Bosne zemlje Božje milosti – Pred ponoćna Galerija

     Utočište

 

 

Poveznice

 

Nebeske suze   Bosna zemlja Božije milosti krvari

Nebeske suze                                                         Bosna zemlja božije milosti Krvari

 

Bosna sanja  Razvedravanje

Bosna zemlja Božje milosti sanja                            Razvedravanja

 

Grad čednosti sanja i živi    Krasan dan

Grad čednosti sanja i živi                                                     Krasan dan

Saraj Ovasi   Muzika samo za nas

Saraj Ovasi                                                                                    Muzika za sve nas

Čedonost sanja   Nježni plamen ljubavi

Čednost sanja                                                                 Nježni plamen ljubavi

 

Sleđena smrt gleda i pamti  Krvava trešnja

Sleđena smrt gleda i pamti                                                   Krvava trešnja

    Savršen dan

Svjetlost                                                                        Savršen dan

 

Ona i maslinova gora

 

 

Sunce ljeti i nekad

samo leluja

 

Nebo postaje njegov veo

prosuipajući se u tisuće zarova

iznad mora i pijeska

gdje sjeđah na jednoj od dvije fotelje

na kojima bješe zapisano mastiljavom olovkom

rezerve

 

Druga sjedalica čeka kupačicu

utonulu u crveni bikini

koji krasi mramorna bista

i zov sirene

što ljubav vodi sa morskom pjenom

 

spremajući se za šetnju

sa mnom hudim i blaženim

Ona

izlazi iz plaveti

da bi plavet pučanstvu podarila

 

prima me za ruku

vodi me ka drveću svetom

 

Ona i ja

ljeto u šumi maslina

lahorac u kosi

buna u damarima

ostalo su valeri

 

Arsen Dedić – Život / Song – Lyrics

 


Jučer sam prošao kroz moj stari kraj

I opet u meni cvjeta maj

Slike iz mladosti, djetinjstva glas

Sve one radosti – jer imali smo nas

Sve to je prošlo, prošlo ko’ za čas

 

Stari refreni u srcu se roje

I svijet nam nudi svoje boje

U meni sunce i ljeto bez kraja

I drhtaji prvih zagrljaja

 

I nije to sjeta, to što mi smeta

Već to je lice današnjeg svijeta

 

I dolazi vrijeme što bješe moj “cause”

I sve teže plovi, plovi ovaj brod

Sve bivše ljubavi u sjećanje staju

I ja se sad pitam – što ostaje na kraju?

Što stvarno dobiju ti, ti što daju?

 

I opet život ide dalje,

A nebo nove snove šalje.

Ko’ ptici malenoj što polijeće iz gnijezda

Više je želja nego zvijezda

I kada vidim da je mnogima svejedno

Ja kažem – živjeti,

 

 

 

Kusto i Islam / Iz arhiva

Zakašnjela poruka neizvjesnom A’ Mirčeti

Ovih dana dođoh do nekijeh pisanijeh : Muslimanske (samo)obmane – Žak Kusto (ni)je primio islam

(uradak od 17.siječnja(januara) 2014.)

Pročitah ga s velikom pažnjom.

Sa nešto manjom pažnjom sročih pouke glede onoga što ti napisa, bez ikakve namjere da polemišem sa tobom. Ako pročitaš dobro je. Ako ne pročitaš i tako ne pije vodu .

Lično, nisam veliki poznavalac Žaka Kustoa, osim što sam volio gledati njegove dokumentarce u trenucima kada mi je djetinjost ostavljala slobodno vrijeme. A odakle ti vrijeme u mladosti, frajeru jedan. Tako se mislilo u mahali.

Čitao sam neke priče o Kustoovom prelasku na Islam, ali kako nisam svjedočio tom činu; nije me to previše zanimale; mislio sam da je to stvar za zabarav. Mene su učili: vjera je sasvim lični čin i svako će odgovarati za svoje vjerovanje, uvjerenje i uvjeravanja. Tako je i danas.

Dakle ,ne znam da li je Kusto primio Islam i ne mogu to tvrditi jer me pored moje nenazočnosti nije udostojio obavijestiti o tome, a izgleda ni E.B.

Iskreno priznajem da postoji velika mogućnost koonvertizma, ali na kraju krajeva to je Kustoov lični izbor koji se ne tiče nikoga.

I ti 27 godina poslije njegove smrti želiš da izvršiš ničim izazvanu egzekuciju mrtvog mudraca. Niti je ljudski ubijati časne mrtvace, niti humano petljat se u njihove lične izbore.

Dakle Amirice citiraš suru Furkan ajet 53. a zaboravljaš:

-Neml 61.

Ili je bolji onaj koji je stvorio zemlju boravištem, dao da (teku) kroz nju rijeke, podigao na njoj brda, i učinio između dva mora pregradu.

-Rahman 19. i 2o.

I pustio je dva mora(da teku i) da se sastaju, a među njima je brana, pa jedno ne prevladava drugo(ne mijenja ima se osobina).

Ova dva ajeta se (a ne Furkan 53.) odnose na Mediteran i Atlanski okean i ne miješanje slatkih i slanih vod,kako je to utvrdio Žak Kusto.

Takođe vode Bab-el-Mandeb (vrata suza) mjesto sastajanja vode Crvenog Mora i Adenskog zaljeva ( Crveno more, Indijski okean )se ne mješaju.

Godine 1962. Kusto je rekao da su tu činjenicu utvrdili njemački naučnici.,on se nekoliko godina po „problematičnom“ primanju Islama u to lično uvjerio.

Vidiš li kako se prenose zapažanja i pouke ? Ali to je tek početak.

Dakle, Neml 61. i Rahman 19. i 20.a ne Furkan 53. se odnose na ono o čemu je govorio Žak Kusto i na osnovu kojih Kusto , po tebi nije navodno prešao(?) na Islam. Sasvim izvjesno Kusto je bio upoznat i sa 53. ajetom Furkana.

Sa mnogim kuranskim istinama (ne samo sa ovim navedenim u tekstu) Kustoa je šezdesetih godina prošlog vijeka upoznao Dr. Moris Bucaille. (19.07.1920.-17.2.1988.). Dr. Bucaille nije bio nepoznanica Francuskoj i svjetskoj javnosti (pročitaj nešto više o o jednom i drugom na vikipediji,ako nemaš njihove literature).

Netom,Durmice tvoji argumenti su :

1. Nedostatak dokaza da je Kusto prešao na Islam je dokaz da nije prešao na islam.

Ovaj zaključak je bio sušta pamet, jaka logika upute :

Sokratovim tužiocima, inkviziciji, Staljinovim gulazima, CIA, FBI, UDBi, ŠEVI, Geringovim, Makartijevim, Minhauzenovim, SANA ili Tuđmanoima sljedbenicima .

Dakle naš nam Amit ima logiku navedenih zlih hordi i manijaka.

Tko želi vjerovatno će naći prave dokaze za ili protiv,odnosno za jedno od ovo dvoje jer dvije istine ne postoje.

Radi boljeg shvatanja tvoje tvrdnje može se napomenuti da je nepojmljivo veliki broj kriminalaca bilo oslobođeno optužbi za nešto što su sigurno učinili.Po zakonu nijedan sudac ne bi smio nekom izreći presudu i reći :kriv je zato što nedostatak dokaza dokazuje da je kriv.

2.Navodiš da je fondacija Žaka Kusto 1991 g. demantirala vijest o prelasku Kustoa na Islam i da je Kusto živio još 6.g. i da je mogao demantirati svoju fondaciju.

Ne shvata čovjek da za 32 Kustovih g. islama + Amirovih 6 g.; Kusto nikad , niti jednom rječju, niti jednim gestom nije demantirao svoju pripadnost ili nepripadnost Islamu. Naprotiv, čutke kao pravi vjernik koji se predao Bogu. Strpljivo je podnosio utemeljene / neutemeljene, istinite / neistinite priče koje su o njemu kolale.

Nije ga interesovalo da li one dolaze od gnušanja protivnika njegove islamizacije ili od onih „zagovornika“ islamizacije koji su riječi o tome prenosili poput papagaja. Onih papagaju koji su pogubili nit priče i samo na nepotreban i štetan način pridonosili stvaranje buko oko ničega.

Da li išta znači 32 dvije godine ćutnje? Mislim da je to sasvim dovoljno vremena da se nešto demantuje.

U koje dokaze po tebi treba svrstati vrijeme gnušanje dijela hrišćanske i odobravanja dijela svjetske javnosti u vezi Kustoovog konvertizma? Za ili protiv!

Emire koliko me matematika služi 38:6 je oko 6,3333…puta više godina.

Da li ti to nešto govori?

3. Kusto sahranjen po kršćanskom obredu.

Onako,usput ,Durmiću znaj da je Kusto „ sahranjen kada više nije bio među živima odnosno nije ništa mogao učiti u pogledu načina (obreda) svoje sahrane“ (samo se slijedi tvoja logika – ali ipak na nešto logičniji način).

Razmišlja se: da li je Durmiću krivo što nije pozvan na Kustovo prihvatanje Islama (što je faktički nemoguće obzirom na Durmićeve nezrele godine) ili mu je krivo što njega Kuran i neko sličan Bucailleu nisu preveli na islam?!

A imaju tu još dvije kvake (ne one tipa #22):

-Fondacija se oglasila tri godine po smrti Dr.Bucailla jednog od glavnih svjedoka u priči o islamizaciji (1.)

-oglašavanje se desilo u vrijeme kad je Kusto već bio teško bolestan i nije mogao uopšte reagovati. (2.)

Dakle sve tvoje tvrdnje bi bila smiješne da nisu besmislene.

Furkan 53.:

I On je ( Onaj) koji je dao slobodan tok dvjema rijekama:ova(jedna je) pitka, slatka,a ova druga je slana gorka.I učinio je između njih prevlaku(graniicu ) i neprelaznu branu.

Moj mali, Durmiću; Furkan 53. se konkretno odnosi na Kustoovo potonje traženje sudara slan(ih)e i slatk(ih)e voda koje se ne miješaju.

Naoružan spoznajom da ajeti Neml 67, i Rahman 19.i 20. mogu biti samo Istina saopćena od Velikog Stvoritelja Kusto je počeo da traži potvrdu za navode 53. ajeta sure Furkan.

Upoznat sa (hipotetičnim) rajskim porijeklom rijeka Tigrisa i Eufrata,a koje se uz to pominju u Kuranu , pretpostavio je da bi one mogle biti početna etapa njegovog istraživanja.Uz pomoć predanja i natuknica lokalnog stanovništva Kusto je par godina pokušavao naći tu branu između slatke i slane vode.

I onda je u persijskom zalivu otkrio da se u jednom dijelu ulijevanju Šat -el -Araba u perzijski zalijev slana i slatka voda ne mješaju.

Ovaj uzvišeni ajet s takođe može da se odnosi na susretanje vode Bijelog i Plavog Nila.

U svom kasnijem radu Kusto je svjedočio i o mnogim drugim mjestima širom svjetskih mora i okeana(kao i rijeka) koja eksplicitno potvrđuju navode svih ajeta navednih u tekstu.

Kasnije su sa poboljšanjem tehnologije i popularizacijom okeanografije i mnogi drugi istrživači mora i morskih dubina nailazili na slične pomorske(i rječne) anmalije

Moglo bi se još mnogo toga napisati vezano za tvoje pisarije,jer sama tema je vrlo zahvalna za razmatranje .Ali i ovo je dovoljno.A zaključke neka izvede ko to hoće i na način koji mu odgovara,ali to već nije svrha ovog teksta.

Da ne bude zabune: svrha ovog teksta je samo pojašnjenje ili ispravka nekih navoda koji su izmišljeni, pogrešno interpretirani, zamagljeni, nedoslijedni , a neki možda i namjerno podvaljeni, sa minornim logičkim i jezičkim slijedom.

Ovom tekstu nije čak ni svrha onoga što je najavljeno u naslovu, jer je Muhamedu (a.s.) rečeno: “ niti ćeš učiniti da slijepi progleda, niti gluhi da pročuje, niti nijemi da progovore“ .

I na kraju koliko je uopšte bitan jedan konvertizam u odnosu na svakodnevne konvertizme? Vjerovanje trećine svjetske populacije koja potvrđuje Božansko porijeklo Kurana je sasvim dovoljano za bilo koje svjedočenje.

Tuga (sramotno) je to što tvoj tekst, Durmiću objavljen u Preporodu – časopisu namjenjenom za objektivno informisanje sa pretenzijom obrazovanja i prosvjetljenja islamskog (a možda i nekog drugog) čitaoca!

Jedna od osnovnih dužnosti Preporoda je da bdiju nad tekstovima koji se objavljuju u njima. Čitaocima mogu da nude pretpostavke i zastranjenja koja se mogu vezati za časni ajet 36. sure Junus:

Većina ih slijedi samo nagađanja.
Zaista nagađanje ništa ne koristi.
Zaista Bog zna šta oni rade.

Bolje bi prošao da je tvoj tekst objavljen u dobrotvoru ili karitasu a tamo mu je i mjesto.

Onako, prijateljski Emiru Durmiću savjetuje ti se da se (ne) nastaviš družiti sa članovima sterilnog i defetističkog kluba 99 od kojih si najvjerovatnije pokupio većinu „pameti „ za svoje pisanije.

Razmišljanje o Jučer , Danas i Sutra/ Igrokaz na dan 15.Mart/ Ožujak

Danas je Nedelja   15.Mart/ Ožujak 2020. godine. Dani 75 / 291 , minulih/ nadolazećih.

 

Dani lete , a vaskoliki dunjaluk uvijek  more iste  brige:

šta, ako ,zašto, čemu  je to nezaobilazno Jučer,

Danas i Sutra.

 

A sve je vrlo jednostavno.

Juče je otišlo i neće se više nikada vratiti.

 

Dakle , prošlost ne možemo izmjeniti,ali nam može biti učiteljica.

 

Sadašnjost  je samo tren. Kada ovo završimo to je već prošlost.

Ali život čine upravo ovi trenuci ,koji nam klize kroz ruke ; ove prelijepe kapi rose,

ako ih ne zaustavimo ljubavlju , sjećanjima i uspomenama, odoše nepovratno.

 

Budućnost je neizvjesna i nesigurna, ali je željno očekujemo.

Nadamo se da će biti milosnija od juče i danas.

Međutim zaboravljamo da je budućnost izgrađena na prošlosti

i ovom trenutku koji nezaustavljivo bježi u prošlost.

 

Uvijek i zauvijek , i Jučer i Danas i Sutra su okovani našim činjenjem i nečinjenjem.

A Nebo odlučuje kako će nam to preraspodijeliti i uzvratiti.

I jednom kada utihne sve, i kada budemo lišeni ovozemaljskog blaga i umovanja,

biće nam onako kako smo radili ili ne radili.

 

Što bi poete rekle:

-Činili ili ne činli , sve ima svoj početak , bitak i kraj.

U prevodu:

-Od početka , sredine i kraja , zavisi vam novi početak.

 

Indexi – Balada / Song – Lyrics

 

 

Idi sad, druže moj

ljubav i pozdrav mi odnesi mojoj ti

putu mom tu je kraj

umoran ovdje ja ću stati, želim mir

 

Kad ne bude mene

kad me skriju paprati, travke i šaš

kad ne bude mene

ljubit’ ću je pjesmama svojim i tad

 

 

 

Ref.

O reci mi njoj

da je tako prolazno sve

kao ptica let

samo nju da volio sam ja

jer je za me bila sav svijet

crveni moj cvijet

 

Idi sad, druže moj

ljubav i pjesmu mi ponesi mojoj ti

dalje sad mogu sam

počinak ovdje ja ću naći, idi ti

 

Kad ne bude mene

kada dodju drugi dječaci k'o ja

kad ne bude mene

reci da ču ostati sa njom i tad

 

Ref.

 

Bleki – Kam si pošla

 

Kam si pošla djevojčice ljepotice

Sa pupoljkom na dlanu

 

Dragom dragom

Ja ga nosim nosim

 

Kam si pošla djevojko ljepojko

Sa srcem na dlanu

 

Milom milom

Ja ga nosim nosim

 

Kam si pošla ženo  čedna

Sa trnjem u duši

 

Nemam kom nemam kom

Ja ga oko sebe svijam svijam

 

Nina Badric – Moja ljubav / Song – Lyrics

 

 

 

 

     

 

Znas li da nisam mogla disati

jedva sam misli stigla sabrati

kad sam te tada vidjela

srce mi je moglo zastati

 

Htjela sam istog trena otici

tvoj pogled mogao me ubiti

ko da je bilo sudjeno

sve moje tad je tvoje postalo

 

Ref.

Nije me sram

ti si mi uvijek bio drag

nisam ti mogla ni znala reci

da moje srce

od prvog trena ti pripada

 

Nije me sram

neka zagrme gromovi

neka se kisa kroz oblak prolomi

da cuju svi da moja ljubav si ti

 

Sjecam se nasih prvih susreta

uvijek prekratka noc za zagrljaj

samo si me njezno ljubio

ne znas kol'ko si mi falio

 

Tad sam ti cijeli zivot pricala

tisina rijetko kad je trajala

rekla sam da si moje sve

da me svaki prije slomio za tren

 

Ref.