Bosna zemlja Božije milosti – Pred ponoćna Galerija

 

 

 

Paralele

 

vizija   Cvijetni tepih

Vizija                                                                                         Cvijetni tepih

 

velovi grada čednosti  

Velovi grada čednosti                                              Noć      svjetlosti

 

krajolik nad modrom rijekom   Krvava trešnja

Krajolik nad Modrom rijekom                                                      Krvava trešnja

 

bjelavski konzilij 2  Plišani krajolik

Bjelavski konzilij                                                                  Plišani krajolik

 

Duše umrlih  Milost

Duše umrlih                                                                            Milost

 

Vali luduju  Snovi lelujaju

Vali luduju                                                               Snovi lelujaju

 

Ciganska noć    Purpurno nebo

Ciganska noć                                                                 Purpurno nebo

 

Centofilija   Ramovi za slike mojih ljubavi

Centofilija                                                                              Ramovi za slike mojih   ljubavi

 

Ekskurzija

 

 

Eskurzija

 

Pametna je Čaršija. Ništa manje mahala. Normalno rodile se i vijekovima žive jedna uz drugu.

Davno prije nego što je izraz eskurzija saživio u svom današnjem obliku, riječ je rabljena na čaršijskim kaldrmama i makadamu.

Nismo baš poznavaoci žargona(?), pa moramo nabadati da bi došli do pravog značenja .Znamo da je riječ stranjskog porijekla, a kad je tako, onda mora označavati nešto stranjske, nešto što ne priliči ovom dunjaluku.

Da bi sebi zacrtali osnovne smjernice, ( mi s'e ko ova post komunistčka  ili nacionalistička pogan  počeli šicati izrazima ) , moramo zaviriti u takulin i izvaditi potrabl riječnik. Prije se to zborilo džepni, ali se i  mi malo modernizovali. Šta ćemo, ukorak sa vrimenom.

Potražinmo pod slovo e, nismo levati pa tražiti , recimo, pod šlj. Znamo da je tamo upisano šljiva i šljaka. Prvo nam se mere dopast, od drugog smo se čitav život noge fatali. Znate onu o krstu.

Nađemo zadati pojam:

-Ekskurzija (lat.)

  1. Izlet, izlazak; relaksirajuće obitavanje u  prirodi,  izletničko putovanje, još i boravak u prirodi pod stručnim vodstvom, sa znanstvenom, zabavnom, kulturnim ili sportskom  svrhom
  2. U govoru, predavanju ili sl., skretanje s glavne teme.

Pod jedan garant nije , jer za to mahala i čaršija imaju hejbet svojih sočnih izraza za izlet:teferič, dernjek, tarapana,fešta,makljanje, takar u dvoje,đardisanje…A ovi rječnik sve to izostavio. Baš i nije neki pametan riječnik. Šta možemo, kad smo cicije. Kupili riječnik na buvljaku da uštedimo.

Pod dva nikad nije , jer u mahali ne m'reš skrenuti sa teme i kad je fuliš sto posto. Uvijek postoji neka caka da se zakačiš , i gdje mereš i gdje ne mereš.

Potražimo srodan izraz dvokurzija, ali ne pod slovom dc , jer tamo ništa nema osim dcidcati, i čitamo ono što nema ni u jednom riječniku:

-izlet u paru ,  žensko  sa muško , ( zamalo nam izleti na umjesto sa ) sa posebnom namjenom, boravak para u prirodi sa nekom   svrhom.

Malo nam sinu, ali ne previše. Nismo vam mi indiskretni. A i što'š ići u prirodu kad imaš đardin oliti bukadar minderli šilteta i jastuka.

I tako ne skužismo prvi dan, ni drugi. Treći dan nas od sekiracije čir safato, pa morali malo na čaršiju napiti se ljekovite vode sa nekog šedrvana. Kažu ova voda je za sve lijek.

Lejtno je doba , vrijeme ugodno, sarajevsko, pun grad eskurzija. Djeca hodaju i za ruke se jamili , da se ne izgube u njima stranom gradu. Pogotovu djevojčice. Čule one da u Saraj'vu imaju njaki mahalaši, kojima jedini merak dohvatiti se ženskog čeljadeta i tjerati ga da mamica.

Privlačno je ta mahalska mistika, ali djevojčice kontaju lakše je sa jaranicom tom nekom mahalašu  zalegnuti.

Pogled na mladost nam srce ispuni milinom. Eh, nekada…Joj, mamo mamice.

Prođemo malo dalje, ispred nas dvije strankinje, za ruke se drže. Znamo da su stranjkinje jer im govor ne anlaišemo. Malo nam stare za eskurziju, iako nemaju ni tri banke. A dobre su  ko deset u po somuna. Ne treba ti jogurt.  Znači u top su godinama, top ih mile zažago. Nije bitno čiji. Samo nek se beba. Plavuše su, napriliku sa sjevera ili sjeverozapada.

Ošacujemo ih , iako nas đuturumluk mazno posred glave, nije bitno koje, ne bi valjalo obadvije, i kažemo: eh, nekada…

One ni mukajet ,  i …

Mahalo moja,  jel’  to moguće. Zveknuše jedna drugoj jezike, posred usta , aman do krajnika, ko da su sa otorine. Pih, nalet ih bilo.

E u tren nam se prosvijetli. Taki smo mi. Trebana nam tri dana,  da nam  u trenu  nešto sine, u blentari pametnoj.

Sada sve znamo. Eskurzija je mahalski izraz za tribadije. Kako se domaći izraz nije udomaćio kod domaćih domaćica i ženskih ženskinja, i bio malo pogrdan, mahalaši se igrali pogančerske poetike.

Vala su mogli jednostavno reći lezibejke pogane. Jok , oni svoju neku filozofiju furaju. Ha se dvije jame za ruke, oni kažu:

-Vidi ekskurzije.

E, vala vidi se da su obrazli i poetični.

Mi bi ih jednostavno nazvali pogančerske istokurvoazije. Ali nećemo. Obećali sebi ;  o ženama samo lijepo, muškarci su krivi za sve. I za ovu bolest.

Zato posrnule grlice molimo:

Mile pogledajte ljepote oko sebe.Pa nebo , i dnevno i noćno.

I šta vidite?

Veličanstveni sjaj Božije milosti i ljubav prema vama.

Ne dozvolite da On bude tužan radi vas.

Samo sagnite glave, zažmirite,skupite ruke i recite:

-Mili Bože…

I sve će biti u redu.

 

Davorin Popović – Pimpek

 

 

 

Davorin Popović – rođen Sarajevo, 23. rujna 1946. – vinuo se među zvijezda iz Sarajeva, 18. lipnja 2001.),  jugoslovenski i bosanskohercegovački glazbenik , pjevač benda Indexi.

Šta reći o Davorinu a da već nije rečeno. O onim zvaničnim , nemuštim biografskim zapisima.

Pimpek.

Bio je kofrčast, ali nije zbog toga dobio nadimak. A tko da zna? Mahala daje nadimke kada i kako joj se prohtije.

Prijepio mu se taj nadimak. Davor se nikad zbog toga ljutio, iako je svako  mogao izgovoriti:

-Hej Pimpeče , đes'ba jaro. Ješta mai…,

on se nije ljutio. vremenom , postajući sinonim grada , zemlje i okolnih dunjaluka  i nadimak se gubio.

Postao je Pjevač.

Ne zbog njegove poštapalice:

-Slušaj ba, da ti Pjevač nešto kaže…

Več zato što se rodio i umro  kao pjevač . Najveći ikad rođen na balkanskim prostorima, a bome i mnogo šire.

Indexi i Pjevač su svijetu darovali smjernice kako se radi filigranski, izbrušeni, poetični rok sa izuzetnom elegancijom i gospodskom finićom , koji je je zadovoljio muzičke i estetske ukuse najstrožeg sudije na svijetu : Sarajevske čaršije.

Pimpek je usnio relativno mlad.

Odlučio je da ode, kada je shvatio da su njegovo Sarajevo Grad čednosti i njegova Bosna Zemlja božije milosti sigurni od zla.

Umro je zadovoljan.

Čitav život je radio ono što je želio i volio.

Bio je PJEVAČ legendarnih Indexa.

Jedino je on imao tu čast da bude njihova ikona.

Sascvim zasluženo.

Iza Indexa i njega je ostao najsavršeniji muzički opus u  globolanim okvirima.

I dok je Grada čednosti biće i Davorina , Indexa i njihove savršene muzike.

I pjesama ljubavnih.

 

 

CHAERLIE HEBDO – Nekrofili i kanibali

Iz arhiva

      charlie

 

CHAERLIE HEBDO – Nekrofili i kanibali

Charlie Hebdo je poput homoseksualnog organa koji pobjeđuje strah u govnima pederske  sabraće.Vrijednost Charlie Hebdo je ravna jednom listu tariguza marke schwein.

Svinje se više volje valjati u časopisu Charlie Hebdo nego u vlastitom izmetu.

Čarlie Hebdo je nekrofil jer   više vole gole leševe, radi njihovih nemoćnih udova nego stvarni dunjaluk.Ovako počinje svaka  basna o svinjama,nekrofilima  i kanibalima.

Dobro ste čuli,niste se prevarili.

Ti francuski nekrofili što se svinjski hrane senima čestitih mrtvaca su javno objelodanili svoj kanibalizam povezujući ga sa Europskim kršćanstvom.

Ti nekrofili toliko uživaju u tijelima mrtve djece da radost buduće naslade ne mogu sakriti.

Radi vjerodostojnosti ,dobronamjernosti i istinosti našeg napisa kao svjedoka navodimo sarajevski portal S radiosarajevo.ba i hrvatski tportal.hr ( po potrebi i hiljade drugih).

Pošto ne želimo drage nam sarajlije uvlačiti u belaj,mi ćemo da  citiramo dva odlomka  hrvatskog medija:

(1) Na drugoj karikaturi prikazani su lik koji podsjeća na Isusa i dječak čije noge vire iz vode. Crtež je popraćen tekstom: ‘Dokaz da je Europa kršćanska, kršćani hodaju po vodi, muslimanska djeca se utapaju.

(2)Sirijski dječak koji je postao simbol izbjegličke krize nakon što su objavljene potresne fotografije njegovog beživotnog tijela na turskoj plaži našao se na meti lista karikaturom koja prikazuje mrtvog dječaka na pijesku iznad kojeg stoji reklama za McDonald'sovu ponudu ‘dva dječja obroka za cijenu jednoga’, a potpisu stoji tekst ‘tako blizu cilja’.

Komentar:

(1)

Prvi odlomak nam poručuje da Isus ( hrišćanstvo) sasvim mirno posmatra dramu dječaka koji se utapa konstatujući to što konstatuje. Može im se oni su evropski kršćani i neosjetljivi za nesreću muslimanskog djeteta, jer se drznuo da se utopi na tlu evrope „kolijevke civilizacije“.

Nećemo polemisati o tome šta bi izjavili da se neka odrasla muslimanska žena ili muškarac utapao. O tome se nisu izjasnili. Pitamo sve  Čarlie od vatikanskih ljubimaca  Karla Natzi Hitlera , Vijetnamskih Čarlija pa do Charlie Hebdo : Gdje se izgubil milosrđe Isusa Hrista ,sina čovječijeg u kojeg se zaklinju dva milenijuma.

(2)

Cherlie Hebdo je utvrdio gostoprimstvo Europljanina ,kršćanina. Samo mrtav Musliman je dobar Musliman.Ovo nam nešto poznato zvuči.

Dobro je sjetismo se,krečana nas nije skroz pokupila.

Samo mrtav  Indijanac je dobar Indijanac.Samo mrtav “urođenik” je dobar “urođenik”.Samo mrtav Aboriđanin je dobar Aboriđanin.Samo mrtav Jevrej je dobar jevrej.Samo mrtav cigojner je dobar ciganin.Samo mrtav žućo je dobar žućo.Samo mrtav Bosanac je dobar Bosanac…

Ali u Europi Charlie Hebdoa i mrtvaci plaćaju boravišnu taksu.

Zbog toga Charlie Hebdo postaje restoranđija. Ne bilo koji,već restoranđija Mc Donalda koji širom svijeta ima svoje restorane i restorančiće.Desetine hiljada.Hoće ljudi biznis da prave sa mrtvim truplima muslimana. Prvo će ih nekrofilirati jer meso postaje mekše i hrskavije a zatim ga po Mc Donaldovoj licenci obraditi u:

Big Mac,Royal Cheese,McCountry,Dupli Cheeseburger,McToast,Cheeseburger, Hamburger,McRib.

Uz bogat repertoar mesnih slastica bi kao prilog slućili francusku salatu,vatikanske špagete a la inkvizicija i koka kolu dimljenu ciklonom B.Prženje bi rađeno atomskom fizijom ili napalm bombama. To neće biti nikakacv problem.Većina restorana je ionako kod porobljenog svijeta.

Obzirom na procijenjenu potražnju cijena za europljane bi bila dva dječija obroka za cijenu jednog obroka. Bagateala,znaju ljudi svoj mesarski zanat.Za dječaka ( vjerovatnio i sve mrtve muslumane) je cijena jednoobrazna.

Europskim hrišćanima želimo prijatan tek.

I da, i  oni su ljudi.

Tako bar tvrde.

Uz Darvinovu pomoć znaju i pretke.

 

Bilo bi morbidno da nije istinito

 

 

 

 

Svijet prošlosti.

Svijet današnjice.

Svijet budućnosti.

 

Tematika razna. Okviri isti. Ubijanje , mnogo, nezamislivo mnogo ubijenja  i onečišćenje.

U ime čega?

U ime jedinog važećeg božanstva:  Novca.

 

Zapitajmo se da li smo sudionici u svemu ovome o čemui govori ovaj traumatični video?

Nemojte namah odgovoriti nismo.

Jesmo.

Nečinjenje i šutnja je saučesništvo.

Debelo saučesništvo.Ruke i noge su nam krvave do iza vrata.

 

 

 

Bosna zemlja Božije milosti – Galerija u 15 03

 

Ružičnjak u zelenom danu  Rose i plavo

Ružičnjak u zelenom danu                                                 Roze i plavo

 

Staze i stranputice  Plodnost

Staze i stranputice                                                    Plodnost

 

Predvorje raja  U snima snovi

Predvorje raja                                                                            U snima snovi

 

 

Bosna zemlja Božije milosti – Galerija u 14 02

Totemi i idoli  Plemenito srce

Podne                                                                       Plemenito srce

 

Zavođenje II  Prilog noćnim čarolijama

Zavođenje                                                               Prilog noćnim ćarolijama

 

 

Valja nama preko Modre rijeke  Ocean violetne ljubavi

Valja nama preko Modre rijeke                                            Ocean violetne ljubavi

 

 

Bosna zemlja Božije milosti – Galerija u 13 O1

 

Oči ljubavne   Snovi zaljubljene dame

Oči ljubavne                                                                         Snovi zaljubljene dame

 

Proljetne pahuljice  Blagdansko cvijeće

Proljetne pahuljice                                                                  Blagdansko cvijeće

 

Razvedravanje  Cvijeće i još svijeća

Razvedravanje                                                                             Cvijeće i još cvijeća

Zapjenušana fukara Dodik , sterilna međunarodna zajednica i Izetijeva “IZ”

 

 

 

 

Dodik gubi kompas. U panici je.

Njegovi kriminalci se oteli kontroli i više im se ne sviđa pijačarski “Kum”.

Mile nacionale . sjeća da je već potrošena roba i svoju iskompleksiranu , razroku nemoć pokušava

preokrenuti zapjenušanom  četničko – fašističkom retorikom najcrnje nacionalističke mržnje.

 

Budući, ako Bog da , stanovnik fočanskog zindana, mora odigrati još samo taj jedini adut, da bi

opstao.

Pokušava mržnjom osvijestiti  svoj nacion, sjrećući im pažnju sa činjenice  da su on i njegovi mafiozi

počeli da ubijaju ,siluju i drogiraju  vlastitu djecu,vlastiti narod, vodeći Srbe u tamu, koju im  ni

Turci od Kosova  na ovamo nisu nametali.

 

I sada , molim vas pazite:

Takozvanoj Islamskoj zajednici BiH, Valentinu Incku,Američkoj ambasadi i zapadu predvođenom

Vatikanom  , je zapelo za oko samo Dodikovo blaćanje ezana sa   minareta banjalučkih džamija-

 

Niko da progovori ,protestvuje , preduzme zakonske mjere  iz Ustava BiH i Dejtonskih ovlasti u vezi

otvorenom , pučističkom rušenju Bosne,prekrajanju granica ,prizivanju novog rata na Balkanu,

i jednostavno , već jednom hapsi tog čudovišnog monstruma i kriminalca.

 

Rerklo bi se vrlo licemjerno, da u nije u pitanju već uhodana šema , koja bi opet mogla da vodi novom

ratu i pokušajima konačnog rješenja muslimanskog pitanja u Bosni, na hitlerovskom i SANU principu,

što'no rekoše nestankom jednog naroda.

 

Nije im jednom uspjelo , neće nikad, jer ovo je Bosna zemlja Božije milosti i nju će milostivi opet

odbraniti , a njenim zlotvorima i dušmanima pomoći da se o svom jadu zabave.

 

U Americi 103 miliona nezaposlenih,potlačenih  i gladnih .večinom (90%) “obojenih”.

Osvjestiće se “robovi” i tražiti od arijevaca i kju.klux.klanovce da im polože račune za četiri vijeka

robovanja , ugnjetavanja i svesrdnog genocida.

Ni neinteligentni  Trump tu ništa ne  može, jer ga plaćaju genocidni cionisti. A cionistima je uvijek

stalo da haosom  zabašure svoje monstruozne zločine.

 

Evropa puca po šavovima.Nikad ugašeni  hitlerovsko   plan II o porobljavanju Evrope  kroz EU

je razotkriven.Potlačeni Italijani,Česi,Britanci već se polako  izmiču iz zamke . hiljada milijadi Eura

dugova koje su im švabe nametnule, u takozvanoj ravnopravnoj partnerskoj EU.

 

Vatikan je postao leglo korumpiranih homoseksualaca , kojima će Bog milostivi kao i Sodomi

i Gomori suditi.

 

Takozvana Islamska zajednica, je lutka u rukama lupeža Izetija i njihovih mafioza ,

i radi po načelim Islamske deklaracije Izetija Seniora.

To je samo nastavak njegovih višestrukih nuđenja podjele Bosne. tokom rata 1992.-1995.,

pa  raspad Bosne  i dobijanja muslimanske  fildžan država sasvim odgovara, jer će stvoriti

džamahiriju.

 

Pozivanje na raspad i rušenje Bosne nikome  ništa ne znači , ali im smeta  vrijeđanje ezana,

o ćemu će se pobrinuti Silni i Mudri.

 

Bijedno,licemjerno i veoma zabrinjavajuže.

 

 

 

 

 

 

Dogodilo se na današnji dan 27.Septembra/Rujna

Danas je Seijeda 27.septembar  2018. godine ,napriliku nove ere.

Kažu da je ostalo okruglo 96 dana do njenog  kraja  .

A isto tako vele da je prohujalo okruglih  269 dana.

Leti to vrijeme ko letjelica na mlazni pogon.

1540.-Papa Pavle III odobrio je bulom “Regimini militantis ečlesiae” osnivanje jezuitskog katoličkog reda koji je, kao Društvo isusovaca, 1534. u Parizu osnovao Ignacio Lojola.

„ Jezuiti – tajna katolička vojska za pokoravanje sveta… Jezuiti su danas među svim nivoima masonerije, deluju i kao slobodni masoni, a članovi su rotari klubova. Oni iniciraju da se podržava feminizam, homoseksualnost, podstiču pedofiliju…/David –  UDRUGA GRAĐANA ZA ZAŠTITU LJUDSKIH PRAVA 02.02.2012.  /
Papa Franjo je pripadnik ovog reda.

1602.-Rođen je francuski kralj Luj XIII, jedan od najmoćnijih evropskih monarha. Tokom vladavine (1610-43) zaveo je apsolutizam uz pomoć kardinala Rišeljea (Rićelieu), ugušio ustanak hugenota (protestanata) i nastavio kolonijalno širenje Francuske. U vreme njegove vladavine 1635. osnovana je Francuska akademija.

Iznenadna smrt kralja Henrika IV. u atentatu 1610. godine postavila je na francusko prijestolje njegovog sina Luja XIII. koji je tada imao samo devet godina. Državno regenstvo u toj situaciji preuzima njegova majka Marija de Medici koja će kasnije odbijati predati vlast punoljetnom sin

1825.-Prvom u svetu javnom železničkom prugom, Darlington-Stokton, u severoistočnoj Engleskoj, krenuo je voz s prvom parnom lokomotivom, kojom je upravljao njen konstruktor Džorž Stivenson.

1862.-Rođen je južnoafrički general i državnik Luis Bota, jedan od vođa Bura u ratu sa Englezima (1899-1902) i prvi premijer Južnoafričke Unije (1910-19). Bio je premijer Transvala od 1907. do 1910, kad su se burske republike Transval, Natal, Oranž i Kejplend udružile u Uniju.

1891.- – Umro je ruski pisac Ivan Aleksandrovič Gončarov, autor romana “Oblomov”, u kojem je stvoren jedan od najznačajnijih tipova u svetskoj književnosti, kao i pojam “oblomovština”, sinonim za parazitizam i apatiju (“Obična priča”, “Ponor”, “Uspomene o Bjelinskom”).
1901.-Rođen je crnogorski revolucionar Ivan Milutinović, jedan od glavnih organizatora ustanka protiv okupatora u Drugom svetskom ratu, član Vrhovnog štaba Narodonoslobodilačke vojske i narodni heroj. Poginuo je pod nerasvetljenim okolnostima u oktobru 1944. godine kada se preko Dunava prebacivao u tek oslobođeni Beograd.

Vazda neke teorije zavjere.

Jednostavno šlep Kostolac 14 naletio na minu u noćnim satima/ 23.Oktobra 1944. u 17,40 h / kod Sibnice,nadomak Višnjice , 8 kilometara od Beograda.Milutin nije znao da pliva.

U mraku svako se o svom jadu zabavio i uzaludna mu zapomaganja:“Drugovi ,pomozite ja ne umijem da plivam.Nevrijeme,noć ,vjetar su uticali da u mrkau nestane narodni heroj.Nađen je 15 dana poslije ,6 km od Smedereva.“

1917.-Umro je francuski slikar, grafičar i vajar Edgar Dega, koji se smatra jednim od najboljih crtača u likovnoj umetnosti. Virtuoznost crtanja najbolje je iskazao slikajući ljudsko telo u pokretu (“Balerina, “Kupačica”, Pralja”).

Smatra se jednim od istaknutih predstavnika francuskog impresionizma, iako sam sebe nikada nije smatrao pripadnikom pokreta. Nikad se nije ženio te je posljednje godine svog života proveo skoro slijep, besciljno lutajući ulicama Pariza, dok nije umro 1917. god.

1922.-Grčki kralj Konstantin I abdicirao je zbog vojnog poraza u ratu sa Turskom, dve godine nakon što se vratio na presto. Kralj je postao 1913, a prvi put je abdicirao 1917. kada je njegova odluka o neutralnosti Grčke u Prvom svetskom ratu izazvala nezadovoljstvo u zemlji i među zapadnim saveznicima.

1939.-Nakon trodnevnog danonoćnog bombardovanja, Nemci su u Drugom svetskom ratu savladali 19-dnevni otpor Varšavljana i zauzeli grad.

1940.-Nemačka, Italija i Japan potpisali su u Berlinu desetogodišnji vojni i ekonomski pakt poznat pod nazivom Osovina Berlin-Rim-Tokio.

1947.- U Varšavi je osnovan Informacioni biro komunističkih i radničkih partija (Informbiro). Savetodavno i koordinaciono telo devet evropskih komunističkih i radničkih partija osnovano je na inicijativu SSSR-a, a sedište mu je do proleća 1948. bilo u Beogradu, potom u Bukureštu.

Tito im je te 1948. godine otkazao gostoprimstvo.Skonto da će Jugoslaviju Staljin preveslati i napraviti aatelitskom – banana državom, a njega poslati na zimovanje jal u Sibir ,jal ispod sibirskog leda.

 

1962.- U Jemenu je u vojnom udaru pukovnik Abdula al Salal oborio monarhiju i proglasio Jemensku Arapsku Republiku. Sa prestola je zbačen poslednji jemenski imam Mohamed Badr, nedelju dana nakon što je nasledio umrlog oca imama Ahmada.

1964 – Vorenova komisija je posle desetomesečne istrage saopštila da je Li Harvi Osvald bio jedini atentator na predsednika SAD Džona Kenedija 22. novembra 1963. u Dalasu. Kasnija istraživanja su pokazala da Osvald, koji je ubijen dva dana posle atentata, sigurno nije bio jedini atentator, a možda nije ni učestvovao u atentatu.

1968 – Portugalski diktator Antonio de Oliveira Salazar, koji je 1932. zaveo autoritarni režim u Portugalu, povukao se sa mesta premijera nakon moždanog udara.

Jedan od rijetkih slučajeva kada krivac nije državni udar.

1970.-Na inicijativu predsednika Egipta Gamala Abdela Nasera, kralj Jordana Husein i vođa Palestinskog oslobodilačkog pokreta Jaser Arafat potpisali su u Kairu sporazum o okončanju građanskog rata u Jordanu.

1990.- Iran i Velika Britanija su obnovili diplomatske odnose, koje je Teheran prekinuo u martu 1989. zbog knjige “Satanski stihovi” britanskog pisca indijskog porekla Salmana Ruždija, ali su oni podignuti na ambasadorski nivo tek 1998, kad su iranske vlasti odustale od “fatve”, smrtne kazne kojom je zaprećeno Ruždiju.

1996.-Snage fundamentalističkog islamskog pokreta Talibana zauzele su glavni grad Avganistana, Kabul, i obesile bivšeg šefa države Nadžibulaha.

Mak ,mak ,makovi rujni , crveni makovi, kliče CIA-im narko kartel..

1998.-Obećavši da će rešiti problem masovne nezaposlenosti, lider nemačkih socijaldemokrata Gerhard Šreder pobedio je Helmuta Kola na izborima i postao novi kancelar Nemačke.

2000- Više desetina hiljada ljudi u centru Beograda i oko pola miliona širom Srbije burno su pozdravili proglašenje izborne pobede Demokratske opozicije Srbije (DOS) na izborima 24. septembra, kao i odluku lidera opozicije Vojislava Koštunice da ne prihvati drugi krug predsedničkih izbora koji su najavili sledbenici Slobodana Miloševića.

2000.- U eksploziji gasa u rudniku uglja u južnoj kineskoj provinciji Guidžu poginulo je 118 rudara.

Kažu u svakom rudniku ima guta metana.Samo je problem što ga ljudi kasno primjete.

 

2001.- Napadač u policijskoj uniformi upao je na sednicu lokalne skupštine švajcarskog kantona Zug i ubio 13, ranio 15 ljudi, a potom je izvršio samoubistvo.

Ni što,ni kako ni zašto.

2002.- Istočni Timor je postao 191. članica Ujedinjenih nacija.

2003.-Umro je Donald O'Konor, najpoznatiji po solo plesu u mjuziklu “Pevajući na kiši”.

2006.-Haški tribunal osudio je bivšeg predsednika Skupštine Republike Srpske Momčila Krajišnika na 27 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti. On je oslobođen optužbi za genocid i saučesništvo u genocidu.
A genocid mu iz one jedne jedine obrve virio.

2007.- Haški tribunal osudio je oficire bivše JNA Mileta Mrkšića na 20 godina zatvora i Veselina Šljivančanina na pet godina za pomaganje ubistva i mučenja hrvatskih zarobljenika u Vukovaru (Hrvatska) 1991. Trećeoptuženi Miroslav Radić oslobođen je krivice. Žalbeno veće Tribunala je 5. maja 2009. Pravosnažno osudilo Šljivančanina na 17 godina zatvora, a drugoj dvojici oficira potvrđene su prvostepene presude.

2008.-Umro je američki glumac i oskarovac Pol Njumen. Deset puta je nominovan za Oskara za uloge u filmovima, među kojima su najpoznatiji: “Mačka na usijanom limenom krovu”, “Hazarder”, “Bez zlobe”, “Put bez povratka”, a tu nagradu dobio je samo jednom, 1987. za ulogu u filmu “Boja novca”.