Dogodilo se na današnji dan 15. Februar / Veljača

Danas   15. Februar / Veljača 2023. godine.

Omjer dana je 46/319.

Gosti još uvijek pobjeđuju, debelom razlikom, ali ne znamo doklen će. Domaći teren i strpljenje su spas. Ali kako za koga. Nije uvijek strpljen spašen.

Zato nemojte čekati da vas nešto ili neko spasi. Ili pokupi, Dišite. Živite. Igrajte se. Ne rekoše li vam: Sve je igra i zabava. Ali manite se gizde.Oa nije dobra. Taština još manje.

U ovoj tekmi nema neriješeno i svi su manje više egalu. U prosjeku.

Napriliku danas je Srijeda

Neuki kažu ko juče  juče je bila Nedelja, najverovatnije.  , drugi  dan poslije  petka. Eto neka nam kažu kako treći dan može biti sredina hefte, koja koliko mi možemo na prste izbrojati traje sedam dana.

Čak i da sedmica ima 6 tagova, srijeda nije sredina ičega.  Tada bi OO OO na razmeđi sride i četvrtka bila sredina , a nije. Sredina je  četvrtak.

A Petak je prvi dan poslije sredine hefte. I zato zaslužuje rimovanje. Petak – metak. Zaslužio je. Šilje nam vikend.Onima koje su uhljebili. Onima koji nisu svaki dan je isti , ili gladovanje , ili kontejner.Nema vikenda ni opraznika, ni uhljebljenja. A ni matere da im šalje vreće opljačkanog narodskog blaga.

Da vidimo kako je prije bilo:

399.-Grčki filozof Sokrat osuđen na smrt zbog toga što “ne vjeruje u bogove u koje vjeruje država, nego uvodi nova božanstva”.

Ni mi ne vjerujemo u religije koje vode današnja sveštena lica.Sve sami kukolj i bajata so.Ugušiše žito i hajvane. I samo vlastite jasle hrane.Ni briga ih za Nebo i Podzemlje. Do neba nemaju šanse , to im podzemlje sa vatrenim smiješkom poručuje. Hoće se oni u kolo sa pljačkaškom bagrom i fukarom faćat.

Što bi poete rekle:

-S kim si takav si!

U prevodu:

-Lopovska ruka , pljačkašku ruku pere i miluje.

1115.- Papa Paskal II priznao red Malteških vitezova osnovan u Jerusalimu, gde su pored crkve Svetog Jovana imali samostan i azil za bolesnike i putnike. Kasnije dobili zadatak da brane Svetu zemlju.

1564.- Rodio se Galileo Galilei (1564. – 1642.) talijanski fizičar, matematičar i astronom. Smatra se ocem moderne astronomije.

Mi mu neki dan poslali poruku,okreće se,a on nama kratko:Jesam li vam reko.

1573.- Matija Gubec, vođa brutalno ugušene seljačke bune, mučen je i pogubljen na Markovom trgu.

171o.-Rođen francuski kralj Luj Petnaesti, koji je poslije smrti pradjeda Luja Četrnaestog preuzeo prijesto u petoj godini života i vladao do smrti 1774. Tokom vladavine ponašao se krajnje rasipnički i od njega potiču riječi: “Poslije mene potop”. Vodio je neuspješan rat za austrijsko nasljeđe i Sedmogodišnji rat poslije kojeg je Francuska morala da Velikoj Britaniji prepusti Kanadu, ukinuo je jezuitski rimokatolički red i konfiskovao im imovinu.

Što bi bilo lijepo ukinuti sce religijske redove a ima ih :Islam 222,Krščanstvo221,Judaizam 220,ovo su k'o fol zvanične monoteiustičke sekte.Politeističke i bebzbožnićke religije niko nikad nije mogao izbrojiti-Kad se ukinu,konfiskovat im imovinu i podjeliti gladnima.Slijedećih trideset godina ne bi bilo gladi na svijetu.

1763.- Mirovnim ugovorom u Hubertsburgu okončana neprijateljstva Austrije i Pruske u Sedmogodišnjem ratu. Pruska zadržala Šleziju koju je preuzela od Austrije i postala jedna od vodećih evropskih vojnih sila.

1781.- Umro je njemački pisac, kritičar i teoretičar umjetnosti Gothold Efraim Lesing, oduševljeni pristalica prosvjetiteljstva, utemeljivač savremene njemačke književnosti i estetike. Odlučujuće je doprinio oslobađanju njemačke drame od uticaja klasičnih i francuskih modela. Djela: drame “Mis Sara Sampson”, “Emilija Galoti”, “Mudri Natan”, komedija “Mina od Barnhelma”, kritike “Pisma o najnovijoj književnosti”, “Hamburška dramaturgija”, “Laokoon”, polemička satira “Vaspitanje ljudskog roda”, “Anti-Gece”.

Iz te „savremene“ njemačke književnosti rodlisu se Niče i Vagner.A iz vseukupne njemačke umjetnosti rodila se Njemačka nacistička neman koja je imala namjeru da ciklomom B istuđira sve što nije „srijevsko“.Naravno uz blagoslov pape Pia XI ,odnosno Vatikana.

1794.- U revolucionarnoj Francuskoj službeno proglašena zastava Francuske.

1857.- Umro ruski kompozitor Mihail Ivanovič Glinka, tvorac ruskog nacionalnog stila romantičarske epohe.

1898.- Počeo američko-španski rat, u kojem su SAD od Španije preotele Filipine, Guam, Portoriko i Kubu.

1922.- Održana prva sjednica Međunarodnog suda pravde u Hagu, koji je osnovala Liga naroda zbog rješavanja međudržavnih sporova.

1928.- Iz Beograda prema Zagrebu poleteo prvi avion jugoslovenske civilne avijacije “Potez 29-2”, jedina letelica prve jugoslovenske avio-kompanije “Aeroput”. Prvi putnici bili direktor avio-kompanije i 5 novinara.

1942.- Japanske trupe su u Drugom svjetskom ratu zauzele Singapur i zarobile 85.000 hiljada britanskih vojnika, nanijevši Velikoj Britaniji najveći vojni poraz u istoriji. Veliko pomorsko uporište palo je zbog krupne strateške greške: britanska komanda je, računajući jedino na napad s mora, ostavila nezaštićeno zaleđe prema Malaji.

1944.-Britanske avio snage bombardirale su Berlin .

1944.- Američke trupe u Drugom svetskom ratu zauzele Solomonska ostrva u Pacifiku. Britanski avioni izbacili oko 1000 bombi na Berlin.

1964.- Na osnovu Ustava iz 1963. konstituiran Ustavni sud BiH.

1965.- Kanada je prihvatila novu crveno-bijelu zastavu s crvenim javorovim listom.

1965.- Umro američki džez-pevač i pijanista Net King Kol.

1988.- Predsednik Austrije Kurt Valdhajm, optužen da je, kao pripadnik SS-jedinica u Drugom svetskom ratu, odgovoran za ratne zločine počinjene u Bosni i Grčkoj, odbio da podnese ostavku.

Uvijek je bilo:Ima časnih i nečasnih ljudi,i zločinaca.

1989.- Sovjetske trupe napustile su Afganistan.

1990.-Velika Britanija i Argentina obnovile diplomatske odnose prekinute 1982. u vreme rata za Foklandska ostrva.

1993.- Slovački parlament izabrao ekonomistu Mihala Kovača za prvog predsednika novoformirane države Slovačke, po raspadu Čehoslovačke.

1996.- Bosanska vlada saopštila da je u ratu od 1992. do 1995. nestalo oko 30.000 ljudi, od čega preko 22.000 civila i oko 2.500 pripadnika oružanih snaga.

1997.-Srpska opoziciona koalicija “Zajedno” održala poslednji, 88. dan protesta, pošto je 11. februara ispunjen njen osnovni zahtev, priznavanje rezultata lokalnih izbora u Srbiji iz novembra 1996.

1999.- U Keniji uhapšen lider kurdskih pobunjenika Abdulah Odžalan i izručen Turskoj, gde je osuđen na smrt zbog izdaje i prebačen u ostrvski zatvor Imrali.

2001.- U časopisu Nature po prvi je put javno objavljena kompletna skica ljudskog genoma.

2002.-Predsednik SAD Džordž Buš objavio da njegova zemlja ima alternativan plan za smanjenje emisije gasova, koje je regulisano Protokolom o globalnom zagrevanju u Kjotou 1997. Iako emituju četvrtinu količine gasova koji stvaraja efekat “staklene bašte”, SAD odbacile Protokol iz Kjotoa zbog štete po nacionalnu industriju.

2003.-U više od 600 gradova svijeta između 10 i 30 milijuna ljudi prosvjedovalo je protiv američkog rata u Iraku. To su bile najveće mirovne demonstracije u svjetskoj povijesti. Protesti protiv rata u Iraku održani su i u Mostaru.

2005.- Pokrenut je YouTube, najveća svjetska stranica za video-sharing.

Bookmark the permalink.

Komentariši