Bosna zemllja Božije milosti – Pred ponoćna galerija

 

 

 

 

 

djevojcicarubinovo-jutro-i-ljubicice   plavetni-sni

Djevojčica , rubinovo jutro i ljubičice                               Plavetni sni

 

cvijetni-vodopad  andeoska-milina

Cvijetni vodopad                                                                    Anđeoska milina

 

naselje-ispod-brda   kristalna-kupola

Naselje ispod brda                                                             Kristalna kupola

 

njezno-i-lelujavo   vjetar-ceznje

Nježno i lelujavo                                                            Vjetar čežnje

 

djetinji-dardin   plavo-i-njezno

Djetinji đardin                                                             Plavo i nježno

 

pogled-kroz-staklo   djetinja-strast

Pogled kroz staklo                                                       Djetinja strast

 

prividi  nebeska-svjetlucanja

Prividi                                                                                Nebeska svjetlucanja

 

 

osuncan-pogled  snjezni-bor

Osunčan pogled                                                                        Snježni bor

 

 

Bosna zemlja Božije milosti – Galerija u 15 03

 

 

 

djetinji-dardin  jesenji-dan

Djetinji đardin                                                             Jesenji dan

 

pogled-kroz-staklo  nebeska-svjetlucanja

Pogled kroz staklo                                                              Nebesko svjetlucanje

 

 

djetinja-strast  prividi

Djetinja strast                                                                                 Prividi

 

 

Bosna zemlja Božije milosti – Galeija u 14 02

 

naselje-ispod-brda   kristalna-kupola

Naselje ispod brda                                                                    Kristalna kupola

 

njezno-i-lelujavo   vjetar-ceznje

Sneno i lelujavo                                                                Vjetar čežnje

 

novogodisnje-drvce  plavo-i-njezno

Novogodišnje drvce                                                              Plavo i nježno

 

 

Bosna zemlja Božije milosti – Galerija u 13 01

 

 

 

djevojcicarubinovo-jutro-i-ljubicice  plavetni-sni

Djevojčica,rubinovo jutro i ljubičice                                       Plavetni sni

 

cvijetni-vodopad  sneni-krajolik

Cvijetni vodopadi                                                                         Sneni krajolik

 

andeoska-milina   dardin-ludi

Anđeoska milina                                                                 Đardin ludi

 

Dogodilo se na današnji dan 30.Septembar/Rujan 2018.

 

 

Danas je Nedelja  30.Settembar / Rujan 2018. Ako smo pravilno prepisali.

Kažu prenesite dunjalučanima da je  272 dana odletjelo na zasluženi odmor. u hladovinu .

93 dana će sasvim lagano , postrojeni ko po kanafi  pohrliti   nama u zagrljaj.Mnoge neće ispuštati iz zagrljaja do ne odu, i povedu ih sa sobom.Nekog u hladovinu , nekog na usijano mjesto.

Dani zaista vrlo ozbiljno i bez imalo popustljivosti obavljaju sve naloge koji su im zapisani.

1399.-Osnivač engleske dinastije Lankaster Henri Bolingbrok postao kralj Henri IV, dan pošto je abdicirao Ričard II, prvi monarh u istoriji Engleske koji je napustio presto.

Prije očeve smrti 1399. je Henrik nosio grb kraljevstva koje imalo istaknuto vrpcu sa pet znakova po hermelinu (label of five points ermine), a nakon očeve smrti se to promijenilo na vrpcu sa “pet znakova po blijedom hermelinu i Francuske” (label of five points per pale ermine and France)[2] Nakon što je došao na prijestolje, Henrik je uskladio grb kraljevstva da bi se poklapalo s usklađenim u kraljevskoj Francuskoj – od polja ljiljana, grb je sad sadržavao samo tri ljiljana.

 

        

Grb Henrika IV                                                             Grb Kotromanića

 

 

1846,- Američki zubar Vilijam Morton prvi upotrebio anesteziju prilikom vađenja zuba.

Velik doprinos stomatološkoj struci dao je 1844. godine dr Horas Vels, stomatolog iz Konektikata. Posjetivši jednu izložbu, uočio je reakcije ljudi na gas azot diokisid (gas za smijanje). Primijenio ga je tokom zubarskih tretmana i zaključio da njegovo inhaliranje smanjuje bol i ima anestezijsko dejstvo. Njegova javna demonstracija 1845. godine smatrana je fijaskom zbog jaukanja i deranja pacijenta tokom operacije. Njegov student, Vilijam Morton, preuzeo je slavu za otkriće anestezije nakon uspješne javne demonstracije kad je upotrijebio eter kao anestetik tokom operacije. Anesteziju inhalacijom medicinski su krugovi kasnije prihvatili kao standardni postupak;

1882.-Rođen nemački fizičar Hans Vilhelm Gajger, koji je 1928. izumeo napravu za merenje radioaktivnosti, “Gajgerov brojač”.

Nije bio lud da ga nazove Krijev brojač.

1891.-U egzilu u Briselu samoubistvo izvršio francuski general Žorž Ernest Bulanže, lider reakcionarnog antiparlamentarnog pokreta “bulanžista” koji je zapretio rušenjem Treće Republike.

Godine 1888. penzionisan je zbog nediscipline. Stvorio je reakcionarni i antiparlamentni pokret bulanžista. Pokret je okupljao sve neprijatelje Treće francuske republike. Sledeće godine je optužen za zaveru protiv režima. Pobegao je u Belgiju gde se ubio 1891. godine.

I vi im vjerujete?

1912.- Srbija i Bugarska objavile mobilizaciju za rat protiv Turske. Prvi balkanski rat, od oktobra 1912. do maja 1913, u kom su se protiv Turske borile i Grčka i Crna Gora, završen oslobađanjem balkanskih naroda od turske vlasti.

Time je započela  „istraga poturica“, na balkanskom nivou , sveobuhvatna, temeljita,prikrivena i  genocidna , po svom kararakteru , uz amin Zapada i Vatikana ,koji se eto protegao do današnjih dana.

1941,. Počela prva nemačka ofanziva na Moskvu u jednoj od najvećih bitaka Drugog svetskog rata, koja je okončana u januaru 1942. porazom Nemaca.

Hladan je taj baćuškin sječanj.Njemci su loši ućenici.Pitajte Napoleona ako ne vjerujete.

1949.- Okončan berlinski “vazdušni most” uspostavljen posle sovjetske blokade Zapadnog Berlina krajem juna 1948, tokom kog su američki i britanski avioni obavili 277.264 letova i dopremili 2.323.738 tona namirnica.

Ne znamo jel’ im ponestalo kerozina ili namirnica, ili je most obustavljen iz čiste dosade.

1955.-U automobilskoj nesreći u 24. godini poginuo američki glumac Džejms Din. Iako je snimio samo tri filma, “Istočno od raja”, “Buntovnik bez razloga” i “Div”, postao kultna ličnost mladih tog vremena.

Šta radi holivudska mašinerija?Nikoga ne ostavlja ravnodušnim.Bojimo se za njih zbog zakona  Sodome i Gomnore.

1962.- Rasisti izazvali nerede u Oksfordu u američkoj državi Misisipi kada je, na osnovu odluke federalnog suda, crnac Džejms Meredit upisan na univerzitet Misisipija, koji su do tada pohađali samo belci.

Predsjednik SAD Abraham Linkoln objavio je dekret prema kojem svi američki robovi postaju slobodni građani od 1. januara 1863. Godine.

99 godina poslije još nije okončan.Vjerovatno je i danas prisutan.Možda ne u akutnom , ali svakako u CIA narko-kartelskom stanju.

1964.- rođena je Monika Ana Marija Beluči italijanska glumica i model.

svjetsku slavu je stekla tek glavnom ulogom u talijanskom filmu Malèna iz 2000. godine. Film je govorio o ženi talijanskog vojnika u Drugom svjetskom ratu, koja postaje predmetom ogovaranja u maloj sredini.

Retka kombinacija savršenog lica i zanosnog tela Moniki Beluči je donela titulu seks-simbola. Uopšte se smatra jednom od najlepših žena. Brojni časopisi za muškarce je redovno svrstavaju u sam vrh svojih izbora lepote i seksipila. Sretna majka dvije kćeri.

1965.-Pripadnici indonežanskog pokreta “30. septembar” oteli šest generala i pokušali da izvrše državni udar. Generali nađeni mrtvi 3. oktobra, a protivudarom na vlast došao general Suharto. Smatra se da je u represalijama protiv komunista i njihovih simpatizera, koje su usledile, pobijeno oko pola miliona ljudi.

Početkom oktobra 1965, u Džakarti je počeo organizovani masakr članova Komunističke partije (PKI), njihovih simpatizera, prijatelja, rođaka, porodica, žena i dece, sindikalnih aktivista, intelektualaca, pisaca, novinara, ali i seljaka ili nadničara koje su samo opanjkali susedi. Do marta naredne godine u pojedinačnim ubistvima širom arhipelaga, a najviše na Javi i na Baliju, pobijeno je više od milion ljudi, uključujući i etničke Kineze; u logore i zatvore oterano je 700.000 ljudi, spaljene su stotine hiljada kuća.Genocid nad vlastitim narodom.

1966.-Bivši britanski protektorat u Africi Becuanalend stekao nezavisnost pod nazivom Republika Bocvana. Prvi predsednik postao Serece Kama.

1966.-Nemački ratni zločinci Albert Šper i Baldur fon Širah izašli iz zatvora Špandau u kom su odslužili kaznu od 20 godina robije. U zatvoru koji je bio napravljen za 600 yatvorenika, ostao samo Rudolf Hes.

Berthold Konrad Hermann Albert Speer (Mannheim, 19. ožujka 1905. – London, 1. rujna 1981.) bio je arhitekt i ministar naoružanja u nacističkoj Njemačkoj. Na Nuremberškim suđenjima prihvatio je moralnu odgovornost za svoja djela te je priznao ignorantnost po pitanju Holokausta.

Dobrovoljno se prijavio za učestvovanje u pohodu na Francusku gde je nagrađen Gvozdenim krstom.  Predao se 1945. godine. Bio je učesnik prvog dela Nirnberškog sudskog procesa. Pokajao se za svoja dela, odslužio 20 godina i nakon izlaska iz zatvora povukao se na jug Nemačke. 1974. godine izdao je memoare: „Verovao sam u Hitlera“. Umro je 1974. u 67. godini života. Bio je oženjen i imao četvoro dece. Od žene se razveo 1950. dok je bio u zatvoru.

1970.- Ričard Nikson doputovao u Beograd, u prvu posetu jednog američkog predsednika Jugoslaviji.

1980.- U simboličnom podsećanju na biblijska vremena Izrael uveo valutu šekel, koja je zamenila funtu.

1985.- Umro američki seizmolog Čarls Rihter, po kom je nazvana skala za merenje jačine zemljotresa.

Pa niko nije lud da skalu za merenje jačine zemljotresa nazove Celzijus.Mada Nives ponekad nekog glupana poprilično potrese.

1988.- U SSSR penzionisano pet funkcionera, među kojima i predsednik Prezidijuma Vrhovnog sovjeta Andrej Gromiko.

To se zove tihi i neopozivi puč u korist SAD. Pitajte Gorbačova i Jelcina.

1990.- SSSR normalizovao diplomatske odnose sa Izraelom, prekinute tokom šestodnevnog izraelsko-arapskog rata 1967. i uspostavio pune diplomatske odnose s Južnom Korejom.

Potpuna amerikanizacija odnosa.

1991.- Vojnim udarom u Haitiju oboren sa vlasti predsednik Žan Bertran Aristid.

Bio je rimokatolički sveštenik salezijskog poretka.

  1. Pod pokroviteljstvom i u prisustvu kopredsednika Međunarodne konferencije o Jugoslaviji, predsednici Jugoslavije i Hrvatske Dobrica Ćosić i Franjo Tuđman potpisali Deklaraciju kojom su se obavezali na prestanak neprijateljstava i rešavanje spornih pitanja pregovorima.

Dogovor je još uvijek važeći.Kolinda Kitarović i Aca Lučić ga se striktno podržavaju.

1992.- Moskovska banka distribuirala vaučere za privatizaciju kao deo Vladinih ekonomskih reformi koje bi trebalo da milione Rusa pretvore u kapitaliste.

Kapitalisti postali krugovi bliski vladajućimkrugoivima Jelcina i Putina.

1993.-U seriji jakih zemljotresa u jugozapadnoj Indiji razoreno 36 sela, a poginulo najmanje 22.000 ljudi.

1999.- Jedan od najvećih nemačkih književnika XX veka Ginter Gras dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Nacista dobija nobelovu nagradu za nir. 2006. godine, posle decenija prikrivanja istine, priznao je , da je kao mladić poslednjih nekoliko meseci Drugog svetskog rata bio u elitnim nacistickim SS jedinicama,Istina je malo drugačija. Godine 1942. pristupio je Rajsarbajtdinstu, a novembra 1944. Vafen SS-u. Gras se borio u Desetoj SS tenkovskoj diviziji Frundsberg od februara 1945. do 20. aprila 1945. godine kada je ranjen i prebačen u američki logor za ratne zarobljenike. bilo je predloga da mu se Nobelova nagrada oduzme, što nije bilo moguće.

2000.- Uz podršku DOS i novoizabranom predsedniku Jugoslavije Vojislavu Koštunici svetska demokratska javnost iščekivala rasplet postizborne krize u Jugoslaviji. Rusija upozorila poraženog Slobodana Miloševića da ne koristi silu radi opstanka na vlasti.

Kralj-zločinac je mrtav . živio kralj-učenik i sljedbenik.

 

Bosna zemlja Božije milosti – Galerija u 08 29

 

 

 

 

snjezni-bor  bebasti-dan

Snježni bor                                                                             Bebasti dan

 

 

violetni-obrisi  prozracno-i-krhko

Violetni obrisi                                                                                Prozračno i krhko

 

osuncan-pogled  mjeseceva-igra

Osunčan pogled                                                                    Mjesečeva igra

 

Sunce i vrt  Sjenke u zelenilu

Sunce i vrt                                                                       Sjenke u zelenilu

 

Pogled na ljeto   Život je jedan san

Pogled na ljeto                                                                       Život je jedan veliki san