Dogodilo se na današnji dan 3. Mart/Ožujak

Danas je  Petak   3.Mart / Ožujak 2023.

Dani su se naštelili na 61  otfikarena  nasuprot 304 takarli dana koji vrebaju u zasjedi.

Danas smo poetski raspoloženi.

Pričaćemo vam jednu kratku štoriju o fatalisti.

Zapravo uvijek smo bili u dilemi da li su fatalisti ikad  razmišljali o ekologiji.

A kada insan  razmišlja , kažu to je filozofija ili bitak.

Glupaci. Pojma oni nemaju.

Čista filozofija je kada čovjek razmišlja o ničemu.

Pun mu mozak ničega.

Ma kakva filozofija?

Nirvana!

Da vidimo,

Fataljist  ili ekolog

Nekad , je'nom neki  čovjek ispod jednog drveta ,sjeo na travu naslonio se na drvo da predahne.

Malo umoran bio i zalego.

Kako zalego  namah zaspao.

Kako zasp'o tako usnio.

Sanja listove  mnogo lišća kako pada , sve više  po njemu pada ,na njemu se skuplja , pa ga zasipa.

I sve više  i još više.

Zatrpavaju ga i pretrpavaju.

Guše ga  nema vazduha.

Prolaznici vide čovjeka kao se grči i batrga.

Jedan od dobrih ga prodrma:

-Da li ste dobro?

-Dobro sam,

Ja fataljist,

kak bi rekla filjozofi.

U redu je biti fatalist,

nisu filozofi što su nekad bili,

ne treba im vjerovati.

-Ja fataljist,

kak bi rekla fillozofi,

ništa loše.

-Dobro , kako ti  rečeš, –

tješi Dobri,

– nije to ni tako loše.

-I nije , plaćaju me za to.

Usta fatalist uzme šiljak polegnut u travi,

i nastavi raditi svoj ekološki posao

Što bi poete rekle:

-Bolje biti fataljist nego šuplji  filozof .

U prevodu:

Kuku filozofima, pocijepali se u neumlju , haman – taman  dostatno za pržuna.

U  prohujalim vremenima vremenima na današnji vakat se desilo:

1652.-Rođen je engleski pisac Tomas Otvej, čije se stihovane tragedije odlikuju poetskim darom i snažnom tragikom, prožetom sentimentalnošću u slikanju ljudskih emocija. Djela: “Spasena Venecija”, “Siroče”, “Don Karlos”.

1703.-Robert Hooke (Freshwater, 18. srpnja 1635. – London, 3. ožujka 1703.), britanski fizičar, matematičar i izumitelj. Ubraja se u najsvestranije znanstvenike 17. stoljeća. Rad je započeo s Robert Boyleom na konstrukciji zračne pumpe, poboljšao je mikroskop, a okušao se i u teoriji, gdje se često suprotstavljao Isaacu Newtonu (primjerice svojom nedovršenom valnom teorijom svjetlosti i nedovršenom teorijom gravitacije). Prvi utvrdio rastezanje tvari zagrijavanjem (toplinsko istezanje), našao zakon opruge i postavio osnovni zakon teorije elastičnosti (Hookeov zakon). Postavio kinetičku hipotezu plinova i predložio temperaturu tališta leda za nultu točku termometarske ljestvice. Naziv stanica, koji je predložio za strukturu pluta opaženu mikroskopom, prihvaćen je u biologiji s onim značenjem što ga ima atom u fizici i kemiji.  Pokusima je dokazao da se centar težišta Zemlje i Mjeseca giba oko Sunca u elipsi (baricentar).

1707.- Umro je car Aurangzeb, najmlađi sin cara Džehana, posljednji veliki mogulski vladar Indije. Tokom njegove vladavine od 1658. Mogulsko carstvo je prošireno, ali oslabljeno progonima hinduizma i fanatičnim širenjem islama.

1792.- Umro je škotski arhitekta i dekorater Robert Adam, jedan od tvoraca neoklasicističkog stila u arhitekturi. Projektovao je mnoge javne zgrade izuzetne elegancije, posebno u Londonu, koje se odlikuju karakterističnim vazdušastim i prozračnim stilom, nazvanim njegovim imenom.

Počeo uvoditi WC-e u domove.Britanci se isprva bunili.Poslije su shvatili blagodeti,pa su zavidili Bosancima koji su to praktikovali vijekovima prije. Neko kaže od starih Rimljana. nisu ti rimljani ni tako zločasti bili.

1808.Francuske trupe pod komandom maršala Joakima Mire zauzele su Madrid.

1847.- Alexander Graham Bell (3. marta, 1847. godine – 2. augusta, 1922. godine) bio je naučnik, izumitelj, i osnivač Bell telefonske kompanije. Pored svog rada na polju tehnologije telekomunikacija, zaslužan je i za važna otkrića u avijaciji i pomorstvu.

Znači Aco Bel je pogurao razvoj  Poda kome su naprijed natakarili malo slovo i.

1861.- Manifestom cara Aleksandra Drugog Nikolajeviča Romanova ukinuto je kmetstvo u Rusiji. Više od 47 miliona kmetova oslobođeno je lične zavisnosti od gospodara i dobilo pravo da trguje, bavi se zanatima i svim poslovima u privredi.

To je isti princip koji   bosanski troglavati poglavnici nameću pučanstvu:

– Šta kukate ako nema posla.Trgujte pa ćete zaraditi.  Nećete morati roviti po kontejnerima i sramotiti nas pred stranim partnerima,našim talđijama i mirnoj otimačini.

1875.- U Pariskoj operi prvi put je izvedena Bizeova opera “Karmen”.

Sutradan je izvedena drugi put.Poslije dva dana i treći put.I nikad nhisu porestali do današnjih dana.Mnoga pozorišta ih kopirala.

1878.- U San Stefanu sklopljen je ugovor, diktatom carske Rusije Osmanlijskom carstvu stvorena je Velika Bugarska. Ugovorom je Rusiji pripala Besarabija, Srbiji su oduzeta i data Bugarskoj područja oko Vranja, Bele Palanke i Pirota, a Rumunija je dobila Dobrudžu. Ugovor je izazvao oštra reagovanja u Velikoj Britaniji, Austro-Ugarskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Italiji, a i u Rusiji je bilo negodovanja. Na najveći otpor je naišao u Srbiji, Crnoj Gori i Grčkoji i izmijenjen je Berlinskim mirovnim ugovorom u julu 1878. Berlinski kongres je odlučio da Bugarsku svede u nacionalne okvire, Srbiji su vraćene oduzete teritorije, a Rumuniji, Srbiji i Crnoj Gori je priznata nezavisnost.

Sloveni9ja i Hrvatska su nastavili milenijsko robovanje.Bosna je napokon uletila pod patronat Vatikana , posredstvom Austro-ugarske.

1886.- Poslije tromjesečnog rata Srbija i Bugarska zaključile su Bukureštanski mir. Neposredan povod rata bilo je pripajanje Bugarskoj Istočne Rumelije, tek oslobođene od turske vlasti.

1915.- Osnivan je Nacionalni savjetodavni odbor za aeronautiku (NACA),  predhodnikom NASA-e.

1918.- Potpisan je mir u Brest-Litovsku, kojim je Rusija izašla iz Prvog svjetskog rata, ali se morala odreći Poljske, Litve, Finske, Latvije, Estonije i Ukrajine koje su formalno postale neovisne države, a dio Gruzije pripojeno je Turskom Carstvu.

1923.- Izlazi prvi broj časopisa TIME, američkog magazina koji se smatra jednim od najprominentnijih, a pokriva  svjetske teme iz politike, nauke i društva.

15 godina poslije TIME bira Adolfa Hitlera za ličnost godine.Monstrum postaje idol bjelaca u SAD.Nije ni čudo iste planove i svojoj zemlji ima stožer SAD kojim upravljaju umobolnici iz Kju-Kluks Klana.

1924.- Nastavljajući reforme u Turskoj, Kemal Ataturk zabranio je kalifat i protjerao iz zemlje kalifa i njegovu porodicu.

Babo je čuven i po tome što je zbog fesova i zarova  poklo stotine tisua sunarodnjaka,a bez razloga milione jermena i Kurda.

1944.- Američki ratni avioni prvi put u Drugom svjetskom ratu pojavili se iznad Berlina.

Trebao im trening za krupni plan pozicioniranja mete  za atomske bombe,kako bi što efikasnije uništili milion uspavanih civila.Taj genocid nikad nije javno osuđen,niti mu se sudilo.

1969.- NASA je lansirala misiju Apollo 9 kako bi izvršila testiranje lunarnog modula koji će biti korišten u prvom ljudskom letu na Mjesec.

1974.- U do tada najvećoj nesreći u istoriji civilnog vazduhoplovstva poginulo je svih 346 ljudi u turskom putničkom avionu DC-10, koji se srušio blizu Pariza.

1980.- Vođa partije DžAPU Robert Mugabe ubjedljivo je dobio prve slobodne izbore u Rodeziji, kasnije nazvanoj Zimbabve.

1980.- Francuski predsjednik Valeri Žiskar d`Esten u razgovoru s državnicima arapskih zemalja Persijskog zaliva prvi put u zvaničnoj formi priznao je palestinskom narodu pravo na samoopredjeljenje.

1987.- Umro je američki pozorišni i filmski glumac Deni Kej, sjajan komičar, koji se angažovao i u UNICEF-u, agenciji UN-a za pomoć djeci. Filmovi: “Čudo od čovjeka”, “Momak iz Bruklina”, “Pjesma se rodila”, “Tajni život Voltera Mitija”, “Revizor”, “Ludi podvig”.

1988.- Umro je meksički violinista, porijeklom poljski Jevrejin, Henrik Šering, jedan od najvećih majstora violine svih vremena, koji je temeljito produbio klasičan i savremeni repertoar izvanrednom tehnikom i stilskom kulturom. Emigrirao je kad je nacistička Njemačka 1939. napala Poljsku i do 1945. u Londonu je bio oficir za vezu poljske izbjegličke vlade i prevodilac premijera, generala Vladislava Sikorskog. Profesor Muzičkog fakulteta u Meksiku je postao 1945. a od 1953. je kao ambasador dobre volje meksičke vlade priređivao koncerte koji su oduševljavali publiku širom svijeta.

I dalje tvrdimo da su poslije Nikola paganinija najveći violinisti bili Izrailjsci.To nem veze sa talentom.To ima veze sa kamatarenjem i zelenašenjem.Tako se gomila novac iz čijeg je viška sitnica kupiti stradivarija.Ni jedan Uzrailjac nije svirao na bagatelnim violinama Amatija. 1991.-Stanovnici Latvije i Estonije ubjedljivom većinom izglasali neovisnost od Sovjetskog Saveza.

1992.- Bosna i Hercegovina proglašava nezavisnost od bivše Jugoslavije.

Ovaj se put nije desilo da je Bosna šapato pala.

Ovaj se put desilo da su Bosnu, četnici i ustaše ,  pljačkali , silovali i klali po scenariju i režiji krvave sapunice:

Ubijanje Bosne i nestajanje jednog naroda.
Scenarijmrežiju i izvšnu produkciju potpisuju : Vatikan,SAD i EU.

1993.- Umro je američki virusolog, porijeklom poljski Jevrejin, Albert Brus Sejbin, pronalazač vakcine protiv poliomielitisa (zarazna dječija paraliza). Tzv. Sejbinova vakcina, spravljena od oslabjelih virusa, prvi put je masovno primijenjena u SSSR-u. Bio je profesor Medicinskog koledža Univerziteta u Sinsinatiju (SAD), potom predsjednik Vajdžmanovog instituta u Izraelu.

1996.- Arapski islamski terorista-samoubica u autobusu u centru glavnog grada Izraela Jerusalimu usmrtio je 18 i ranio deset ljudi.

Nisu nam jasne ove decidne klasifikacije.Čovjek biva raznesen u havu.Ni DNK nema ,pa se ne može utvrditi ni boja kože,a kamo li šta drugo.Oni sa sigurnošću tvrde to je učinio terorista ovog ili onog porijekla. Pravila istinitog i nezavisnog informisanja nalažu da se u ovakvim slučejevima naslasi ono : pretpostavlja se…

Naše informacije nam sugerišu ,da je u barem 51 %  slučajeva ,svih  insanskih samoubilačkih bombama kum i potpisnik bila CIA.

1996.- U Španiji je konzervativna Narodna partija Hosea Marije Asnara dobila parlamentarne izbore, okončavši 13-godišnju vladavinu socijalističkog premijera Felipea Gonsalesa.

Nemojte se ništa čuditi.U Zapadnom svijetu sve partije su konzervativne,neofašističke, Ku-Klux Klanovke i arijevske,sa nacističkim predznakom.

1996.- Umrla je francuska spisateljica Margaret Diras (Marguerite Duras), autor više romana među kojima su najpoznatiji “Moderato kantabile”, “Bestidnici”, “Mornar iz Gibraltara”. Napisala je i scenario za film “Hirošima, ljubavi moja”.

A , jes jak naziv filma. Svi koji su u njegovom snimanju učestvovali su nekrofili.Hirošima o kojoj se snimalo nije bilo.Samo milion razbacanih i sprženih kostiju i cvrčećeg mesa u režiji najvećeg svjetskog teroriste SAD.

1996.- Jugoslovenske vlasti uhapsile su Radoslava Kremenovića i Dražena Erdemovića koje je Međunarodni sud u Hagu osumnjičio za ratne zločine u Srebrenici jula 1995, i predale ih Međunarodnom sudu. Kremenović je, poslije istrage, pušten u maju jer sud nije dokazao njegovu krivicu, a Erdemović, prvi optuženi koji je priznao krivicu, osuđen je na pet godina zatvora.

1997.- Putnički voz u pakistanskoj provinciji Pendžab u punoj brzini sletio je sa šina. Tom prilikom poginulo najmanje 125 ljudi.

2000.- Međunarodni sud u Hagu osudio je ratnog komandanta snaga bosanskih Hrvata generala Tihomira Blaškića na 45 godina zatvora, zbog ratnog zločina hrvatskih snaga nad Muslimanima u srednjoj Bosni 1992.-‘94. Apelaciono vijeće tog suda je 29. jula 2004. smanjilo kaznu Blaškiću na 9 godina zatvora.

Sa 45 godina na devet odnosno 6,kako to milostivo zvuči.Deseci hiljada Blaškićevih i njegovih genocidnih ustaša se u grobu prevrću poput ringišpila. Imali su sreću da su zaklani kamama,a ne radijacijom.

2002.- Građani Švajcarske izjasnili su se na referendumu da njihova država postane članica Ujedinjenih nacija.

2004.- Srbija je dobila manjinsku vladu na čelu sa premijerom Vojislavom Koštunicom, liderom Demokratske stranke Srbije. Vlada je izabrana uz podršku Socijalističke partije Srbije, a u njoj su bili i DSS, G17 Plus i koalicija Srpski pokret obnove i Nova Srbija.

Koštunica je četnik i vrlo poguban tip.Mnoge majke su zaplakale za svojom djecom.

2004.- U Francuskoj je muslimankama zakonom zabranjeno nošenje marama u državnim školama.

Koje licemjerje! Ali to je nježna i preblaga karakterizacija.

Koliko do juče u svim zemljama svijeta marama je značila čestitost i ponos žene. I dan danas

Sestre Isusove i sve časne nose marame ,pa ih niko ne tjera da ih skidaju.Valjda je znak raspoznavanja:  krst oko vrata.

Naćžalost isus ga nikad nije ni dotakao,jer je to bio sinonim krvoločnog  paganskog običaja,kojeg svaki normalan čovjek zgražava.Ali šta ćete, to su hadumi i tetkice  iz Vatikana nametnuli neukom svijetu.

2005.- Avanturista Stiv Foset je prvi čovjek koji je letio oko svijeta bez prekida. Njegova letjelica je poslije tri dana u vazduhu, sletjela u Kanzas (SAD).

2008.- Irački i iranski predsjednici, Talabani i Ahmadinedžad potpisali su sedam memoranduma o saglasnosti na polju industrijskog razvoja, carine i trgovine.

2008.- Umro je jedan od najvećih italijasnkih i svjetkih tenora 20. vijeka, Đuzepe di Stefano koji je nastupao u najvećim svjetskim operskim kućama, uključujući milansku Skalu, njujorški Metropoliten, bečku i berlinsku operu. Upamćen je i po duetima sa američkom operskom divom grčkog porijekla Marijom Kalas .

Gospodo hroničari zapišite da su Di Stefano i Kalasova bili u ljubavnoj vezi.Njena  osveta Onazisu zbog Đeki Kenedi.Aristotel  joj se na koljenima vratio.Ne filozof,nemojte biti smiješni.Nego brodovlasnik i  milijarder.

2009.- Odlukom Okružnog suda u Beogradu rehabilitovana je srpska glumica Živana-Žanka Stokić koja je za života bila optužena da je u vrijeme Drugog svjetskog rata sarađivala sa okupatorom.

2010.-Ukrajinska vlada glasala je o nepovjerenju vladi premijerke Julije Timošenko.

Zbog narušenog kredibiliteta je morala malo obitavati u pržunu,iz kojeg izašla narušenog zdravlja.

Bookmark the permalink.

Komentariši