Dogodilo se na današnji dan 14. februara / Veljače

 

Danas je srijeda 14. veljaca / Februar  2018.Vikend odlazi ,a s njim i prva polovica februara koja je bila april po klimatskim obilježjima.Nije zdravo ni dobro.

Neki dan se igrali  pogađača i nasumice sve pogodili.

Da isprobamo opet.

Prvi put je uvijek slučajnosti, osim kod…

To ipak nije današnja tema i ostavljamo za drugi put.

Danas je četvrtak.

Pazi, molim te, pogodili smo.

Zatim smo pogledali kroz prozor i vidjeli sunce i četrnaest oblaka. Znači  dvanaest na dva ,odnosno na Sunce i mjesec. To bi  moglo značiti da je 14.02.

Opet pogodak.Pazi sad.!Stvarno smo se izbirikali.

Sada je trebalo otići kod Mare Gatare da nam izgata godinu ili da nas uputi kako se to radi. Ona pukla od šege. Kaže ,kako smo mi ljudi jadni. Interesuje nas godina koja nam takar donosi.

A ako baš da želimo da znamo,prošla je bila 2019.Ako smo pametni skontaćemo koja je ova.Skupili smo konzilij mahalaša da donesemo konačni sud.

Dg. Lat.diskavery:Ovo je 2019. Godina i ne mre biti druga.Još joj takar celofan nije skino.

Što bi poete rekle:

-Ništa bez Mare gatare i krivuljara.

U prevodu:

Krivuljar je dobar za nacrtnu geometriju i merebit da bidne trigonometriju.

A vi skontajte zašto  Mari služi. A bome i mnogim ženskinjama.

 

Što bi poete rekle:

-Odhajalo 45 dana po Nostradamosuvom proročanstvu u 1212 katrenu.

U prevodu:

-Doljaze nam 320 dni po Marinom snu, a mi ni jene o ublehiu sv.Valentinu.

 

A u susret  tim danima prepisujemo vam hroniku birvaktile dešavanja na ovaj  dan.

869.- Umro je slavenski prosvjetitelj, poznat po monaškom imenu Ćirilo, Grk iz Soluna, kome je rođeno ime bilo Konstantin, koji je sa starijim bratom Metodijem sastavio prvu slovensku azbuku – glagoljicu. On i njegov brat Metodije zauzimali su visoke položaje u Vizantiji: Ćirilo je bio učitelj filozofije i bibliotekar u carigradskoj crkvi Svete Sofije, a Metodije visoki državni činovnik. Vizantijski car Mihailo Treći ih je, na molbu moravskog kneza Rastislava, poslao u Moravsku da pripovijedaju hrišćanstvo među moravskim Slavenima. Misija je trebalo da osigura vizantijski utjecaj u tom dijelu Evrope. Braća su prethodno sastavila glagoljicu i prevela potrebne crkvene knjige na jezik makedonskih Slavena, koji su solunska braća dobro znala iz djetinjstva. Tako je nastao prvi slovenski književni jezik, nazvan staroslavenski. Njihov misionarski rad je zasmetao njemačkom sveštenstvu koje ih je optužilo rimskom papi. Da bi se opravdali, otišli su u Rim, gdje je Ćirilo ubrzo umro, a papa je Metodiju odobrio rad i postavio ga za arhiepiskopa panonskog i moravskog.

1400.-Pod misterioznim okolnostima u zatočeništvu u zamku Pontefrakt umro je engleski kralj Ričard II, kojeg je 1399. zbacio rodjak Henri Bolingbrok proglasivši se kraljem Henrijem IV. Na presto je došao u 10. godini, nasledivši dedu Edvarda III, i tokom vladavine od 1377. bio je prinudjen da od nezadovoljnog visokog plemstva grčevito brani prerogative kraljevske vlasti.

1663.- Kanada je postala francuska provincija.

1779.- Engleski moreplovac i istraživač James Cook ubijen je na Havajima u iznenadnom okršaju sa ostrvljanima. Na prvom putovanju od 1768. do 1771. riješio je tajnu Australije, oplovio Novi Zeland i utvrdio da je Nova Gvineja ostrvo. Od 1772. do 1775. istraživao je ostrva u Tihom okeanu, a na trećem putovanju od 1776. do 1779. prvi je oplovio obale Aljaske, istražio je Beringov moreuz i otkrio Havajska ostrva.

1797.-Britanska flota pod komandom admirala Džona Džervisa i Horejša Nelsona potukla je špansku armadu kod rta Sent Vinsent na krajnjem jugu Portugala.

1893.-SAD su anektirale Havaje

1805.- U Londonu je premijerno izvedena komedija “Važno je zvati se Ernest” Oscara Wildea, njegova posljednja drama i jedno od njegovih najznačajnijih djela.

1912.- Rođen je jugoslovenski istraživač i putopisac mađarskog porijekla Tibor Sekelj, učesnik ekspedicija širom svijeta. Napisao je mnoštvo putopisa i udžbenik za jezik esperanto. Djela: putopisi “Oluja nad Akonkagvom”, “Osvojenje vrhova”, “Kroz zemlju Indijanaca”, “Putovanje izvan vremena”, “Nepal otvara vrata”, “Gdje civilizacija prestaje”, “Karavana prijateljstva”, roman “Nađena sreća”, knjiga za djecu “Kumenana” (prevedena na 16 jezika).

1923.- U Splitu se rodio Miljenko Smoje (1923.- 1995.) poznati hrvatski novinar, književnik, putopisac, scenarist.

Svi stariji koji su živi se sjećaju Velog i Malog mista , netjaka i butige,i šjpore Bepine.

1929.-Dogodio se “Masakr na dan Svetog Valentina” – kada je član Al Kaponeove kriminalne bande ubio sedam gangstera iz bande Bagza Morana u jednoj čikaškoj garaži.

1943.- Crvena armija u Drugom svjetskom ratu oslobodila je Rostov, iz kojeg je izbacila njemačke okupatore.

1945.-Jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) ušle su u Mostar i tako ga oslobodile nakon skoro četverogodišnje okupacije od strane njemačkih i italijanskih fašističkih snaga, koje su podržavali domaći izdajnici. 14. februara 1945. godine oko podne prve jedinice 26. dalmatinske divizije probile su se u Mostar. Nešto kasnije do grada su se probile i 19. dalmatinska i 29. hercegovačka divizija, a već oko 19 sati gotovo svi Nijemci i ustaške snage pobjegli su iz Mostara. Oko 20 sati Adolf Hitler, vrhovni zapovjednik njemačkih snaga, koji je u to vrijeme morao lično odobriti svako povlačenje, priznao je poraz i izdao naređenje o povlačenju razbijene vojske. 14. februara 1945. godine u 20 sati grad Mostar bio je slobodan. Mostar je u Drugom svjetskom ratu svoju slobodu skupo platio. Grad je dao 750 poginulih boraca, 1.517 žrtava fašističkog, četničkog i ustaškog terora, odnosno svaki osmi stanovnik grada nije dočekao slobodu. Grad je imao svoj bataljon, ilegalnu štampariju, dao je 14 narodnih heroja i sedmero obješenih rodoljuba.

1946.-Na američkom univerzitetu “Pensilvanija” počeo je da radi “elektronski mozak”, odnosno kompjuter, koji je označen skraćenicom ENIAC (Elektronski numerički integrator i kompjuter).

1956.-U Moskvi je počeo 20. kongres Komunističke partije SSSR, na kojem je šef partije Nikita Hruščov osudio kult ličnosti Josifa Staljina i torturu ogromnih razmjera, označenu kao “Staljinova skretanja”. Kongres je donio odluke kojima je počeo javni raskid s najgrubljim staljinističkim deformacijama.

„Staljinova skretanja“ i treba staviti pod navodnike.Jer to nisu bila skretanja.To je bio smišljeni čin genocida nad neistomišljenicima iz redova SSSR narosa.

1957.- Rođena je francuska dramatičarka Yasmina Reza.

Svjetski uspjeh je imala pozorišnim  djelom Art. Poslije dva romana i scenarija za film vratila se pozorištu djelom Tri verzije života. Art izrađen na jednostavnboj i duhovitoj ideji :  kupovinu slike postavlja kao kamen spoticanja prijateljstvu.  Tri verzije života su predstavljene nesuglasicama dva bračna para u tri verije. Vrlo bliske i vrlo jednostavno prikazane razine prijateljstva,ali i nekih sasvim običnih, svakodnevnih dešavanja .Gosti iznenada banu na vrata a domačica u spavačici,djete ,keks i čips u krevetu, flaša vina ,a mrvice hrane nema.

1958.-  Objavljeno je ujedinjenje kraljevina Irak i Jordan u Arapsku Federaciju, sa iračkim kraljem Fejsalom Drugim, rođakom jordanskog monarha Huseina, kao šefom države. Monarhija u Iraku je oborena u julu 1958, kralj je ubijen i Federacija se raspala.

1961.- Na Sveučilištu u Californiji prvi puta je sintetiziran element 103, lorencijum, posljednji element iz skupine aktinoida.

Nikad ne reci nikad.Ko im je rekao da je lorencijum, posljednji element iz skupine aktinoida. Jesu li oni sasvim sigurni u svoju tvrdnju!

1972.- Sovjetski svemirski brod bez ljudske posade “Luna 20” krenuo je ka Mjesecu, odakle je 11 dana kasnije donio uzorke Mjesečevog tla.

1979.-  Američki ambasador u Avganistanu Adolf Dabs “Spajk” ubijen je tokom pokušaja da bude oslobodjen od otmičara.

1989.- Iranski vjerski vođa ajatolah Ruholah Homeini izrekao je “fatvu” (smrtna presuda) engleskom piscu indijskog porijekla Salmanu Rušdiju, autoru “Satanskih stihova”, ocjenjujući da je tim djelom hulio na islam.

Ova onformacija je na klimavim nogama,jer se anamo onaj još zadnjiči.

1993.-Desničarski lider kiparskih Grka Glafkos Kleridis izvojevao je pobedu na izborima nad dotadašnjim predsednikom Jorgosom Vasilijuom.

1995.-Peru je saopštio da je zauzeo poslednje uporište ekvadorske vojske na svojoj teritoriji i proglasio je jednostrani prekid vatre u 19-dnevnom pograničnom ratu sa Ekvadorom.

1996.- Miroslav Tadić i Milan Simić predali su se dobrovoljno Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu. To su bili prvi optuženi za ratne zločine počinjene tokom ratova na prostoru bivše SFRJ 1991.-‘95. koji su se dobrovoljno predali Haškom sudu.

2000.-Ministri inostranih poslova Evropske unije suspendovali su na šest meseci sankcije Saveznoj Republici Jugoslaviji na vazdušni saobraćaj, zavedene godinu i po dana ranije, čime je JAT-u i aviokompanijama zemalja EU omogućeno da obnove komercijalne letove. Ministri su naglasili da time žele da
“pošalju snažnu i pozitivnu poruku ne samo narodu SRJ već i opoziciji koja se za takvu meru neprekidno zalagala”.

Providna i šuplja ifra EU,pitajte jedinog bivšeg papu Banedekta XVI.On najbolje zna stvari,po tom pitanju.
2001.- Skupština Srbije je ukinula Zakon o javnom informisanju na osnovu kojeg je režim Slobodana Miloševića vršio represiju nad slobodnim i nezavisnim medijima u Srbiji. Od oktobra 1998, kada je Zakon usvojen do septembra 2000. mediji su kažnjeni sa više od 30 miliona dinara, a jednom broju je zabranjen rad.

  1. – Umro je njemački dirigent Ginter Vand (Guenter Wand), poznat po svom zahtijevnom stilu rada i velikom broju koncerata Bruknera, Betovena i Mocarta.

2003.Nakon šest godina života prvom kloniranom sisaru, ovci Doli, ubrizgana je smrtonosna injekcija zbog simptoma progresivne bolesti pluća.

A oni i dalje vršljaju po pandorinoj sehari pošasti.

2003.-Tužilaštvo Haškog tribunala otpečatilo je optužnicu protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja za zločine protiv humanosti, počinjene u BiH i Hrvatskoj od 1991. do 1993. godine.

2004.- U moskovskom zabavnom akvaparku pao je stakleni krov i usmrtio 25 ljudi.

2005.- Bivši premijer Libana Rafik al Hariri poginuo je u eksploziji automobila bombe u trgovačkom centru Bejruta, a odgovornost za atentat preuzela je nepoznata islamistička “Grupa za pobedu i sveti rat na Levantu”.
2005.-U eksploziji metana u rudniku uglja u Fusinu, u provinciji Lianing, na severoistoku Kine, poginulo je najmanje 211 rudara.

2005.- U požaru u džamiji u centru Teherana život je izgubilo 59 osoba, a više od 200 je povredjeno.

Niko nije potvrdio da je požar podmetnut.

2007.-U sukobima jemenske armije i šiitskih pobunjenika, u južnom delu Jemena poginula su najmanje 93 regularna vojnika i pobunjenika. Šiitske gerilce, stacionirane u provinciji Sada, udaljenoj oko 230 kilometara od jemenske prestonice na granici sa Saudim Arabijom, predvodio je Abdul Malik Al Huti, sin poznatog šiitskog sveštenika Badrudina Al Hutija, i brat osnivača te gerilske formacije Huseina.

2007.-Skupština Srbije usvojila je Rezoluciju o Kosovu i Metohiji kojom se odbacuju svi stavovi iz predloga specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Martija Ahtisarija, kojima se krši suverenost i teritorijalni integritet Republike Srbije, zalažući se za kompromisno, sporazumno rešenje budućeg statusa Kosova i Metohije.

Usvajali vi ili neusvajali,kosova nema,beogradski pašaluk je na vidiku.

2008.-Vlada Srbije donela je Odluku o poništavanju protivpravnih akata privremenih organa samouprave na Kosovu i Metohiji usmerenih ka proglašenju jednostrane nezavisnosti.

Poništavali vi neponištavali Kosovo je Republlik.

2008.-Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je podrška jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova i Metohije nemoralna i protivpravna, naglasivši da se “Rusija zalaže za poštovanje temeljnih principa medjunarodnog prava, zasnovanih na suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti država”.

2010.-Viktor Janukovič proglašen je za pobjednika ukrajinskih predsjedničkih izbora.

Bookmark the permalink.

Komentariši