Dogodilo se na današnji dan 21. Februar /Veljače

Datum je 21. a godina 2023. Mjesec je veljača ,a niti snijeg veje niti se mačke i kerovi vijaju. Nije dobro radio svoj posao ovaj mjesec.Ima samo nekoliko dana da se iskupi. Mere malo zakačiti ožujka,nema veze.

Dani se ipak veju u omjeru 52/313.

Danas je drugi den u hefti. Dakle dan dva prije nedeljne sride  , oliti sedmice. Oliti najavljuje skori početak vikenda Dana smo baš nešto  poliglotski nastrojeni.

Evo na priliku da je nedelja ili  domani po kojoj svaka  Nedelka dobija ime , bio bi neradni dan. Ako ima opanke, italijani  je zovu Domenika Mokasini. Vrlo poetično.

I Nedelke nisu onakve kako im ime kaže.One vole da se dijele. Ma ne da se kloniraju , mada im se ni ta ideja nije činila lošom.Ali odustale. I ovako jednoj jedinoj Nedelki teško naći pravog za djeljenje.

Ma nije humanitarne ili socijalne pomoći.Baš ste dosadni.Jest da su Nedelke vrlo humanitarne i socijalne , i upravo u tom grmu leži  djelidba.

Ma ne govori se , boni o obrazovanju, profesiji ili dobrotvornom radu.Ono vole da ljudi misle da su jako karitativne.A bome i jesu.Vole karitas više nego išta.

Opet vi. Ma nema to nikakve  veze sa religijom. Ono posredno ima. Zbog jedne Nedlke , koja se nije tako vabila, a jako je voljela je da se deli, mi smo proćerani iz raja.

A sad mislite da ste shvatili šta Nedelka voli da dijeli!?Mere i to , ali prvenstveno ulaznice za pržun. Jer kad vas Nedelka jami , pa se počne dušom dijeliti , vi izgubite i ono malo razuma što ste imali i zaboravite zbog čega se ide u pržun.

A tamo nema šale.

A Nedelka? Jok, vas srce strefi usred djelidbe i nemate vremena za popravni. A ona se pomoli tri zdrave Marije ili jendog hvaljenog Isusa i mirna Bosna.

A ako Nedelka nije hrišćanka, šta onda, pitate vi?

Ništa specijalno. Opet se pomoli i nebo joj usliši želju.

Vi garant pomišlate ona se pomolila za oprost grijeha.

Aha , kako ne? Ima ona vremena za to. Ona se pomolila za novu djelidbu, jer je djeljenje jača, i mere se opet moliti i moliti i za ovo i za ono, a kada dođe vakat i za oprost.

I vi sigurno mislite neće joj se grijesi oprostiti. Baš ste blesavi.

Žena se čitav život dijeli , i humanitarnim i socijalnim i svim mogućim drugim karitativnim načinima,i da joj se to ne uračuna u dobrotvorni, merhametli rad. (?)

Što bi poete rekle:

– Baš ste neuki.

U prevodu:

-Svaki vid humanitarnog  rada se izuzetno cijeni i nagrađuje.

Znate onu o Dari buba mari i …

Ne znate?

Dobro, onda nastvaite da čitate  bljuvotine o Karleuši i homo primogeniusu.

Ovom 21.februaru hroničari su zabilježili slkijedeća dešavanja:

1437..-Škotskog kralja Džejmsa I ubili su zaverenici, sprečivši tako njegov pokušaj da suzbije uticaj visokog plemstva na vođenje državnih poslova. Na presto Škotske stupio je 1406. ali je stvarno vladao od 1424. kad su ga Englezi pustili iz zatvora. Uspeo je da ojača kraljevsku vlast, posebno u oblasti sudstva, ali i uprave, čime je izazvao žestok otpor plemstva, što ga je na kraju koštalo i prestolja i glave. Pretpostavlja se da je on autor poeme “Kraljevska knjiga”.

1513.-Umro je papa Julije II, izvorno sveštenik Ðulijano dela Rovere, od 1503. do smrti papa Julije II, najveći pokrovitelj umetnosti među poglavarima rimokatoličke crkve. Od Mikelanđela Buonarotija, svog bliskog prijatelja, naručio je izradu fresaka u Sikstinskoj kapeli u Vatikanu, uključujući džinovski “Strašni sud”, od Bramantea rekonstrukciju crkve Svetog Petra u Vatikanu, a Rafael je oslikao njegove privatne odaje.

1613.-Na ruski presto stupio je Mihail, sin moskovskog patrijarha Filareta, rodonačelnik dinastije Romanov koja je vladala Rusijom do 1917.

1677.-Umro je holandski filozof jevrejskog porijekla Benedikt de Spinoza (1632-1677), koga su njegovi sinagoški svećenici nazvali Baruh Spinoza bio je znan i kao Bento de Spinoza ili Bento d'Espiñoza u društvu u kojem je odrastao. Sa Rene Dekartom i Gotfridom Lajbnicom, bio je jedan od najvećih racionalista filozofije sedamnaestog vijeka. On je često nazivan osnivačem modernog biblijskog kriticizma. Njegovo najveće djelo je “Etika”. U ljeto 1656. godine, jevrejska zajednica ga je ekskomunicirala (izbacila iz vjere) radi njegovih tvrdnji da je Bog mehanizam prirode i univerzuma, i da je Biblija metaforičko i alegorijsko djelo kojem je zadatak da uči o prirodi Boga. Nakon ovog događaja, on je prihvatio ime Benedikt (latinski ekvivalent njegovom imenu, Baruh).Njegovo djelo “Teološko-politički traktat” (1670.) uzdrmalo je duhove oficijelne crkve zapadne Evrope. Nastalo je u Amsterdamu i predstavljalo je duhovni nukleus radikalne kritike crkve i života utemeljenog na dogmama. U ovom djelu on zastupa stajalište da objava nije istina, nego da je ona produkt volje i u suprotnosti je sa umom, te on nastoji da demistificira objavu u sklopu cjelokupne judejsko-krišćanske i islamske tradicije. On smatra da Toru, Bibliju i Kur'an treba objasniti sa historijskog stajališta, kao i sve druge knjige. To je svakako bila heretička misao.

Mi smatramo da je njegova misao polu-heretička.Ima fula,ali svakako objave treba smještati i dijelom proučavati sa istorijskog stajališta,ali bez upliva u   nauk kojim Svete knjige običnom narodu približavaju   riječi i djelo Boga Jedinog.

1728.-Rođen je ruski car Petar III Fjodorovič Romanov. Bio je nemačkog porekla i rođen je kao Karl Peter Ulrih, vojvoda od Holštajn-Gotorpa. Vladao je samo nekoliko meseci, bio je na prestolu od 5. januara 1762. do 9. jula iste godine, kada je zbačen i nekoliko dana potom ubijen prema nalogu supruge, kasnije carice Katarine Velike. Dvorskom prevratu prethodilo je nezadovoljstvo labilnim Petrom III, koje je kulminiralo sramnim okončanjem Sedmogodišnjeg rata s Pruskom, kad je pruski uticaj postao presudan u ruskoj unutrašnjoj i spoljnoj politici. Zaverenici koji su pridobili carsku gardu, senat i Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve – prisilili su cara na abdikaciju, potom ga uhapsili i otrovali na osnovu naredbe Katarine Velike.

1794.-Rođen je meksički general i državnik Antonio Lopes de Santa Ana, predsednik Meksika od 1833. do 1836. Potom je ponovo vladao Meksikom kao diktator 1839. i od 1841. do 1845, kada je primoran da ode u izgnanstvo. Posebno je upamćen po osvajanju tvrđave Alamo u Teksasu 1836, kad je oko 4.000 vojnika pod njegovom komandom masakriralo nešto manje od 200 branilaca, uključujući i legendarnog Dejvija Kroketa, od čega je u istoriografiji SAD napravljen mit.

1795.-Velika Britanija otela ostrvo Cejlon u Indijskom okeanu,odmah pored obala Indije.

Sada je to Sri Lanka u kojoj su dvije najveće   zajednice  Singalezi, uglavnom Budisti (75%) i Tamili čija je religija tradicionalno Hinduizam (18%). Na otoku živi i značajna sunitska muslimanska zajednica (7%) čiji pripadnici govore tamilskim jezikom.

1836.-U Saint-Germain-du-Val, danas dio La Flèche (Sarthe), rođen je Clément Philibert Léo Delibes (21. veljače 1836. – 16. siječnja 1891.) bio je franuski skladatelj baleta, opera i drugih glazbenih djela. Djela: baleti “Kopelija”, “Silvija”, opera “Lakme”.Njegov otac je bio poštar, majka talentirana glazbenica, a djed bio operni pjevač.

1838.- Američki fizičar, slikar i izumitelj Samuel Finley Breese Mose demonstrirao je američkom predsjedniku Martinu van Burneu u Washingtonu svoj izum – telegraf, aparat za slanje šifriranih brzojava na veću udaljenost.

1848.- U Londonu je objavljen Manifest komunističke partije, koji su napisali Karl Marx i Friedrich Engels.

Sada služi za popunjavanje polica.

1851.-Umrla je Britanska spisateljica. Rođena 1797. Kćer engleskog filosofa Vilijema Godvina i supruga pesnika Persija Biša Šelija. Poznata je po romanu “Frankeštajn ili moderni Prometej”, napisanom u duhu “gotskih” priča strave i užasa. Ostala djela: romani “Posljednji čovjek”, “Lodor”.

1866.-Rođen je je njemački bakteriolog August fon Vaserman, koji je 1906. uveo metodu pregleda krvi (Vasermanova reakcija), pomoću koje je utvrđivano postojanje sifilisa. Proučavao je i strukturu ćelija, antitoksine, uzroke tuberkuloze i raka i bavio se izolacijom i identifikacijom zaraznih klica.

1885.- Rođen je francuski pisac, reditelj i glumac ruskog porijekla Aleksandar Žorž Gitri, poznat kao Saša Gitri, autor lakih komedija, koje je sam režirao i u njima igrao glavne uloge. Djela: komedije “Noćni čuvar”, “Lijepa svadba”, operete “Maskirana ljubav”, “Mocart”, filmovi “Kad bi Versaj progovorio”, “Roman jednog varalice”.

1893.- Rođen je španski gitarista Andres Segovija, najveći majstor tog instrumenta u 20. vijeku.

1903.- Rođena je Anaïs Nin (Neuilly sur Seine, 21. veljače 1903. – Los Angeles, 14. siječnja 1977.), francuska erotska spisateljica i dnevničarka.Njeni dnevnici remek-djelo samoanalize i zanimljivo svjedočanstvo o modernoj boemiji. Osnovna tema njenih romana je traganje za vlastitim identitetom, a pisala je i po narudžbini erotske priče za kolekcionare erotike. Njeni dnevnici obuhvaćaju razdoblje od preko 60 godina. Počinju od njene 11. godine, a završavaju malo prije njene smrti. Napisala je 11 svezaka dnenika, a u nepročišćenom i necenzuriranom obliku objavio ih je njen drugi muž.U knjizi Kuća incesta  opisuje incest između sebe i oca.  . Ubio ju je rak, kremirana je , a pepeo prosut po zaljevu Santa Monica.Djela: romani “Požarne ljestve”, “Kuća incesta”, “Zavođenje Minotaura”, “Djeca albatrosa”, “Šijun u kući ljubavi”, zbirka priča “Pod staklenim zvonom”, priče “Venerina delta”, “Ptičice”, studije “D. H. Lorens: neprofesionalna studija”, “Roman budućnosti”.

1907.-Rođen je Wystan Hugh Auden (Visten Hju Oden; 21. februar, 1907. – 29. septembar, 1973.) bio je anglo-američki pesnik, rođen u Engleskoj, a kasnije američki državljanin, smatra se jednim od najvećih pisaca 20. veka.Njegov rad se odlikuje visokim stilskim i tehničkim dostignućem, angažovanošću u moralnim i političkim pitanjima i raznovrsnošću tona, forme i sadržaja. Glavne teme njegove poezije su ljubav, politika i građanstvo, religija i moral i veza između jedinstvenih ljudskih bića i anonimnog, bezličnog sveta prirode. Djela: zbirke pjesama “Pjesme”, “Govornici”, “Ples smrti”, “Gle, stranče”, “Drugo vrijeme”, “Novogodišnje pismo”, “Ahilov štit”, “Oko kuće”, “Grad bez zidova”, “Za sada”, drame – pisane s Kristoferom Išervudom – “Pas ispod kože”, “Uspon F6”, “Na granici”, eseji “Sporedni svjetovi”.

1911.- Japan i SAD potpisali su trgovinski ugovor kojim je ograničen priliv japanskih radnika u Ameriku.

1916.- Nemačkim napadom počela je bitka kod Verdena u Francuskoj, najkrvavija u Prvom svetskom ratu na Zapadnom frontu, u kojoj je do decembra 1916. poginulo oko 250.000 nemačkih i francuskih vojnika, a oko 500.000 je ranjeno. Nemački napad je na kraju odbijen.

1924.- Rođen je zimbabveanski državnik Robert Gabrijel Mugabe, koji je posle sticanje nezavisnosti Zimbabvea 1980. postao prvi premijer te afričke zemlje. Prethodno je kao vođa partije ZANU predvodio najjači gerilski pokret u Južnoj Rodeziji protiv režima bele manjine. Na vlasti je ispoljio upadljive autokratske osobine, vrlo oštro se obračunavajući sa opozicijom.

1941.-U avionskoj nesreći poginuo je kanadski fiziolog Frederik Grant Banting, koji je s Čarlsom Bestom 1921. izolovao insulin, što je omogućilo lečenje do tada smrtonosne šećerne bolesti. Za to epohalno otkriće 1923. je s Džonom Meklaudom, s kojim je takođe sarađivao, dobio Nobelovu nagradu za medicinu. Smatrajući da je Best neuporedivo zaslužniji od Meklauda, svoju nagradu je podelio s njim.

1943.-Britanski kralj Džordž VI odlikovao je Moskvu Mačem časti zbog odbrane Staljingrada.

1947.- Američki pronalazač Edvin Herbert Lend demonstrirao je u Njujorku prvu “instant kameru”, Polaroid.

1958.- Gamal Abdel Naser izabran je za prvog predsjednika Ujedinjene Arapske Republike, federacije Egipta i Sirije.

1963.- – Sovjetski Savez je upozorio SAD da bi napad na Kubu mogao da izazove svetski rat.

1965.- Ubijen je američki borac za građanska prava afričkog porijekla Malkolm Eks, vođa američkih crnaca, u trenutku dok je u Njujorku govorio na skupu svoje Afro-američke organizacije jedinstva.

CIA- to radi temeljito.Tri godine kasnije ,na red dolazi Martin Luter King Jr.američki baptistički svećenik, aktivist za građanska prava i jedan od najvećih vođa za prava američkog crnačkog stanovništva.

1972.- 1972.- Ričard Nikson doputovao je u Peking, kao prvi predsednik SAD – čime je počela normalizacija američko-kineskih odnosa, posle dugogodišnje podrške SAD Tajvanu (Nacionalistička Kina) i nepriznavanja komunističke Kine. Poseta je otvorila put za prijem Kine u UN i njeno stalno mesto u Savetu bezbednosti.

1973.-Libanski “Boing 727″ oboren je iznad jednog izraelskog vojnog aerodroma, što nije preživeo niko od 104 putnika i člana posade

1974.- U Skupštini SFRJ proglašen Ustav  ili “nova etapa u razvoju jugoslovenskog socijalističkog samoupravljanja“.

1983.- U etničkim nemirima posle izbora u indijskoj državi Asam poginulo je više od 800 ljudi.

1984.-U Moskvi umro Mihail Aleksandrovič Šolohov (rus. Михаи́л Алекса́ндрович Шо́лохов, (hutor Kružilinski, 24. ožujka 1905. – stanica Vješčenska, 21. veljače 1984.), ruski književnik. U književnost je ušao zbornikom “Donske pripovijesti”. Najbolje mu je djelo roman “Tihi Don” s temom rata i mira u sredini donskih kozaka u vrijeme Prvog svjetskog rata, revolucije i građanskog rata. Vrstan je pejzažist i poznavalac kozačkih običaja, pa su opisi prirode i kozačke sredine dali romanu svježinu.Godine 1965. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

1991.- 1. februara 1991. godine u 72. godini, umrla je engleska balerina Margot Fontejn, jedna od najvećih balerina 20. veka.Rođena je kao Margaret Pegi Hukam. Majka je nju i brata upisala na časove baleta kako bi popravili držanje. Sa 16 godina su je primili u Rojal balet, a njena karijera je trajala veoma dugo. Poslednji put se publici poklonila u svojim ranim 70- im godinama.Sa izvanrednim uspehom interpretirala je širom sveta glavne uloge u baletima “Žizela”, “Labudovo jezero”, “Začarana lepotica”, “Žar ptica”.

1992.- Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo slanje 14.000 vojnika, u sklopu mirovnih snaga, za Jugoslaviju u mandatu od 12 mjeseci. Centralno mjesto “plavih šljemova” (UNPROFOR-a) smješteno je u Sarajevu.

1994.-Pakistanski komandosi upali su u ambasadu Avganistana u Islamabadu, oslobodili petoricu učenika i ubili trojicu avganistanskih terorista koji su za taoce tražili novčani otkup

1995.- – Chikaški broker Steve Fossett upravljajući balonom uspio je preletjeti Tihi ocean. Krenuo je iz Seula 17. veljače iste godine, te zatim sletio u kanadskom Leaderu.

1999.- Indijski predsednik vlade Atal Bihari Vadžpai posetio je Pakistan. Bila je to prva poseta šefa vlade Indije susednoj zemlji posle 10 godina, okončana dogovorom dveju država da se ostvari bliža saradnja sa ciljem rešenja spora u Kašmiru, kao i smanjenja rizika izbijanja nuklearnog sukoba.

1999.- Indijski predsednik vlade Atal Bihari Vadžpai posetio je Pakistan. Bila je to prva poseta šefa vlade Indije susednoj zemlji posle 10 godina, okončana dogovorom dveju država da se ostvari bliža saradnja sa ciljem rešenja spora u Kašmiru, kao i smanjenja rizika izbijanja nuklearnog sukoba.

2003.- Izvršen je pokušaj atentata na predsjednika Vlade Srbije Zorana Đinđića na auto-putu u Novom Beogradu. Dejan Milenković-Bagzi kamionom naletio je na kolonu automobila u kojoj se nalazio i Đinđić, koji je krenuo u zvaničnu posjetu RS. Đinđić je ubijen 12. marta iste godine.

Krvnici nisu stali dok naum nisu izvršili.Osuđeni su neki levati iz zemuskog klana.Glavni nalogodavci nisu „poznati“.Te 2003. (do  2008.) godine  predsjednik Srbije je bio Vojislav Koštunica.Možda on nešto zna.

2008.- Skoro 200.000 ljudi demonstriralo je u centru Beograda protiv neovisnosti Kosova. Napali su i zapalili američko veleposlanstvo, te oštetili još neka veleposlanstva.

Bookmark the permalink.

Komentariši