. Valja to pametno iskoristiti.

I nemojte se štediti. Što mo'š učiniti namah , učini više puta,jer možda nećeš imati druge prilike.A ako učiniš nekoliko puta, svi su zadovoljni i ovce i koze.

Što bi poete rekle:

Sve su godine najbolje ako se dobro kuvete.

U prevodu:

Pazite se , jedna će vas ipak natakariti do bubrega. Malo i poviše , ka sredini, bocu ulijevo , gdje neprestamo kucka malena , krvava i živa gruda.

Da vidimo kako je korišten imenjak današnjeg dana u prošlosti:

1573.- Potpisivanjem mira u Carigradu završen je rat Otomanskog carstva i Mletačke republike, kojoj su Turci 1571. preoteli Kipar.

Kao i u svim ratovima pobjednik najčešće krši sporazume. Oteće Turci i od Mlećana i od drugih dobar dio Evrope. Dijalektika nalaže da se oteto mora vratiti.Osim ako nisi SAD i Vatikan.

1765.-Rođen je Žozef Nisefor Nijeps (fr. Joseph Nicéphore Niépce; 7. mart 1765 — 5. jul 1833) bio je francuski hemičar amater i pionir fotografije. Usavršavajući litografiju od 1813. do 1820, prvi u svetu uspeo da fiksira sliku dobijenu u mračnoj komori pomoću ploče prekrivene na svetlost osetljivim slojem asfaltnog laka.

1785.- Rođen je italijanski pisac Alesandro Manconi, koji je prvi u italijanskom romanu seljacima dodijelio ulogu književnih junaka i nastojao da književni jezik bude sredstvo saopštavanja ne samo za odabrani sloj nego za cjelokupan narod. Strasno se zalagao za ujedinjenje Italije, snažno podržavajući nacionalni pokret “Rizorđimento” (Preporod) četrdesetih godina 19. vijeka. Pisao je lirske pjesme, tragedije i romane. Djela: roman “Vjerenici”, posmrtna oda Napoleonu Prvom Bonaparti “Svete himne”, drame “Grof Karmanjola”, “Adelki”.

1793.- Revolucionarna Francuska objavila je rat Španiji.

Takvi su vam svi revolucionari,reakcionari,porobljivači i drugi krvoloci.Ha se dočepaju vlasti,niko ko oni.Osladi im se krv pa bi samo da kolju. Pogledajte slučaj Vatikan. Oni ne samo da su klali,oni su ljude spaljivali.Šta mu ga je znati? Možda vole reš pečeno insansko meso.

1809.- Umro je francuski konstruktor Žan Pjer Fransoa Blanšar, koji je 1785. s Džonom Džefrisom prvi preletio La Manš balonom. Takođe je konstruisao padobran.

1814.- Napoleonove trupe od 37.000 vojnika pobedile 90.000 Prusa pod komandom feldmaršala Blihera u bici kod Linjija u Francuskoj.

1820.- Pod pritiskom ustanika protiv feudalno-apsolutističkog poretka španski kralj Fernando Sedmi morao je da vrati na snagu liberalni ustav iz 1812. i ukine zloglasnu rimokatoličku inkviziciju.

Nažalost ukidanje inkvizicije je samo mrtvo slovo na papiru. Inkvizicija i dan danas postoji u svom najokrutnijem obliku. Vuk dlaku mjenja, i drugačije se zove,ali čud mu krvoločnije biva.

1850.- Tomáš Garrigue Masaryk (Hodonín, 7. ožujka 1850. – Prag, 14. rujna 1937.), češki političar, filozof i sociolog i profesor filozofije na Praškom sveučilištu. Godine 1889. s Kramarom je osnovao liberalnu političku grupu Realisti, koja se povezala s Mladočeškom strankom. Osnivač je i ideolog liberalne Češke narodne stranke koja se borila za autonomiju Češke u sklopu Austrougarske.

Godine 1909., pomaže obrani u Veleizdajničkom procesu, u Beču. Godine 1914. odlazi u emigraciju, gdje razvija intenzivniju političku djelatnost za stvaranje samostalne čehoslovačke države. Pred kraj rata na čelu je privremne čehoslovačke vlade. U Washingtonu je 16. listopada 1918. godine izdao Deklaraciju o nezavisnosti Čehoslovačke. Bio je predsjednik Češkoslovačke. Na tu dužnost ga se izabralo 14. studenog 1918. godine, a birači su ga poslije još tri puta izabrali na tu funkciju. Dao je ostavku 1935. godine. Kao “otac domovine” smirivao je zategnute odnose čeških i slovačkih stranaka.

Sarajevo je imalo ulicu koja je nosila Masarikovo ime. Međutim naši čobani,sjećajući se svojih očeva ,djedova i predjedova promjeniše joj ime u Čobanija.

1875.- Rođen je francuski kompozitor Žozef Moris Ravel, jedan od najistaknutijih predstavnika francuskog impresionizma. Oslanjao se na klasično francusko muzičko nasljeđe, ali se inspirisao i španskom muzikom i džezom, koristeći raznoliki ritam, s orkestom punim boje i slobodnim harmonijama. Virtuozni pijanista i dirigent, održavao je koncerte širom Evrope i Amerike. Djela: opera “Sat Španije”, balet “Dafne i Kloe”, orkestarska kompozicija “Bolero”, klavirski ciklusi “Ogledala”, “Gaspar noći”, “Kuprenov grob”, “Sonatina” za klavir, mnoštvo solo pjesama, uglavnom na stihovima francuskih simbolista.

1876.- Američkom pronalazaču Aleksanderu Grejemu Belu priznat je patent za izum telefona. Prvi razgovor telefonom obavili su pronalazač telefona   Bel i njegov saradnik Votson.

1918.- Boljševička partija promijenila je naziv u Ruska komunistička partija.

1932.- Umro je francuski državnik Aristid Brijan, 11 puta premijer, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1926. U Prvom svjetskom ratu se zalagao za formiranje Solunskog fronta, a poslije rata za stvaranje Sjedinjenih država Evrope i Društva naroda.

1935.- Povratkom Sarske oblasti u okrilje Njemačke počela je velika teritorijalna ekspanzija Trećeg rajha, okončana 1945. porazom nacista u Drugom svjetskom ratu.

1936.- Okupacijom demilitarizovane Rajnske oblasti Njemačka je demonstrativno prekršila Versajski mirovni ugovor, testirajući granice popustljivosti zapadnih demokratija koje – kao i kasnije u slučaju “anšlusa” Austrije i komadanja Čehoslovačke – nisu ni pokušale da je u tome spriječe.

1945.- Nakon ostavke kraljevske vlade Josip Broz Tito formira novu jugoslovensku vladu, u koju su ušli i šef  Demokratske stranke Milan Grol, kao prvi potpredsjednik, i Ivan Šubašić, kao ministar inostranih poslova.

Šubašić je već u listopadu 1945. podnio je ostavku zbog neslaganja s političkim smjerom u zemlji i napustio vladu.

Zbog potpune kontrole i terora koju provodi KPJ, podnosi ostavku 19. kolovoza 1945. Grol je izvrgnut žestokim napadima i osudama, kao “izdajnik”, “fašist” isl. U tisku ga je žestoko napadao Milovan Đilas, pišući da »iza intelektualne glava Milana Grola viri Draža Mihailović«, pa čak i »Pavelićeve ustaše«.

Vi mislili da je Đilas demokrata ili liberal.Aha.Jes kako nije! Ali da je zano pročitati ljude znao je,i to voše od 1o1%.

1945.- Američka armija je u Drugom svjetskom ratu zauzela strateški važan most preko Rajne kod Remagena u Njemačkoj.

1945.- Potisnuvši japanske snage u Drugom svjetskom ratu, britanska 14. armija ušla je u Mandalej, drugi po veličini grad u Burmi.

1951.- Iranskog premijera Alija Razmaru u jednoj teheranskoj džamiji ubio je islamski fanatik.

Čudni su istoričari i hronolozi.Ubice nazivaju: islamski fanatik,kršćanski terorista i sličnoUbica je ubica,bez obzira na kroj odijela.

1983.-  U eksploziji gasa u rudniku uglja blizu turskog grada Eregli poginulo 96 rudara.

1989.- Kina je objavila vanredno stanje u Tibetu poslije trodnevnih antikineskih nereda u toj južnoj planinskoj provinciji.

Masa je vikala: Tibet je naš. To ništa ne pomaže.Čitava jugoslavija je vikala : Trst je naš oa ništa. Čitava Srbija i dan danas gusla : Kosovo je naše. Pa,nikom ništa.

1989.- Iran je prekinuo diplomatske odnose sa Velikom Britanijom zbog objavljivanja knjige britanskog pisca indijskog porijekla Salmana Rushdia “Satanski stihovi” u kojoj je islam, prema iranskom tumačenju, izvrgnut poruzi.

Mogli bi mi ,možda još danas, kliknuti tekst koji se bavi tim slučajem. Simpatično i prosvetiteljsko pismene.Kudi sve pogančere.

1994.- Prilikom sletanja na aerodrom u Kigaliju oboren avion kojim su se predsednici Ruande i Burundija Habjariman i Ntjaramir vraćali sa mirovnih pregovora u Tanzaniji. Pogibija predsednika prekinula osmomesečno primirje izmedju plemena Hutu i Tutsi i izazvala nov talas nasilja.

1995.- Njemački ratni veterani i njihovi američki ratni protivnici, koji su ih porazili, zajednički su u Remagenu obilježili poluvjekovni jubilej poraza njemačke vojske na Rajni, kojim je ubrzan slom nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

1996.- Trojica pripadnika američkih oružanih snaga osuđena su na zatvorske kazne od 6,5 do sedam godina zbog toga što su 1995. silovala jednu 12-godišnju djevojčicu na Okinavi, što je izazvalo talas ogorčenih protesta i zahtjeva da američka vojska napusti to japansko ostrvo.

Stotine huiljada drugih amerikanaca nije vidjelo suda zbo takvih i još monstruoznijih delikata.

1998.- Italijanski vojni sud osudio je bivšeg njemačkog SS kapetana Eriha Pribkea na doživotnu robiju, proglasivši ga krivim za najgore zvjerstvo tokom Drugog svjetskog rata u Italiji – masakr u Adreatinskim pećinama u blizini Rima.

1999.- Umro je američki filmski režiser Stanley Kubrick, jedna od najkontroverznijih ličnosti svjetskog filma, čija je ambicija bilo stvaranje samo “konačnih djela” – savršenih proizvoda. Filmovi: “2001: odiseja u svemiru”, “Paklena pomorandža”, “Dr. Strejndžlav”, “Spartak”, “Ubijanje”, “Uzaludna pljačka”, “Staze slave”, “Lolita”, “Beri Lindon”, “Isijavanje”, “Ful metal džekit”, “Široko zatvorenih očiju”.

2000.- Međunarodne snage na Kosovu preuzele su nadzor u graničnom pojasu na jugu Srbije, nakon što su u tom području izbili sukobi između srpske policije i Albanaca.

Zaboravili srpski policajci da Kosovo više nije njihovo.

2001.- Visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič smijenio je Antu Jelavića sa mjesta člana Predsjedništva BiH, Ivu Andrića Lužanskog kao delegata u Predstavničkom domu, te Marka Tokića i Zdravka Batinića sa svih funkcija. Njima je zabranjeno da obavljaju bilo koju funkciju, kao i da izlaze na izbore.

2002.- Na referendumu u Irskoj glasači su se izjasnili protiv strogog zakona o zabrani abortusa.

Slobodna volja naroda je njegova demokratska zagarantovanost,mada je referendum ozakonio hulu na Boga Silnog i ubijanje djece.

2002.- Ariel Šaron postao premijer Izraela.

2003.- Zamrznuti su bankovni računi biznismena Momčila Mandića i predsjednika Skupštine grada Srpsko Sarajevo Milovana Bjelice, zbog o njihovoj umiješanosti u mrežu koja pomaže skrivanje Radovana Karadžića. Američki ambasador u BiH Kliford Bond saopštio je da su SAD, u skladu sa izvršnom uredbom američkog predsjednika, blokirale imovinu Momčila Mandića i Milovana Bjelice, te “Manko oil kompani” i “Privredne banke” Srpsko Sarajevo.

Hipokrizija.Trebalo je na osnovu “postojanja jasnih dokaza” uhapsiti Karadžiće ,a ne pustiti da se  monstruozni zločinac Dragan David Dabića  mota sa  normalnim nadriljekarima i varalicama.

2003.- Pripadnici SFOR-a ušli u vojne kancelarije u zgradi Narodne skupštine Republike Srpske i Generalštaba VRS. SFOR saopštio da su akcije usmjerene protiv “antidejtonskih aktivnosti”.

2003.-Za predsjednika nove državne zajednice Srbije i Crne Gore izabran je potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Crne Gore Svetozar Marović.

2004.- Na parlamentarnim izborima u Grčkoj pobijedila je desničarska hrišćansko-demokratska stranka – Nova Demokratija (ND) Kostasa Karamanlisa, koji je postao novi premijer. Time je okončana 10-godišnja vladavina socijalističkog PASOK-a.

2005.- Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić dobrovoljno se predao Haškom tribunalu, pred kojim je optužen za granatiranje Sarajeva, Zagreba i masakr u Srebrenici. U septembru 2011. osuđen je na 27 godina zatvora.

2010.- Iračani biraju novi parlament na prvim nacionalnim izborima poslije 2005.

Svaki izbori u Iranu  su šuplje priče. Ajatolasi vladaju zemljom i postaju regionalni šah-matovi.

Bookmark the permalink.

Komentariši