Dogodilo se na današnji dan 13. Februar / Veljača

Danas je 13. februar / Veljača 2023. I pride ,vjerujete nam na riječi da je prvi dan u ovoj mirnoj hefti , oliti … ma , potrfite  i vi nešto.

Sada oni   sujevjerni tupsoni  mogu odahnuti.Ovaj datum nije pao u petak, već tačno u par dana  poslije . Vjerovatno ste skontali i koji je dan. Ako niste , ko vam kriv. U inat vama nećemo ponoviti  da je juče bila nedelja.

44 + 321 = 365 , ide nas matematika ko Maru nešto.

Ma ne tu, beš ste takarli nastrojeni; nego onu Daskaru ,što svoje daske sa sobom uvijek prtji. Vi garant pomislili na bubamaru ili krivuljar, iako veze nemate sa trigonometrijom.

Pitate se kako znamo da nemate veze sa trigonometrijom.

Pa to je veoma jednostavno.

Niko nije blesav da ima veze sa trigonometrijom , osim onih blesavih koji se faćaju kojekakvih kosmičkih računica, smisla života , kojekakvium tričavim i kalemljenim spoznajama.  umjesto da se fataju Mare. Bilo koje.Jal morskih, jal domaćih. Za njih vam ne trebaju nikakve računice, nisu one atomska fizika  ili radioaktivne   ,iako su sve do jedne  doktorirale krivuljare.

Ili nisu. Njima je sasvim sve jedno, sve dok imaju jarbole da steru donji veš.

A tko zna šta još.

Vi se ko biva pitate , što kod kuće ne suše veš.

Kao prvo kod kuće nema uvik  jarbola. Kao drugo nisu kod kuće skinule veš, nego na trabakuli.

Kao treće; ma šta vas brigeda di će Mare sušit veš?

Što bi poete rekle:

-Sušile ne sušile isto im se piše.

U prevodu:

Đes’ ba ti vidio dobar jarbol a da zbog njega ne frcaju žemske gačice.

Ako Mare nemju ništa protiv, da počnemo nabrajati:

1199.- U Hilandaru umro Stefan Nemanja, rodonačelnik dinastije Nemanjića, koja je vladala Srbijom 200 godina. Veliki župan od 1166, postavio osnove državne samostalnosti Srbije i njene političke moći. Povukao se sa prestola 1196. u korist sina Stefana, kasnije prvog srpskog kralja Stefana Prvovenčanog, i zamonašio se pod imenom Simeon u manastiru Studenici. Srpska pravoslavna crkva slavi ga kao Svetog Simeona Mirotočivog, prvog sveca iz loze Nemanjića.

1571.- Umro je italijanski vajar, zlatar i pisac Benvenuto Čelini, čija je autobiografija “Život Benvenuta Čelinija pisan vlastitom rukom” – kod nas prevedena pod naslovom “Moj život” – značajan dokument za kulturnu istoriju renesanse. Takođe je napisao “Traktat o zlatarstvu” i “Traktat o vajarstvu”. Vodio je buran život i radio je u Firenci i Rimu, a u Parizu je bio zlatar francuskog kralja Fransoe Prvog. Napravio je mnoštvo minuciozno urađenih likova i sitnih zlatarskih predmeta, ali i skulpture i reljefe velikog formata, poput “Perseja sa glavom meduze”, “Kozima Medičija”, “Nimfe iz Fontenbloa”.

1633.- Rimokatolička inkvizicija uhapsila je u Rimu italijanskog astronoma Galilea Galileja zato što je dokazivao prednost Kopernikkovog heliocentričnog sistema nad ptolomejskim geocentričnim sistemom. Sud inkvizicije ga je, pod prijetnjom smrću, potom prisilio da to učenje proglasi zabludom.

Rimokatolička inkvizicija hapsila ljude zbog istine i spaljivala ih,a svoje svećenike zbog bluda i pederluka jok.Fela na felu nikad ne udara.

1668.- Španija je priznala nezavisnost Portugalije

1754.- Rođen je francuski sveštenik i diplomata Šarl Moris de Taljeran Perigor, vješt i beskrupolozan političar. Kao predstavnik trećeg staleža i predsjednik Ustavotvorne skupštine koja je zasijedala od 1789. do 1791, izdejstvovao je da skupština sekularizuje crkvena imanja i pretvori ih u nacionalna dobra. Tokom Francuske revolucije je postajao sve umjereniji i emigrirao je poslije proglašenja republike 1792. Vratio se 1796. i u vrijeme Direktorijuma i vladavine cara Napoleona Prvog bio je šef diplomatije. Predviđajući Napoleonov slom, izdao ga je i stupio u kontakt s ruskim carem Aleksandrom Prvim i austrijskim kancelarom Klemensom Meternihom. U prvom periodu Restauracije bio je 1814. i 1815. predsjednik vlade, a u vrijeme Julske monarhije ambasador u Londonu od 1830. do 1834.

Nismo vam rekli da su sveštenici bilo koje religije najbolji plivači i prelivode.To mu u prevodu znači hulnici,bezbožnici i pogančeri.Izvinjavamo se onom jednom od stotine njih. Neće nam valjda zamjeriti.

1768.- Rođen je ruski pisac Ivan Andrejevič Krilov, koji je u basnama slijedio grčkog pisca Ezopa, ali se inspirisao i ruskim folklorom. Osim basni, pisao je i satirična “pisma” i komedije, šibajući po ljudskim porocima i tamnim stranama društvenog života u Rusiji. Pisao je izvornim narodnim jezikom, a mnoga njegova “naravoučenija” postala su poslovice. Znatno je utjecao na evropsku literaturu. Djela: zbirke basni, komedije “Modna trgovina”, “Lekcija kćerima”, “Književnik u predsoblju”, komične opere “Histerična porodica”, “Kafana”.

1787.- Umro je matematičar, fizičar, astronom, filozof, pjesnik i univerzitetski profesor Josip Ruđer Bošković, osnivač i direktor Brerske astronomske opservatorije kod Milana i direktor Optičkog instituta francuske mornarice, jedan od najvećih umova svjetske nauke svog vremena. U 15. godini je iz rodnog Dubrovnika otišao u Rim, gdje je završio isusovački kolegijum. Postavio je dvije geometrijske metode za određivanje elemenata rotacije Sunca, geometrijsku metodu određivanja putanje kometa, jedinstveni zakon sile, pretpostavio da se tijela ne samo privlače nego i odbijaju na malim rastojanjima, sve formule sferne trigonometrije sveo je na četiri osnovne, izračunao je dimenzije i spljoštenost Zemlje na osnovu mjerenja meridijana, riješio je problem okaca u saću. Nasuprot Isaku Njutnu, vrijeme i prostor je smatrao relativnim, po čemu je preteča Alberta Ajnštajna. Djela: “Teorija philosophiae naturalis redacta ad unicam legem virium in natura ehistentijum”, “Opera partientija ad opticam et astronomiam”, “Elementorijum universea matheseos”, “O morskoj plimi”, “O zakonu sila u prirodi”, “O svjetlu”, “Teorija konusnih presjeka”, “Elementi matematike”.

Dakle i Ajnštaj je volio   čopiti bar nekoliko izraza.

  1. Velika Britanija, Pruska, Austrija, Holandija, Španija i Sardinska kraljevina sklopile su savez protiv revolucionarne Francuske.

Lijepi strah.

1873.- Rođen je ruski pjevač Fjodor Ivanovič Šaljapin, jedan od najvećih basova u istoriji opere, ogromne glasovne izražajnosti i izuzetne glumačke sugestivnosti. U operi je prvi primijenio principe Konstantina Stanislavskog i upoznao publiku na Zapadu sa djelima ruskih kompozitora, posebno Modesta Musorgskog. Kreacijama – poput Borisa Godunova, Mefista, Ivana Groznog i Don Kihota u istoimenim operama – dao je lični pečat, koji je ostao uzor.

1883.- Umro je njemački kompozitor  Richard Wagner, tvorac njemačke muzičke drame, uz Đuzepea Verdija najznačajniji romantičarski operski kompozitor 19. vijeka. Pisao je i tekst i muziku za muzičke drame, pretežno iz njemačke mitologije. Komponovao je u skladu sa sopstvenim simboličkim i filozofskim nazorima i učenjima njemačkih filozofa Artura Šopenhauera i Fridriha Ničea, stvorivši “jedinstveno umjetničko djelo”, u kojem su sjedinjeni tekst, muzika, igra, slika i inscenacija. Umjesto široko raspjevanih arija, upotrijebio je dramatični ariozo, a orkestar prožet vodećim muzičkim mislima postao je osnovni činilac u tumačenju događaja. Djela: muzičke drame “Parsifal”, “Tanhojzer”, “Holanđanin lutalica”, “Rienci”, “Tristan i Izolda”, “Loengrin”, “Nirnberški majstori pjevači”, “Nibelunški prsten”, koji se sastoji od četiri drame – “Rajnsko zlato”, “Valkira”, “Zigfrid”, “Sumrak bogova”, muzičko-filozofske studije “Umjetničko djelo budućnosti”, “Umjetnost i revolucija”, “Opera i drama”.

Da je živio u epohi Hitlera  bio bi mu i lijeva i desna ruka.Ovako je Niče bio desna ruka,a Vagner lijeva.

1895.- Braća Lumière su patentirali u Parizu svoj izum: filmski projektor.

1945.- Sovjetska Crvena armija   oslobodila je Budimpeštu, poslije 50 dana opsade tokom koje je ubijeno 50.000 njemačkih vojnika.

1945.- Američki i britanski avioni su u Drugom svjetskom ratu 14 časova bombardovali njemački grad Drezden, vojno beznačajan cilj, usmrtivši najmanje 35.000 ljudi, uglavnom civila.

Nema haga za ova masovna ubistva.45.ooo ljudi za jedan dan nije mogao ni hitler u svojim teplicama učiniti.Ali to nije ništa to je samo uvježbavanje za ono što slijedi.Milionske cifre za dva dana,Hirošima i Nagasaki.

1961.- Savjet bezbjednosti UN-a odlučio da u Kongo uputi mirovne snage svjetske organizacije da bi spriječio građanski rat u toj afričkoj zemlji.

UN samo mogu pogoršati stanje,jer rade po direktivi onih koji ruše.

1974.- Umro je slikar Petar Lubarda, jedan od najznačajnijih jugoslovenskih likovnih umjetnika 20. vijeka. Slikarstvo je studirao u Beogradu i Parizu. Prije Drugog svjetskog rata je postimpresionističkim i ekspresionističkim postupkom stvarao slike guste materije i zasićene atmosfere. Poslije rata je postepeno mijenjao orijentaciju, a stvaralački impuls i snažan slikarski temperament su ga uputili na dinamične kompozicije jarkih boja u funkciji dramskih sadržaja i nacionalnog epskog karaktera. Slikao je i predjele, mrtvu prirodu, portrete, a u posljednjem periodu se oprobao u apstraktnom slikarstvu, zadržavajući osobeni stil i prepoznatljiv snažan kolorit.

1875.- Kiparski Turci su u sjevernom djelu ostrva, koji je sedam mjeseci ranije okupirala Turska, proglasili “federalnu državu”, dodatno pogoršavši višegodišnju napetu situaciju na tom mediteranskom ostrvu. Formirana je i “Turska ustavotvorna skupština”, za čijeg je prvog “predsjednika” izabran vođa kiparskih Turaka Rauf Denktaš.

1984.- Šef Komunističke partije SSSR i države postao je Konstantin Černjenko, naslijedivši preminulog Jurija Andropova. Poslije Černjenkove smrti, koji je vladao manje od godinu dana, na vlast je stupio Mihail Gorbačov, sedmi i posljednji lider SSSR.

1989.- Sovjetska Crvena armija napustila je Kabul, glavni grad Afganistana.

1990.- SSSR, SAD, Velika Britanija, Francuska i dvije njemačke države su objavili plan o ujedinjenju Njemačke.

1991.- Američki bombarderi su razorili sklonište u Bagdadu, identifikovano kao vojni položaj u kojem su civili potražili spas od napada iz vazduha. Prema iračkim izvorima, poginulo je oko 500 ljudi, među kojima su bili djeca i žene.

Vivo,vivače jenki boj.

1999.- U Beogradu je sahranjen Peko Dapčević, jedan od prvih komandanata Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu. Učesnik je i Španskog građanskog rata (1936.-‘39.). Poslije rata bio je načelnik Generalštaba Jugoslovenske narodne armije, državni funkcioner i diplomata.

2000.- Papa Jovan Pavle II zatražio oproštaj za sve grehove Rimokatoličke crkve u prošlosti, uključujući odnos prema Jevrejima i jereticima.
Mnogo pametan i naivan ko poljska sobarica, ovaj papa Ivan Pavao II. On bi tek tako stotine miliona mrtvih,milione silovanih i obešćašćenih žena i djece… da mu se oprosti. Huli na Boga jedinog,jer samo Milostivi miže oprost dati.

2001.- Amerikanka En Bankroft i Norvežanka Liv Arnesen postale prve žene koje su na skijama prešle Antarktik. Njihovo putovanje od 2.700 kilometara trajalo 90 dan.

Bookmark the permalink.

Komentariši