Dogodilo se na današnji dan 4.Marta /Ožujka

Danas je  Nedelja  4. Mart / Ožujak ove 2023.godine.

Omjer dana je 63 / 302.

Na današnji dan se igralo na slijedeći način:

852.- Knez Trpimir izdaje svoju Povelju, u kojoj se naziva “vladarom Hrvata po Božjoj milosti” – prva je to domaća isprava u kojoj se spominje hrvatsko ime.

Uvijek , baš uvijek ljudi koji imaju najmanje veze sa nečim,rade i proglase prave u ime tog nečega.Očiti primjer je Vatikan.Rade silovanja i ubistava u ime njihovog boga i nekog zamišljenog sina sina i duha,i ne stide se.

1152.- Fridrih I Barbarosa izabran za nemačkog kralja i nasledio strica Konrada III. Kasnije bio jedan od vođa u Trećem krstaškom ratu.

1193.- Umro je arapski državnik i vojskovođa Jusuf Saladin (Salah-al-Din), sultan Egipta i Sirije, osnivač dinastije Ejubida, koji je 1187. porazio krstaše kod Hatina i osvojio veliki dio Sirije i Palestinu s Jerusalimom. Tako je poslije 88 godina okončao franačku okupaciju Jerusalima, što je izazvalo Treći krstaški rat. Važio je za mudrog i vjerski tolerantnog vladara.

1461.- U engleskom “ratu ruža” Edvard od Jorka preuzeo je prijesto kao kralj Edvard Četvrti.

1678.- Rođen je italijanski kompozitor i violinski virtuoz Antonio Vivaldi, sveštenik koga su zbog boje kose nazivali “crveni pop”, čije je barokno muziciranje oduševljavalo savremenike izvanrednom tehnikom i improvizacijom. Značajan je kao autor solističkih koncerata za pojedine instrumente i končerta grosa, posebno kao kompozitor “Četiri doba”. Napisao je niz koncerata za violinu, flautu, fagot.

1789.-U Njujorku osnovan prvi Kongres  SAD-a.

1801.- Tomas Džeferson postao je prvi predsjednik SAD, inaugurisan u novom glavnom gradu Vašingtonu.

1832.- Umro je francuski orijentalista Žan Fransoa Šampolion, osnivač egiptologije. Uspio je da 1822. dešifruje hijeroglife s ploče pronađene 1799. u egipatskom mjestu Rešid.

1849.- Austrijski car Franc Jozef Prvi – nosilac ideje o pangermanskoj ulozi Austrije, nacionalnog ugnjetavanja i žestoki neprijatelj Slovena – izazvao državni udar poslije krvavog gušenja mađarske revolucije.

1852.-Umro je Nikolaj Vasiljevič Gogolj (ukr. Мико́ла Васи́льович Го́голь / Mikola Vasiljovič Gogolj, rus. Никола́й Васи́льевич Го́голь) (prezime po rođenju Janovski, ukr. Яновський; (Ukrajina, Soročinci, 31. ožujka 1809. – Rusija, Moskva, 4. ožujka 1852.); ukrajinski je i ruski (jer je pisao i na ruskom) književnik, utemeljitelj modernog ruskog realizma. Gogolj spada među najznačajnije književnike u svijetu. U zbirkama pripovijedaka “Večeri na salašu kraj Dikanjke”, “Mirgorod”, “Petrogradske priče”, “Arabeske”, poemi “Mrtve duše”, komedijama “Revizor” i “Ženidba” oživio je ogromnu pozornicu spahijske Rusije, s karijeristima, podmitljivcima, sitnim kradljivcima tuđeg vremena, silnicima i pijancima. Njegovi junaci su postali obrazac ljenosti, gluposti, sebičnosti i korupcije.

1857.- Mirom u Parizu završen je britansko-persijski rat i šah Persije je morao da prizna nezavisnost Avganistana, što je London iskoristio da se s manje teškoća usmjeri na pokoravanje te zemlje.

1877.- U teatru “Boljšoj” u Moskvi prvi put izveden balet “Labudovo jezero” Petra Iliča Čajkovskog u svojoj izvornoj verziji. Premijera konačne verzije baleta, koja se izvodi i danas, bila je 15. januara 1895.

1913.- Rođen je američki filmski glumac Džulijus Garfinkl, poznat kao Džon Garfild, koji je najčešće igrao uloge društvenih autsajdera i buntovnika. Bio je veliki prijatelj Jugoslavije, mnogo je učinio da se u SAD u Drugom svjetskom ratu probije istina o narodnoooslobodilačkoj borbi, a pred kraj rata se na njenom tlu borio protiv njemačkih nacista. Filmovi: “Četiri žene”, “Huarez”, “Načinili su me zločincem”, “Morski vuk”, “Oni žive opasno”, “Poštar uvijek zvoni dva puta”, “Humoreska”, “Tijelo i duša”, “Snaga zla”, “Džentlmenski sporazum”, “Veliki nož”, “Imati i nemati”.

1933.- Frenklin Ruzvelt položio je zakletvu kao 32. predsjednik SAD i pod pritiskom ekonomske krize objavio “Nju dil”, čija je suština bilo intervenisanje kapitalističke države u rastrojeni privredni sistem zemlje.

1941.- Jugoslovenski knez-namjesnik Pavle Karađorđević se    u Berhtesgadenu tajno sastao sa vođom Trećeg rajha Adolfom Hitlerom, koji je zatražio da Beograd pristupi Trojnom paktu, a Njemačka i Italija bi navodno garantovale integritet i nezavisnost Jugoslavije.

1941.- – Britanska mornarica u Drugom svjetskom ratu napala je njemačke snage na okupiranim norveškim ostrvima Lofoten i potopila 11 njemačkih brodova.

1945.- Progoneći njemačke trupe, sovjetska Crvena armija u Drugom svjetskom ratu izbila je na Baltičko more.

1952.- Kina je optužila SAD da su u Koreji počele biološki rat.

1964.- Savjet bezbjednosti UN-a usvaja rezoluciju o slanju mirovnih snaga na Cipar.

1965.- Sirija je nacionalizovala devet naftnih kompanija, uključujući dvije američkih naftnih koncerna.

1970.- U havariji francuske podmornice “Euridika” u Sredozemnom moru u blizini Tulona život izgubilo svih 57 članova posade.

1974.-Konzervativci u Velikoj Britaniji izgubili izbore, a premijer Eduard Hit podneo ostavku. Novu Vladu formirao lider laburista Herold Vilson.

1977.- U snažnom zemljotresu u Rumuniji, u kom je najviše stradao glavni grad Bukurešt, poginulo više od 1.500 ljudi, a 35.000 ostalo bez domova.

1979.- Stephen P. Synnott, znanstvenik koji učestvuje u programu Voyager otkriva jupiterov satelit Metis. Otkrio je još nekoliko prirodnih satelita Saturna, Urana i Neptuna.

1996.-  Ispred najvećeg tržnog centra u Tel Avivu bombaš-samoubica eksplozijom ubio najmanje 14 osoba i ranio više od 130, što je bio četvrti napad u Izraelu u devet dana.

1998.- Posle sukoba srpskih snaga bezbednosti i naoružanih Albanaca na području Drenice, u kojima je poginulo više desetina ljudi, kosovski Albanci počeli masovne demonstracije širom Kosova. OVK pozvala sunarodnike da joj se pridruže i najavila osvetu, a Savet NATO u Briselu ocenio da Kosovo nije samo unutrašnje pitanje Jugoslavije, već i međunarodne zajednice.

2000.-SAD ponudile 5 miliona dolara za informacije koje mogu pomoći u hapšenju predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i ratnog komandanta bosanskih Srba Ratka Mladića, optuženih pred Međunarodnim sudom za ratne zločine. Ponuda objavljena na oko 10.000 poternica postavljenih na javnim mestima u Bosni i Hercegovini.

Vlada Srbije je naplatila cjelokupam iznos. Lova je lova, a „ ptriotizam“ je kvarljiva roba.

2002.-Lider Demokratskog saveza Kosova Ibrahim Rugova postao prvi predsednik Kosova pod međunarodnom upravom. Za prvog premijera izabran funkcioner Demokratske partije Kosova Bajram Redžepi.

2008.- Umrla je Semka Sokolović-Bertok. Bila je jedna od najvećih i najpopularnijih karakternih glumica bosansko-hercegovačkog i ex-jugoslavenskog glumišta. U komediji Rajka Grlića “U raljama života” igrala je tetku iz Bosanske Krupe tako sočno da su i publika i kritičari zažalili što oko nje nije usredotočen cijeli film. Prve važne uloge zahvaljuje Fadilu Hadžiću, koji je u njoj prepoznao vrsnu karakternu glumicu. Ostvarila je fine vinjete u “Službenom položaju” (1964.), “Drugoj strani medalje” (1965.), “Protestu” (1967.) i “Divljim anđelima” (1969.). Prvu veliku filmsku ulogu odigrala je u filmu “Majstori, majstori” Gorana Markovića.

2010.- Američki Kongres izglasao je rezoluciju kojom se masakr Armenaca od strane turskih vojnih snaga, za vrijeme Prvog svjetskog rata, proglašava “genocidom”.

Bookmark the permalink.

Komentariši