Oni jašu Mojsije harmoniku baca – II Epizoda

 

Kota kod Drvene džamije

Novi dan je svanuo. Sunčan, lijep bez imalo naoblake;  što bi Lenji reko , kad bi htio misliti i govoriti. Naporno je to. Zvizno zvizdan kao Mojsije sebe,  među rogove. Oni još ne jašu konje, samo što nisu, uvježbavaju se.  Mojsije ploče sluša, čelenkom samo što se po doksatu ne buba, harmoniku novu još kupio nije.

Deba je mislio da je vrlo romantičan, strastven i vrlo praktičan, ali bez smisla za realnost i uviđavnost. To je i priznavao. Oma je u to vrijeme bio vrlo nalik Debi. To znači bio je romantičan i senzibilan k'o krampa. Nije volio tuberoze, čak ni u saksijama. Mislio je da one izazivaju tuberkulozu, a tuberkuloza je zarazna.

Ipak odnio je tuberoze dragoj dok ona ležaše na samrti u bolnici za tubrekulnozne Podhrastovi II .  Na javna mjesta, osim u kafanu Debu niko nije vodio.  Jazuk.  Blentovija može nešto oštroumno dobaciti i to bi Omi prikrpili do kraja života.

Oma u posjet poveo Dobrog da Debu mjenja i tuberoze ukrade. Tog jutra je Debi reko da je nešto akuratan i da ne može izać. Da ga se riješi. Gdje ćeš ba blentoviju u bolnicu voditi. Jedna je dovoljna.  Deba ga pita jel’ mu se to nije mogo dići. Oma pormrmlja tako nešto i bjež u kuću da se priča ne širi. Zna blentu.

Dakle, Dobri koji je mjenjao Debu ufuro se u njegov um i dobio ideju da bi crne tuberoze istakle, potcrtale zajedničku tugu i njeno stanje. Zato se potrudio da ih nabavi iako im nije sezona. Nije mu palo na pamet da ih krade. Nije to zboh lopovluka.Jeste,ali manje. Kako ćeš ba ubiti buket cvijeća. To dobri insani ne rade.

Bavio se mišlju da nekog zamoli da ih oboji u crno i da fotoaparatom ovjekovječi Ominu tugu uz napuštajuću dragu.  Strah od flekanja i neurednosti je odbacio ideju.

Sestra tuberozne je bila epileptičarka. Oma zamolio Dobrog da bude uzor ponašanja, a sve ga strah da ga ovaj ne nasanka. Dobri izrazio sućut u vezi crnih tuberoza i naglasio da ih nije mogao nigdje naći,  iako ga je Oma zamolio. Uviđavno joj pojasnio svoja nadanje da će ona ozdraviti za godinu dvije, ako pak prije toga ne rikne, i da će do tada moći češće da uživa u njenom društvu.

U tom naiđe epileptičarka i Oma je predstavi .

– Da li je to ona epi….- sreća da po običaju Dobri, ponekad,  kad god to treba, poput lijenog izražavao misli;  kao kad ovaj blene u novu žensku pa rastegne riječi ko šmizla žvakaću.  Oma ga oštro štartnu nogom,  i reče mu pardon. Želio je  da Berka što mirnije ode u drugi svijet i da ga napusti kako bi on mogao iskazati dunjaluku svoju  tugu. Tog momenta nije bio spreman na gubitak, barem dok cvijeće ne uvene. Nije želio da Dobri uobliči riječ u epileptičarku.  Za divno čude, Dobri, iako ga nije bila briga za Omu,  Debu i njihove seksulane opservacije i nakane, dovrši riječ:

– kurejka sa cvijetom u kosi što lebdi i mene blaženog traži – cereći se i hinjski , ali širom otvorenih očiju gledajući u epileptičarku. Zna da će ona taj pogled protumačiti kao oduševljenje i poziv na, ma šta ti ja znam za što.

Ona se načisto baildisala i Dobri par mjeseci kupovao pitu boli glavnjaču u cvjetanju samo da bi ona manje u trans padala.

Uopšte nije bile epileptičarka nego se zbog niskog tlaka , a bome i još nečega, k'o bekanka znala povalljivatu. Dobri tlak svojski mjesecima popravljao i jošten prebacivao. Jes da je moro snižavat, pa visit, pa snizit i  potaman, tako preko nekoliko i nekoliko puta. Tlakomjer načisto poepikurio, ponekad i prokukurikao. Tlakomjernica bi cvrkutala i mater dozivala. Tada još uvijek  recenzija i cenzura  o crvenom fesiću nije bila natakarena na papir.

Epikurejka se nije ljutila; kako bilo da bilo, godilo joj tenu i zdravlju. Pritisak se stabilizovao i sad se ko dvije bekanke , zbog onog nećeg drugog povaljivala.

Sestra joj Berka ozdravila, možda bolesna nije ni bila. Njoj ime Tubislava bilo, ali Oma bio mišljenja da joj Berka ljepše priliči. Nekako mu se ono Tubeslavila ili pak Tubetkala nimalo nije sviđalo. Nema to nikakve veze sa tubama, slavljem i tkanjem, previše na cvijeće mirisalo. Mišljenja smo niko lud među tuberane ne bi iz čista mira pošao.

Berka , Omi planove pokvarila,  nije “udovac” postao. Dao joj nogu. Ali se teško mogao kutarisati.On da nogu Tubislavi, sutra mu na slavlje dođe Tublesavila.I njoj dao nogu, a ono Tubetkala dođe na tkanje.I njoj da crveni i misli rahat. Jok, sutradan mu na postelju kuca Berka. I tako mjesecima.

Što ti je žensko, konta Oma.

Jednom, nedugo poslije one prve, vidikovačke harmonike od sto dvadeset basa, mi navratili kod onog Mulazimovića je što poslije Čička na Skrenderiji đokej bio. Ko jah'o neke ploče ili šta ti mi znamo. Mlađa raja, nije loš, htio se starijoj raji dodvoriti. Nije znao s kim ima posla. Pozvo ih na sjelo a oni butum ostali trinaest dana. Išao ih taj broj naopako. Nećko otad nikada nije trinaestu ploču navijo;  jal’  bi neku žensku zovno, jal organa reda da je pušćaju. Ako nije bilo ni organa ni ženskijeh , samo bi reko: fajronat.

Mojsije u bajku Debu pozv'o, još ga skontali nismo, kad evo ti i Ome sa Đugum Frkom i Baška Baša, mlađi brat Dobrog , sa nekom raspušćenicom. Išle ga raspušćenice i starije žemnske ko Edipa majka. Možete misliti ,taj čova, Edip , imo Edipov kompleks. Koja slučajnost?

Oma, Baša i Deba nerazdvojni bili. Dobri sa Epikurejkom,Lenji sa Sokak Kokom .Mojsije nije sa Zlatom već sa gramafonom.Zlata se naljutila što je hekno ćemane. Ona samo u živo vjerovala. Dakako muzici. Nesmijemo ništa dalje  dodavati radi Mojsija. Zna se naljutiti ako mu žensko barkćeš.Svi na prozivci, još samo Lela Jela Jelena i Herco fale. Misle biće tijesno.

Herco jahanje ozbiljno shvatao i sa Ibrik Lelom Jelom Jelenom, malo poviše inat kuće lijevo od Alifakovca za džokeja vježbao. Viđu jada, sad iskrsnu i treća Jelena sa četiri imena. No ovo Ibrik će se ubrzo izgibiti,jer od kako je Herco učio jahanje, nije više išla pred Begovu po vodu, već u pivaru po pivu. Bliže joj bilo tries metri od  kapidžika.

Mojsiju oko srca toplo, ona njegova Grbićka najslađa i najljepša. Neka Jelena, nek’ se skupljaju, janjad mala, mace male, čiko ih rodio; al’ nijedna k'o njegova nije i biti neće. Ne da on.

Pripeko zvizdan, topi se asvalt, ženske se ne mogu naprat, tukne na sve strane, valjalo je kotu ulogovati, rashladiti, aerosolovat, asepsolat i iskoristiti.

Najmlađi Mulazimović starijeg brata i udatu sestru imao.Brat mu boem , loko na prazno, mezio nije i još usukaniji od mlađeg bio. A prelijepa sestra par godina nas, mlađahne preduhitri i majka čestita posta. Nju nismo stigli  na loš glas  iznijeti.

Sve druge u bližoj i daljoj okolici , u to vrijemo jesmo. I što je čudno nisu se ljutile. Već u redu za vodu stajale. Neka đugum,neka ibrik; a one bez pravog nauka lavor ili kantu. Misle posuđe bakarno,jal srebreno,jal limeno je ulaznica za maskenbal.

Nećko visok i vitak skoro k'o četiri, pet naslaganih oklagija, po koja picajzla na licu; pušio ko turčin, a pio i mezetio nije, ali stariju raju htio ne htio dobro ugostio. Dvije lijeve noge za sport imao, oca i ma'mu na more otpremio.

Majka ili otac mu turskog porijekla bili, zaboravismo koje čeljade. Da li tursko porijeklo pomoglo ili nije, ne zna se; tek otac mu mutevelija drvene džamije u tom vaktu bio. Puna kuća berićetli fasunga. Džematu te godine dobro išlo, vidjelo se.

Jedan od rijetkih puta što se raja u trošak nije dala, narodskog se zekata dohvatila i žao im nije , osim što ga još više nije bilo. Valja Debu i Omu nahraniti,a ni Frki ni Lenjom mane nije ,a ako Herco sa Ibrik Lelom dođe eto belaja. Bit će gladnih ili se u kupovinu po fasungu neko spremat mora.

Stan veliki, u kući na spratu, dovoljno prostora za akšamlije i ašik ljube. Dvorište i bašća, ne bašća, već džardin , merak živi, sve u travi i blještavim kadificama, đulama i cvijeću, par ašlama, nekoliko tunja, dva tri duda, hejbet ribizli, manje ogrozli i još veliki u staklu sa šedrvanom hladnjak.

U bližoj okolini je samo doktor Živanović toliku bašću imao. Šadervan nije ,zašto , to nikom nije jasno. Sad bi Deba nešto religiozno možda nacionalno lano, ali ne zna da ovo pišemo,zasad,tako da smo dobro prošli.

Rekosmo ili nismo, 0tac Nećkov penzioner bio, al’ nešto mu se penzije malom učinila, a nije bila; pa je “moro” mutevelija džamije drvene postati. Džamija preko puta kuće, ulica Provare (nekad Čapajeva) pet metara ih dijeli, ali glavni ulaz u Himzarinoj sa strane. Sebi pomoćni , odmah po muteveluku u ogradi izrezao i napravio. Kaže bliže mu. Mogo uletit u džamiju kad mu ćeif čak i o ponoći ,iako tog termina u vaktiji nema. Kaže  sve za kontrolu i pod kontrolu se mora  stavit.

Sad je tu glavni hodža i mutevelija, onaj što je u gumenim kalošama bez cipela; sa sela nekih godina poslije doselio, sihire bacat “znao”, zapise piso, veliku kuću niže Mulazimovića džab – džabe zdipio. Tako vam to ilmije rade , ko pijavice; prihvate se se jal insana,  jal hajvana pa muzi , pa muzi dok sve ne isisaju život..

Četiri kuće povrh Nećkove živio Oma sa roditeljima i sestrom. Zvao je Kanita,a kad bi se naljutio Kalamiti; ono Đejn zbog tarzana raznih ispuštao.

Debu od Nećka jedna kuća djelila ali ulaz bio od Tahtali sokaka (nekada Jelene; ne Grbić, Ibrine ili Hercine već Vitasovićke). Nju Mojsije nije previše  računo u Jelene. Kaže neko joj greškom ime dao. Gdje si ti bolan vidio da neka Jelena bude partizanka.

Na drugoj strani , malo niže a preko puta Bogumil Časar sa ženom Lidijom, sinom Mirom i kćerkom Dijanom živio. Poslijednji Bogumil, imenom i vjerom. Nije dao Bosnu i od srkleta ga srce heknulo. Sin mu za čerečenu, nebogumilsku Bosnu život dao.

Prva kuća ispod, raskršće ih odvaja stanovali Baška Baša i Dobri.Desno od njih dr. Živanović,lijevo druga kuća niže , bijaše Mojsijev, ne baš željeni dom.

Samo što su sjeli oko salonskog stola od mahagonija Deba upita Omu, dajući na znanje da je vrtio riječnik:

-Što si bio brižan, ili kako ti reče akuratan.Možda si brino što ti jaro glavu nije mogo dići.?

-Nije to bitno htio sam malo da spasim atmosferu tog upeklog jutra.”

– Jebala te, da prostiš atmosfera, što ne skoči za harmonikom da je spasiš, sada bi imali muziku uživo, a ne neku Jugoplastiku.”

Ljut Deba nema mu žive svirke, ova vinilska ga još brže uspava. Hoće Mojsije bacat harmoniku pa raja nagrabuse, i ostanu bez muzike.

Nije se druženje ni zahuktalo,podne  drugog  dana  jako je, eto ti Ome , iz sobe uleće sav osafunjan, samo u gaćama, normalno parhetušama, poderanim na koljenu gleda u Mojsija i pita:

-Ima li ko bateriju?

 

/ Kraj prvog dijela /

 

COVID 19 X Dio / Ta gnjida , taj nečovjek Milorad Dodik

 

COVID 19 – poslijednja šansa zemaljske  civilizacije ?

Uz dužno poštovanje i izvinjenje  oboljelim od pošasti i svim znanim i neznanim borcima i herojima koji časno i pošteno rade  za suzbijanju pošasti i pomažu oboljelom stanovništvu.

Oni nas plaše Corona virusom , novim biznisom “gospodara ” novog poretka !?

Ne treba nama COVID  19 za uništenje.

Tronacionalistička bagra  nas uništava već trdeset dvije  godine.

Vatikan ,G7 i G 21 to radi milenijumima.

Corona virus je tek mala maca u odnosu na ove  naše lokalne  i globalne monstrume.

Borba protiv kriminala ili Dodikovih protivnika  Advokat otkrio jezive detalje: Evo kako je ubijen David Dragičević

Siniša Krunić : Ja sam Bosanac                             Dječak iz Geta saznao razmjere pljački Dodikove                                                                                                  hunte

U depeši Stejt Dipatrmentu  od 24.jula 2008. ;  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, odnosno tadašnji ambasador SAD-a u BiH Čarls Ingliš upozoravaju:

“Čuli smo optužbe da Dodik vrši pritisak na protivnike u privatnom sektoru. Slaviša Krunić, vlasnik uspješne firme Sektor Sekjuriti sa sjedištem u Republici Srpskoj, 16. jula nas je obavijestio da Dodikov tjelohranitelj (šef obezbjeđenja op. a.) Miloš Čubrilović i njegov kum Velibor Šotra, vrše pritisak na njega da proda svoju firmu njihovoj firmi za bezbjednost Alfa.

Krunić kaže da je njegova firma na Dodikovoj ‘crnoj listi’ i da zbog toga ne može dobiti poslove s Vladom RS. On nagađa da Dodik zapravo želi kontrolu nad sektorom bezbjednosti koji broji 900 uniformisanih muškaraca” . (BN 30.06.2014.)

 

Čoviću došlo iz Dodika u glavu: HNS pozvao na prekid blokade ...  Dodik najavio investicije od skoro tri milijarde maraka

Dodik najavio investicije od skoro tri milijarde maraka

Pogledajte kako izgleda vila Milorada Dodika u Beogradu (FOTO+ ...  Ramski Vjesnik - Punac Dragana Čovića | Ramski Vjesnik

 

Privreda je na respiratoru.

  • Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba ( BN 27.03.2020.)

(Glavni i odgovorni urednik poslovnog portala CAPITAL.ba Siniša Vukelić dobitnik je Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u BiH 2016. godine. Vukelić je nagradu EU dobio za serijal priča pod zajedničkim nazivom „Pljačka Balkan Investment Banke – Banke Srpske“, a koja je proglašena najboljom istraživačkom pričom u BiH u 2015. godini.)

 

**

 

Čitav svijet , u ovim teškim trenicima pokazuje veliku solidarost i pokušavaju pomoći jedni drugima.

Normalno nađe se imbecila,   pogana i neljudi koji pokazuju svoje monstruozno lice.

Ni Bosna i Hercegovina nije pošteđena  takve bagre.

Uvijek i uvjek, iz mraka pročetničkih gnusoba se  pojavi  ta gnjida , taj nečovjek , ta pijačarska fukara ,

taj satrap Milorad Dodik.

 

U ovim teškim vremenima  kada Republka  Bosna i Hercegovina pokazuje veliku brigu za oba etniteta

i distrikt, ne dijelići in na prioritete ili podređene jedinice, kada bosanski  narod  iz svih njenih dijelova

pokušava da se solidariše i pomogne jedno drugom , kad vlasti na svim nivoima pokušavaju da skrpe

crkavicu iz opljačkanih fondova , opuhanih buđeta i otetih  resurusa ,da izvši kakvu takvu

preraspodjelu i da bar djelomično zaustavi haos koji nam prijeti ; nađe se ta pogan  , joga su mediji

odavno prozvali septičkom jamom.

 

Nećemo ulaziti u jad , bijedu i nečovječnost  rečenog, iz poniženja nam je, prenositi taj  kužni smrad

neljudstva  . koji može nastati samo u bolesnom, nadrogiranim i i iskompleksirnaim glavama.

Toj spodobi u ovom vrlo haotičnom , neizvjesnom i teškom momentu pada na pamet da prebrojava i

komparira učinke  Corona virusa na nacionalnoj osnovi .

U njegovoj bolesnoj glavi zabetonirani naconalistički torovi su evidentni smisao njegove bolesne

psihe i  tiranije.

Svodeći  računicu učinka Corona virsa maltene na  nacionalnoj osnovi , Dodik pokazuje

krajnju nečovječnost i netolerantost svemu što je ne putu njegovim maloumnim pljačkaškim idejama.

 

Dodikovi stavovi   nemaju  dodirnih tačaka sa solidarnim  civilizacijskiskim ponašanjem naroda u

cijeloj BiH, koji je prvi put od rata zaboravio na nametnute podjele.

 

To su suluda razmišljanja čovjeka koji gubi kompas , jer je sa svojom pljačkaškom  huntom manji

etnitet doveo do kolapsa i bankrotsva. Njegova vlast , odnosno manji etnitet , nemaju legimitet ni

kredibilitet  na međunarodnom nivou, upravo zahvaljujući njegovom nerazumnom djelovanju.

 

Ako mu / im ne pomogn/e Republika Bosna i Hercegovina  i Federacija  BiH nema

ništa od  zamišljenih  100 miliona EUR-a  kredita kod IBRD ,  za spas i nametnute  tiranije i Rapublike

Sroske.

 

Gdje god je pokucao ,   dobio je odbijenicu. i poneku mrvica na nivou BiH.

Sada dolazi osveta  suludog čovjeka  napuhanog ,  izobličenog , plastičnog lica.

Ništa novo iz halnih usta i mozga na nižem nivou od amebinog.

 

Što je previše previše je!

Ko ne zna stati u siulništvu , licemjerstvu i  poganluku , biva pometen. Ovako ili onako.

Zakon  univerzuma.

Čak i  njegov djed   , koji  ga je naučio da sa ciganima postupa ciganski ,  se počinje osjećati

nelagodno u svom vrelom prebivalištu.

**

BN 27.2.2020.

 

“U čije ime Dodik najavljuje mjere,gdje su;

Parlament,Vlada Srpske, institucije…Može li on prije

Parlamenta najaviti vanredno stanje!?

Nije poznato u kome svojstvu Milorad Dodik najavljuje uvođenje vanrednog stanja u Republici Srpskoj. Treba li neko da ga podsjeti da Republika Srpska ima predsjednika, predsjednika NSRS i predsjednika Vlade Republike Srpske. “

 

Mi ćemo dati odgovor “neinformisanom / neukom ” novinaru:

Dodik uvijek govori sa svoje  diktatarske pozicije , u svoje ime i u ime pljačkaške hunte koju vodi.

 

 

Dopisano:

Tek da se zna

 

“Na poziv načelnika Istočne Ilidže Marinka Božovića, s načelnikom Općine Ilidža Senaidom Memićem dogovorena je zajednička saradnju rješavanja probleme koji se mogu pojaviti na terenu, pojavom COVID-19, saopćeno je iz Općine Ilidža.

“Pozivam stanovnike Vojkovića, Kotarca, Dobrinje, Kasindola da prihvate da se podaci  iznose kakvi jesu i da nema mjesta panici, a pogotovo da nema potrebe za zatvaranje kretanja u slučaju potreba između naših općina. Materijalno-tehnička sredstva koja imamo na raspolaganju u Općini Ilidža spremni smo dati u slučaju potrebe i za ove dijelove Sarajeva”, rekao je načelnik Memić, a saopćila je Općina Ilidža.”

(Radiosarajevo ba. 26.3.2020.)