Dogodilo se na današnji dan 25. Februara / Veljače

Danas je Subota  25. Februar /Veljače 2023. Omjer dana  je 56 / 309. Nepredujemo jako brzo ,naročito po sredini,jer je po bokovima valovito i maglovito..-

Rekosmo na to je 56 dan po redu , a da ni jedan  nije ove godine donio neku veliku kataklizmu , osim one u Turskoj u kojoj  glavni krivac za desetine hiljada mrtvih nije elementarna nepogoda , več Erdoganova građevinska elita.  i

Nije se desio ni novi rat , gluho i ćoravo bilo . Samo su se malo vulkani bunili i onaj ljubitelj prostitutki Donald Trump , a i Biden svako malo zaboravlja osnovne pokrete.

Nato i Putin svako   malo zveckaju nuklearnim  oružjem. Valjda iz dosade ,  tek toliko da se ima šta objaviti na portalima i  twiteru, jer je krvavi rat u Ukrajini dosadio pučanstvu , i živima i mrtvima.

Nadamo se da će i  preostalih , a kako kome  slijedećih 309   do   kraja godine dostatnih dana donijeti istu ravnotežu i istu igru sitih . Gladne ko šljivi , kao i pučanstvo koje gine za svoje pogane predsjendike i velikaše

Na činjenicu da četvrtina  dunjaluka gladuje i nema krov nad glavom se više niko , pogotovu ne UN na čelu sa Vatikanom, SAD i Zapadom ne osvrće. Njima odgovaraju smao ratovi oko nafte i ugroženost od Kine i Rusije. Tu je glavnalova.

A nikad se ne zna šta se i kome se  mere zgoditi.

Jer dan  za danom se ko  vali na pješćanom žalu plaze i nestaju , da bi se opet kada dođe vrijeme vratili i birali one sa zapisanim imenima u dvadesetčetvorosatnoj avanturi krhkih dana.

Čini se da dani prolaze     lagano ,bez osvrtanja, ali nije tako.

Godinama , decenijama , vijekovima ,milenijima se  ponovna vraćanja pažljivo i sistematski dešavaju .

Što bi poete rekle:

Pjesak je pjesak, noj je noj , a val je val. Ali  more je iskonsko.

U prevodu:

Sezona je godišnjih odmora haman što nije. Glavu u pijesak.Uživajte ljudi u onome što vam se dozvoli i ne razmišljajte previše.

U zatišju birvaktila se zapisalo slijedeće:

1570.- Papa Pije V ekskomunicirao englesku kraljicu Elizabetu I zbog njene podrške protestantizmu i anglikanskoj crkvi.
1707.-Rođen je Carlo Goldoni (Venecija, 25. veljače 1707. – Pariz, 6. veljače 1793.), talijanski komediograf i reformator komedije. Školovao se u Perugi, na dominikanskome učilištu u Riminiju, odakle je pobjegao sa družinom putujućih glumaca. Na kraju je diplomirao na Sveučilištu u Padovi. Idućih godina je pisao komične međuigre, tragikomedije i libreta za melodrame, ali i prve sastavke što najavljuju zrelo stvaralačko razdoblje, između 1748. i 1762. godine. Konzervativni protivnici kazališne reformacije i ćudljivosti publike naveli su ga 1762. da se od Mletaka oprosti komedijom Jedna od zadnjih pokladnih večeri i pođe u Pariz raditi kao pisac predložaka za Comedie Italienne, kazalište koje je i dalje njegovalo talijansku komediju dell'arte.

Djela:”Gostioničarka Mirandolina”,”Grubijani”,”Kavana”,”Ribarske svađe” ,”Poljana” , “Zaljubljenici”, “Lažac”,”Lukava udovica”.

1723.- Umro je engleski arhitekta Kristofer Ren, osnivač Kraljevskog društva u Londonu i njegov prvi predsjednik od 1680. do 1682. Zaslužan je za usvajanje renesansnih arhitektonskih uzora i napuštanje duge tradicije zidanja u kasnogotičkom maniru.

Da nije bilo velikog požara u Londonu 166. godine, ser Kristofer Ren (1632-1723), najznačajniji engleski arhitekta s kraja XVII veka, možda bi ostao arhitekta amater. Rena možemo smatrati baroknim pandanom renesansnog umetnika-naučnika.

1778.-Rođen je José de San Martín (1778-1850) bio je argentinski general čije su vojne kampanje bile presudne za pobjedu pobornika nezavisnosti u Argentini, Čileu i Peruu. Zajedno sa Bolívarom smatra se najznačajnijim borcem protiv španske kolonijalne vlasti u Južnoj Americi.U Argentini je stekao titulu “Oca nacije” (Padre de la Patria) i smatra se nacionalnim herojem. U Peruu je poznat kao “osnivač slobodnog Perua” i “osnivač Republike i generalisimus” (Fundador de la Libertad del Perú, Fundador de la República y de Generalísimo de las Armas). U Čileu mu je dodijeljena najviša vojna titula (Capitán General).

Gdje god se okrenete po jedan babo nacije frca.Izgleda da su neše domovine ili vrlo promiskuitetne ili neizbježno bigamistkinje.Svaka ima mainimum nekoliko muževa koju njena djeca nazivaju ćaletom.

1815.- . Po nalogu Sulejman-paše ubijen Stanoje Glavaš, srpski vojvoda iz Prvog srpskog ustanka, hajduk i borac protiv Turaka. Bio predviđen za vođu Prvog srpskog ustanka, ali je na njegov predlog izabran Karađorđe Petrović. Opevan u narodnim pesmama, a Đura Jakšić o njemu napisao dramu.

1841.-Rođen je Pjer Ogist Renoar (fr. Pierre-Auguste Renoir *25. februar 1841. -† 3. decembar 1919.), francuski slikar, jedan od najistaknutijih impresionista i najvećih evropskih slikara XIX veka.Njegov sin Žan Renoar je bio jedan od najpoznatijih francuskih filmskih režisera.Rodio se 1841. godine u Limožu u siromašnoj porodici krojača koji nije imao sredstava da izdržava porodicu pa je Renoar već kao mali dečak sa 13 godina morao je da traži posao. Radio je u jednoj Pariskoj fabrici porcelana kao slikar porcelana. Kada je prestao da se ručno oslikava porcelan i počeo da se slika mehanički radio je kao slikar zidnih dekoracija i lepeza. 1862. godine se konačno upisuje u školu lepih umetnosti u Parizu. Posećivao je Luvr i tu upoznao dela mnogih slavnih slikara i pokušavao da slika stilom Rubensa. Upoznao se i sa slikarima koji su imali slične ideje o slikarstvu, Alfred Sislija, Frederik Bazila i Klod Monea.

Maestro koji je  nježnosšću,prozračnošću i bajkovitošću svojih djela unio mnogo svjetlosti u tmurnu umjetnost koju je nalagao barok i prethodne umjetničke epohe.

1842.-U Ernstthalu se rodio Karl Friedrich May (1842. – 1912.), njemački književnik čije pustolovne priče odgajaju mnoge generacije, a među najpopularnijim su svakako: “Na dalekom zapadu”, “Lovci na medvjede”, “Winnetou”, “U balkanskim gudurama”…

Čovjek koji svoju sjedalicu nije mrdno iz njemačkih hladnih predjela,  je pisao o pustolovinama koje su se dešavale širom svijeta.Dok čita ovo lagano i zabavno štivo,čitalac se ne može oteti utisku da je autor bio na   mjestu događanja radnje.

1873.- Rođen je Enrico Caruso (Napulj, 25. veljače 1873. – Napulj, 2. kolovoza 1921.), talijanski operni pjevač, tenor.Pjevao je na svim većim europskim i američkim opernim pozornicama. Od 1904. godine je prvi tenor opere Metropolitan u New Yorku. Stekao je reputaciju najvećeg tenora svoga vremena. Ostvario je repertoar od 67 uloga lirskog i dramatskog žanra te bio uzoran interpret verističkih opera. Pjevao je i talijanske kancone. Bio je majstor klasičnoga talijanskog vokalnog stila i tehnike, a publiku je fascinirao svojim sonornim izražajnim glasom, jedinstvenim po baršunastoj mekoći i boji.

1885.- Njemačka je anektirala Tanganjiku i Zanzibar.

Sada je to Savezna Republika Tanganjika i Zanzibar ,koja je nastala 1964. godine, spajanjem Tanganjike i Zanzibara, koji su u godinama prije ujedinjenja stekli neovisnost od Velike Britanije. Država je kasnije preimenovana u Tanzanija (Tanganjika + Zanzibar). Godine 1996. glavnim je gradom službeno postala Dodoma, umjesto dotadašnjeg Dar es Salaama (u kojem su još uvijek neke vladine institucije).

1899.- – Umro je osnivač britanske novinske agencije Rojters njemački Jevrejin Paul Julijus fon Rojter, po kojem je nazvana najstarija svjetska agencija.

Jevreji drže u vlasništvu 95 %  najvećih svjetskih sredstava i faktora  javnog informisanja.

1941.- U Amsterdamu se dogodio tzv. Februarski štrajk. Radilo se o prvom generalnom štrajku u znak prosvjeda protiv nacističkih rasnih zakona i odnosa prema jevrejskom stanovništvu.

To je Jevrejima jako mnogo „pomoglo“.Njemcima je skrenuta pažnja gdje   trebaju locirati svoje ubilačke pse tragače.

1943.-Rođen je George Harrison (Liverpool, 25. veljače 1943. – Los Angeles, 29. studenog 2001.) bio je engleski gitarist, pjevač, skladatelj, producent, a najpoznatiji kao član Beatlesa.George Harrison je u Beatlesima svirao solo gitaru i bio je dobar gitarist te puno pridonio specifičnom zvuku Beatlesa. Njegove osebujne pjesme uvrštene u neke od albuma Beatlesa uvijek su dale ekspresivnu diskurzivnost u glazbenom stilu same grupe. Od pjesama koje je sam napisao poznatije su “Taxman”, “Something”, “Here Comes The Sun”, “While My Guitar Gently Weeps”, “Long Long Long” i “Old Brown Shoe” itd.

1947.- Prestala je postojati pruska država čiji korijeni sežu u 13. stoljeće kada je teutonski viteški red osvojio i germanizirao “staru Prusiju” koja je 1618. spojena s Brandenburgom, a 1701. godine postala je Kraljevina Prusija.

1948.- Komunisti su u Čehoslovačkoj prigrabili vlast “februarskim udarom”, prinudivši premijera Eduarda Beneša da prihvati ostavke nekomunista u vladi.

1954.-Egipatski predsjednik Mohamed Nagib prinuđen je da podnese ostavku, a svu vlast je kao premijer i predsjednik Revolucionarnog savjeta preuzeo je Gamal Abdel Naser – njegov blizak saradnik, prilikom obaranja kralja Faruka Prvog u julu 1952.

1956.-U govoru na 20. kongresu Komunističke partije SSSR Nikita Hruščov je osudio diktatorsku vladavinu Josifa Staljina.

1964.-Pobjedom nad Soni Listonom u Majamiju, Kasijus Klej, od 1965. Muhamed Ali, postao je prvi put prvak svijeta teške kategorije u boksu. Titulu je potom devet puta uzastopno uspješno odbranio, a oduzeta mu je 1967. sudskom presudom zbog odbijanja da bude mobilisan za rat u Vijetnamu.

Koje li idiotarije.Kakve veze ima sport sa ratovima bezumnika.Inače,Kleja ili Alija nikad niko neće moći nadmašiti u bokserskoj vještini.Njegova plesna poetika u ringu nije sa ove planete.

1972.-Sovjetski vasionski brod “Luna 20” vratio se na Zemlju sa uzorcima Mjesečevog tla.

1972.-Umro  Abdurezak Hivzi Bjelevac (Hifzo Bjelovac) (Mostar, 8. lipnja 1886. – Zagreb, 25. veljače 1972.), hrvatski i bosanskohercegovački književnik, publicist, prevoditelj i novinar.

Ne znamo šta da kažemo.Malo toga smo propustili,ali njegovo ime nismo ubilježili u svoje sjećanje.

1976.-SAD su stavile veto na rezoluciju UN-a, kojom je osuđena izraelska aneksija istočnog Jerusalima.

Sasvim regularno.No Izrailju to ništa ne pomaže.Uvijek će na njih biti „slani jaki i silni koji im neće dati mira dok je vjeka vjekova“ .Zapisano prije dvadeset sedam vijekova.  Zapis obnovljen prije skoro četrnaest vijekova. I u cijelosti se obistinio.  Date im mogućnosti za oprost,ali cicije i ubice ne žele prihvatiti mislot.

Izrailjci  inače znači . oni koji se bore sa Bogom. Pa neka im.

1983.-Umro je Tomas Lanir Vilijams III (engl. Thomas Lanier Williams III; 26. mart 1911 — 25. februar 1983.), poznatiji pod pseudonimom Tenesi Vilijams, je bio veliki američki dramski pisac i jedan od najznačajnijih dramskih pisaca dvadesetog veka.  Osvojio je dve Pulicerove nagrade za dramu: za komad Tramvaj zvani želja 1948. i za dramu Mačka na usijanom limenom krovu 1955. Pored toga, njegove drame Staklena menažerija iz 1945. i Noć iguane iz 1961. osvojile su nagradu Njujorškog udruženja dramskih kritičara.

Bolensa i pogana pederčina.

1986.-Ostavku je podnio filipinski diktator Ferdinand Markos, koji je Filipinima vladao od 1965. kao predsjednik, a od 1972. kao diktator, uz snažnu podršku SAD. Zbog krađe glasova i objavljivanja “pobjede” na predsjedničkim izborima nad Korason Akino – udovice opozicionara Benjina Akina, čije je ubistvo 1983. organizovao Markos – izbila je pobuna nazvana “vlast naroda”, pod vođstvom šefa armije generala Fidela Ramosa i ministra odbrane Huana Enrilea. U obaranju diktatora bilo je presudno ponašanje SAD, primoranih da napuste dugogodišnjeg štićenika.

1993.-Kim Jong Sam preuzeo dužnost predsjednika Južne Koreje kao prvi civil na čelu te azijske države poslije 32 godine.

1994.-Jevrejski naseljenik Baruh Goldštajn automatskom puškom i bombama ubio je 43 muslimanska vjernika u džamiji u Hevronu, poslije čega je na licu mjesta pretučen do smrti.

I onda se svijet čudi arapskom reciprotitetu.

1994.- SAD su protjerale ruskog diplomatu Aleksandra Lisenka, tvrdeći da je riječ o šefu ruskih obavještajaca u Vašingtonu.

Koliko američkih obavištajaca vršlja svijetom kao:konzili,novinari,humanitarci,radnici UN i savjetnici petro dolara silnne zlatne bebe Harvarda, babe bilderbergvaca, trileteralaca,G-8 i međunarodnih monetarnih fondova( u prevodu: svjetskih pljačkaša,ubica ,silovatelja i slično).

1998.-Dužnost predsjednika Južne Koreje preuzeo je Kim de Džung, bivši dugogodišnji disidentski lider tokom vojne diktature u toj azijskoj zemlji.

2000.- Međunarodni Crveni krst saopštio da je nepoznata sudbina oko 3.000 ljudi sa Kosova nestalih za vreme sukoba srpskih snaga bezbednosti i kosovskih Albanaca 1998 i 1999. i da među nestalim licima najviše ima kosovskih Albanaca.

2000.-Najmanje 45 ljudi poginulo kada je eksplodirala bomba u autobusu na feribotu koji je plovio prema luci Ozamis na južnim Filipinima.

2003.- Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH ratifikovao je Ugovor o dvojnom državljanstvu između BiH i SRJ.

2003.-Umro je italijanski komičar i režiser Alberto Sordi (82) koji je, u 60 godina dugoj karijeri, igrao u oko 150 filmova.

2004.-Umro je Stanislav Rinjak prvi registrovani zatvorenik u nacističkom koncentracionom logoru Aušvic.

2004.-Češki parlament je donio odluku o slanju više od 100 vojnika u Avganistan, što je prvo aktivno učešće českih oružanih snaga od II svetskog rata.

2004.-Umro je Filip Hoze Farmer jedan od najznačajnijih autora naučne fantastike 1960-ih i 1970-ih.

2010.-Viktor Janukovič položio je zakletvu na mjesto predsjednika Ukrajine.

veljača.N

2000.-Međunarodni Crveni krst saopštio da je nepoznata sudbina oko 3.000 ljudi sa Kosova nestalih za vreme sukoba srpskih snaga bezbednosti i kosovskih Albanaca 1998 i 1999. i da među nestalim licima najviše ima kosovskih Albanaca.

2000.-Najmanje 45 ljudi poginulo kada je eksplodirala bomba u autobusu na feribotu koji je plovio prema luci Ozamis na južnim Filipinima.

Bookmark the permalink.

Komentariši