Dogodilo se na današnji dan 29. februara

 

Danas je 29.veljača/februar 2020. Kažu da je ovo prestupna godine.Mi kontamo,nije ovo skok udalj pa da godina prestupi,pa rikter podigne crvenu zastavu i kaže:pike fuj ne važi.Ako se  nekoj godini ćefne da ima dan više, što da ne.To je njen problem.Ta godina nije baš najčistija.Jedan dan više joj nosi mogućnost za više takara. Ona misli na onaj lijepi,a mi znamo da se uvijek dese neki belajli tandaraji.

Omjer dana 60 / 306.

Ova se godina ne osjeća baš najbolje.Zima joj bolesne,a natakarili joj onaj jedan viška koji se tandara svake četiri godine.Konta ova 2020:

Đe mene nađoše,a ne dadoše mi ni malo snijega.Tek neku pahuljicu.

I pored toga što ovaj dan fura svake četiri godine i  u njemu se nekad prije dešavalo:

1468.-Rođen je Pavao III. (Canino / Lacij, 29. februar 1468. – Rim, 10. decembar 1549.) bio je 220 papa od 13. oktobar 1534. do 10. novembra 1549.[2] i 128 vladar Papinske Države. Pavao III. pravim imenom Alessandro Farnese, ostao je upamćen kao papa čiji je pontifikat bio prožet duhom protureformacije. U njegovo vrijeme osnovani su brojni novi katolički redovi isusovci, teatinci (Kongregacija regularnih klerika božanske providnosti / latinski: Ordo Clericorum Regularium vulgo Theatinorum), barnabiti i kongregacija oratorijanaca) kao rezultat zaključaka Tridentskog koncila kojem je on osobno predsjedao – 1545. Njemu je Nikola Kopernik posvetio svoje revolucionarno djelo – De revolutionibus orbium coelestium (O kruženju nebeskih sfera). Pavao III. bio je poznat kao veliki mecena umjetnosti, ali i po velikom nepotizmu, on je uspio radikalno uvećati moć i bogatstvo vlastite porodice.

Toliko o nepogršivosti papa.

1704.- Udružene snage Francuza i američkih domorodaca uništile su Deerfield, Massachusetts tijekom Rata kraljice Anne.

1720.- Švedska kraljica Ulrika abdicirala je u korist supruga, princa Frederika I.

1728.- Rođen Robert Bage,književnik.

1744.- Umro je John Theophilus Desaguliers (12 Mart 1683 – 29 Februar 1744) je bio francuski (rođen u Engleskoj) filozof,sveštenik,inženjer i mason koji je bio uuključen u Kraljevsku akademiju kao eksperimentalni asistent Isaku Njutnu.

1792.- Rođen je Gioachino Antonio Rossini (Pesaro, 29. veljače 1792. – Passy pokraj Pariza, 13. studenoga 1868.), talijanski skladatelj.Debitirao je 1810. godine u Veneciji komičnom operom “Bračna mjenica”, u kojoj slijedi stil kasnonapuljske škole. Postepeno se oslobađa te manire i u djelima nastalim 1813. godine već ima svoj posve izgrađen stil, formiran dijelom pod utjecajem Mozarta. U razdoblju do 1823. godine skladao je za talijanska kazališta 30-ak raznovrsnih opera, a u tom periodu nastala je i njegova najpoznatija opera “Seviljski brijač”, remek-djelo talijanskog buffo-stila. Od 1824. godine angažiran je u Parizu kao direktor Talijanskog kazališta, a dobiva i zvanje kraljevskog skladatelja i inspektora pjevanja u Francuskoj. U zenitu stvaralačkih snaga i na vrhuncu slave prestao je sa skladanjem opere, a do kraja života dao je i u drugim glazbenim vrstama malo: zbirka arija i dvopjeva “Muzičke večeri”, “Stabat Mater”, “Malu svečanu misu” i nekoliko prigodnih vokalnih djela.

1808.- Napoleon Bonaparte, u pohodu na Španiju, koju je osvojio mjesec dana ranije, ušao u Barcelonu.

1860.-Rođen je  Herman Hollerith (29. veljače, 1860 – 17. studenog, 1929), njemačko-američki statističar, izumitelj stroja na principu bušenih kartica koji se koristio pri popisu stanovništva Amerike. Smatra se začetnikom elektromehaničke obrade podataka.

1868.- Umro Ludvig August od Vitelsbaha, bavarski kralj.

1892.- SAD i Britanija su potpisale ugovor o lovu na foke u Beringovom moru kojim su ustanovljene kvote ulova potpisnica ugovora.

Zato je foka skoro nestalo.Krilatica : Kada se ljudi dogovaraju,hajvani stradaju je uvijek bila realna.

1892.- Rođen je  Ernst Lubitsch, (Berlin, 28. siječnja 1892. – Hollywood, Los Angeles, 30. studenog 1947.), bio je njemački filmski redatelj. Na poziv Mary Pickford seli iz Njemačke u Hollywood 1922., Postaje poznat po svojim sofisticiranim komedijama te režira filmove The Marriage Circle (1924.) i Lady Windermere's Fan (1926.), po istoimenoj drami Oscara Wildea.S dolaskom zvučnog filma Lubitsch se dokazuje kao sposoban redatelj u žanru glazbenih komedija, između ostalih s Oscarom nominiranim filmom iz 1931. The Smiling Lieutenant (1931.) s Mauriceom Chevalierom u glavnoj ulozi. Nastavlja s komedijama i tijekom 1930-oh i 1940-ih, koje su ponekad i satirične kao u filmu Ninočka (1939.) s Gretom Garbo, po scenariju Billya Wildera, ili pak još s mračnijim humorom poput anti-nacističkog filma, Biti ili ne biti (1942.) s Carolom Lombard.1947. je Lubitsch nagrađen Oscarom za životno djelo a preminuo je kasnije iste godine.

1900.-Rođen je Giorgos Seferis (Smirna, 13. ožujka 1900. – Atena, 20. rujna 1971.), grčki književnik.Dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 1963. godinu.

1916.- – Stupila je na vrhovne komande u Prvom svjetskom ratu o potapanju svih naoružanih trgovačkih brodova zemalja s kojima je Njemačka bila u ratu.

1920.- Rođen James Mitchell, američki glumac.

1920.- Nova socijaldemokratska vlada Čehoslovačke donijela je novi ustav i time zamjenila privremeni ustav usvojen 13. novembra 1918. kojim je konstituisana čehoslovačka država nastala raspadom Austrougarske posle Prvog svjetskog rata

1920.- Michèle Morgan (29. februar 1920 – ) je francuska glumica, koja je uživala status jedne od najvećih filmskih zvijezda sredine 20. vijeka.Rodila se kao Simone Renée Roussel u Neuilly-sur-Seine, bogataškom naselju u blizini Pariza. Roditeljski dom je napustila u dobi od 15 godina u namjeri da postane glumica.  Marc Allégret je zapazio njenu ljepotu, te ju 1937. godine angažirao u filmu Gribouille. Sljedeće je godine nastupila u znamenitom filmu Obala u magli, gdje joj je partner bio veliki glumac Jean Gabin; taj ju nastup konačno učinio zvijezdom, a isti je status potvrđen sa filmom Remorques tri godine kasnije.Kao i Gabin, Morgan je nakon pada Francuske napustila domovinu i pokušala karijeru nastaviti u Hollywoodu. Tamo se 1942. godine udala za muzičara i glumca Williama Marshalla, kome je 1944. rodila sina Mikea, koji će i sam postati glumac. U Hollywoodu joj nisu davali atraktivne uloge, te se nakon završetka Drugog svjetskog rata vratila u domovinu.Već 1946. je postigla još jedan veliki uspjeh sa filmom La Symphonie Pastorale, koji će joj donijeti prvu Nagradu za najbolju glumicu u historiji Kanskog festivala. Potom je slijedio niz zapaženih nastupa u brojnim evropskim filmovima. Od Marshalla se 1948. godine razvela; sljedeće godine je nastupila u historijskom filmu Fabiola. Tamo je nastupila zajedno sa glumcem Henrijem Vidalom za koga se vjenčala.Brak sa Vidalom je završen njegovom iznenadnom smrću 1959. godine. Sljedeće godine se udala za glumca i režisera Gerarda Ouryja, za koga je povremeno nastupala u filmovima. Od 1970-ih su njeni glumački nastupi postajali sve rjeđi. Nakon povlačenja iz svijeta glume je slobodno vrijeme provodila u slikanju.Morgan danas ima petoro unučadi i desetero praunučadi.

Svaka čast bakice.I pored hejbet takara u života, još uvijek sreće imaš.

1940.-Rođen je Ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I. (grč. Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος) (29. veljače 1940.), 271. je vrhovni poglavar Ekumenske Carigradske patrijaršije i „prvi među jednakim“ (lat. “Primus inter pares”) patrijarsima Pravoslavne crkve. Njegova titula glasi: Njegova svesvetost arhiepiskop carigradski novorimski i ekumenski patrijarh Bartolomej I.

1940.- Hattie McDaniel postala prva crnkinja koja je osvojila filmsku nagradu Oscar za sporednu žensku ulogu u filmu „Prohujalo sa vihorom“.

1944.- U čikagu je rođen Dennis Farina, američki glumac. Glumac Denis Farina, poznat po ulogama u seriji “Kriminalističke priče” (Crime story) i “Red i zakon” (Law and Order ). Farina je holivudska legenda, glumio je u bezbroj klasičnih filmova i televizijskih serija, uključujući “Get Shorty,” “Snatch” i “Midnight Run.” Takođe se pojavio u HBO seriji “Luck”. Ima troje dece iz braka sa Patrišom Farinom, s kojom se razveo 1980. Takođe ima šestoro unuka.

1944.-Američke trupe su u Drugom svjetskom ratu izvršile invaziju na Admiralska ostrva u Tihom okeanu severoistočno od Nove Gvineje, koja su bila pod japanskom okupacijom. Zauzimanje tih ostrva bilo je strateški značajno za savezničke snage u nadiranju ka Filipinima.

1944.- Pet vođa indonezijske komunističke partije osuđeno na smrt.

1956.-U Pakistanu proglašena Islamska Republika.

1960.-U potresu u Maroku gubi život skoro 3.000 ljudi. Grad Agadir na jugu zemlje je skoro u potpunosti uništen.

1972.-Hank Aaron postao prvi igrač bejzbola koji je potpisao ugovor vrijedan 200.000,00 američkih dolara godišnje.

1984.- Iran je saopštio da je bombardovao drugi po veličini irački grad Basru, a Irak da je uništio 50 iranskih brodova u ratu dvije susjedne zemlje.

1992.- U Bosni i Hercegovini je održan referendum na kojem se većina stanovništva izjasnila za nezavisnu državu, što je značilo odvajanje od tadašnje SFR Jugoslavije. Bosanski Srbi su bojkotovali ovaj referendum, a napetost u kojoj je održan kulminirala je kada je ispred crkve u centru Sarajeva ubijen Srbin Nikola Gardović na svadbi svoga sina. U roku od nekoliko sati grad je blokiran barikadama koje su čuvali naoružani civili Srbi i Muslimani.

1996.- U najtežoj nesreći u istoriji peruanskog civilnog vazduhoplovstva poginulo je svih 117 putnika i šest članova posade aviona “boing 737” na letu iz Lime ka gradu Arekipa, koji se srušio u Andima, oko 900 kilometara južno od Lime.

1996.-Proglašena je završenom opsada Sarajeva. Trajala je od 5. aprila 1992. godine do 29. feburara 1996. godine, ukupno 1425 dana.

2004.- Jean-Bertrand Aristide daje ostavku kao predsjednik Haitija nakon narodnog ustanka.

 

Bookmark the permalink.

Komentariši