Meša Selimović- Misli

 

 

 Ostaću čovjek

Samo izvolite, poslužite se mojom dobrotom, trošite moju iskrenost, hranite svoj ego mojom ljubavlju, gužvajte moje emocije kao staru hartiju, uzalud vam trud.

Nećete postati bolji, nećete postati ja, jer treba vam i duša. A nju mi ne možete uzeti, i sve dok je imam, ostat ću Čovjek.

 

O ljubavi

Svi kažu da ljubav boli, što je pogrešno.

Samoća boli. Odbijanje boli. Gubitak nekoga boli. Želja boli.

Sve zbunjuju te male stvari sa ljubavlju, ali u stvarnosti, ljubav je jedina stvar u svijetu koja odbija sve zlo i koja te uvijek iznova učini da se osjećaš dobro.

 

Čovjek je vjeran samo sebi

 

Tako je bolje,bez slatkih riječi,bez pravog smiješka,bez varanja.Sve je lijepo dok ništa ne tražimo,a prijatelje je opasno iskušavati.Čovjek je vjeran samo sebi.

 

Vremena

Trebalo bi ubijati prošlost sa svakim danom što se ugasi. Izbrisati je kako ne bi boljela. Lakše bi se podnosio dan što traje, ne bi se mjerio onim što više ne postoji. Ovako se miješaju utvare i život, pa nema ni čistog sjećanja ni čistog života.

Kunem se vremenom, koje je početak i završetak svega, da je svako uvijek na gubitku.

 

Život

 

Život je širi od svakog propisa. Moral je zamisao, a život je ono što biva. Kako da ga uklopimo u zamisao, a da ga ne oštetimo? Više je štete naneseno životu zbog sprječavanja grijeha nego zbog grijeha.

Onda da živimo u grijehu?

Ne. Ali ni zabrane ništa ne pomažu. Stvaraju licemjerje i duhovne bogalje.

 






											
Bookmark the permalink.

Komentariši