Dodik bijeda od čovjeka / džukela bio ko slagao

 

 

Prvi predizborni skup  pijačarske”bajice”, ratnog profitera  i profašiste Milorada Dodika počeo je lažima.

– Rekao si da je moje dijete narkoman, razbojnik i samoubica –rekao je Dragičević Dodiku.

Dodik je ustvrdio da to nikad nije rekao.

Lažovčina – ortodoksna.

Davor je staloženo odgovorio:

-Jok,ja sam.

E , pa šta se tu može?

U narodu ima izreka:

“Ko laže taj i krade,ko krade taj će i da ubije!”

Milorada Dodika je na televiziji Happy,  u emisiji “Ćirilica” kod Milomira Marića, rekao kako mu je o Davidov “ujak” rekao da je David konzumirao teže stvari. ( Izjava sličnog i goreg   sadržaja  je data na početku zataškavanja tragične smrti – ubojstva nevinog dječaka Davida Dragičevića.)

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač je u Narodnoj skupštini RS-a također rekao kako mu je “Davidov ujak rekao da je konzumirao teže droge, ali da to roditelji ne znaju”.

Izjavama policije RS da je David Dragićević narkoman i kriminklac počela je haranga i anatema lika nevino ubijenog dječaka .

Davor Dragičević im je poručio da su lažovi:

“- Dragane Lukaču, Milorade Dodiku, ko je ujak? David Dragičević nema ujaka. Ima oca i mater, sestru i braću, kumove, prijatelje, komšije i grupu Pravda za Davida. David Dragičević ima svoju kosu, koju sam ja odrezao i poslao na toksikološku analizu. Hoćete da vam pošaljem toksikološki nalaz? Odsjecite vi svojoj djeci kosu, da vidimo toksikološke nalaze vaše djece! Opet lažete, opet ga blatite. Vidjećemo samo do kada i koliko mislite to što vi mislite .” (Faktor 17.7.2918.)

Međutim ,ima još jedna,stravičnija, neljudska i monstruazno nerazumna izjava ,kojom se bol roditelja za tragično preminulim sinom, prlja balegom pijačarskog uma i svodi na konotaciju,pomirite se sa sudbinom, jer:

“Taj otac dođe na Skupštinu i kaže ‘ugasili ste mi slavsku svijeću’, a ima još jednog sina. Ima sina iz prvog braka. A kaže ‘ugasili ste mi slavsku svijeću’.

Ali nije tu stao.Najprljavijim primitiviznom nastaviljo je da pljuje:

“Niko ne može da potvdi da je uopšte ikad slavio slavu. Išlo se na manipulaciju emocijama, u kojima se pokušava da se napravi to. Kada on čuje ovo, on će smatrati da sam ja saučesnik, zato što kažem ‘alo, čoveče, kako možeš doći pred parlament i čitavoj javnosti reći ugasili ste mi slavsku sveću, a imaš sina’. Imaš sina, imaš ćerku”, navodi Dodik.

Dodik tu nije stao. Pokušao je da uđe i u strukturu porodice Dragičević pa je tako krivce tražio u razvodu roditelja i ne tako skladnoj porodičnoj idili.

“Ta porodica je nažalost odrasla u nekim uslovima, koji su malo neuobičajni. Majka se udala za drugog čoveka i odvela ćerku i stavila toga pokojnika sa 12-13 godina. U najozbiljnim godinama, najtežim godinama za odrastanje”, kaže Dodik.

Dodik se usudio da porodicu Dragičević i svu njihovu patnju uporedi sa svojom porodicom – ni manje ni više nego idiličnom.

“Ceo život sa svojom suprugom činim da se pobegne od poroka, da ih formiram kao ozbiljne ljude. Moja ćerka danas ima četvoro dece, moj sin ima jedno i već čeka drugo. Ozbiljni su ljudi, bave se svojim poslovima”, otkrio je predsjednik.” ( izvor BN 27.07.2018.)

Zamislite , taj svemoćni ” Baja ”   smatra da su roditelji Davida Dragićevića nezahvalni ljudi, i tješi ih da im je ostalo još djece , a i on već šest mjeseci čini sve da istina izađe na vidjelo.Mi se pitamo,čija istina.

Međutim ,Dragičević mu je, između ostalog, poručio:

-“Svi su pali na tvoja obećanja, Davor Dragičević neće“.

I niko ne bi trebao,jer 14 godina zamajav asrpski narod , iscrpljujući ga i cjedeći im svaku kap krvi.  opako lažući pred cjelokupnom svjetskom javnošću.I normalno bez obraza i licemjerno luči svoje prediznorne laži i bljuvotine .

A Sekino đubre  bi da  bude član Predsjendišta BiH?

Pih,pih,pih i fuj ,fuj,fuj , daleko nam kuća od Karleušine džukele.

E, pa sada vi sudite o legimitetu i kredibilitetu mediokriteta koji šalje ovakve predizborne poruke.

 

Bosna zemlja Božije milosti – Galerija u 13 01

 

 

Izgubljena fotografija  Spomenici

Izgubljena fotografija                                                                                 Spomenici

 

Potok i vrt   Poljubac

Potok i vrt                                                                            Poljubac

 

Svjetla pored Modre rijeke   Grlica bijela

Svjetla pored modre rijeke                                                     Grlica bijela

 

 

 

Sveta Majka Tereza

Danima prije  smo uzeli riječi Svete Majke Tereze kao moto dana:

„U životu nisu bitna velika dela, već velika ljubav“.

Danas joj zahvaljujemo i predstavljamo djeliće njenog bogatog i humanog života.

Majka Terezija, pravim imenom Agnesa Gonđa Bojađi ( Agnes Gonxha Bojaxhiu), rođena je 1910.- u Skoplju u albanskoj katoličkoj obitelji.  Roditelji su joj bili  Nikolle Bojaxiu (1878.-1919.) rođen u Skadru,majka Drane (1889.-1972.)  djevojački Bernaj iz Đakpvice.Imala je starijeg brata Lazara (1907.-1981.) i stariju sestru Agatu (1904. – 1973).

Albance – katolike često zovu Arabanasi,Arnauti ili Malisori.

“Gonxha” potječe od albanske riječi “gonxhe” što znači “pupoljak”.Gonđa je prvu pričest dobila sa pet godine.

Otac Pupoljka je iznenada umro u 41. godini  1919. Imala je nepunih devet godina. Šta je osjeća,mislila,da li joj je maleno srce prepuklo i odredilo životni put?Tko to zna? Bila je očeva mala princetza.Nikad o tome nije govorila.Sve djevojčice su očeve princeze i mamine duše.

Završila je osnovnu školu u kojoj se podučavalo na albanskom jeziku. Pohađala gimnaziju, gdje se podučavalo na srpskom jeziku,ali je nije završila. S 18 godina odlučila je posvetiti život “službi Bogu”.

1928. odlazi u Irsku,preko Zagreba,u samostan časnih sestara Lorentinki u Rathfarnhamu u Irskoj.Irske sestre su poznate po svom djelovanju na Indijskom potkontinentu.Tamo je naučila engleski jezik, jer je željela da podučava djecu u Indiji u koju je stigla 1929.

Vrijeme iskušeništva i pripravništva za redovničko zvanje  započela u Darjeelingu podno Himelaja.Prve redovničke zavjete je položila 24.11.1931. i uzela ime Tereza po Svetoj Maloj  Terezi (Lisieuxa),zaštitnici misionara.Svečane zavjete je položola 14.maja.1937.tada je radila ukao nastavnica u školi samostana Loreto.

U Indiji je bila velika glad,suše,nerodice,trvenja između hindusa i muslimana.Rad u školama za siromašne, nije nije  zadovoljavalo njene duhovne nakane.

1946. je u Kalkuti počela služiti siromašnima, bolesnima, siročima  i umirućima.Bio je to naporan ,  težak,ali potreban i koristan rad koji je zadovoljavao i zaokupljano cijelo njeno biće

Polet i ljubav prema ljudima je nikad nije napustila.1950.- je u Kalkuti osnovala je katoličku redovničku zajednicu Misionarke ljubavi . Četrdeset sedam godina je vjerno i strpljivo,bez roptaja služila čovječanstvu.

Nijedan čovjek u svijetu se ne može mjeriti sa brojem nagrada,odlikovanja,priznanja i počesti koje je Majka Tereza dobila. 19.oktobra.1979. je dobila Nobelovu nagradu za Mir.Možda je i jedino humano biće koje je tu nagradu zaslužilo od svih onih kojima su dodijeljene.

Tada su je upitali :Šta možemo učiniti za promicanje mira u svijetu?

Odgovor je bio sasvim prirodan i logičan:

“Idite kući i volite svoju obitelj.“

Pred kraj života imunitet joj je oislabio i često je pobolijevala.

Umrla je 1997.godine u 87.godini.

Dobre godine i bogat život.

29-oktobra 2003 Vatikan je proglasio Svetom

Sveta Majka tereza je obišla  skoro čitav svijet.Nikad se nije vratila u rodno Skoplje.Do kraja života više nije vidjela majku i sestru.

Majka i sestra su joj umrle usamljene i tužne,jedna za drugom, u  par mjeseci 1972. i 1973. godine.Majka je umrla u 83.godini,sestra u 69.Majka je i sestra su čekale 43 godine da  pomiluju lice  Pupoljka koja je postajala Svetica.Nisu dočekale.Koliko je tu nade,čežnje,iščekivanja i boli?

Odgovore nemamo.

Nameće nam se jedna nedoumica.

Zašto Agnesa Gonđa Bojađi nije poslušala srce i  „otišla kući i voljela svoju obitelj“.